Turtips: Gå etter lukten

Til markastuer gikk det en jevn strøm av middagssultne turgåere i 2025. Etterspørselen gjør at flere markastuer planlegger å holde kveldsåpent.  
Publisert 06.11.2025

En helt alminnelig ettermiddag, i en kø, på en stue i Marka.  

– Hvorfor har de egentlig sånn kafé midt i villmarka? 
– Fordi folk vil spise ute? Etter å ha gått langt? 
– Men hvorfor vil de gå langt for å spise? Det er jo helt spinnvilt!  

Den slitne turgåerens hjertesukk stilnet. Humøret steg betraktelig med litt mat innabords. Kanskje ble en tradisjon skapt der og da, for det “spinnville” fenger stadig flere. 

Pizzatirsdag

Det har de merket på Kobberhaughytta. Der har pizzaene fått bein å gå på. Bestyrer Erlend Birkeland har tilbudt tirsdagspizza i høysesongen siden 2021. Nå er tilbudet så populært at det utvides til hele året.    

Høstmørket stopper nemlig ikke gjestene. En jevn strøm av hodelyktlysende syklister og turgåere kan befinne seg midtskogs midt i uka. De må tilbakelegge flere kilometer før de lander foran peisen på den snart hundre år gamle hytta.   
 
– Jeg er litt overrasket og veldig imponert over at folk kommer hit i mørke, til og med når været er så som så. Det er så hyggelig. Og akkurat det vi ønsker; å inspirere folk til å komme seg ut.  

Ligner ikke noe annet

Før var markahyttenes middager først og fremst for overnattende gjester. Nå går det i drop in på treretters, suppekvelder, bacalao, taco, gryteretter og utallige varianter av markapizza.    

– Å spise middag i Marka ligner ikke noe annet restaurantliv, sier Skiforeningens generalsekretær, Håvard S. Abrahamsen.  

Han har Brunkollen som sin nærrestaurant i Marka, dit han for tredje gang går og spiser pinnekjøtt denne høsten. 

Kombinasjonen fysisk fostring, middag og fyr på peisen appellerer til den norske først yte, så nyte-mentaliteten, tror Abrahamsen.  
– Jeg tviler på at noen hovedsteder i verden har et sånt tilbud.

Etterspørsel

Enkelte markahytter har kveldsåpent flere ganger i uken. Andre satser på én. Flere planlegger å utvide tilbudet, som Tryvannstua, store på bakst på dagtid.   

– Vi drømmer om å starte med kveldsåpent og planlegger for det, sier bestyrer Ove Jørgensen. 

Kikutstua

Også på Kikutstua vurderer de helt ferske bestyrerne Victoria Fearnley Landmark og Roger Grøndahl å utvide tilbudet.  

– Dagsgjester kan spise middag sammen med overnattende. Det er bare å ringe og si ifra. Men mange etterspør et fast middagstilbud. For dem som bare vil innom etter jobb, for eksempel. Vi vurderer det.

Løvlia

På Løvlia har bestyrer Kristoffer Skovli Karlsen en enkel filosofi.  
– Til oss kan man komme når som helst og spise middag. Det er bare å ta kontakt på forhånd, så går jeg i gang med matlagingen.

Mett og trett

En bedre middag langt inni skogen en mørk høstkveld har bare én hake. Du blir mett. Fyr på peis gjør deg døsig. Og du har et godt stykke hjem.   

Er du heldig, blir stien opplyst av en stjerneklar himmel på veien tilbake. Da våkner du garantert.  

Middagsservering


Her er noen av  markastuene som har middag på menyen:  
Skullerudstua, Ullevålseter, Kikutstua, Løvlia, Kobberhaughytta, Mariholtet, Brunkollen, Skjennungsstua, Gupu, Furuholmen.

Flere har eller holder på å åpne tilbud, sjekk din favoritthytte! 

Kobberhaughyttas pizza trekker mange gjester hver eneste uke: Foto: Daniel Jacobsen/DNT 

Mange turgåere har fått smaken på kombinasjonen tur og middag etter jobb.