Gjøvik, Toten og Land

Føremelding

DNT Osbakken - 15. januar 2021 kl. 17:29

Meldt inn av Breiskallen Sportsklubb

Temperatur: -15 til -22 grader.
Vær: Flott kaldt vintervær.
Snødybde: 70-90 cm. 0 det siste døgnet.
Smøretips: Grønn

Løypene som BSK har ansvar for er nå kjørt opp og er bra, kanskje litt løst for stavtak i noen områder. Rundløypa på Skumsjøisen flittig brukt, det fortsatt ikke merkbart med overvann. Holder på med skogrydding i løypa ned til Hunndalen, dette tar tid... BSK ønsker alle en fin skihelg selv om det er litt kaldt.

Brakarhemsætra - 14. januar 2021 kl. 17:04

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -10 til -15 grader.
Vær: Sol .
Snødybde: 90-110 cm. 0 cm det siste døgnet.
Smøretips: Grønn, V20.

Teknisk har kjørt liåsløypa fra Brakarhemsætra til Tjernsmyra igjen i dag. Veldig fine løyper i lett og fint myrterreng. Fine parkeringsmuligheter både på Brakarhemsætra og ved Tjernsmyra. Gnistrende kulde gjør føret litt trått, men naturopplevelse er magisk med slik snøtung januarskog. For en ekstra naturopplevelse så anbefales en kveldstur under stjerneklar himmel.

Skjeskroken - 13. januar 2021 kl. 22:23

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -8 til -11 grader.
Vær: Lettskyet oppholdsvær. .
Snødybde: 60-80 cm. 10-20 cm lett fjon. det siste døgnet.
Smøretips: Blå. V30

Natt til onsdag kom det mer snø enn ventet. Oppå åsen lå det 20 cm med dunlett snø og ventet på løypemannskapet. Maskina har kjørt over hele stamløypenettet på Øståsen i dag, onsdag. Det er nydelige forhold. En gjeng ivrige dugnadsfolk fra Søndre Land idrettslag Ski har utført høyst nødvendig ryddearbeid langs store deler av løypenettet de siste dagene slik at skiløperne ikke trenger å bedrive skileikaktiviteter bortover løypene. Valdresbanen fra Hov til Skrukli har også blitt kjørt med maskin, og det er også i dag kjørt fra Skrukli stasjon og over høgda ved Kolbotna til Trevatn. Forhåpentligvis kommer det ikke flere lass med uventet snø, slik at vi kan ha trikkeskinner til langt over helga. God skitur!

Raufoss - 10. januar 2021 kl. 09:54

Meldt inn av Vestre Toten kommune

Temperatur: -15 til -9 grader.
Vær: Klarvær.
Snødybde: 70-80 cm. 1-2 cm det siste døgnet.

VTK har preparert opp igjen samtlige løyper fra Raufoss skistadion og innover Vardalsåsen nå på morgenkvisten. Det var kommet litt nysnø, blåst igjen litt på myrene og mye snø som har falt av busker og ned i løypene i skogspartiene. Temperaturen oppe på Åsen varierte mellom 10-15 kuldegrader. Når sola stikker fram straks så kommer det til å bli fantastiske forhold for begge stilarter. Deler av østsideløypene er også preparert. Se kartet for detaljer. Ønsker alle en god søndag og en flott skitur ⛷

Skrukli stasjon - 08. januar 2021 kl. 23:45

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -8 til -12 grader.
Vær: Lettskyet.
Snødybde: 40-70 cm. 1 cm det siste døgnet.
Smøretips: Grønn, V20.

Valdresbanen mellom Bjørnerud og Skrukli ble kjørt opp med scooter i kveld, fredag. Det meldes om fine forhold, og alle overheng og knekte trær er fjernet fra denne delen av traseen. I tillegg er det kjørt opp løype fra Skrukli stasjon langs veien over høgda til Kolbotn og ned til Trevatn. Det sees på om dette kan bli en varig trase mellom Skrukli stasjon og Vassendlandet. Nå er hele Valdresbanen fra Eina til Dokka relativt nyoppkjørt, og tilbyr de stakefrelste eller de med aversjon mot bratte kneiker en fin skilmulighet,

Skihytta i Søndre Land - 08. januar 2021 kl. 12:09

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -10 til -16 grader.
Vær: Lettskyet oppholdsvær.
Snødybde: 80-90 cm. Ca 5 cm lett fjon. det siste døgnet.
Smøretips: Grønn, V20.

Det har de siste dagene kommet et lett snødryss over området. Stamløypenettet på Øståsen er planlagt kjørt mellom fredag kveld og lørdag morgen. Det vil da også bli kjørt opp igjen om Flyplassen-Rudætra-Puttmyra. Det blir enn så lenge kjørt gammel løype om Rudsetra, og ikke langs den nye traseen pga bløte/isete myrer. Forholdene er jevnt over veldig gode, men noen bekkedrag er fortsatt åpne/isete. Det forekommer også noen bøyde og knekte trær ned i traseen, men det jobbes kontinuerlig med å rydde vekk disse. Vi går ei flott vinterhelg i møte, litt stigende temperaturer og kanskje et lite snøfall natt til søndag. Det er trolsk stemning i den snøfylte og nedrimete skogen. Vel verdt et besøk i skiløypene. P-plassen ved Høgbrenna er et flott utgangspunkt for de "lettgådde" løypene på toppen av åsen. God tur!

Kaldingen - 02. januar 2021 kl. 19:45

Meldt inn av Kaldingen velforening

Temperatur: -2 til -6 grader.
Vær: Snø.
Snødybde: 70-100 cm. Ja det siste døgnet.
Smøretips: Blått

Spenntirunden er begynt preppa. Mye løs snø og trær som henger over trase. Derfor ikke ferdig runde. Kjempefine spor fra Store Kaldingen til snuplass på tømmervei ved Spennti.

Hov - 31. desember 2020 kl. 21:05

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 grader.
Vær: Lett snødryss, eim av svartkrutt.
Snødybde: 40-50 cm. 5 det siste døgnet.

Søndre Land il ski har kjørt opp med scooter langs linna. Satt spor fra Hov til Skrukli i ettermiddag. Forsøker å sette spor fra Hov til Bjørnerud i morgen (nyttårsdagen). God tur langs jernbanelinna. Godt nytt år!

Flyplassen - 31. desember 2020 kl. 21:01

Meldt inn av Søndre Land kommune

Temperatur: -2 til -4 grader.
Vær: Lett snødryss, eim av svartkrutt.
Snødybde: 80-90 cm. 5 cm det siste døgnet.

Flere utfordringer med løypemaskina. Etter to timer med sveising gikk den ei lita stund før dynamoen tok kvelden. Mesteparten av løypenettet ble kjørt onsdag kveld og noe på torsdag morgen. Får beklageligvis ikke kjørt noe mer i helga.

Snertingdal - 30. desember 2020 kl. 15:49

Meldt inn av Gjøvik kommune

Temperatur: 0 til -1 grader.
Vær: Skyet.
Snødybde: 80-120 cm. 8 det siste døgnet.

Endelig ser snøværet ut til å gi seg. Snømengden har passert meteren innpå åsen og det er en drøy jobb å kjøre opp igjen løypene. I dag er Stormyrrunden, Grindlirunden, løypa til Ytteråsvægen og til Lundsætra preparert. Gode forhold, men kommer fram overvann på enkelte plasser. Gråsteinmyra kjøres torsdag. Sideløypene til Grindlirunden, Øvre Snertingdal og til Tranalia kjøres fortløpende. De siste vil ta mye tid da det er meldt om mye skog som må fjernes mange plasser. Men løyper blir det, sakte men sikkert!

Biri - 18. desember 2020 kl. 21:09

Meldt inn av Gjøvik kommune

Temperatur: -2 grader.
Vær: Yr.
Snødybde: 40-60 cm. 7 det siste døgnet.

Grindlirunden ble forsøkt preparert i dag. Enorme mengder med tung bjørk og snøbrekk i traseen som gjorde jobben svært krevende. Forholdene er derfor noe lurvete, men blir bedre etter hvert. Anbefaler å være veldig forsiktig om man ferdes i løypene nå. Flere topper deiset i bakken under arbeidet i dag. Disse bør man ikke få over seg!! Videre preparering blir først etter mildværet. Håper da skogen har rensket seg noe!

Purkemyra - 13. desember 2020 kl. 22:00

Meldt inn av Nordre Østbygda vel

Temperatur: 0 til -2 grader.
Vær: Overskyet. Lett snøvær.
Snødybde: 15-30 cm.

Har begynt å tråkke såle på deler av løypenettet. Kjørt Purkemyra-Tjennsmyra og Purkemyra-Hagen samt Purkemyra-Stormyra. Begynner å komme seg med snø, men fortsatt lite noen plasser, og en del åpne bekker.

Rørmyra - 12. desember 2020 kl. 12:44

Meldt inn av Vestre Toten kommune

Temperatur: -3 til -2 grader.
Vær: Overskyet, lett snøvær.
Snødybde: 30-40 cm. 5 cm det siste døgnet.

Rørmyra-Korperuddalen er preparert for skøyting og klassisk. Har kjørt på klassisk spor rundt Rognlihaugen, Rørmyra-Trollheim-Mæhlumsetra-Eikvelta-Nedre Eikvelta-Øytjernet-Rørmyra. Det er mye snø men har preppet kun med ATV og stor sporsetter. Det er både ujevnt og krokete løyper, spesielt dårlig på mange partier rundt ved Øytjernet. Vær spesielt obs i nedoverbakker, mange plasser det er fullt mulig å knekke ett par ski. God tur 😊👌

Markastuer og smittevern
Mange markastuer er nå åpne. Husk at på disse stuene gjelder de samme reglene for å hindre virusspredning som i resten av samfunnet og spesielt på serveringssteder. Det betyr at du må bruke munnbind når du går inn, og til og fra bordet du sitter ved – det holder ikke å bruke bøff eller et skjerf foran ansiktet! Hold også god avstand og spritvask hendene når du går inn.

