Ville Asdøljuvet

Snøsmelting og mye nedbør gjorde turen til Asdøljuvet i Vestmarka ekstra spennende.

Tekst: Trine Rom Giving og Siri Beisvåg Rom 

Publisert 26.05.2021

Vi starter turen ved Solli i Vestmarka. Det har vært mye nedbør de siste ukene og kombinert med siste rest av snøsmelting i Marka, bruser det i bekker og elver.

Vi tar bena fatt

Turen kan tas til fots eller på sykkel, men gjennom Asdøljuvet må vi uansett ta bena fatt. Vi velger å gå på bena hele turen fra Solli denne dagen. Fra krysset nedenfor Solli gård skal vi nordover og inn på skogsbilveien etter den store parkeringsplassen. Vi passerer en trillesti til venstre, som ville tatt oss til Bøåsen. Vi fortsetter på skogsbilveien og opp den eneste nevneverdige stigningen på denne delen av turen.

Pause på Myggheim

2,3 kilometer fra start er vi ved populære Myggheim. Det er stengt, men vi finner ly for regnet og tar en liten pause her. Ikke langt unna kan vi besøke minnesteinen som markerer stedet der et passasjerfly styrtet i 1972 og 40 mennesker mistet livet.

 

PAUSE: På Myggheim tar vi en velfortjent rast under tak, og forsøker å tørke søkkvåte jakker. Foto: Anne Lill Østern

Idylliske Asdøltjern

Fra Myggheim følger vi stien videre nedover til Asdøltjern. Det ligger idyllisk til i skogen og er et populært badevann sommerstid.

Vi følger stien langs sørenden av vannet og er inne i Lier kommune. Kommunegrensen mellom Asker og Lier går midt i vannet. Vi tar til venstre når vi kommer til skogsbilveien, og følger den til den øverste delen av Asdøljuvet.

Elv.

STOR VANNFØRING: Elven går stri ned Asdøljuvet. Foto: Siri Beisvåg Rom

Trolsk og vilt

I boken Fotturer i Oslomarka beskrives Asdøljuvet som trolsk og vilt med brusende fossefall, bratte fjellvegger og trange gjel. Turen langs og gjennom juvet går på blåmerket sti. Det er enkelt å finne frem, selv om stien svinger og krysser elven flere ganger.

Asdøljuvet naturreservat ble opprettet i 2001, for å bevare det unike landskapet. Vi legger en sløyfe om Askenbergsetra og Asdøl for så å gå opp Asdøljuvet.

Askenbergsetra er en tidligere seter til gården Asdøl i Sylling. Navnet skal stamme fra asketrærne som finnes her. Seterdriften opphørte en gang før 1860, og etter dette var stedet husmannsplass til et stykke ut på 1900-tallet. De siste husene på Askenbergsetra ble revet på 1930-tallet, men setervollen er fortsatt ganske åpen, med karakteristiske asketrær i kanten av den.

En spennende tur

Rundturen om Askenbergsetra og gjennom Asdøljuvet er fem kilometer lang og regnes som krevende. Denne regnfulle maidagen velger vi faktisk å snu midt i juvet. På ett punkt vurderer vi at elva er for stri til å krysses. Det er en opplevelse i seg selv å få naturkreftene så nær innpå oss. Vi nyter de flotte omgivelsene før vi snur og går samme vei tilbake. Hadde vi fortsatt opp juvet, ville vi kommet inn på skogsbilveien vi tok av fra da vi gikk til Askenbergsetra.

På Myggheim tar vi en matpause før vi returnerer til Solli. Vi har tilbakelagt rundt 13 kilometer.

BRATT: Det gjelder å holde seg fast! Foto: Siri Beisvåg Rom

START PÅ SOLLI: Vi tilbakelegger 1,3 mil fra Solli, til Asdøljuvet og tilbake til Solli igjen. Kart: Ole Listuen.

Samarbeidspartnere