Miniekspedisjon: Å gå Marka på langs er en drøm for mange. Her fra blåmerket sti mellom Finnstad og Spålen. Foto: Marius Harlem-Nilsen.

En guide til alle ferskinger som vil gå Marka på langs  

Klar for den ultimate langturen gjennom Marka? Slik gjør du det.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo
Publisert 19.06.2024

Å gå Nordmarka på langs regnes som en turklassiker. Men hvordan går man i gang man et slikt prosjekt? 

Overnatting eller ei?

En kjapp titt på turapper og fysiske kart vil vise at det finnes utallige stier og skogsveier som tar deg fra nord til syd i Nordmarka. 

Blant alle mulighetene, har vi i disse forslagene gått for overnatting innendørs. Middagsservering og oppredde senger frister. Men her er det mange ulike alternativer: Telt. Hengekøye. Eller rett og slett gå hele distansen på kun én dag. 

En anelse utenfor allfarvei

Å gå Nordmarka på langs er ingen enkel tur. Det er langt! En kortversjon ligger på rundt tre mil totalt. Men med Markas størrelse er det mulig å gjøre den lenger. Mye lenger.

Mange velger å legge inn en del av de høyeste markatoppene underveis. I tillegg har vi i disse forslagene valgt å følge stier. Det krever mer energi å gå på enn skogsbilveier. Men har du ikke opplevd sommerstier utenom allfarvei ennå, gjør det nå - når sommermarka er på sitt vakreste. 

Appelsinhaugene og Glåmene: Har du gått på ski her? Det er nydelig på   sommerføre også. Foto: Lars Gurandsrud

Nordmarka på langs med overnatting på Kikut

DAG 1: Tverrsjøstallen – Kikut

0 – 5 kilometer: Tverrsjøstallen – Finnstad

Fra parkeringen ved Tverrsjøstallen går du en snau kilometer på skogsbilvei. Så starter oppstigningen til Pershusfjellet.

I ytterligere ca fire kilometer følger du denne stien over “eggen" av Pershusfjellet og videre ned til Finnstad gård. Her er det fint å raste. 

5 – 14 kilometer: Finnstad – Sandungen

Nå skal du følge sti i retning flere store vann; Spålen, Katnosa og Sandungen. Her er det flere bademuligheter underveis.   

Like etter Katnosa passerer du ved Fagerlisætra, og kommer snart ut på en skogsbilvei. Da har du gått ca 11 kilometer fra utgangspunktet.

Siden turforslaget vårt fokuserer på sti, følger du denne veien i kun 500 meter, før du igjen tar inn på sti, retning Sandungen. (Men velg for all del skogsbilveien i stedet, om trenger en pause fra ujevnt underlag!)   

14 – 20 kilometer: Sandungen – Kikutstua

Er du som oss, er du i ferd med å bli god og sliten omtrent ved Sandungen.

Nå gjelder det å ha blikket imaginært og stivt festet på Kikutstua, som ligger snaue 6 kilometer unna. Der venter herligheter som treretters, oppredd seng, badstue og bad i Bjørnsjøen.

Mellom Sandungen og Kikut er det flere stialternativer til Kikut.

En av dem går via Kikuttoppen. Her er det fint! Du går over Askehøgda, med  nydelige utstikt over store deler av Marka. Denne stien er for deg som ikke har fått nok høydemetre i dag. Alle andre: Velg stien eventuelt som går paralellt, og litt lavere i terrenget (via Puttedalen), ned til Kikut.   

Overnatting

Foretrekker du å overnatte under tak, kan du booke deg inn på Kikut.
Mange ligger også i telt, eller overnatter under åpen himmel. Ved et vann, i en glenne, på en topp ... Valget er ditt. 

DAG 2: Kikut – Frognersterer/Sognsvann/Sørkedalen

Etter en god natts søvn vil muligens skrotten protestere over dette markapålangs-spetakkelet. 

Men det er ikke tid til slaraffenliv. Du befinner deg midt-skogs og må komme deg tilbake til sivilisasjonen.

Om målet er Sørkedalen, Frognersetere eller Sognsvan, finnes det uttallige stimuligheter på dag 2. 

Til Sørkedalen (nærmeste busstopp fra Kikut): 
Fra Kikutstua går du et par kilometer på vei mot vannet Fyllingen. Mellom Østre og Vestre Fyllingen starter stien som tar deg over Middagskollen, ned til Finnerud gård, før du til du til slutt ender ved parkeringen ved Elveli. Nå er du bare minutter unna Sørkedalen Landhandel, der det også er busstopp. Lander du der innenfor åpningstid, er det duket for kafésnadder og hviling av føtter, før du setter deg på bussen retning Røa. Stoppested: Sørkedalen skole, buss nr. 41 

Alternative veivalg fra Kikut:   
Kikut – Sognsvann: ca 15 km på sti 
Kikut – Maridalen (Skar) ca 10 km på sti 
Kikut – Frognerseteren: ca 10 km på sti 

Fra Kikut pr. kano
Det er også mulig å å leie kano på Kikut og padle over Bjørnsjøen til Bjørnholt, for så å gå på beina videre derfra. Kontakt Kikut for prisforespørsel. 

