I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vi nærmer oss gapahuken og utsikten ved Borgersetra. Det er mildt, og føltes mer som en dag i slutten av mars eller inn i april, enn 25. februar.
Se på bildetSnøen begynner dessverre å råtne utenfor sporene. Her ved Borgersetra bar den så vidt fotografen, men stavene gikk til bunns. Om to dager er det fullmåne, og den er allerede god og rund der den skimtes i bakgrunnen.
Se på bildetDen rødlistete orkidéen fuglerede vokser i Dæliskogen, men uten bladgrønt og med uanselige blomster er den vanskelig å se sommerstid. Vinterstid derimot holder den seg, som bildet viser, opprett i snøen selv etter en våt høst og en vinter med svært vekslende vær. Utseendet er ganske typisk, og gir et godt hint om hvor man bør lete neste sommer. Bilde nr. 25705 med tekst viser planten om sommeren og gir mer informasjon om den. Fuglerede er ikke årviss, og dette var den eneste som blomstret i 2020.
Se på bildetVed Franskleiv var det tåke, men høyere opp i Vestmarka skinte solen. Løypene på blant annet Grønlandsveien var nykjørte og kjempefine. Løyper som ikke har vært preparert på noen dager var til dels harde, men med innslag av påskeføre der solen fikk tak. Universalklister var nok et godt smøringstips i dag, men felleski hadde sikkert også vært greit. Det var også fint å skøyte, slik fotografen gjorde. Bildet er tatt rett ved Grønland.
Se på bildetAlltid like fascinerende å komme opp i høyden og se sola. Prøvde meg først på skøyter på Tyrifjorden, men det var så tykk tåke at jeg hadde problemer med å finne fram i Storøysundet. Bildet er tatt ved det navnløse utsiktspunkt i Dronningveien. Du ser åsrygger stikker opp.
Se på bildetBombeøya henger sammen med Geitøya, men har sitt eget navn. Bildet er tatt i bukta på den østligste av Storøyas sydlige spisser. Turstien langs land må gå rundt denne odden, og det er ganske braskete med siv etc. i bukta. Men på turskøyter får du se ting fra nye perpektiver. Bombeøya kan så vidt skimtes gjennom tåka, mens Geitøya, som ligger ca. 200 meter lenger unna, er helt borte i tåka.
Se på bildetLitt tåke hang igjen enkelte steder og skapte et nydelig lys, men sola dominerte i denne delen av Marka i dag. Bildet er tatt rett øst for Trehørningsrumpa.
Se på bildetVeldig godt å komme seg opp av tåka i dag - nord i Marka var det blå himmel og sol. Sporene var harde og føret raskt, her hadde det nok vært minusgrader på natta.
Se på bildetDet har vært mange skiløpere som har benyttet seg av lysløypesystemet på Fossum i vinter. Kombinasjonen at det var sent på kvelden, lett regn og vinterferie gjorde at sporene vest for Lathusåsen var ledige.
Se på bildetDet var to varmegrader og litt yr ved Østernvannsvingen, der kveldens skitur startet. Det var overvann på Østernvann, men fint føre frem til vannet og på Abborvannsveien, og også videre til Hvitsteinvann, der det ikke var overvann. Bildet er tatt ved sørenden av Triungsvann, der en litt svak hodelykt ga lys nok til at et bilde kunne tas håndholdt med innstillingene iso 12 800, lukkertid 1/3 s og blender f/3,2. Legg for øvrig merke til at snøen når helt opp til informasjonsplakaten på skiltstaken.
Se på bildetGrønn plen, ser klar ut for bruk. Må være et av Norges flotteste golfhull! Krokskogens rygg har gjemt seg i tåka. Bilde nr. 35630 tatt 4.11.2020 fra høyden i bakgrunnen, viser at det var grønt da også. Kort vinter i år på Storøya.
Se på bildetMye tåke i dag, men fint å komme seg ut. Bombeøya til venstre og Geitøya diffust i bakgrunnen. Legg merke til at ostesmørbrødet er pakket etter twist-metoden. Da slipper du å brenne deg på finga, og lett å snu det på bålet.
Se på bildetDa er sola og været i gang med å gjøre isen om til vann. Stavis er første tegnet på at isen brytes ned. Isbiter er tatt opp av råka som var flere kilometer lang - fra Geitøya og helt til Lille Svartøya. Vi ser Rytterakertangen i midten, så Haraøya og Storøya.
Se på bildetI dag var isen på Tyrifjorden helt magisk. Men Tyrifjorden er som et hav å regne, så nå trengs masse lokal- og iskunnskap, noe disse har. Isen var superjevn, hard og glatt! Overvann smører bra.
