Feiring - Melbyhøgda [Høgdevegen]

Rutenr:

939

Lengde:

3,3 km

Område:

Hurdal - Feiring

Type:

Offentlig vei og trillesti/løypetrasé
Høgdevegen er den gamle ferdselsvegen mellom Feiring og Hurdal. Den går fra Melby i Feiring til Melby i Hurdal. Akershus fylkeskommune har gitt den status som kulturveg. Fram til 1886 var dette postveg til Hurdal i den tiden av året da Mjøsa var isfri. Posten kom da med båt til Feiring og ble fraktet på Høgdevegen til Hurdal. Hurdal og Feiring hadde felles prest og lensmann, og særlig prestene brukte Høgdevegen. I dag er Høgdevegen en populær turveg. Den er den du skal sykle, dvs. den østre delen av den.

Og her er det bratt! I løpet av vel 3 kilometer skal du opp ca. 350 høydemeter. Du starter i krysset mellom Feiringvegen og Kjerkelinna i Feiring. Hit kan du bl.a. komme ved å følge rute 539 fra Byrudstua eller rute 691 fra Stubberuddalen.

På veg opp Kjerkelinna passerer du Feiring kirke og følger vegen gjennom en kraftig venstresving - før du så er framme ved gården Melby. 100 meter senere skal du ta av fra Kjerkelinna, opp til venstre.

Dermed er du inne på Høgdevegen, og nå blir det brattere. Etter tre hundre meter passer du på å holde til høyre, og fortsetter oppover langs et jorde. Resten av ruta går på sti/traktorveg, og de fleste vil nok foretrekke å trille sykkelen opp lia.

Ved Nystufjøset passerer du en grind, og har vel en kilometer igjen før du er oppe på Melbyhøgda. Nå er du oppe i 535 meters høyde, og har fin utsikt tilbake mot Mjøsa. Her er det fint å ta seg en rast.

Vil du sykle videre på Høgdevegen, kan du fortsette rett fram i rute 937 i retning Brurbakken og Holtjennet. Rute 936 går et lite stykke i samme retning, og så videre til Almelihaugen, nedenfor Almelia.

Holder du til venstre, kan du følge rute 935 mot Nordre Morttjennet. Fra den ruta går det en avstikker til Trøllkjerka, et populært turmål her i traktene.
Utsikt

Foto: Thore Knudsen, 29.09.2013

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Feiring 205 Innfallsport (parkering) Hurdal - Feiring
Melbyhøgda 535 Topp, ås Hurdal - Feiring

Feiring

Moh

205 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Melbyhøgda

Moh

535 m

Type

Topp, ås

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Samarbeidspartnere