Engervannet

Type:

Vann, tjern

Område:

Bærumsmarka

Moh:

1

Svært grunt vann (største dybde 4 meter) der Øverlandsvassdraget har siste stopp før Sandvika og Oslofjorden. Vannet har et areal på ca. 160 da. Rikt plante- og fugleliv. Engervannet er nevnt i Kong Sverres saga. Før slaget i Oslo i år 1200 speidet kongen på bondehæren som lå ved Engervannet.

Navnet Enger kommer fra en husmannsplass under gården Oksehoved, som var det tidligere navnet på Blommenholm. Langt tilbake i tid var Engervannet en del av Sandviksbukta, og da var navnet Folanger (fole- eller føllvika). I vestenden av vannet renner Rønne elv, som er Norges korteste elv med eget navn.

Tidligere gikk det opp sjøørret i vannet, og det var også bestand av flyndre og ål der. Tidevannet sørget for et solid tilsig av saltvann. Fremdeles har man navnet Flyndrebukta på østsiden av vannet.

Under 2. verdenskrig styrtet et fly i Engervannet. Budstikka skrev 9/6-98: "Det var et engels fly av typen De Havilland Mosquito MKIV som styrtet i Engervannet 25. september 1942. Tre fly av typen tok av fra Leuchars Airfield i England kl. 14.00, og ordren: Bomb Gestapos hovedkvarter i Oslo, nærmere bestemt Victoria Terrasse. Angrepet startet kl. 16.15, da flyene stupte lavt inn fra 100 fot. Ingen direkte treff ble registrert, og det ble bare meldt om skade på de omkringliggende bygningene.
Fire tyske Focker-Wulf 190 tok av fra Fornebu for å avskjære engelskmennene, et av de tyske flyene fikk pepret løs på et fly, som så dessverre styrtet i Engervannet.

De to engelske flygerne, Sergeant G.K. Carter (26) og Sergeant W.S. Young (26), omkom i flystyrten, og ble senere gravlagt på den engelske æreskirkegården på Vestre Gravlund: Unteroffizer Erich Klein fra 1/JG5 ble kreditert nedskytingen".

Blomstrende bekkeblom ved Engervannet

Foto: Erik Unneberg, 28.04.2007

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Øverlandselva 76 Elv, bekk, foss Bærumsmarka
Sandvika 4 Innfallsport Bærumsmarka

Øverlandselva

Moh

76 m

Type

Elv, bekk, foss

Område

Bærumsmarka

Gå til sted

Sandvika

Moh

4 m

Type

Innfallsport

Område

Bærumsmarka

Gå til sted

Samarbeidspartnere