• darkblurbg
  Høstløv på stiene

  Flere steder står løvtrærne litt ribbet for blader, etter at høsten har krevd sitt den siste tiden. Stiene dekkes av løv, slik som her ved foten av Nordre Kolsås, like ved Toppenhaug. Bildet er tatt i krysset mellom to blåmerkede stier. Ingen av dem er foreløpig med på kartet til Skiforeningens t...

  Bærumsmarka, 18.10.2020 15:24 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Kjentmann går først i ura rett ovenfor Gygra

  Vondt å gå i grov ur, med mose som skjuler hull.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 15:21 - Gro O. Synstelien
 • darkblurbg
  Utsikt nordvestover fra Lille Kolsås

  Lille Kolsås ligger nordvest for Søndre Kolsås, og når 291 moh. Det er mindre trafikk av turfolk her enn til de to høyeste Kolsås-toppene. Utsikten er noe hemmet av trær som står på kanten av stupene på vest- og sørsiden, men noen steder har man god oversikt over den vestre delen av Bærum, både b...

  Bærumsmarka, 18.10.2020 14:56 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  «Stien» i Tavleskardet i høstprakt

  Stien gjennom Tavleskardet er mer et bekkeløp, med glatt stein, og normalt mye mygg om sommeren, eller som i dag, delvis dekket med rim. Regner det, er det et bekkeløp, stien er ikke mye i bruk. Du havner i Dronningveien om du ikke går videre ned Nordkleiva.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 14:20 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Bynær foss

  På Sagene er det kort avstand mellom den brusende fossen i Akerselva og byens boligstrøk. Denne oktoberhelgen tappet Oslo kommune ned Maridalsvannet og overliggende vann for å kunne ta i mot høstflommene, og en vannføring på 15 kubikkmeter pr. sekund gjorde fossene til et spektakulært syn.

  Nordmarka syd, 18.10.2020 13:23 - Odd Stiansen
 • darkblurbg
  Retthelltjern på sitt flotteste på høsten

  Ved Retthelltjern rastet vi ved den flotteste hytta på hele Krokskogen. Denne hytta har utsikt mot tjernet, og sol så lenge den er oppe.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 13:00 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Fra Gygra og opp mot høyde 480 på kartet er det et crux

  Selve cruxet, her er det på grensa til at tauet måtte frem, men tørt og perfekte forhold her i dag for å klyve opp, men ikke mulig å klyve ned uten tau.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 12:26 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Godt besøk på Kolsås-massivet

  Det var enorm utfart til Kolsås-toppene i dag. På stiene myldret det av folk, og ved de mange utsiktspunktene var det mange som tok lange pauser. Det så nesten ut som fugleberg enkelte steder, spesielt der folk kunne sitte skjermet av vinden. Likevel virket det som om sosial avstand ble praktiser...

  Bærumsmarka, 18.10.2020 12:14 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Gygra har fått besøk av Konemor

  Oppe ved Gygra. Første gang Konemor har vært her, selv om vi bor knappe 900 meter unna i luftlinje. Det er ikke den beste turen å gå, og det er mye huggorm i disse steinrøysene.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 12:04 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Utsikt fra Gygra en klar høstdag

  Fra denne vinkelen ser en at Gjesvold og boligområdet som blir kalt Kroksund (Kroksund er sundet mellom Slettøya og Sundøya), er ei halvøy.

  Krokskogen - Hole, 18.10.2020 12:01 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Fortsatt høstfarger ved Semsvannet

  Bedre turvær enn det lørdagen bød på, kan vel knapt tenkes. Sol og blå himmel, lite vind og hjortelusfritt miljø preget dagens tur. Bildet er tatt fra Tangen ved Semsvannet, som i denne ettermiddagstimen blinket blått og vakkert med Skaugumsåsen i bakgrunnen. Høstfargene er fortsatt på plass, men...

  Vestmarka, 17.10.2020 16:46 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Nå blir det klarvær!

  I lavlandet startet lørdagen med tåke, mens det var skyfritt i høyden. Det var som ellers denne høsten stort oppmøte på Skaugumsåsen, og herfra kunne vi etter hvert se at også områdene nær fjorden fikk klarvær. I solen var det behagelig temperatur, og mange tok en lang pause for å nyte utsikten. ...

  Vestmarka, 17.10.2020 14:40 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Ned i tåka

  Høyt i Marka våknet folk til strålende sol og utsikt ned på et tykt tåkelokk lørdag. Etter et par mil på sykkel i fint, men kjølig vær, dykket fotografen ned i tåka rett ovenfor Kjelsås gård på Langliveien.

