Vesle Byua - Nordre Morttjennet

Rutenr:

934

Lengde:

2,8 km

Område:

Hurdal - Feiring

Type:

Skogsbilvei/turvei
Utgangspunket for denne ruta er parkeringsplassen ved hytteområdet på østsiden av Vesle Byua. Hit kan du kjøre (bomveg) eller sykle - f.eks. i rute 932 fra Byrudstua, rute 931 fra Tømte eller rute 933, som starter i krysset der Byfellavegen munner ut i Minneåsvegen, like ved Tisjøen.

Dette er en lett og fin rute som går på grusveg, og her ligger vannene som perler på en snor. Etter at du har tatt farvel med Vesle Byua, er det litt stigning, opp til skiltet som viser veg til det som på folkemunne blir omtalt som Festningen. Kanskje du tar en avstikker dit? Festningen er en gammel bygdeborg fra 500-tallet e.Kr. Den har neppe vært et tilfluktssted for befolkningen, men et ledd i forsvaret av Raumarikes nordgrense. En gammel sti fra Toten over til Eidsvoll gikk like forbi borgen. En vaktstyrke på borgen kunne hindre fienden fra å trenge videre fram, samtidig som den kunne varsle hovedvarden på Mistberget, slik at raumerkongen ville få tid til å sende forsterkninger.

Vegen fortsetter videre langs idylliske vann - først Søndre og så Nordre Morttjennet. I krysset nord for vannet ender ruta. Tar du til høyre her, kan du fortsette til Melbyhøgda i rute 935. Fra den ruta går det en avstikker til Trøllkjerka, et populært turmål her i området. Velger du vegen som går mot venstre, kan du følge rute 938 til Holtjennet via Tisjøvegen.
Krusninger

Foto: Eivind Molde, 04.07.2017

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Nordre Morttjennet 435 Vann, tjern Hurdal - Feiring
Vesle Byua 422 Innfallsport (parkering) Hurdal - Feiring

Nordre Morttjennet

Moh

435 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Vesle Byua

Moh

422 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Samarbeidspartnere