Holsjøen rundt

Lav desembersol ved Øvre Holsjøen
Foto: Christine Meklenborg Nilsen, 11.12.2011

Turinformasjon

Lengde:

4,2 km

Område:

Eidsvoll - Nes

Beskrivelse

Holsjøen rundt er en perfekt tur for barnefamilien. Terrenget er snilt og åpent, og det er mye å se på.

Turen starter inne i hjertet av Gullverket: Lynesvangen. Herfra går det tre løyper, en i terrenget og to på skogsbilvei. Vi skal følge den som går på skogsbilveien rett nordover fra parkeringsplassen. Løypa går slakt oppover, og etter et par hundre meter deler den seg. Her tar vi til høyre og krysser bekken som renner ut fra Øvre Holsjøen.

Etter en liten bakke slaker det fint ut, og man har flott utsyn over Holsjøen. Vi passerer fiskeplassen som er bygd opp her på østsiden av vannet, og snart passerer vi den lille halvøya hvor det er både lavvo og utedo. Løypa følger vannet, og den bølger slakt opp og ned. Det kan være verdt å følge med på siden av sporet - dette er beverens område, og mange steder står det spisse stubber etter at beveren har felt trærne.

Ved enden av vannet kommer turens eneste skikkelige bakke. Fra Øvre Holsjøen skal vi opp til Løntjernbråten, den røde bygningen som kneiser over vika. Bygningen ble reist i forbindelse med gruvedrifta litt lenger vest, og her var det blant annet skole. I dag leies huset ut til lag og foreninger som vil på overnattingstur.

Ved Løntjernbråten forlater løypa skogsbilveien. Den krysser en bekk og går over myra til den møter skogsbilveien som går på den andre siden av vannet. Vi svinger til høyre for å gå de siste hundre meterne opp til snuplassen ved Brøstadgruva. Her er det satt opp en stor infotavle som gir et godt innblikk i historien til dette området.

Når historietimen er unnagjort, snur vi helt rundt og kjører nedover veien igjen. Vi skal ikke tilbake mot Løntjernbråten, men strake veien nedover langs skogsbilveien. Her er det slak nedoverbakke hele veien tilbake til Lynesvangen. Først gjennom skogen, senere med fin utsikt over Øvre Holsjøen. Ved den nedre delen av vannet kan man tydelig se at veien er sprengt ut i fjellet - her er det tydelige veiskjæringer. For mer enn 100 år siden fraktet man gullmalm langs denne veien og ned til laboratoriet, der hvor bommen står i dag.

Vi ploger litt idet vi nærmer oss parkeringsplassen og konstaterer at turen var litt over 4 kilometer lang.

God tur!

Se løyper turen består av

Navn Fra Til Lengde Sist preparert Preppetype
Lynesvangen - Løntjernbråten - Brøstadgruva Lynesvangen Brøstadgruva 2,2 km 19.03.2024 Klassisk
Lynesvangen - Holsjøen vest - Brøstadgruva Lynesvangen Brøstadgruva 2 km 19.03.2024 Klassisk

Lynesvangen - Løntjernbråten - Brøstadgruva

Fra Lynesvangen Til Brøstadgruva Lengde 2,2 km Sist preparert 19.03.2024 Gå til løype

Lynesvangen - Holsjøen vest - Brøstadgruva

Fra Lynesvangen Til Brøstadgruva Lengde 2 km Sist preparert 19.03.2024 Gå til løype

Samarbeidspartnere