  Krokskogen - Hole, 17.10.2020 13:40 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Godbiter ved Kringla

  En bever har mesket seg i veikanten ved Kringla. Vi andre skulle også gjerne hatt litt kringle, men nærmeste pitstop er minst en mil unna. I bakgrunnen skimtes vannet og Søndre Kuvelia. Her var det sol, men i lavereliggende områder lå tåka tykk denne oktoberlørdagen.

  Krokskogen - Hole, 17.10.2020 13:04 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Den første is

  Det har vært noen få netter med kuldegrader i Marka hittil i høst. I natt krøp temperaturen så vidt under null, og det var synlig på denne putten ved veien over Høgåsen. Fotografen hadde ikke med skøytene, og lot derfor være å teste tykkelsen.

  Krokskogen - Hole, 17.10.2020 11:48 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Utsikt til lavt tåkedekke

  Lørdag morgen var det flott klarvær i de høyereliggende delene av Marka, som her ved Jaklefoss på Krokskogen rundt soloppgang. Normalt ser vi her Røyse, Steinssletta og Steinsfjorden. I horisonten til venstre skimtes Finnemarka, og tilhøyre for bjørka Gaustatoppen som en hvit prikk.

  Krokskogen - Hole, 17.10.2020 08:19 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Fornyelse ved Gråseter

  Rekkverket over Heggelielva ved Nedre Gråseterhytta er skiftet ut. Om en måned eller to kan vi forhåpentligvis bytte ut sykkelen med ski her.

  Krokskogen - Hole, 16.10.2020 13:33 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Mot Dammyra eller Heggelivann?

  Ved Storebekkhytta deler veien seg. Det er bare å velge! Piggdekkene kom på i dag til ære for den kommende vinteren. (Fotografen skulle på hytta, og dro til høyre.)

  Krokskogen - Hole, 16.10.2020 13:23 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  En slags innfallsport

  Her inne ved Skrubbdal begynner kanskje ski- eller, som i dag, sykkelturen for alvor? Men startet du fra Skansebakken har du allerede halvannen kilometers god oppvarming bak deg. Fotografen hadde for lengst kastet jakka etter snart halvannen mil i det fine solskinnet.

  Krokskogen - Hole, 16.10.2020 13:07 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Fra foss til stryk etter øvre bru

  Den øverste brua i Akerselva etter brua ved demningen går over en oppbygd steinterskel. Her får man et godt overblikk over vannføringen, og hvordan elva går fra foss til stryk. Men her må man vente til rett tidspunkt og faktisk også rett årstid for å kunne ta et bilde, ellers blir det for mye sky...

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 16:47 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Brekkedemningen og dambrua sett fra vannsiden

  Dette er et nærbilde av demningen og lensene som er synlige i bakgrunnen på bilde nr. 35503. Brekkedammen var oppsamlingsplass for sagtømmer, og Brekkesaga lå i og utenfor høyre bildekant. Nå har byen krøpet tett innpå, men et ganske bredt område langs elva er fortsatt friområde.

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 16:32 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Idylliske Brekkedammen

  Mot Frysja ser man ikke mye til at Brekkedammen har hevet vannspeil. Forskjellen er mest at siv og gress langs vannkantene nå er under vann.

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 16:25 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Brekkefossen kraftstasjonsbygning

  Ved Brekkefossen har det ligget både møller og sagbruk opp gjennom tidene. Mest kjent er Brekkesaga på vestsiden, som var i drift til 1965. Den hadde eget elektrisitetsverk fra 1892, og kraftstasjonsbygningen står her fortsatt.

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 16:21 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Demningen i Nydalsdammen

  Det var full fart i fossen ved overløpet på Nydalsdemningen, med fossetåke langt inn over parkeringsplassen til farveriet til Nydalens Compagnie. Med teleobjektiv kunne man få bilde av fossen med regnbue uten å få vasket seg selv og objektivet samtidig.

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 15:43 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Parkbenk med tvungent fotbad

  Ved Brekkedammen sto denne fine, røde parkbenken langt ute i dammen. Turveien går på dypere vann godt utenfor denne. I bakgrunnen lensene foran demningen.

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 15:04 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Her var turveien

  Ifølge Aftenposten har nå vannføringen i Akerselva økt til ti ganger det den normalt var før regnet. Da blir elvesvinger til tjern, og turveier og stier langs elva oversvømt. Her markerer trærne den vanlige elvebredden med turveien innenfor. Det gikk greit å ta seg frem over plenen, men der det v...

  Lillomarka og Gjelleråsen, 12.10.2020 14:54 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Gangbrua mellom Jar og Lilleaker

  Gangbrua mellom Jar og Lilleaker er en ganske smekker og elegant konstruksjon, en vellykket kontrast til steinfyllingen som Kolsåsbanen trafikkerer. Den sparer fotgjengere og syklister for bratte høydemeter ned og opp igjen.

  Bærumsmarka, 12.10.2020 12:42 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Granfossen sett fra brua over demningen

  Når det er for vått til å ta bilder av fossetåka nedenfra, må man prøve ovenfra i stedet. For å forhindre utbrenning i vanndråpene mest mulig, var lukkertiden 1/2500 sekund.

  Bærumsmarka, 12.10.2020 12:33 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Granfossen i høstflom

  Nå er Marka gjennomvåt, og alle magasiner er fulle og renner over. For ikke å få for høy vannstand i de nedre magasinene, må disse tappes ned. Dette får Granfossen til å vise seg fra sin beste og våteste side. Å ta bilder i fossetåka nedenfor fossen ble bare en fuktig drøm. I trygg avstand fra de...

  Bærumsmarka, 12.10.2020 12:22 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Dunkjevle har mange navn

  Dunkjevlen trives i den lille dammen på Tyrifjorden golfklubb på Storøya. Andre navn på denne planten er: bred/brei/breitt dunkjevle, sigar, lampepusser, lampekost, tjennedun og dutustær. Noen mindre pene navn er fløyelskukk, flyelspikk, prestepikk og svartpikk.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 13:41 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Her går skiløypa på Storøya om vinteren

  Mer perfekt underlag for skiløyper enn på golfbanen finnes ikke, men nå er det høst. Bildet er tatt mot nordøst, og vi ser Gyrihaugen litt til venstre for midten.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 13:18 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Å gå på halmstubb er digg!

  Det som er fint på høsten, er at du kan gå på halmstubbene på jordene. Bildet, som er tatt nordøstover, viser baksiden av hovedgården på Storøya. Låven er utrolig stor, og alle bygg på gården er vernet, så det er litt av en innsats og oppgave å forvalte en slik storgård. Med så mange bygg holder ...

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 13:09 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Nord i Isi naturreservat

  Vi befinner oss her på blåstien over Dromåsen vest for Lommedalen, nærmere 400 moh. Her går den nordlige grensen for Isi naturreservat, som ble opprettet i 2005. Her er det gammel og verdifull skog (for det meste barskog) med stort biologisk mangfold. Selv om det var vått i terrenget en del stede...

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 13:09 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Caching på Kongeveien

  Den gamle kongeveien går bl.a. mellom Sonsveien stasjon og Ødemørk. Den er din å rusle langs, eller sykle på, for den som foretrekker det. Dessuten er det mange geocacher her, det er fint turkrydder. Om vinteren kjøres skiløype, hvis det er nok snø.

  Mossemarka, 11.10.2020 13:08 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  God rasteplass

  Det er mange bord og benker utenfor Ødemørkstua, for den som vil ta seg en pause. Stua er normalt åpen hver søndag, men i dag hadde nok de frivillige andre planer, for stua var stengt, selv om nettsiden sa noe annet.

  Mossemarka, 11.10.2020 13:04 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Åpen for alle

  Den overbygde bålplassen ved Ødemørkstua er åpen for alle. Her er det sikkert fint å sitte utover kvelden.

  Mossemarka, 11.10.2020 13:04 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  «Åpen», men stengt

  Ødemørkstua var dessverre lukket i dag, selv om nettsiden sa noe annet. Vi hadde matpakke og klarte oss bra. For geocachere er det nok å ta seg til i denne delen av Mossemarka.

  Mossemarka, 11.10.2020 13:02 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Frognøya, Bønsnes og Svartøyene sett fra Storøya

  Fra Storøya i Tyrifjorden ser vi Store Svartøya, med Bønsnes i bakgrunnen til venstre. Røyse er ganske høyt, mye høyere enn mange tror, faktisk opp mot 200 moh.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:56 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  God plass ved Ødemørk

  Det er plass til en god del biler på to-tre parkeringsplasser ved veien inn til Ødemørkstua i Mossemarka.

  Mossemarka, 11.10.2020 12:53 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Ødemørk neste

  Her er parkeringen, og så er det ca. 350 meter å gå til Ødemørkstua i Mossemarka.

  Mossemarka, 11.10.2020 12:52 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Haraøya sett fra Storøya

  På en flott oktobersøndag på Storøya i Tyrifjorden hadde vi fin utsikt mot Haraøya. Vi ser Rytteraktangen til høyre og Røyselandet til venstre i bildet.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:36 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Panoramautsikt mot Limovnstangen

  Ytterste delen av Rytterakertangen heter Limovnstangen, og er er et av de flotteste stedene i Holebygda. Ikke rart dette er et meget populært turmål. Der Rytterakertangen er smalest, pleier vi om vinteren å gå på skøyter over til Sælabunn. Det er sjeldent det er is rundt hele tuppen. Bildet er ta...