Om Gjøvik, Toten og Land

Området er svært stort og har en del større og mindre tettsteder med lokale nærområder som folk her gjerne benytter. F.eks. Gjøvik i nord med Gjøvikmarka, Biri, Snertingdal, Hov i Land i vest samt Raufoss, Reinsvoll, Bruflat, Eina m.fl. i øst. Rv4 går gjennom noen av disse tettstedene og deler dermed opp området på en naturlig måte.

Området har mye å by på og ikke minst mye flott kulturlandskap som glir vakkert over i skogsterreng. Gjøvik-Oslo-skiløypa går nesten rett nord-syd fra Hunndalen via Skumsjøen, Rørmyra, Solvoll, Eidstugua, Glåmhaugen, Sønstebygrenda og så over i Hadelandsåsene.

De nordlige delene av området ligger over 750 meter over havet og har tidlig og lenge skiføre. Her finner vi også nordlige grense for Markadatabasen - Fjellmyra - på grensen mellom Gjøvik og Lillehammer.

Løypepreparering

Løypepreparering gjøres av de enkelte kommunene i regionen samt av en rekke små løypelag eller idrettslag.

Skiforeningen har forøvrig en lokalforening "Skiforeningen Gjøvik og omegn" i området, besøk gjerne deres Facebook-side.

Steder i Gjøvik, Toten og Land

Steder Moh Type Område
Baklia 579 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Biri 300 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Biri Øverbygd 440 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Biristrand skole 191 Innfallsport (parkering) Gjøvik, Toten og Land
Bjønnhaugen 657 Topp, ås Gjøvik, Toten og Land
Bjørnerud stasjon 175 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Bjørnsveen 230 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Blili 425 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land
Blivgodt 525 Gårdsbruk Gjøvik, Toten og Land
Borglund 319 Generelt stedsnavn Gjøvik, Toten og Land

Baklia

Moh

579 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Biri

Moh

300 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Biri Øverbygd

Moh

440 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Biristrand skole

Moh

191 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bjønnhaugen

Moh

657 m

Type

Topp, ås

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bjørnerud stasjon

Moh

175 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Bjørnsveen

Moh

230 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Blili

Moh

425 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Blivgodt

Moh

525 m

Type

Gårdsbruk

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Borglund

Moh

319 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Gjøvik, Toten og Land

Gå til sted

Turer i Gjøvik, Toten og Land

Turer Lengde Turtype Start - Stopp
Einafjorden og Helgedalen 45,5 km Sykkeltur Eina - Eina
Langtur til Lygna 49,8 km Sykkeltur Gjøvik - Lygna
Til Skumsjøen og Trevatna 56,5 km Sykkeltur Raufoss - Raufoss
Toten rundt 49,2 km Sykkeltur Gjøvik - Gjøvik
Vesteråsrunden 11,9 km Skitur Stangstua - Stangstua

Einafjorden og Helgedalen

Lengde

45,5 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Eina

Til

Eina

Gå til turen

Langtur til Lygna

Lengde

49,8 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Gjøvik

Til

Lygna

Gå til turen

Til Skumsjøen og Trevatna

Lengde

56,5 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Raufoss

Til

Raufoss

Gå til turen

Toten rundt

Lengde

49,2 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Gjøvik

Til

Gjøvik

Gå til turen

Vesteråsrunden

Lengde

11,9 km

Turtype

Skitur

Fra

Stangstua

Til

Stangstua

Gå til turen

Stuer i Gjøvik, Toten og Land

Stuer Område Ansvarlig Moh
Mæhlumsetra Gjøvik, Toten og Land DNT 585 m
Skistua Gjøvik Gjøvik, Toten og Land Diverse 467 m
Solbakken Gjøvik, Toten og Land Diverse 540 m
Vesterås (på Vardalsåsen) Gjøvik, Toten og Land Diverse 538 m
Skihytta i Søndre Land Gjøvik, Toten og Land Diverse 609 m
Skihytta i Snertingdal Gjøvik, Toten og Land Diverse 670 m
DNT Osbakken Gjøvik, Toten og Land DNT 432 m
Gråsteinbua Gjøvik, Toten og Land Diverse 745 m
Skihytta på Snauhaug Gjøvik, Toten og Land Diverse 550 m
Skumlien Gjøvik, Toten og Land Diverse 450 m

Mæhlumsetra

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

DNT

Moh

585 m

Gå til stuen

Skistua Gjøvik

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

467 m

Gå til stuen

Solbakken

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

540 m

Gå til stuen

Vesterås (på Vardalsåsen)

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

538 m

Gå til stuen

Skihytta i Søndre Land

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

609 m

Gå til stuen

Skihytta i Snertingdal

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

670 m

Gå til stuen

DNT Osbakken

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

DNT

Moh

432 m

Gå til stuen

Gråsteinbua

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

745 m

Gå til stuen

Skihytta på Snauhaug

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

550 m

Gå til stuen

Skumlien

Område

Gjøvik, Toten og Land

Ansvarlig

Diverse

Moh

450 m

Gå til stuen

Samarbeidspartnere