Fjellsjøkampen

Type:

Topp, ås

Område:

Hurdal - Feiring

Moh:

812
Fjellsjøkampen i Hurdal kommune er høyeste topp i Akershus fylke, 812 meter over havet. Nest høyest er Lushaugen på grensa mellom Hurdal og Gran kommune i Oppland. Også den er 812 moh., men taper i konkurransen når en måler i cm.

På toppen av kampen er det bygd et 8 meter høyt utsiktstårn. Fra toppen av det har man fritt utsyn til alle kanter: "Et hav av åser bølget for mine øyne. Jeg tror neppe det finnes noe annet utsiktspunkt i vårt land som gir slikt inntrykk av uendelig skog." (Fra H. O. Christophersen: Vandringer i Oslos stormark.) Og bakenfor skogen ser vi fjellene, fra Gaustatoppen i sørvest, videre til Norefjell, Vikerfjell, topper i Jotunheimen, Synnfjell, Rondane, Lillehammerfjellene og til slutt Trysilfjellet i nordøst. I tårnet er det to sikteplater, slik at det er lett å orientere seg.

Det er flere veier til toppen. På vinterstid blir det kjørt opp skiløyper fra Gjødingsætra og Svartungsvegen (Nordenga). Gjødingsætra er også et fint utgangspunkt sommerstid. Tidligere gikk en ofte opp fra Rognlisaga i Nord-Hurdal om vinteren, nå er den vegen mest brukt om sommeren.

Fjellsjøkampen består av to topper, den nordligste er den høyeste. Den korteste sommerstien fra Gjødingssætra kommer først opp på den sørligste toppen. Der er det lite skog, slik at en har flott utsikt sørover. Ukjente vandrere er ikke alltid klar over at det er en topp til med utsiktstårn, og at det er derfra en har det videste utsynet.

På den søndre toppen lå det i sin tid ei skogbrannvaktstue, bygd 1920. Den var betjent i brannfarlige perioder fram til 1947. Det er får rester igjen av hytta, men Hurdal turlag har satt opp ei lita infotavle der hytta lå.

Fjellsjøkampen er i dag en del av Fjellsjøkampen naturreservat. Opprinnelig dekket reservatet bare selve Fjellsjøkampen. I 2008 ble det vesentlig utvidet slik at det nå har et totalareal på 5037 dekar. Den nordre delen av reservatet ligger i Østre Toten kommune. Der finner vi den høyeste toppen, Bjønnåsen 825 moh.

Som utsiktspunkt har Fjellsjøkampen lenge vært kjent. I en artikkel i Den Norske Turistforenings årbok i 1884 står det: "Fjeldsjøkampen i Hurdalen er en af landets videste udsikter. Den rager så høit op over omgivelserne, at man fra toppen har udsigt til Jotunfjeldene, fjeldene på riksgrændsen i Østerdalen, Øieren og Christianiafjorden samt Thelemarksfjeldene."
Snart på Fjellsjøkampen
Foto: Thore Knudsen, 17.02.2012

Steder i nærheten

Navn Moh Type Område
Abbortjennet 677 Vann, tjern Hurdal - Feiring
Vesle Damtjennet 541 Vann, tjern Hurdal - Feiring
Store Svartungen 576 Vann, tjern Hurdal - Feiring
Hurdal skisenter 300 Innfallsport (parkering) Hurdal - Feiring

Abbortjennet

Moh

677 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Vesle Damtjennet

Moh

541 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Store Svartungen

Moh

576 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Hurdal skisenter

Moh

300 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Løyper i nærheten

Navn Lengde Sist preparert Preppetype
Abbortjennet - Fjellsjøkampen 2,6 km 12.04.2024 Scooter

Abbortjennet - Fjellsjøkampen

Lengde 2,6 km Sist preparert 12.04.2024 Gå til løype

Samarbeidspartnere