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:30 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Litt hjelp på stien

  Mange stier var våte i dag, så det var fint å ha noen planker å gå på over de våteste partiene. Bildet er tatt på nordsiden av Gaupeberget (i traseen til løype 1286), på en rundtur fra Lommedalen over Dromåsen.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:25 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Instabilde hører med på en vellykket tur

  Om ikke turen blir bra, er det vel et krav til at instabildet blir det. Her hadde vi faktisk sol og noen regndrypp samtidig. Kaffe fra en slitt turtermos og litt Gjende-kjeks smaker. Flotte forhold på Storøya i dag, og fint å se på rolig vann, og på Haraøya.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:21 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Høst på nordsiden av Storøya

  Det er vakkert på Storøya i oktober. Vi har Nordjordet og Sundland rett frem på bildet, som er tatt mot øst.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:18 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Haraøya og litt av Røyselandet sett fra Storøya

  Haraøya er ei lita øy i Storøysundet. Vi ser lille Svartøya til høyre i bildet.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:18 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Rød mann og den sort dame på Storøya

  Helt utrolig hvor bra en rød jakke synes, og den kan være et lurt påkledningsvalg i disse jakttider. I Hole er det imidlertid ikke elgjakt i helgene. Vi ser Storøysundet og Rytterakertangen i bakgrunnen, og helt bakerst Røyselandet.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:10 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Utsikt mot Borgen og Rytteraker fra Storøya

  Fra nordvestsiden av Storøya ser du over Storøysundet. Dette er et grunt område med mye strøm. Det er skummel is her om vinteren. Isen legger seg og går opp mange ganger, opp mot fem ganger i sesongen.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:05 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Høsttur på Storøya

  Konemor prøver å finne stien, vi fulgte nok litt dyretråkk også. Litt fint å se sjatteringer av bjørk i barskogen. Flott utsikt mot Manaskaret herfra, med Gjertrussen i bakgrunnen. Vi har golfbanen midt i bildet.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 12:02 - Morten Synstelien
 • darkblurbg
  Blåmerka sti rett bak drivingrangen på Storøya

  Her møter turstien som går rundt Vinterguten, stien fra båthavna, og vi skimter Storøysundet. Stien er lagt slik at golfspillerne på drivingrangen ikke skal kunne slå helt hit.

  Krokskogen - Hole, 11.10.2020 11:52 - Morten Synstelien

Søk i bildearkivet

Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.

Søkeresultater

1 av 50 treff

#35525: Høstløv på stiene

Flere steder står løvtrærne litt ribbet for blader, etter at høsten har krevd sitt den siste tiden. Stiene dekkes av løv, slik som her ved foten av Nordre Kolsås, like ved Toppenhaug. Bildet er tatt i krysset mellom to blåmerkede stier. Ingen av dem er foreløpig med på kartet til Skiforeningens turplanlegger, ei heller i appen iMarka.

 • 18.10.2020 15:24 - av Erik Unneberg,
 • treff
2 av 50 treff

#35530: Kjentmann går først i ura rett ovenfor Gygra

Vondt å gå i grov ur, med mose som skjuler hull.

 • 18.10.2020 15:21 - av Gro O. Synstelien,
 • treff

3 av 50 treff

#35526: Utsikt nordvestover fra Lille Kolsås

Lille Kolsås ligger nordvest for Søndre Kolsås, og når 291 moh. Det er mindre trafikk av turfolk her enn til de to høyeste Kolsås-toppene. Utsikten er noe hemmet av trær som står på kanten av stupene på vest- og sørsiden, men noen steder har man god oversikt over den vestre delen av Bærum, både bebyggelsen og åsene i Vestmarka. Bildet er tatt mot nordvest, og her ser vi Eineåsen til høyre. Mesteparten av bebyggelsen hører inn under Rykkinn, mens vi kan ane Skuibakken rett til høyre for det glisne (døde) treet til venstre.

 • 18.10.2020 14:56 - av Erik Unneberg,
 • treff
4 av 50 treff

#35532: «Stien» i Tavleskardet i høstprakt

Stien gjennom Tavleskardet er mer et bekkeløp, med glatt stein, og normalt mye mygg om sommeren, eller som i dag, delvis dekket med rim. Regner det, er det et bekkeløp, stien er ikke mye i bruk. Du havner i Dronningveien om du ikke går videre ned Nordkleiva.

 • 18.10.2020 14:20 - av Morten Synstelien,
 • treff

5 av 50 treff

#35523: Bynær foss

På Sagene er det kort avstand mellom den brusende fossen i Akerselva og byens boligstrøk. Denne oktoberhelgen tappet Oslo kommune ned Maridalsvannet og overliggende vann for å kunne ta i mot høstflommene, og en vannføring på 15 kubikkmeter pr. sekund gjorde fossene til et spektakulært syn.

