Bli en kjenner: Er du nysgjerrig på områder du ikke har besøkt før, er Kjentmannshåndboken noe for deg. 

Dette er kjentmanns­merket

Skiforeningens kulturminneorientering tar deg til 50 spennende og bortgjemte steder i Marka.
Foto: Christian Haukeli
Publisert 02.09.2022

Turguiden kjentmannshåndboken

  • Turkart 1:50 000 for områdene Vestmarka, Nordmarka (gjerne både sommer- og vinterkartet) og Østmarka
  • Postene ligger i Nordmarka, Krokskogen, Vestmarka, Østmarka, Sørmarka, Hurumlandet, Kjekstadmarka og Romeriksåsene  

Boken gis ut hvert andre år, og tar seg stadig for seg nye deler av Marka. 50 poster spredt i nord, syd, øst og vest gir deg inspirasjon til varierte turer i Marka både sommer og vinter.

Slik funker det 

De 50 postene er samlet i Kjentmannshåndboken. Hver post er beskrevet med historikk, utsikt eller flotte naturfenomener. Vi gir en anbefaling om posten er egnet på sommer- eller vinterføre og om den er barnevennlig eller ikke. Boken er rikt illustrert med historiske og nye bilder og kartutsnitt. 

Postene i Marka

Hver post er markert med en grønn posttavle i A4-størrelse. Der er postplakaten  festet. På tavlen er det festet en klippetang som du bruker til å lage et klipp i håndboken på hver post du har vært på.

Postene står ute i to år. Du kan løse inn et kjentmannsmerke i gull, sølv eller bronse etter å ha tatt henholdsvis 40, 25 eller 15 av postene i en håndbok. Har du tatt merket (minimum 15 poster) i fem perioder, kan du innløse et jubileumsmerke.

Slik registreres turene

Du kan registere turene ved å notere dato ved siden av den enkelte posten i GPS-skjemaet på side 124 i boken, så kan vi stemple og kvittere ut merkevalør på den åpne plassen nederst på siden. Eller kan du printe og benytte dette skjemaet: Kjentmann_registrering.pdf

Vanskelighetgrad

Kjentmannsmerket er en form for «kulturminneorientering». Postene er relativt enkle å finne. Du trenger normalt ikke å bruke kompass. 1:50 000-kartene er en forholdsvis «grov» målestokk. Bokens beskrivelse av terreng og adkomst er til god hjelp i postjakten.

Nye stier: Med mindre du har besøkt absolutt alle steder i absolutt hele Marka, kan Kjentmannshåndboka være noe for deg. For kjent blir du. 

Her kan du kjøpe Kjentmannshåndboken

  • Skimuseet i Holmenkollen
  • Markabutikken.no
  • Kikutstua, Skullerudstua, Løvlia skistue og Vangen skistue
  • DNT tursenter, Storgata 3
  • Boka koster 300 kr for medlemmer (400 kr for ikke-medlemmer)

Kulturminner: Marka er stappfull av dem. I Kjentmannshåndboken får du historien bak. 

Samarbeidspartnere