Markaturen: Nøklevann

Turen til denne perlen i Østmarka kan både gjøres lang og variert eller helt kort og enkel.

Tekst og foto: Hege Wallenius

Publisert 04.06.2020

Det varme, herlige været den siste tiden har gjort Nøklevann til et yndet mål for mange badelystne. Juni er første sommermåned og vannet er et flott sted å legge turen til de neste ukene.

Kort spasertur

Ved Bråten badeplass på vestsiden av det 2,5 kilometer lange vannet finner du en liten sandstrand, stupebrett, flytebrygge og baderampe for bevegelseshemmede. 

Ønsker du en kort og grei tur hvor hovedmålet er å besøke badeplassen, kan du reise med T-banen til Bogerud. Herfra er det drøye to kilometer å gå til fots til målet.

Sykkeltur rundt vannet

Reiser du med sykkel og vil ta en lengre tur før du stopper for en lang pause ved Nøklevann, kan du prøve denne rundt 1 mil lange ruten som starter fra Skullerudstua. Du kommer deg til stua ved enten å kjøre dit eller ta T-banen til Skullerud og sykle den halve kilometeren til stua.

Skullerudstua: Skiforeningen drifter Skullerudstua, og Hilde Bunæs og Francisco Barrera Apolinario ønsker velkommen til denne hyggelige markastua som ligger ved inngangen til Østmarka.

Fra Skullerudstua fortsetter du mot Rustadsaga sportsstue hvor det også er mulig å få kjøpt energi i fast og flytende form.

I krysset overfor Rustadsaga sportsstue tar du til høyre og følger veien videre rundt vannet, først på sørsiden mot Kattisa, og deretter østsiden til du kommer til Sarabråten. Denne historiske plassen, som ble eid av konsul Thomas Heftye, har vært samlingspunkt for kunstnere som Henrik Ibsen, Jonas Lie og Ole Bull.

Sarabråten

Sarabråten var lenge kjent som det første utfartsområde for byen. Bankier og konsul Thomas Heftye kjøpte Sarabråten i 1852 fra sin fars firma for å bruke det som landsted. Fra 1856 begynte han bygging på stedet. Stedet hadde mange kongelige og andre prominente gjester, men ble snart et av nasjonens tidlige områder for friluftsliv, idet Heftye oppfordret almuen i Kristiania til å benytte det til skigåing og etablerte veier og skiløyper der.

Kilde: Wikipedia

Fra Sarabråten fortsetter turen videre rundt nordsiden av Nøklevann, før du sykler mot Østmarksetra. Deretter fortsetter turen sørover mot Haraløkka og deretter Bråten badeplass.

Flere alternativer
Skullerudstua er bare en av flere mulige utgangspunkt for en sykkeltur rundt Nøklevann. Her finner du en beskrivelse av turen med utgangspunkt på Østmarksetra.

Ikke minst: På vår turplanlegger kan du planlegge din egen sykkeltur og se både distanse og antall meter med stigning. 

Kilder: Oslo kommune og bøkene «Sykkelturer i Oslomarka» og «Fotturer i Oslomarka». 

Samarbeidspartnere