Utsjørunden

Gapahuken ved Utsjøen

Foto: Christine Meklenborg Nilsen, 12.07.2011

Turinformasjon

Lengde:

32,7 km

Område:

Eidsvoll - Nes

Beskrivelse

Utsjøen er en idyll, og en sykkeltur hit byr på variert terreng og fine naturopplevelser. Vi skal østover fra Eidsvoll, helt til grensen mot Hedmark. Vi sykler på asfalt, sti og grus. Det er ingen spesielt harde stigninger, så turen burde passe fint for alle som ønsker seg en middels lang sykkeltur.

Vi starter i Eidsvoll sentrum, og følger fylkesvei 181 til Jønsjøen. Rundt oss har vi åpent og fint kulturlandskap. Det er svak stigning på første del av denne strekningen. Vi passerer et skilt som forteller at vi befinner oss i Gullverket. Dette er benevnelsen på hele det store området øst for Eidsvoll - til grensen mot Hedmark.

Rett etter Jønsjøen tar vi av fra fylkesveien, og tråkker videre på Jonsbråtavegen, en fin, gruset skogsbilvei. Etter et par partier med noe stigning, er vi framme ved Utsjøen. Her åpner landskapet seg, og vi har godt utsyn mot sørenden av vannet. Gapahuk, benker og bord innbyr til en rast her.

Ferden går videre - og nå skal vi over til østsida av vannet. Vi tar oss dit på en sti, krysser demningen, og fortsetter på nok en sti før vi kommer inn på skogsbilvei igjen i Djupdalen. Etter hvert får vi ny nærkontakt med den idylliske Utsjøen, og det byr seg også en ny mulighet til å slå seg ned på noen benker som er satt opp helt nede ved vannet.

Ved vannets nordre ende kan turen forkortes ved å ta til venstre, og returnere via Storbråtan. Men vi skal enda litt mer mot nord. Litt mer østover skal vi også - ja, vi er bare noen meter fra Hedmark fylke når vi kommer fram til turens østligste punkt.

Det har vært litt stinging fra Utsjøen og hit, og noe mer blir det når vi nå legger kursen vestover - på asfaltert fylkesvei. Det er likevel ikke snakk om mer enn rundt 85 høydemeter fra Utsjøen og opp til toppen (vel fem kilometer).

Men nå er det slutt på all "motgang". Nå er det stort sett utelukkende nedoverbakke igjen - helt til vi er hjemme. Det er bare å suse av gårde - med flott utsikt i starten - nedover forbi Nedre Holsjøen og Jønsjøen, og strake veien tilbake til Eidsvoll.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Eidsvoll - Jønsjøen Eidsvoll Jønsjøen 4,6 km
Jønsjøen - Utsjøen - Djupdalsvangen Jønsjøen Djupdalsvangen 9,2 km
Utsjøen N - Djupdalsvangen Djupdalsvangen Utsjøen 3,2 km
Utsjøen N - Benkemyra - Gullverket Utsjøen Gullverket 7,2 km
Jønsjøen - Gullverket Gullverket Jønsjøen 3,9 km
Eidsvoll - Jønsjøen Jønsjøen Eidsvoll 4,6 km

Eidsvoll - Jønsjøen

Fra

Eidsvoll

Til

Jønsjøen

Lengde

4,6 km

Gå til rute

Jønsjøen - Utsjøen - Djupdalsvangen

Fra

Jønsjøen

Til

Djupdalsvangen

Lengde

9,2 km

Gå til rute

Utsjøen N - Djupdalsvangen

Fra

Djupdalsvangen

Til

Utsjøen

Lengde

3,2 km

Gå til rute

Utsjøen N - Benkemyra - Gullverket

Fra

Utsjøen

Til

Gullverket

Lengde

7,2 km

Gå til rute

Jønsjøen - Gullverket

Fra

Gullverket

Til

Jønsjøen

Lengde

3,9 km

Gå til rute

Eidsvoll - Jønsjøen

Fra

Jønsjøen

Til

Eidsvoll

Lengde

4,6 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere