Skovseth

Type:

Innfallsport (parkering)

Område:

Eidsvoll - Nes

Moh:

198
Skovseth er navnet på Eidsvolls siste gjenlevende nærbutikk, som ligger i krysset Tynsåkvegen-Østsidavegen. Det var Christian Skovseth fra gården Skofseth som åpnet butikk her i 1889. I dag er det 4. og 5. generasjon Skovseth som driver butikken. Ved butikken er det en liten parkeringsplass.

I Eidsvoll er Skovseth-runden et begrep for joggere, skole-elever og turgjengere. Denne runden går langs Tynsåkvegen opp til Skovseth, nedover Østsidevegen til Odalsvegen og ned derfra til Nesvegen/Nedre Vilberg veg og tilbake til Tynsåkvegen. Det er innenfor denne runden at løypene på Tynsåk- og Elstadjordet ligger. Langs veien er dette ca. fire kilometer, og rekorden på runden innehas av den italienske utvekslingseleven Francesco Bazzanella som i 2004 løp runden på 13.45. Dermed slo han Bjørn Dæhlies rekord på 13.47 fra 1985.

Geologisk sett markerer Skovseth skillet mellom gammel havbunn og områder som lå over havet under sist istid. Mens jordene ved Skovseth først og fremst ligger på leirgrunn, er det grunnfjell i åsen som reiser seg øst for Skovseth.

Fram til 1800-tallet lå det store gravhauger her i området, angivelig fra vikingtiden. Henrik Wergeland arrangerte i sin tid en stor folkefest ute på jordene her og skal angivelig ha funnet skatter inne i en av haugene. Alle gravhaugene er siden blitt planert.
Skovseth

Foto: Helge Eliassen, 02.08.2011

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Eidsvoll 120 Innfallsport (parkering) Eidsvoll - Nes
Finnkollen 236 Innfallsport (parkering) Eidsvoll - Nes

Eidsvoll

Moh

120 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Eidsvoll - Nes

Gå til sted

Finnkollen

Moh

236 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Eidsvoll - Nes

Gå til sted

Løyper i nærheten

Løype Lengde Sist preparert Preppetype
Rundløyper på Tønsakerjordet og Elstadjordet 4,3 km 20.03.2019 Klassisk

Rundløyper på Tønsakerjordet og Elstadjordet

Lengde

4,3 km

Sist preparert

20.03.2019

Preppetype

Klassisk

Gå til løype

Samarbeidspartnere