Historien om Barnas Holmenkolldag

Ingen tidtakning. Alle får premie. Løyper i selveste Holmenkollen nasjonalanlegg. Siden siden 1973 har Barnas Holmenkolldag hatt en unik plass i norsk skihistorie.
Publisert 08.02.2023

Historien om Barnas Holmenkolldag starter i 1973, som en stor avslutningfest for alle Skiforeningens skiskolesteder, i forbindelse med Skiforeningens 90-års jubileum og Barnas skifonds 20-års jubileum. Den gang kunne Skiforeningen friste med boller og Solo i premie til de 1200 barna som deltok.

Verdensrekord

Navnet Barnas Holmenkolldag ble innført i 1974, og under Barnas VM-dag i 1982 ble det satt ny deltakerrekord med 5200 deltakere. I 2002 satte Barnas Holmenkolldag verdensrekord med oppunder 10 000 barn i arenaen. Denne rekorden står fortsatt i Guinnes rekordbok, og arrangementet har fortsatt tittelen "verdens største barneskirenn".

Tråkket løypa i 1973

– Det var jeg som gikk opp løypene og merket dem, forteller Torgeir Sandli.

Han var 33 år gammel, og leder for å utdanne alle skiinstruktørene i Skiforeningen. Sammen med lederen for Barnas skiskole, ansatte og frivillige var han med på å lage den første utgaven av Barnas Holmenkolldag.

– Barna bare møtte opp, og det kostet ikke noe. Alle fikk startnummer og jeg lagde to ganske korte løyper her oppe på haugen.

Den gangen fantes ikke skistadion slik den eksisterer i dag, og løypene ble laget der lavvoen står nå.

– Det var mye folk og stor stemning. Vi hadde også gjort i stand Holmenkollbakken, og lagde en hoppbakke i unnarennet som barna kunne leke i. Jeg lagde i stand hoppet med Ingolf Mork, som senere vant hoppuken i Østerrike, forteller Sandli.  

Velger løype selv

Når arrangementet gjennomføres i nasjonalanlegget kan barna velge mellom ulike løyper. Ekorn er 200 meter og passer for de aller minste. Harepus er 350 meter og passer for barn i fra 4 år. Bamse er 680 meter og passer for barn i alderen 5-6 år. Elgløypa er 2,1 km og passer til barn fra ca. 7 år.

Og det beste av alt: Det er ingen tidtakning og alle barn får premie når de kommer i mål.

Lokale arrangement

I tillegg til arrangementet i Holmenkollen, arrangeres Barnas Holmenkolldag også en rekke andre steder i landet. Les mer om det her.

Et av de første rennene: 1200 barn stilte til start  på det aller første rennet i 1973. Premien var en bolle, en flaske Solo og "Holmenkollknappen", et merke som kunne festes på lue eller anorakken.

Påmelding fra 15. november

  • Vi åpner påmeldingen 15. november
  • Husk medlemsrabatten din! 

Lang historie: Ivrig skigåer, en gang på 70-tallet. 

Barnas Holmenkolldag 2023: Lotte i fint driv.

Spar penger som medlem av Skiforeningen

● Få 30 % avslag ved påmelding til Barnas Holmenkolldag. ● Rabattkode: Sjekk "min side" i iMarka-appen.

Samarbeidspartnere