Se på bildetVinden har blåst overvannet bort mot Røyselandet. Det er så mye vann at du ikke får gått på skøyter, litt våte gamasjer og sko må påregnes... I bakgrunnen har vi Store Svartøya, og litt lenger bak til venstre Storøya. Det har vært en magisk dag, med meget flott is, og 1-2 cm overvann.
Se på bildetPina lå på vestsiden av Sognsvann. Denne gamle husmannsplassen ble etablert i 1776, ifølge skiltet som står ved stikkløypa/stien i snøen opp til løypa på vestsiden av Sognsvann.
Se på bildetVi er ved en iskant, og grensa for farbar is for skøyteløpere med kunnskap, går omtrent her. Jarle bruker isstaven til å sjekke om isen er sikker nok. Mye overvann, vind, og krevende forhold. Helt koronasikkert også - vi har ikke sett en sjel. Vi er i ferd med å krysse Tyrifjorden over til Dignes.
Se på bildetDet flotte med den norske turskøytekulturen, er bålpauser. Det blir laget varm mat, kaffe, og som her - tørket litt hansker. Det er mye overvann, men fantastisk god is. overflatevann virker smørerende på isen, som fremdeles er hard. Vi ser Utøya i bakgrunnen, og mye vær, med vind, tåke og litt sol!
Se på bildetHer er iskanten lett å se, men overvannet skjuler en is som er så råtten at isstaven sklir rett gjennom 6,5 cm tykk is. Jarle har kompetansen, og han bruker den. Dette er ikke et sted for den som ikke har meget høy kunnskap om is. Utøya til høyre og Utstanda/Neslandet på venstre side.
Se på bildetVi er på turskøyter, og er her ved nordøstspissen av Utøya. Mye vind, mye flott is, men også is uten hold. Sola prøver å trenge gjennom. Blir en magisk dag på isen for den som har rett utstyr og lokalkunnskap om is.
Se på bildetDet var tåke i hele Marka i dag, noe mer sør for Appelsinhaugene enn lenger nord. Noen steder var sikten bare opp til 30 meter.
Se på bildetDet blåser mye fra sør i dag 9 m/s og 13 i kasta ifølge yr. Tungt å gå på skøyter, og vi startet ved båthavna på Storøya og gikk nordsida ut i den den stor flata på Tyrifjorden. Ble å søke ly, og her på Utøya fant vi det. Det smaker utrolig bra med litt kaffe på tur, og halve moroa med turskøyter er at vi er på tur, vi trimmer ikke, opplevelsen står i fokus.
Se på bildetEn sjelden løype å se oppkjørt, denne fine skuterløypa fra Middagsdalen til Bjørnholt.
Se på bildetRingerike Røde Kors har en dyktig instruktør, og i dag holdt han kurs for Røde Kors fra Sandefjord. De som satt i kø på E16, hadde da noe underholding på vei til vinterferie. Oset her har blitt betydelig større.
Se på bildetDen enes død - den andres brød. Med litt flaks kan vi få flott skøyteis igjen i bytte for de flotte bygdeskiløypene som mildvær, vind og regn tok med seg. Den brøyta skøytebanen på Steinsfjorden blir fri for sprekker om det blir kulde. Tåke i høyden.
Se på bildetHer er det litt snø, men bare bløtt helt igjennom, til du treffer isen. Men varm vind, regn og 4 plussgrader smelter og blåser bort løypene i rekordfart. Vi ser byggefeltet Steinsåstunet til høyre og gangveien fra ungdomskolen til Pilegrimsveien.
Se på bildetHer var det løyper i går, nykjørte til og med. Men varm vind, regn og plussgrader har ødelagt løypene. Vi ser Stein gård, og bildet er tatt fra utfarsparkeringa ved Steinssletta ( Selteveien).
Se på bildetDet er førefall her også, og vi er ca. 165 moh. Men varm vind, regn og fire plussgrader smelter og blåser bort løypene i rekordfart. Det er bare gjennombløt snø uten noe hold. Vi ser mot Nordfjorden, nordre del av Tyrifjorden og Storelva naturreservat. Som seg hør og bør, er det mye solbærbusker her.
Se på bildetVæromslaget har ødelagt løypene ved Libakke og Røyse skole. Bilde nr. 36779 ble tatt i går, men motsatt vei.
Se på bildetMed varm vind, regn og fire plussgrader smelter snøen og blåser bort løypene i rekordfart her på jordet ovenfor Røyse skole.
