Framstadsæterfjellet rundt

Stor utfart til Lushaughytta

Foto: Steinar Kjærnsrød / Skiforeningen, 20.01.2008

Turinformasjon

Lengde:

36,6 km

Område:

Hadelandsåsene

Gradering:

Krevende

Beskrivelse

Dette er en litt lengre rundtur i det flotte skiterrenget sør for Lygnasæter. På turen kommer du innom to serveringssteder som har åpent i helgene - Lushaughytta og Sagvollstallen.

Fra skiparkeringa rett sør for Lygnasæter Hotell starter vi i løypa som går over Skarvåsen. Etter litt stigning fra Lygna er vi raskt oppe på platået. Nå går vi i ca. 700 meters høyde, og terrenget er åpent og usedvanlig lettgått. På ettervinteren innbyr det til å sette seg ned med fjeset mot sola under en av furuene på de store myrpartiene her oppe.

Vi er raskt framme i løypekrysset ved Lushaughytta (3,7 km) og herfra tar vi gjerne turen opp bakken til hytta for å få oss en forfriskning. Serveringen her drives av Hadeland O-lag.

Fra løypekrysset tar vi løypa som går mot høgre. Den dreier etter hvert sørdover, ned i Svartdalen, og til et nytt løypekryss. Her skal vi holde rett fram - på tilbaketuren vil vi komme inn løypa fra venstre.

Vi er nå raskt framme ved Sverasæter, og her fortjener vi en rast. Kanskje kjøpte du med deg noe på Lygnasæter eller Lushaughytta, og i solveggen ved et av seterhusene her er det fint å ta fram dette.

Vi fortsetter så videre fra Sverasæter i jevnt fallende terreng. Vi forbereder oss på kryssing av brøytet bilveg, med fare for grus i vegen. Vi står nå i fine nedoverbakker parallelt med vegen før vi dreier mot venstre og krysser Risbakkvegen. Så bærer det igjen rett sørdover på ubrøytet skogsbilveg (umerket) gjennom åpent terreng, og snart er vi ved utfartsparkeringen i Ullvildsdalen.

Når denne skogsvegen noen ganger er brøytet, går løypa i stedet forbi Sverahytta, leirdubanen, og langs Randsjøen fram til Ullvildsdalen.

I Ullvildsdalen krysser vi vegen og fortsetter i fine nedoverbakker til løypekrysset ved Grunntjernet. Løypa rett fram går til Koperud, men vi skal til venstre mot Sagvollen. Terrenget er fortsatt åpent og vennlig, uten store skimessige utfordringer.

Vi kommer etter hvert fram til Sagvollstallen, der turens vendepunkt er. Her har Gran IL servering i helgene. Etter en velfortjent rast tar vi samme veg tilbake et par kilometer, men i løypekrysset ved Stråtjernet (etter Steinsjøen) tar du av nordover.

Nå er vi på veg opp til Fjellsjøplatået, og har foran deg turens kraftigste oppoverbakker. De kalles av mange for "Val-d’Isère". Vel oppe blir vi belønnet med vakkert terreng og fin utsikt. Ved løypas høgeste punkt kan vi evt. ta en avstikker vestover (ca. 500 meter), opp til Framstadsæterfjellet, der det er flott rundskue. Løypa fortsetter i friske bakker nedover på nordsida og passerer Fjellstadhytta, der det var servering tidligere.

Vi får Malsjøen på høgre side, og tar til venstre i første kryss. Etter noen kilometer er vi tilbake i Svartdalen - i løypekrysset vi passerte tidligere i dag. Dermed har vi sett Framstadsæterfjellet fra alle kanter.

Nå bærer det opp til platået igjen - og Lushaughytta. Vi har 4,7 kilometer igjen av turen, og tilbake til Lygna følger vi løypa over Grevsjømyrene, for å få variasjon.

God tur!

Se løyper turen består av

Navn Fra Til Sist preparert Lengde
Lygna - Skarvåsen - Lushaughytta Lygna Lushaughytta 07.04.2024 3,8 km
Lushaughytta - Svartdalen - Sverasætra Lushaughytta Sverasætra 07.04.2024 2,8 km
Sverasætra - Ullvildsdalen Sverasætra Ullvildsdalen 05.04.2024 4 km
Ullvildsdalen - Grunntjernet - Stråtjerna - Sagvollen Ullvildsdalen Sagvollen 05.04.2024 7,3 km
Sagvollen - Fjellsjøen - Lushaughytta Sagvollen Lushaughytta 05.04.2024 14 km
Lygna - Grevsjøen - Lushaughytta Lushaughytta Lygna 07.04.2024 4,7 km

Lygna - Skarvåsen - Lushaughytta

Fra

Lygna

Til

Lushaughytta

Lengde

3,8 km

Sist preparert

07.04.2024

Gå til løype

Lushaughytta - Svartdalen - Sverasætra

Fra

Lushaughytta

Til

Sverasætra

Lengde

2,8 km

Sist preparert

07.04.2024

Gå til løype

Sverasætra - Ullvildsdalen

Fra

Sverasætra

Til

Ullvildsdalen

Lengde

4 km

Sist preparert

05.04.2024

Gå til løype

Ullvildsdalen - Grunntjernet - Stråtjerna - Sagvollen

Fra

Ullvildsdalen

Til

Sagvollen

Lengde

7,3 km

Sist preparert

05.04.2024

Gå til løype

Sagvollen - Fjellsjøen - Lushaughytta

Fra

Sagvollen

Til

Lushaughytta

Lengde

14 km

Sist preparert

05.04.2024

Gå til løype

Lygna - Grevsjøen - Lushaughytta

Fra

Lushaughytta

Til

Lygna

Lengde

4,7 km

Sist preparert

07.04.2024

Gå til løype

Samarbeidspartnere