 • 18.10.2020 13:23 - av Odd Stiansen,
 • 1 treff
6 av 50 treff

#35531: Retthelltjern på sitt flotteste på høsten

Ved Retthelltjern rastet vi ved den flotteste hytta på hele Krokskogen. Denne hytta har utsikt mot tjernet, og sol så lenge den er oppe.

 • 18.10.2020 13:00 - av Morten Synstelien,
 • treff

7 av 50 treff

#35529: Fra Gygra og opp mot høyde 480 på kartet er det et crux

Selve cruxet, her er det på grensa til at tauet måtte frem, men tørt og perfekte forhold her i dag for å klyve opp, men ikke mulig å klyve ned uten tau.

 • 18.10.2020 12:26 - av Morten Synstelien,
 • treff
8 av 50 treff

#35524: Godt besøk på Kolsås-massivet

Det var enorm utfart til Kolsås-toppene i dag. På stiene myldret det av folk, og ved de mange utsiktspunktene var det mange som tok lange pauser. Det så nesten ut som fugleberg enkelte steder, spesielt der folk kunne sitte skjermet av vinden. Likevel virket det som om sosial avstand ble praktisert, slik vi ser det her ved toppunktet på Nordre Kolsås. For øvrig var det ganske tørt i dette området, og noen steder var det litt tele i bakken, så det var lett å gå. Fotografen målte temperaturen til 5 °C i Setertjern, som ligger mellom Kolsås-toppene. Ingen bading der, men det var enkelte som prøvde fiskelykken.

 • 18.10.2020 12:14 - av Erik Unneberg,
 • treff

9 av 50 treff

#35527: Gygra har fått besøk av Konemor

Oppe ved Gygra. Første gang Konemor har vært her, selv om vi bor knappe 900 meter unna i luftlinje. Det er ikke den beste turen å gå, og det er mye huggorm i disse steinrøysene.

 • 18.10.2020 12:04 - av Morten Synstelien,
 • treff
10 av 50 treff

#35528: Utsikt fra Gygra en klar høstdag

Fra denne vinkelen ser en at Gjesvold og boligområdet som blir kalt Kroksund (Kroksund er sundet mellom Slettøya og Sundøya), er ei halvøy.

 • 18.10.2020 12:01 - av Morten Synstelien,
 • treff

11 av 50 treff

#35522: Fortsatt høstfarger ved Semsvannet

Bedre turvær enn det lørdagen bød på, kan vel knapt tenkes. Sol og blå himmel, lite vind og hjortelusfritt miljø preget dagens tur. Bildet er tatt fra Tangen ved Semsvannet, som i denne ettermiddagstimen blinket blått og vakkert med Skaugumsåsen i bakgrunnen. Høstfargene er fortsatt på plass, men i en litt blekere utgave enn for et par uker siden. Vanntemperaturen ble målt til 7 grader rett under overflaten, så badelysten uteble.

 • 17.10.2020 16:46 - av Erik Unneberg,
 • 6 treff
12 av 50 treff

#35521: Nå blir det klarvær!

I lavlandet startet lørdagen med tåke, mens det var skyfritt i høyden. Det var som ellers denne høsten stort oppmøte på Skaugumsåsen, og herfra kunne vi etter hvert se at også områdene nær fjorden fikk klarvær. I solen var det behagelig temperatur, og mange tok en lang pause for å nyte utsikten. Vi fikk ikke kontakt med hjortelusfluer på dagens tur.

 • 17.10.2020 14:40 - av Erik Unneberg,
 • 5 treff

13 av 50 treff

#35518: Ned i tåka

Høyt i Marka våknet folk til strålende sol og utsikt ned på et tykt tåkelokk lørdag. Etter et par mil på sykkel i fint, men kjølig vær, dykket fotografen ned i tåka rett ovenfor Kjelsås gård på Langliveien.

 • 17.10.2020 13:40 - av Nina Didriksen,
 • 6 treff
14 av 50 treff

#35517: Godbiter ved Kringla

En bever har mesket seg i veikanten ved Kringla. Vi andre skulle også gjerne hatt litt kringle, men nærmeste pitstop er minst en mil unna. I bakgrunnen skimtes vannet og Søndre Kuvelia. Her var det sol, men i lavereliggende områder lå tåka tykk denne oktoberlørdagen.

 • 17.10.2020 13:04 - av Nina Didriksen,
 • 5 treff

15 av 50 treff

#35519: Den første is

Det har vært noen få netter med kuldegrader i Marka hittil i høst. I natt krøp temperaturen så vidt under null, og det var synlig på denne putten ved veien over Høgåsen. Fotografen hadde ikke med skøytene, og lot derfor være å teste tykkelsen.

