Gjøvik, Toten og Land

Om Gjøvik, Toten og Land

Området er svært stort og har en del større og mindre tettsteder med lokale nærområder som folk her gjerne benytter. F.eks. Gjøvik i nord med Gjøvikmarka, Biri, Snertingdal, Hov i Land i vest samt Raufoss, Reinsvoll, Bruflat, Eina m.fl. i øst. Rv4 går gjennom noen av disse tettstedene og deler dermed opp området på en naturlig måte.

Området har mye å by på og ikke minst mye flott kulturlandskap som glir vakkert over i skogsterreng. Gjøvik-Oslo-skiløypa går nesten rett nord-syd fra Hunndalen via Skumsjøen, Rørmyra, Solvoll, Eidstugua, Glåmhaugen, Sønstebygrenda og så over i Hadelandsåsene.

De nordlige delene av området ligger over 750 meter over havet og har tidlig og lenge skiføre. 

Løypepreparering

Løypepreparering gjøres av de enkelte kommunene i regionen samt av en rekke små løypelag eller idrettslag.

Skiforeningen har forøvrig en lokalforening "Skiforeningen Gjøvik og omegn" i området, besøk gjerne deres Facebook-side.

Føremelding

Snertingdal - 22. mars 2023 kl. 06:34

Meldt inn av Gjøvik kommune

Temperatur: 0 til -2 grader.
Vær: Lett snøvær.
Snødybde: 80-100 cm. 3 cm det siste døgnet.

Det kjøres ikke løyper onsdag grunnet sykehustur. Det er også meldt regn utpå dagen, så jeg lar nysnøen ligge til det blir kaldere. Hele løypenettet kjøres i løpet av torsdag og fredag. Lørdag arrangeres Snertingdalsrennet ved Skihytta til Åsen vel. Stormyrrunden benyttes i sin helhet i rennet og det gåes tre runder. Arrangør er Snertingdal IF ski og Åsen Vel.

Berget - 18. mars 2023 kl. 20:49

Meldt inn av Torpa Løypelag

Temperatur: -3 til 4 grader.
Vær: Klart, sol..
Snødybde: 100-125 cm. 25 det siste døgnet.

Alle løyper kjørt løst på noen plasser i midten.

Sillongen - 18. mars 2023 kl. 11:30

Meldt inn av Ihle IL

Temperatur: -2 til 10 grader.
Vær: Knallvær.
Snødybde: 10-100 cm. 5cm det siste døgnet.

Kjørt nye spor på både Sillongenrunden og Raulåvenrunden. Kjempefine forhold😊 ☀️ God tur! Hilsen Ihle il

Raufoss - 17. mars 2023 kl. 05:19

Meldt inn av Vestre Toten løypelag

Temperatur: -2 grader.
Vær: Lett snøvær.
Snødybde: 80-100 cm. 6 det siste døgnet.

Det har kommet litt snø i natt og nedbøren skal avta utover dagen. Vi planlegger å preparere opp igjen alle løypene på både østsiden og vestsiden av Raufoss i kveld/natt til lørdag. Ser ut som det blir flott vær på lørdag 🌞 Løypelaget ønsker alle en god helg ☀️

Hov - 24. februar 2023 kl. 16:53

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 grader.
Vær: Lettskyet, noe vind og litt snøføyk. .
Snødybde: 70-90 cm. 5 cm det siste døgnet.

Det kom litt snø natt til fredag, og mange av løypene er kjørt opp igjen i dag. Stamløypenettet på Øståsen i Søndre Land ble kjørt fredag formiddag. Litt vindvær har gitt litt snøføyk inn i løypene på utsatte steder. Valdresbanen er kjørt fra Dokka til Bjørnerud, og SLIL ski setter nye scooterspor fra Bjørnerud til Skrukli fredag kveld. Liåsløypa på Veståsen er også kjørt med kommunens gamle løypemaskin i dag.

Skihytta i Søndre Land - 23. februar 2023 kl. 15:31

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 til 2 grader.
Vær: Sol.
Snødybde: 70-90 cm. 10 det siste døgnet.

Løypenettet på Øståsen i Søndre Lang ble kjørt gjennom i dag, torsdag. Det samme ble Valdresbanen fra Skrukli til Bjørnerud. Det vurderes om stamløypenettet på Øståsen skal kjøres på nytt igjen i morgen dersom snøfallet natt til fredag er av betydning. Det planlegges også å kjøre Liåsløypa på veståsen i morgen, fredag. Det er helt nydelige langrennsforhold inn i denne felles vinterferiehelga. Skihytta i Søndre Land er åpen både lørdag og søndag.

Flyplassen - 17. februar 2023 kl. 14:09

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 til 0 grader.
Vær: Snøvær.
Snødybde: 60-80 cm. 8 cm det siste døgnet.

Løypekjørerne til Søndre Land kommune "ligger på været" til snøværet gir seg sent fredag kveld. Hele stamløypenettet på Øståsen i Søndre Land vil bli kjørt opp igjen natt til lørdag slik at du vil få nydelige løyper resten av helga. Det er meldt flott vær både lørdag og søndag. Søndre Land il ski holder skihytta i Søndre Land åpen både lørdag og søndag kl 11.00 - 15.30, med muligheter for en kopp kakao og vaffel foran peisen.