Marka på langs med overnatting på Løvlia

DAG 1: Tverrsjøstallen – Løvlia

0 – 5 kilometer: Tverrsjøstallen – Finnstad

Fra parkeringen ved Tverrsjøstallen går du en snau kilometer på skogsbilvei. Så starter oppstigningen til Pershusfjellet.

I ytterligere ca fire kilometer følger du denne stien over “eggen"av Pershusfjellet videre ned til Finnstad gård. Her er det fint å raste. 

5 – 8 kilometer: Finnstad – Øyangen

Her er du inne i Spålen-Katnosa naturreservat. En avstikker opp til Spålsberget anbefales!

8 – 16 kilometer: Øyangen – Gangnumsetra

Dette strekket på rundt åtte kilometer begynner på sti, med siste halvpart på skogsbilvei. Kanskje litt deilig å hvile føtter fra ugjevnt underlag. Her passerer du vakre Storflåtan gård, med en historie tilbake til 1600-tallet. I Storflåtan er det fint å bade!

16 – 29 kilometer: Gangnumsetra – Løvlia

De siste tre kilometrene frem til Løvlia er du tilbake på sti. En morsom sti, langs vakre Nibbitjern, men også en litt krevende opp og ned-sti, der det muligens begynner å røyne på. Nå venter Løvlia! 

 

Dag 2: Løvlia – Skansebakken i Sørkedalen

Løvlia – Skansbakken: 19 –

Her går du sti nesten hele veien. Her går mye av stien gjennom Krokskogen naturreservat, det største av verneområdene på Krokskogen. Først et par kilometer fra Skansebakken, der bussen stopper, kommer du inn på skogsbilvei. Det er mye nedover og flatt mot slutten, og godt er det. For nå har du tilbakelagt drøyt 35 kilometer på to dagsmarsjer!

skiforeningenlogo

Rabatt på overnatting på Kikut og Løvlia.

Bli medlem

Før avreise

Slik kommer du deg til utgangspunktet

TOG

Alternativ 1: Gjøvikbanen til Roa eller Lunner
Fra Roa eller Lunner bestiller du taxi til Tverrsjøstallen, der turen starter. 
Turen tar en drøy halvtime, og koster 6-800 kroner. 
Lunner taxi har biler i alle størrelser. Her kan mange dele bil! Avtal på forhånd: Telefon: 613 22 500.

Alternativ 2: Start fra Mylla 
Ta toget til Grua stasjon. Taxituren til Mylla fra togstasjonen Grua koster ca 250-300 kroner. Till gjengjeld må du legge på en ca fem kilometers gåtur fra Mylla før du kommer til utgangspunktet Tverrsjøstallen. 

Med bil

Oslo sentrum – Tverrsjøstallen med bil tar ca 1,5 time, via E16/Klekken/Jevnaker. Er du så heldig at du får noen til å kjøre deg?  

 

Overnatte på markahytte?

Kikutstua og Løvlia er flotte overnattingssteder, avhengig av hvilken rute du velger. Her er oppredde senger, nydelig mat og badstuemuligheter. 
Husk medlemsrabatt for Skiforeningens medlemmer.
Kikut
Løvlia

Fine overnattingsmuligheter også på DNT-Kobberhaughytta. Eller noen av DNTs ubetjente hytter i Marka. 

Orientere seg underveis

Det er godt skiltet underveis. Ta med kart. Eller last ned iMarka-appen. 
Kartene i appen kan lastes ned så du også har tilgang når du er uten dekning. 

Badevann

På turen passerer du mange vann med flere bademuligheter underveis. På Kikkut kan du leie kano og padle ut til en av de mange fine øyene. Foto: Magnus Nyløkken

Pershusfjellet ... med nydelig oversikt over Skarvvann, Buvann og Pershusvann. Foto: Lars Gurandsrud

Alternativ rute fra Mylla

Marka på langs fra Mylla

Dag 1:

  • Ta toget til Grua (evnt. drosje til Mylla, se "Før avreise") 
  • Gå over Bislingflaka og Kollern, gjerne også Pershusfjell, og overnatt på Den norske turistforenings hytte ved Sinnerdammen.  

Dag 2:

  • Dag to kan du fortsette videre mot mot Katnosa (eventuelt først en første en «omvei» oppom Sandbekkmana (har må man navigere litt selv uten merket sti, men det er ok terreng) – og eventuelt oppom Oslos høyeste punkt, Kjerkeberget).
  • Deretter følger du blåsti over Kikutmassivet (Sandungskollen m.m.) og kan overnatte på Kikutstua eller Kobberhaughytta.  
  • Herfra kan dere gå mot byen. Her er utallige veivalg. For eksempel Maridalen via Bjørnsjøhelvete, til Sognsvann, Frognerseter-området eller Sørkedalen.  
  • P.S. Alternativt kan dere fra Sinnerdammen gå til Smedmyrkoia ubetjent DNT-hytte og til Sørkedalen dagen etter. 

Kilde: Nina Didriksen 

Perhusfjellet. Et must. Foto: Lars Gulbrandsen.