 • 17.10.2020 11:48 - av Nina Didriksen,
 • 8 treff
16 av 50 treff

#35520: Utsikt til lavt tåkedekke

Lørdag morgen var det flott klarvær i de høyereliggende delene av Marka, som her ved Jaklefoss på Krokskogen rundt soloppgang. Normalt ser vi her Røyse, Steinssletta og Steinsfjorden. I horisonten til venstre skimtes Finnemarka, og tilhøyre for bjørka Gaustatoppen som en hvit prikk.

 • 17.10.2020 08:19 - av Nina Didriksen,
 • 5 treff

17 av 50 treff

#35515: Fornyelse ved Gråseter

Rekkverket over Heggelielva ved Nedre Gråseterhytta er skiftet ut. Om en måned eller to kan vi forhåpentligvis bytte ut sykkelen med ski her.

 • 16.10.2020 13:33 - av Nina Didriksen,
 • 7 treff
18 av 50 treff

#35514: Mot Dammyra eller Heggelivann?

Ved Storebekkhytta deler veien seg. Det er bare å velge! Piggdekkene kom på i dag til ære for den kommende vinteren. (Fotografen skulle på hytta, og dro til høyre.)

 • 16.10.2020 13:23 - av Nina Didriksen,
 • 2 treff

19 av 50 treff

#35516: En slags innfallsport

Her inne ved Skrubbdal begynner kanskje ski- eller, som i dag, sykkelturen for alvor? Men startet du fra Skansebakken har du allerede halvannen kilometers god oppvarming bak deg. Fotografen hadde for lengst kastet jakka etter snart halvannen mil i det fine solskinnet.

 • 16.10.2020 13:07 - av Nina Didriksen,
 • 4 treff
20 av 50 treff

#35508: Fra foss til stryk etter øvre bru

Den øverste brua i Akerselva etter brua ved demningen går over en oppbygd steinterskel. Her får man et godt overblikk over vannføringen, og hvordan elva går fra foss til stryk. Men her må man vente til rett tidspunkt og faktisk også rett årstid for å kunne ta et bilde, ellers blir det for mye skygge eller for direkte motsol.

 • 12.10.2020 16:47 - av Odd Tore Saugerud,
 • 8 treff

21 av 50 treff

#35507: Brekkedemningen og dambrua sett fra vannsiden

Dette er et nærbilde av demningen og lensene som er synlige i bakgrunnen på bilde nr. 35503. Brekkedammen var oppsamlingsplass for sagtømmer, og Brekkesaga lå i og utenfor høyre bildekant. Nå har byen krøpet tett innpå, men et ganske bredt område langs elva er fortsatt friområde.

 • 12.10.2020 16:32 - av Odd Tore Saugerud,
 • 4 treff
22 av 50 treff

#35506: Idylliske Brekkedammen

Mot Frysja ser man ikke mye til at Brekkedammen har hevet vannspeil. Forskjellen er mest at siv og gress langs vannkantene nå er under vann.

 • 12.10.2020 16:25 - av Odd Tore Saugerud,
 • 5 treff

23 av 50 treff

#35505: Brekkefossen kraftstasjonsbygning

Ved Brekkefossen har det ligget både møller og sagbruk opp gjennom tidene. Mest kjent er Brekkesaga på vestsiden, som var i drift til 1965. Den hadde eget elektrisitetsverk fra 1892, og kraftstasjonsbygningen står her fortsatt.

 • 12.10.2020 16:21 - av Odd Tore Saugerud,
 • 5 treff
24 av 50 treff

#35504: Demningen i Nydalsdammen

Det var full fart i fossen ved overløpet på Nydalsdemningen, med fossetåke langt inn over parkeringsplassen til farveriet til Nydalens Compagnie. Med teleobjektiv kunne man få bilde av fossen med regnbue uten å få vasket seg selv og objektivet samtidig.

 • 12.10.2020 15:43 - av Odd Tore Saugerud,
 • 7 treff

25 av 50 treff

#35503: Parkbenk med tvungent fotbad

Ved Brekkedammen sto denne fine, røde parkbenken langt ute i dammen. Turveien går på dypere vann godt utenfor denne. I bakgrunnen lensene foran demningen.

 • 12.10.2020 15:04 - av Odd Tore Saugerud,
 • 6 treff
26 av 50 treff

#35502: Her var turveien

Ifølge Aftenposten har nå vannføringen i Akerselva økt til ti ganger det den normalt var før regnet. Da blir elvesvinger til tjern, og turveier og stier langs elva oversvømt. Her markerer trærne den vanlige elvebredden med turveien innenfor. Det gikk greit å ta seg frem over plenen, men der det var bratte, krattbevokste leirskråninger, ble det mer utfordrende, med krabbing opp og ned.

 • 12.10.2020 14:54 - av Odd Tore Saugerud,
 • 5 treff

27 av 50 treff

#35501: Gangbrua mellom Jar og Lilleaker

Gangbrua mellom Jar og Lilleaker er en ganske smekker og elegant konstruksjon, en vellykket kontrast til steinfyllingen som Kolsåsbanen trafikkerer. Den sparer fotgjengere og syklister for bratte høydemeter ned og opp igjen.

 • 12.10.2020 12:42 - av Odd Tore Saugerud,
 • 6 treff
28 av 50 treff

#35500: Granfossen sett fra brua over demningen

Når det er for vått til å ta bilder av fossetåka nedenfra, må man prøve ovenfra i stedet. For å forhindre utbrenning i vanndråpene mest mulig, var lukkertiden 1/2500 sekund.

 • 12.10.2020 12:33 - av Odd Tore Saugerud,
 • 7 treff

29 av 50 treff

#35499: Granfossen i høstflom

Nå er Marka gjennomvåt, og alle magasiner er fulle og renner over. For ikke å få for høy vannstand i de nedre magasinene, må disse tappes ned. Dette får Granfossen til å vise seg fra sin beste og våteste side. Å ta bilder i fossetåka nedenfor fossen ble bare en fuktig drøm. I trygg avstand fra den kan man i stedet studere gamle rørledninger med bærebru. Den klinkede med størst diameter passer i rørstussen på nærmeste bygning, mens rørledningen av trestaver sannsynligvis er av eldre dato.

 • 12.10.2020 12:22 - av Odd Tore Saugerud,
 • 5 treff
30 av 50 treff

#35496: Dunkjevle har mange navn

Dunkjevlen trives i den lille dammen på Tyrifjorden golfklubb på Storøya. Andre navn på denne planten er: bred/brei/breitt dunkjevle, sigar, lampepusser, lampekost, tjennedun og dutustær. Noen mindre pene navn er fløyelskukk, flyelspikk, prestepikk og svartpikk.

 • 11.10.2020 13:41 - av Morten Synstelien,
 • 5 treff

31 av 50 treff

#35497: Her går skiløypa på Storøya om vinteren

Mer perfekt underlag for skiløyper enn på golfbanen finnes ikke, men nå er det høst. Bildet er tatt mot nordøst, og vi ser Gyrihaugen litt til venstre for midten.

 • 11.10.2020 13:18 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff
32 av 50 treff

#35513: Å gå på halmstubb er digg!

Det som er fint på høsten, er at du kan gå på halmstubbene på jordene. Bildet, som er tatt nordøstover, viser baksiden av hovedgården på Storøya. Låven er utrolig stor, og alle bygg på gården er vernet, så det er litt av en innsats og oppgave å forvalte en slik storgård. Med så mange bygg holder det ikke å beise ett av dem i året, da rekker du ikke rundt på ti år. Vi skimter Tyrifjorden, og Gyrihaugen er lett å kjenne igjen.

 • 11.10.2020 13:09 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff

33 av 50 treff

#35471: Nord i Isi naturreservat

Vi befinner oss her på blåstien over Dromåsen vest for Lommedalen, nærmere 400 moh. Her går den nordlige grensen for Isi naturreservat, som ble opprettet i 2005. Her er det gammel og verdifull skog (for det meste barskog) med stort biologisk mangfold. Selv om det var vått i terrenget en del steder, var det fint turvær. De få hjortelusfluene som prøvde seg, var ikke noe problem i dag.

 • 11.10.2020 13:09 - av Erik Unneberg,
 • 11 treff
34 av 50 treff

#35487: Caching på Kongeveien

Den gamle kongeveien går bl.a. mellom Sonsveien stasjon og Ødemørk. Den er din å rusle langs, eller sykle på, for den som foretrekker det. Dessuten er det mange geocacher her, det er fint turkrydder. Om vinteren kjøres skiløype, hvis det er nok snø.

 • 11.10.2020 13:08 - av Nina Didriksen,
 • 4 treff

35 av 50 treff

#35486: God rasteplass

Det er mange bord og benker utenfor Ødemørkstua, for den som vil ta seg en pause. Stua er normalt åpen hver søndag, men i dag hadde nok de frivillige andre planer, for stua var stengt, selv om nettsiden sa noe annet.

 • 11.10.2020 13:04 - av Nina Didriksen,
 • 2 treff
36 av 50 treff

#35485: Åpen for alle

Den overbygde bålplassen ved Ødemørkstua er åpen for alle. Her er det sikkert fint å sitte utover kvelden.

 • 11.10.2020 13:04 - av Nina Didriksen,
 • 3 treff

37 av 50 treff

#35484: «Åpen», men stengt

Ødemørkstua var dessverre lukket i dag, selv om nettsiden sa noe annet. Vi hadde matpakke og klarte oss bra. For geocachere er det nok å ta seg til i denne delen av Mossemarka.

