Felleskiene har kommet for å bli. Her er gode tips.
Tekst: Christine Amdam Foto: Magnus Nyløkken
Publisert 06.12.2017
Den første felleskien kom på det norske markedet i 2014. Atomic var først ute, men det tok ikke lang tid før de andre produsentene slang seg på bølgen. Ifølge Intersport er 70 prosent av salget innen langrennsski nå felleski.
Den norske produsenten Madshus har også mye fokus på utviklingen innen felleski, og omkring 70 prosent av skiproduksjonen er felleski.
– Felleski har kommet for å bli, og vi er positive til utviklingen, sier Øystein Solbjørg i Madshus.
Han er til stede på Holmenkollmarsjen sin temakveld om felleski og trening hos Intersport Oslo Sentrum. De fremmøtte fikk tips om felleski, siste nytt om Holmenkollmarsjen og Polar kom med gode tips om trening frem mot en konkurranse. Solbjørg fra Madshus forteller at produsentene har jobbet med ideen om felleski lenge.
– Vi har en prototype på en felleski fra midten av 70-tallet på fabrikken, sier Solbjørg.
Men det var altså først i 2014 at felleskiene slik vi kjenner dem i dag kom på markedet.
LES MER: Slik finner du riktig bruktskiutstyr
Øystein Solbjørg fra Madshus viser og forklarer hva du skal tenke på ved kjøp av felleski. Foto: Christine Amdam
Oppgi riktig høyde og vekt
Hva er det viktigste man skal tenke på når man skal kjøpe seg felleski?
Solbjørg forklarer at det er to ting man må fokusere på:
– Du må definere bruksområdet ditt. Hvor mye går du på ski? Skal de brukes til trening og renn, eller kun til turer? Så er det veldig viktig at du oppgir riktig høyde og vekt til butikken. Riktig spenn er enda viktigere ved felleski, enn ved vanlige smøreski.
Madshus har denne sesongen fire ulike modeller for voksne: Nordmarka, Suprasonic, Nanosonic og Redline. Alle skiene har intelliGrip System som er den integrerte fellen. Nordmarka er for turgåeren, Suprasonic for deg som trener mer, og de to siste modellene går under kategorien racingski.
De progressive fellene gir optimalt feste og glid på alle føreforhold med en unik kombinasjon av mohair og nylon, og motvirker ising. De integrerte fellene er festet med varmt lim, og kan skiftes ut ved behov.
LES MER: Langrennskurs med Skiforeningen
Rottefella var også tilstede på temakvelden, og de satser på bindinger som er tilpasset felleski.
– Vi har produsert flyttbare bindinger lenge, men med felleskiene har konseptet fått en helt annen betydning. Ved å flytte bindingen lenger bak på skien får du bedre glid, mens ved å flytte bindingen lenger frem får du bedre fest, sier Espen Berglund fra Rottefella.
Espen Berglund fra Rottefella. Foto: Christine Amdam
Han forklarer at det er enklere å påvirke gliden enn det er å påvirke festet.
I fjor måtte man ha en nøkkel for å løsne bindingen for så å kunne flytte den. Denne sesongen trenger man ikke verktøy for å flytte bindingen. Rottefella har to varianter ute, på den ene trenger du bare å vri på en knapp for å flytte bindingen, mens på den andre løfter du opp bindingen.
– Nå jobber vi med en elektrisk binding som vi satser på at skal komme neste sesong. Da kan du flytte bindingen ved hjelp av knapper på stavene. Du trenger derfor ikke engang å bøye deg ned, sier Berglund.
Hvordan tar du så best mulig vare på felleskiene dine?
Øystein Hanevold fra SWIX forklarer at det er veldig viktig at man ikke bruker vanlig skirens for å rense fellene. Da kan limet løsne og hele fellen falle av skia.
– Vi har et produkt som du bruker etter tur som heter ”skin cleaner”. Det rengjør fellen slik at den holder lengre, sier Hanevold.
Du sprayer produktet på papiret og rengjør fellene forfra og bakover.
Hvor ofte bør man rense fellene?
– Det kommer helt an på føret og hvor ofte man går på ski. Dersom det er klisterføre bør du rense etter hver tur. Hvis ikke holder det med en gang i blant, forklarer Hanevold.
Fellene skal holde 80 til 100 mil før du må innom en sportsbutikk for å få byttet dem ut. Før du skal ut på ski anbefaler Hanevold at du bruker ”skin care”. Det skal minske risikoen for ising på fellene, samt at det gir bedre glid.
– Jeg anbefaler ikke å krysse veier og lignende med skiene på. Da må du bytte ut fellene raskere.
Egne prOdukter for pleie av feller fra SWIX. Foto: Magnus Nyløkken
LES MER: Bli med på smørekurs
Denne sesongen har SWIX kommet med tre nye produkter som også skal påføres før skituren. Et produkt for kaldt føre, et for nullføre og et for varmt føre. Alle produktene skal gi bedre gli, og en bedre skiopplevelse.
Hanevold minner på at resten av skisålen også må behandles på lik linje som vanlige smøreski.
– Man må huske å rense og glide glisonen med jevne mellomrom og etter behov. Det er også viktig med en startprepp før du tar i bruk nye ski, forteller Hanevold.
Øystein Hanevold fra SWIX. Foto: Christine Amdam