Til Mossemarka fra Son

Ut av skogen ved Noreødegården

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 15.06.2014

Turinformasjon

Lengde:

22 km

Område:

Follomarka

Beskrivelse

Vi skal fra Son og inn i Mossemarka - tvers gjennom den, og tilbake langs kysten fra Kambo. På turen kommer vi innom Ødemørk, et populært turmål i Mossemarka. Bademuligheter er det også underveis.

Vi starter på torget i Son, og tråkker oss ut av sentrum gjennom Storgata. Videre følger vi Sonsveien, før vi tar til høyre, inn til Grevlingen skole. Herfra går det skiløyper om vinteren. Nå skal vi følge en løypetrasé til Smørbekk. Etter ca. 200 meter på fin turvei, tar vi til venstre og følger lysløypetraseen videre (den traseen som ligger lengst til høyre etter avkjøring fra grusveien). Også her er det fint å sykle, selv om standarden er litt lavere enn i starten.

Etter knappe 2 kilometer i skogen, kommer vi ut på bilvei, tar til venstre, og så til høyre etter ca. 300 meter. Vi krysser Kamboveien og sykler ned en bakke, holder til venstre, inn på en kort sti, og tar så 90 grader til venstre.

Nå er vi kommet på østsiden av E6, og følger grusveien opp en bakke, fram til en snuplass. Nå bærer det ut terrenget - i nok en skiløypetrasé. Vi passer på å ta til venstre når den deler seg straks etter snuplassen.

Videre følger vi løypetraseen fram til Kongeveien, og tar til høyre - fram til Ødemørk. Her er det servering på søndager store deler av året. Vi fortsetter videre mot venstre, innover i skogen på skogsbilvei. Etter ca. 500 meter passer vi på å ta til venstre, og en knapp kilometer senere, ved Øvre Kjerringbakk, tar vi opp bakken til høyre. Her krysser vi grensen mellom Akershus og Østfold.

Ifølge muntlige beretninger falt en kvinne av tømmerlasset her en sen vinterkveld i sterk kulde og frøs i hjel. Derav navnet Kjerringbakk. Kjerringbakkleiken var i gamle dager en kjent spillplass for tiur, men med den økende trafikken er det lite igjen av den. Like før Øvre Kjerringbakk ligger en av de største kullmilene, som det for øvrig finnes mange av i Mossemarka.

Vi fortsetter på Vinterveien, og etter en stund, får vi Vanemtjernet på venstre side. Rett etter en bom, holder vi til høyre. Ved enden av en oppoverbakke ser vi Skihytta i Moss på høyre side. Den ligger 101 meter over havet, og er høyeste punkt i Moss kommune. Selv om den er stengt i sykkelsesongen, er det fint å svinge oppom der, og ta seg en rast ved benker og bord som er satt opp i skogen nedenfor hytta.

Herfra følger vi lysløypetraseen ned til Noreødegården. På denne strekningen har veien litt lavere standard, men det er helt OK å sykle her. Mossemarka er tilbakelagt, og vi har asfalt under dekkene. Etter parkeringsplassen får vi Noretjernet på venstre side, og når vi kommer fram til Patterødveien, følger vi den mot høyre. Dermed har vi passert turens sørligste punkt, og har kurs mot nord.

Snart ser vi Patterødtjernet nede til venstre. Ved Grindvoll (før E6) tar vi opp bakken til høyre. Ca. 400 meter senere tar vi så ned til venstre, og følger turveien nordover i ca. 2 kilometer - på østsiden av E6. Når veien deler seg, svinger vi til venstre, under E6. Nå er det bare å trille ned bakkene til Kambo, og ta til høyre i Osloveien.

Rett etter jernbanestasjonen tar vi inn til venstre. Her går det an å ta seg en avstikker ned til båthavna. Når vi svinger til venstre fra Osloveien, kommer vi til et skilt med informasjon om Kyststien. Nå tar vi nemlig fatt på "kystdelen" av denne sykkelturen.

Via Kulpestien kommer vi fram til Kulpestranda. Her er det utmerkede bademuligheter - så hva med en rast her? Vi sykler tett ved vannet, og ser ut mot Kulpeholmen. Mossesundet og Jeløya befinner seg rett utenfor. Vi fortsetter opp en bakke, og inn i et boligområde (Sjøhagen). Videre følger vi veien som går mot venstre, og kommer fram til Brevikveien.

Her tar vi til venstre, og straks er vi inne i Akershus igjen. Denne veien skal vi følge forbi Brevik og helt tilbake til torget i Son. Underveis går det avstikkere ned til fine badesteder.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Son - Smørbekk - Kongevegen - Ødemørk Son Ødemørk 6,3 km
Ødemørk - Skihytta i Moss Ødemørk Skihytta i Moss 3,6 km
Mosseporten - Noreødegården - Skihytta Skihytta i Moss Mosseporten 2,4 km
Kambo - Mosseporten Mosseporten Kambo 4,3 km
Son - Kambo Kambo Son 5,4 km

Son - Smørbekk - Kongevegen - Ødemørk

Fra

Son

Til

Ødemørk

Lengde

6,3 km

Gå til rute

Ødemørk - Skihytta i Moss

Fra

Ødemørk

Til

Skihytta i Moss

Lengde

3,6 km

Gå til rute

Mosseporten - Noreødegården - Skihytta

Fra

Skihytta i Moss

Til

Mosseporten

Lengde

2,4 km

Gå til rute

Kambo - Mosseporten

Fra

Mosseporten

Til

Kambo

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Son - Kambo

Fra

Kambo

Til

Son

Lengde

5,4 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere