Det er mildt ute, men foreløpig har det ikke blitt så varmt som vi ble forespeilet for noen dager siden. Toppen av mildværet blir stadig skjøvet litt senere i uka og ligger nå an til å bli fra torsdag til lørdag, men også her med ikke fullt så høye temperaturer som tidligere meldt. Utsiktene for at vi skal få beholde skiføret ser dermed stadig bedre ut, og fra søndag er det meldt kjøligere vær og kuldegrader igjen.
Dagen starter med overskyet vær, litt tåke her og der og temperaturer på pluss/minus 2 grader. Det muligheter for noen gløtt av sol utover formiddagen og det er meldt minimalt med vind.
Det er fortsatt flott skiføre nesten overalt. Tidligere preparerte løyper står godt og det er ikke spesielt vått i snøen. En lilla voks bør holde. Vinden og væromslaget i går gjør at det meste av snøen har falt av trærne, og det kan ligge litt skogsbøss her og der. Det er fortsatt noe skrint med snø i deler av Marka, særlig kan det være litt tynt i tett skog eller der det har blåst av en del. Sjekk de lokale føremeldingene for detaljer.
Mange vann er kontrollert og merket og har preparerte løyper, men fortsatt er det flere som gjenstår etter det store snøfallet i forrige uke. Utfordringen er mye overvann. Når dette etter hvert fryser til kan flere løyper på vann åpnes. NB! Det er kun vann som er merket med stikker og scooterkjørt som er farbare. Hold deg også til sporet og stikkene. Selv om skiløypa er farbar er det ikke sikkert at resten av vannet er det. Vi minner om at all ferdsel på is er på eget ansvar. Les mer om isvett her.
Flere markastuer er åpne også på ukedager og byr på mat og drikke i mange varianter. Du finner åpningstider her, eller i iMarka-appen.
Ha fin tirsdag på ski!
Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.
Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.
Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.
Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.
Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.
Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.
Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.
Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.
Etter store snøfall er det viktig å få komprimert snøen slik at den danner en god såle man senere kan sporsette. Pakking skjer med scooter med matte eller rulle hengende bak, eller kun med scooter når snømengdene er ekstra store. Man kan også pakke med tyngre utstyr som løypemaskin, men da er det viktig at snøen ikke er våt slik at man risikerer å stå igjen med en kompakt issåle når det blir kaldere igjen.