 • 11.10.2020 13:02 - av Nina Didriksen,
 • 4 treff
38 av 50 treff

#35498: Frognøya, Bønsnes og Svartøyene sett fra Storøya

Fra Storøya i Tyrifjorden ser vi Store Svartøya, med Bønsnes i bakgrunnen til venstre. Røyse er ganske høyt, mye høyere enn mange tror, faktisk opp mot 200 moh.

 • 11.10.2020 12:56 - av Morten Synstelien,
 • 4 treff

39 av 50 treff

#35472: God plass ved Ødemørk

Det er plass til en god del biler på to-tre parkeringsplasser ved veien inn til Ødemørkstua i Mossemarka.

 • 11.10.2020 12:53 - av Nina Didriksen,
 • 8 treff
40 av 50 treff

#35478: Ødemørk neste

Her er parkeringen, og så er det ca. 350 meter å gå til Ødemørkstua i Mossemarka.

 • 11.10.2020 12:52 - av Nina Didriksen,
 • 6 treff

41 av 50 treff

#35495: Haraøya sett fra Storøya

På en flott oktobersøndag på Storøya i Tyrifjorden hadde vi fin utsikt mot Haraøya. Vi ser Rytteraktangen til høyre og Røyselandet til venstre i bildet.

 • 11.10.2020 12:36 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff
42 av 50 treff

#35494: Panoramautsikt mot Limovnstangen

Ytterste delen av Rytterakertangen heter Limovnstangen, og er er et av de flotteste stedene i Holebygda. Ikke rart dette er et meget populært turmål. Der Rytterakertangen er smalest, pleier vi om vinteren å gå på skøyter over til Sælabunn. Det er sjeldent det er is rundt hele tuppen. Bildet er tatt fra Storøya.

 • 11.10.2020 12:30 - av Morten Synstelien,
 • 5 treff

43 av 50 treff

#35470: Litt hjelp på stien

Mange stier var våte i dag, så det var fint å ha noen planker å gå på over de våteste partiene. Bildet er tatt på nordsiden av Gaupeberget (i traseen til løype 1286), på en rundtur fra Lommedalen over Dromåsen.

 • 11.10.2020 12:25 - av Erik Unneberg,
 • 9 treff
44 av 50 treff

#35512: Instabilde hører med på en vellykket tur

Om ikke turen blir bra, er det vel et krav til at instabildet blir det. Her hadde vi faktisk sol og noen regndrypp samtidig. Kaffe fra en slitt turtermos og litt Gjende-kjeks smaker. Flotte forhold på Storøya i dag, og fint å se på rolig vann, og på Haraøya.

 • 11.10.2020 12:21 - av Morten Synstelien,
 • 4 treff

45 av 50 treff

#35493: Høst på nordsiden av Storøya

Det er vakkert på Storøya i oktober. Vi har Nordjordet og Sundland rett frem på bildet, som er tatt mot øst.

 • 11.10.2020 12:18 - av Morten Synstelien,
 • 4 treff
46 av 50 treff

#35492: Haraøya og litt av Røyselandet sett fra Storøya

Haraøya er ei lita øy i Storøysundet. Vi ser lille Svartøya til høyre i bildet.

 • 11.10.2020 12:18 - av Morten Synstelien,
 • 1 treff

47 av 50 treff

#35511: Rød mann og den sort dame på Storøya

Helt utrolig hvor bra en rød jakke synes, og den kan være et lurt påkledningsvalg i disse jakttider. I Hole er det imidlertid ikke elgjakt i helgene. Vi ser Storøysundet og Rytterakertangen i bakgrunnen, og helt bakerst Røyselandet.

 • 11.10.2020 12:10 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff
48 av 50 treff

#35491: Utsikt mot Borgen og Rytteraker fra Storøya

Fra nordvestsiden av Storøya ser du over Storøysundet. Dette er et grunt område med mye strøm. Det er skummel is her om vinteren. Isen legger seg og går opp mange ganger, opp mot fem ganger i sesongen.

 • 11.10.2020 12:05 - av Morten Synstelien,
 • 2 treff

49 av 50 treff

#35488: Høsttur på Storøya

Konemor prøver å finne stien, vi fulgte nok litt dyretråkk også. Litt fint å se sjatteringer av bjørk i barskogen. Flott utsikt mot Manaskaret herfra, med Gjertrussen i bakgrunnen. Vi har golfbanen midt i bildet.

 • 11.10.2020 12:02 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff
50 av 50 treff

#35510: Blåmerka sti rett bak drivingrangen på Storøya

Her møter turstien som går rundt Vinterguten, stien fra båthavna, og vi skimter Storøysundet. Stien er lagt slik at golfspillerne på drivingrangen ikke skal kunne slå helt hit.

 • 11.10.2020 11:52 - av Morten Synstelien,
 • 3 treff