Skjeskroken - 10. februar 2023 kl. 13:56

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: 0 til 4 grader.
Vær: Lettskyet pent, midlt og noe vind.
Snødybde: 60-80 cm. 3 cm det siste døgnet.

Hele stamløypenettet på øståsen i Søndre Land ble kjørt opp på torsdag. Men på grunn av solide kastevinder, brask i løypene og litt snø på fredag ettermiddag så tar løypekjørerne sikte på å kjøre gjennom stamløypenettet på øståsen igjen fredag kveld. Vinden skal avta noe mot helga, og med temperaturer fra -3 til +3 og lettskyet så det kan bli flotte forhold med innslag av litt påskestemning. Litt vanskelige smøreforhold, felleski er fint for de som trenger godt feste og ikke har full smørebod.

Biri - 09. februar 2023 kl. 22:54

Meldt inn av Gjøvik kommune

Temperatur: -1 til -5 grader.
Vær: Lettdkyet.
Snødybde: 100-120 cm. 3 det siste døgnet.

Mye vind og snøbyger gjør det ikke enkelt å planlegge kjøring før helga. Planen er å vente til fredag ettermiddag med å preparere løypene på Gråsteinmyra, Grindlirunden og Stormyrrunden. Vinden skal roe seg etter hvert, men det er meldt litt snø utover æftan.

Brakarhemsætra - 09. februar 2023 kl. 14:01

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: 0 til 4 grader.
Vær: Lettskyet fint, mildt og noe vind. .
Snødybde: 80-100 cm.

Liåsløypa på Søndre Land vestås mellom Brakarhemsætra og Tjernsmyra ble kjørt opp med kommunens løypemaskin på onsdag. Det er godt med snø og løypene er av god standard. Det blir litt mildt de neste dagene, så tørrvoksen må nok erstattes med feller eller litt mykere vokstyper i litt varmere fargetoner. Er vi heldige med skyene i helga så kan vi få en forsmak av litt god påskestemning.

Fluberg stasjon - 01. februar 2023 kl. 14:44

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 til -1 grader.
Vær: Skyfri himmel, vindstille og god temperatur. .
Snødybde: 50-70 cm. 3 cm det siste døgnet.
Smøretips: Blå ekstra

Det blir en folkefest langs Valdresbanen søndag 5. februar! Bevertning på alle stasjoner langs linna. Nå har hele strekket fra Eina til Dokka kommet inn på kartet med preppestatus. Løypekjørera på teknisk i Søndre Land har i dag kjørt hele strekningen fra Trevatn og helt nord til Dokka stasjon med løypemaskin og dobbeltspor. De melder om veldig fine løyper så å si hele veien. Det er noen små partier mellom Hov og Bjørnerud stasjon hvor skinnegangen av og til dukker frem. Det er meldt litt mer snø natt til fredag, og dersom det blir noe av så blir det kjørt opp igjen før helga.

Purkemyra - 27. januar 2023 kl. 21:04

Meldt inn av Nordre Østbygda vel

Temperatur: -10 grader.
Vær: Opphold .
Snødybde: 0 cm.

Alle løyper nypreparerte med unntak av Purkemyra - Trollheim som er satt på pause pga tømmerdrift som krysser løypa.

Bukkhalsen - 27. januar 2023 kl. 18:57

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -6 til -12 grader.
Vær: Pent, kaldt.
Snødybde: 8-90 cm. 0 det siste døgnet.

Nå er passasjen mellom Bukkehalsen i Gjøviknettet og Puttmyra i Søndre Land-nettet åpnet opp igjen. Takk til Varde ils scooterkarer for sportslig opptreden, som nå har tatt på seg å kjøre strekningen Linnerud-Puttmyra for resten av sesongen (Løypemaskina til Søndre Land er for bred til å komme frem slik det er nå). Så nå kan milslukere ta runden fra Stangstuguhøgda og om Skihytta i Søndre Land igjen! God tur.

Vassenden - 26. januar 2023 kl. 14:40

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: 1 til -4 grader.
Vær: Pent og mildt.
Snødybde: 70-90 cm. 0 det siste døgnet.

Maskina har kjørt gjennom hele stamløypenettet på Øståsen i Søndre Land i dag, torsdag. Det har blitt hogget og ryddet bra av Søndre Land il ski de siste dagene, så nå er det lite som pisker deg i ansiktet langs løypa. Løypa er hard og fin, god såle og utmerkede forhold. Det ligger an til ei knakandes fin vinterhelg, med sol og noen få minusgrader. Vi oppfordrer alle til å komme seg ut i skiløypene en tur.

Tjernsmyra - 26. januar 2023 kl. 14:35

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: 1 til -2 grader.
Vær: Sol og mildt.
Snødybde: 80-100 cm. 0 det siste døgnet.

