Markaturen: Kortreist markaglede

Snaue 25 minutter fra Isdammen åpner utsikten seg over Oslo. Glassberget er et vel anvendt turmål for store og små, hverdag som helg.

Tekst: Astrid Mattson Foto: Julie Frengen

Publisert 16.09.2020

Ved inngangen til Lillomarka, nærmere bestemt Isdammen, parkerer vi bilen og gjør oss klar for et nytt møte med Marka. Den kalde friske lufta bekrefter høstens ankomst. Endelig er det tid for å utforske Glassberget, et populært og mye omtalt utsiktspunkt. Flere har anbefalt blåmerket sti fra Tonsenhagen via Årvollåsen for å få utsikten oppover Groruddalen, og over mot Østmarka med på kjøpet. Denne ettermiddagen tar vi derimot raskeste veien til mål og går direkte opp fra vestsiden.

Nydelig utsikt fra Årvollåsen

Fra Isdammen er det rett på blåmerket sti i retning Tonsenhagen, og vi holder oss her til vi passerer en liten bekk. Etter bekken tar vi stien til venstre i første kryss. Deretter følger noen få høydemeter opp til Steinhjulet. Det ble laget på begynnelsen av 1900-tallet på bestilling av et tresliperi på Gjøvik som så gikk konkurs. Herfra tar vi skrått høyre og følger stien knappe hundre meter, før vi tar venstre i første kryss. Nå kommer spurtetappen opp til Glassberget. Både store og små vet hva som venter.

Skumring over Glassberget

SKUMRING: Så nærme byen venter flott utsikt. Fin ettermiddagsaktivitet etter jobb.

Pannekakerøre på termos

Andpustne og fulle av forventning når vi toppen. Belønningen er panoramautsikt over Oslofjorden og pannekaker på tallerkenen. Varmt tøy i sekken er smart å ha med. En enkel, fin og variert tur som bare tok 25 minutter. For en smidig logistikk lagde vi pannekakerøre på termos dagen i forveien, pakket sekken og fant frem sitteunderlag. Bedre blir ikke en hverdagstur etter jobb og henting i barnehage for oss.

HENGEKØYEOVERNATTING: Det er flere fine steder å henge opp køya på Glassberget. Det krever ikke alt for mye utstyr. 

Berget laget av glass

Ønsker du å teste overnatting i hengekøye nært sivilisasjon er Glassberget å anbefale. Det er lett tilgjengelig også uten bil, da med 31-bussen. Om du vil gå opp østsiden går du av ved Tonsenhagen skole og Stig bussholdeplass for overnevnte turbeskrivelse. Det sies at berget ser ut som det er dekket av glass når vannet som renner over berget fryser til is. Det må vi få med oss neste gang!

Samarbeidspartnere