Føremelding for Nesoddmarka

Tilbake til alle områder

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor prepareres ikke løyper på enkelte skogsbilveier selv om det er nok snø?

Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.

Når prepareres løypene?

Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.

Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.

Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.

Hvorfor er det ikke skispor selv om kartet viser at det er preparert?

Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.

Er det de grønne sporene i kartet som er best?

Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.

Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.

Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.

Hva menes med "pakking av løyper"?

Etter store snøfall er det viktig å få komprimert snøen slik at den danner en god såle man senere kan sporsette. Pakking skjer med scooter med matte eller rulle hengende bak, eller kun med scooter når snømengdene er ekstra store. Man kan også pakke med tyngre utstyr som løypemaskin, men da er det viktig at snøen ikke er våt slik at man risikerer å stå igjen med en kompakt issåle når det blir kaldere igjen.

Stuer med servering

Mot Kafé Olai
Kafé Olai Ingen Informasjon Ingen Informasjon
Vinter ved To gård
To gård Stengt i dag Stengt i morgen

Stuer med servering

Mot Kafé Olai
Kafé Olai Ingen Informasjon Ingen Informasjon
Vinter ved To gård
To gård Stengt i dag Stengt i morgen
+ - Vis alle færre Stuer med servering
Dette imponerende treet kalles «Gamla» og skal være rundt tusen år gammelt. Trolig er det Nesoddens eldste tre.
Tusenårseika i Røerskogen på Nesodden
Foto: Lise Henriksen, 16.04.2024
En årviss kveldstur med Nesodden Turlag går gjennom Europas nordligste eikeskog på Nesodden. Dette er en privat gårdsskog som behandles parkmessig. For å bevare skogbunnens blomsterflor, gjør man klokt i å følge stiene.
Tepper av hvitveis og blåveis i Røerskogen
Foto: Lise Henriksen, 16.04.2024
I åsen ovenfor Ommen (med bl.a. en kystledhytte) på Nesodden ligger Oleanas utsikt. Den er oppkalt etter fiskerkona Oleana som bodde nede på Ommen på slutten av 1800-tallet. Hun ble tidlig enke og måtte forsørge åtte barn. Utsikten med navn og skilt ble «åpnet» i 2012. Her er det fin utsikt mot øygruppa Steilene.
Steilene sett fra Oleanas utsikt
Foto: Nina Didriksen, 03.04.2024