Ingen nedbør sist uke, men planen var å kjøre oppatt Liåsløypa mellom Tjernsmyra og Brakarhemsætra da det har falt ned en del snø fra trærne etter litt mildvær. Men gamlemaskina til kommunen gikk bare igjennom, og la etter seg dårligere spor. Derfor snudde maskina og kjørte tilbake til Tjernsmyra etter noen hundre meter. Møtende skiløpere kunne fortelle om løyper i god stand, så selv om det ikke er nykjørt så oppleves løypene omtrent som nykjørt med unntak av enkelte snøkladder under trær. Vi går ei nydelig vinterhelg i møte, så nå er Liåsløypa virkelig å anbefale. Ta med mat og drikke og slå deg ned i gapahuken ved Årtjern, eller gå opp til gapahuken i enden av avstikkeren bak Persvehaugen.

Bjørnerud stasjon - 20. januar 2023 kl. 09:32

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -10 til -14 grader.
Vær: Kaldt og pent.
Snødybde: 60-80 cm. 0 det siste døgnet.

Hele Valdresbanen fra Dokka til Eina er nå relativt nykjørt. Røde kors har kjørt et spor med scooter fra Dokka til Land Sag. Der har Fluberg skiklubb kjørt videre med scooterspor til Bjørnerud stasjon. Det er så maskinkjørt to spor fra Bjørnerud stasjon og gjennom Hov-Fall-Skrukli og videre til Trevatn stasjon. Til Eina er det igjen kjørt med scooter. Der det er kjørt med scooter kan det være litt løst og utfordrende med små trinser, ellers bra. Den maskinkjørte delen fra Bjørnerud til Trevatn er naturligvis en del hardere.

Steder i Gjøvik, Toten og Land

Steder Moh Type Område
Akebakken 591 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Aust-Torpa 590 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Bakkebygda P 612 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Baklia 579 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Bergegarda skistadion 427 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Berget 558 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Bergevassknotten 920 Topp, ås Gjøvik, Toten og Land
Bergevatnet 802 Vann, tjern Gjøvik, Toten og Land
Biri 300 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Biri Øverbygd 440 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land

Akebakken

Moh

591 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Aust-Torpa

Moh

590 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bakkebygda P

Moh

612 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Baklia

Moh

579 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bergegarda skistadion

Moh

427 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Berget

Moh

558 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bergevassknotten

Moh

920 m

Type

Topp, ås

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bergevatnet

Moh

802 m

Type

Vann, tjern

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Biri

Moh

300 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Biri Øverbygd

Moh

440 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Turer i Gjøvik, Toten og Land

Turer Lengde Turtype Start - Stopp
Haugrunden 6,5 km Skitur Blivgodt - Blivgodt
Langtur til Lygna 49,8 km Sykkeltur Gjøvik - Lygna
Lett runde fra Raufoss 10,9 km Skitur Raufoss - Raufoss
Rundtur på Vardalsåsen 10,9 km Skitur Rørmyra - Rørmyra
Storrunden på sykkel 44,9 km Sykkeltur Gjøvik - Gjøvik

Haugrunden

Lengde

6,5 km

Turtype

Skitur

Fra

Blivgodt

Til

Blivgodt

Gå til turen

Langtur til Lygna

Lengde

49,8 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Gjøvik

Til

Lygna

Gå til turen

Lett runde fra Raufoss

Lengde

10,9 km

Turtype

Skitur

Fra

Raufoss

Til

Raufoss

Gå til turen

Rundtur på Vardalsåsen

Lengde

10,9 km

Turtype

Skitur

Fra

Rørmyra

Til

Rørmyra

Gå til turen

Storrunden på sykkel

Lengde

44,9 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Gjøvik

Til

Gjøvik

Gå til turen

Stuer i Gjøvik, Toten og Land

Stuer Område Ansvarlig Moh
Mæhlumsetra Gjøvik, Toten og Land DNT 585 m
Skistua Gjøvik Gjøvik, Toten og Land Diverse 467 m
Solbakken Gjøvik, Toten og Land Diverse 540 m
Vesterås Gjøvik, Toten og Land Diverse 538 m
Skihytta i Søndre Land Gjøvik, Toten og Land Diverse 609 m
Skihytta i Snertingdal Gjøvik, Toten og Land Diverse 670 m
DNT Osbakken Gjøvik, Toten og Land DNT 432 m
Gråsteinbua Gjøvik, Toten og Land Diverse 745 m
Skihytta på Snauhaug Gjøvik, Toten og Land Diverse 550 m
Skumlien Gjøvik, Toten og Land Diverse 450 m

Mæhlumsetra

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

DNT

Moh

585 m

Gå til stuen

Skistua Gjøvik

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

467 m

Gå til stuen

Solbakken

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

540 m

Gå til stuen

Vesterås

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

538 m

Gå til stuen

Skihytta i Søndre Land

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

609 m

Gå til stuen

Skihytta i Snertingdal

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

670 m

Gå til stuen

DNT Osbakken

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

DNT

Moh

432 m

Gå til stuen

Gråsteinbua

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

745 m

Gå til stuen

Skihytta på Snauhaug

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

550 m

Gå til stuen

Skumlien

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

450 m

Gå til stuen

Samarbeidspartnere