Dagens føremelding

Skiføret i marka nå

Område med nylig preparerte løyper Klikk i kartet, eller søk etter sted for å gå til føremeldingen for et område.

Fortsatt mange skimuligheter tross lite snø

24.01.2022 08.25.08

Det er varierende skyforhold i Marka denne morgenen, med tåke i enkelte deler av lavlandet og delvis skyet og klarvær i høyden. Temperaturene varierer fra -5 til +2. Det er også i dag meldt noe sol, men størst muligheter for dette litt opp i høyden. Plussgradene vil ta over de fleste steder utpå dagen.

Det er som kjent knapt med snø der ute, men løypemannskapene forsøker å presse det beste ut av det for å lage skapelige skiforhold. På mange skogsbilveier er det fortsatt nok snø igjen til å opprettholde løyper, og mange har gode skiforhold til tross for en del skogsbøss. Der det er nok snø til at man kan få frest opp blir det også ganske mykt og fint, i andre løyper vil det være hardt og isete. Best forhold er det derfor i løyper det nylig har vært mulig å preparere. Sjekk de lokale føremeldingene og status på løypene i kartet.

I terrenget står det dårligere til. Der er det i de fleste tilfeller ikke nok snø til at man kommer til med løypemaskin og får frest opp. For entusiaster er det fortsatt mulig å gå, men man må være særdeles årvåken for is, stein, røtter, lyng og grus som stikker opp. Vinden kan også ha felt noen trær her og der, så vær obs på uventede hindringer i løypene.

På vannene er det mye blank is etter overvann. Det er fullt mulig å stake seg over i de merkede traseene, men vi anbefaler å legge turen i løyper som hovedsakelig går på land.

Lurer du på hvordan forholdene er i Marka akkurat nå? Sjekk et av våre webkameraer med værstasjon.

Det er muligheter for en skitur i mange områder av Marka, her er noen utgangspunkt nær Oslo:

• Lillomarka (Linderudkollen, Movatn, Skytta)
  • Nordmarka syd (Låkeberget, Brekke, Sognsvann, Elveli)
  • Nordmarka nord (Stryken, Svartbekken, Mylla)
  • Vestmarka (Vestmarksetra, Skoglund)
  • Kjekstadmarka (Gjellebekk, Lyfjell, Elvelia, Spikkestad)
  • Krokskogen (Ringkollen, Høymyr, Skansebakken)
  • Romeriksåsene (Brovoll, Råsjøkrysset, Sjonken)
  • Bærumsmarka (Fossum, Østernvannsvingen, Årnes)
  • Østmarka (Krokhol, Oppsal, Ellingsrud, Bysetermåsan, Driv idrettsplass, Kirkebygda, Golfbanen Ytre Enebakk)
  • Sørmarka (Greverud)

For øvrig er det også skimuligheter andre steder på Østlandet bl.a. i Finnemarka, Hadelandsåsene, Nordåsen i Nannestad, Hurdal, etc. Lengre nord er det for tiden skrint med snø, men det finnes unntak her også. Sjekk preppestatus i kartet og de lokale føremeldingene.

Skal du være helt sikker på topp skiforhold uten fare for riper i skiene er det fortsatt de mange næranleggene med kunstsnø som gjelder, men vær obs på og vis hensyn til at skiskoler kan okkupere deler av løypene til tider.

De fleste Markastuer er åpne i helgene og kan by på trivelig stemning og god bakst, husk bare munnbind og god avstand.

Mange vann er nå farbare der løypetraseene er merket med bambusstikker. Selv om vi nå har sjeldent god is på mange vann, finnes det svake punkter nær inn- og utløp. Snø på isen skjuler svake punkter, så utvis stor varsomhet om du beveger deg utenfor merket trasé. Skal du prøve skøytene er det lurt å ha en partner med, samt nødvendig sikkerhetsutstyr. Les mer om issikkerhet her. Følg for øvrig med på isvarslene på varsom.no.

Det er mulig å gå eller sykle på vinterbrøytede veier, men husk brodder og piggdekk. På mange stier er det også nå så lite snø at det er fint å ferdes. For en oversikt over hvilke veier som brøytes gjennom vinteren kan du istedenfor løyper velge å vise kartlaget "brøytede veier" i kartlagsvelgeren nede i høyre hjørne (klikk deg inn på områdekart).

Ha en fin dag i Marka!

Vi jobber hver dag året rundt for å tilrettelegge for flotte skispor og magiske opplevelser i Marka. Medlemskontingenten i Skiforeningen går direkte til dette arbeidet. Bli medlem her.

På Abborvannsveien i solskinn
(Foto: Erik Unneberg, 23.01.2022)
På Abborvannsveien i solskinn
(Foto: Erik Unneberg, 23.01.2022)
Fortsatt lys nok til skitur
(Foto: Erik Unneberg, 22.01.2022)
Mellom Ulafoss og Fallet
(Foto: Erik Unneberg, 22.01.2022)

Webkamera

Webkamera på Kikutstua
Kikut
Webkamera ved Brovoll
Brovoll
Webkamera ved Skullerudstud
Skullerud
Se alle webkamera
Logoer for Kvikk Lunsj, Aftenposten og Obos.