Se på bildetHer i krysset ved Frøyhov var det flotte forhold i går, se bilde nr. 36780, som ble tatt bare noen få meter unna. Men varm vind, regn og fire plussgrader smelter og blåser løypene bort i rekordfart. Løypa her går mot Hundstad, den til venstre mot Røyse skole, og den fra høyre mot Onsaker.
Se på bildetHun hadde gått fra Steinsåsen, og storkoste seg i løypene. Vi ser låven på nedre Fjeldstad. Ringkollen er borte i skydekket.
Se på bildetNoen tar av skia over veien, andre har egne bygdeski og bruker teknikken "løft og gå over på skia", dog uten å dra dem. Vi skal ikke sette noen rekord, men bare kose oss på tur. Her krysses Hunstadveien (Fv 2854) litt syd for Sørdalen.
Se på bildetDenne traseen har stått på ønskelista lenge, for da slipper man å kjøre t/r. Også flott utsikt over Finnemarka og Tyrifjorden. Som bonus er det litt oppover og lange fine slake bakker å ake, uansett hvilken vei du tar. I dag var det flatt lys, men da er skisporet greit å følge!
Se på bildetFolk kommer i flokk og følge til gamle Rødkleiva etter at D2 lokket med fine forhold. Det er mange muligheter for randonnée-kjøring i Nordmarka, men en av de lettest tilgjengelige er den for lengst stengte - og glemte - slalåmbakken i fjellsiden mellom Tryvann og Sørkedalen. I går var den temmelig nedkjørt. I dag blir nok puddersnøen forvandlet til seig og tung våtsnø.
Se på bildetDet er flott med løypekjørere som også går på ski. Ragnar kan begge stilarter, både å lage skiløyper og å bruke dem. Vi ser mot syd og Hundstad.
Se på bildetParkerte ved Røyse skole og gikk mot vest, mot Frøyhov. Det hjalp mye at nedbøren kom som snø, og ikke som regn som meldt. Flott å gå her, og det blir kjørt opp nye spor i kveld.
Se på bildetBakkene opp fra Sørkedalen til Finnerud er mange og bratte, men du verden for en utsikt underveis!
Se på bildetMed glimt av blå himmel ble det enda vakrere i området ved Oppkuven i dag. For et eventyrlandskap! Bildet er tatt rett sør for Store Oppkuvvann.
Se på bildetPå sommeren går det en liten vei/sti som er både fin å sykle eller gå. Men på vinteren kan vi krysse gjennom denne trerekka som er grenseskille. Jordet på nordvestsida av Blilåsen landskapsvernområde ligger i le for vær og vind. Ofte ligger snøen her lengst, og her går også skiløypa. Vi ser gården Viksenga til venstre i bildet.
Se på bildetDet kom litt nysnø oppi der det var kjørt. Det ble fint å gå, og jorda som var enkelte steder i løypa, ble borte. Vi ser Biliåsen landskapsvernområde til høyre i bildet.
Se på bildetDet ble kjørt opp i går, og det kom frem litt jord. Men det som var meldt som regn, kom som snø og dekket det til. Ikke trikkeskinner, men flotte forhold for å ta en tur i bygda. En kveld for omtrent to år siden ble bilde nr. 30928 tatt fra samme sted.
Se på bildetSkuterløypa gjennom Finnvassdalen er en av mange perler i Spålen-området.
Se på bildetLøypa mellom Solfjellstua og Gaupebergveien (løype 80) var nykjørt i dag, med gode forhold, nullføret til tross.
Se på bildetDenne lua henger langs skuterløypa mellom Lilloseter og Evensetermyra. Det var nesten eventyrlig morsomt å stå ned der på ski. Bare snille bakker og nesten bare nedover på noe som føltes som silkeføre, selv om det egentlig nærmet seg skikkelig nullføre med fuktig nysnø.
Se på bildetBærum kommune preparerte i formiddag løypene i skianlegget i Eineåsen, og sporene ble kjempefine.
Se på bildetDen siste biten av løypa fra Grisputten til Lilloseter står som upreparert. Med god grunn, for her ligger flere trær på tvers. Men det var ikke verre enn at fotografen klarte å åle seg under og forbi, en morsom utfordring.
Se på bildetMens snøen har båret godt utenfor løypene nord i Marka, viste det seg ikke å være tilfellet i Lillomarka. En avstikker her fra Tryggdalsmåsan ble kortere enn planlagt. Men den var lang nok til at snøen drønnet og søkket opptil flere ganger på flatmark.
Se på bildet50 bilder vist.