Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.
De siste dagene har en kuhegre oppholdt seg ved Steinsvika. Denne fuglen har sitt naturlige område på langt sørligere trakter, så dette er en riktig godbit for fugleinteresserte. Vi var heldige og så den, men damene på bildet er her konsentrert om andre arter i naturreservatet. Vi så også blant annet årets første (for oss) tårnfalk, sivspurv, skogsnipe, vipe, musvåk og rådyr. I bakgrunnen Krokskog-stupet med Gyrihaugen.
Løypa mellom Langåsen og Svartvann, og videre mot Mikkelsbonn, ligger i skyggen store deler av dagen. Her holder skiføret lenge. Fortsatt er det solid såle i traseen, så det er sikkert mulig å gå på ski her i mai. Legg merke til trærne langs løypa som ble brukket i vinter, da det kom mye tung snø.
Fotografen møtte ingen andre skiløpere på Grønlandsveien i dag. I hele vinter har det vært stor aktivitet her, men kanskje er skiene satt bort for sesongen hos mange? Fra Franskleiv var det noen snøfrie strekninger opp til Stovivollen, de utgjorde kanskje 20 prosent av løypetraseen. Derfra var det sammenhengende skiføre til Grønland. Bildet er tatt et sted mellom Stovivollen og Langåsen.
Ifølge historien ble noen svenske karolinere drept av folk i bygda etter slaget på Norderhov i 1716. Oppslaget forteller mer om historien. For skiinteresserte henger hendelsene sammen med det tradisjonsrike Grenaderløpet, et ni mil langt turrenn mellom Hakadal og Asker. Det står et annet relevant minnesmerke på den andre siden av fylkesvei 241, litt nærmere Klekken. Dette er så vidt synlig fra hovedveien.
Historien forteller at noen svenske karolinere ble drept av almuen etter slaget på Norderhov i 1716. De skal ha blitt begravet her, noen meter fra hovedstien nord for Gullerudtjern. På den andre siden av minnesmerket, ned en bratt skrent utenfor venstre bildekant, går den gamle skiløypa som kommer ned fra Røstjern-området ved Ringkollen.
Den gamle og fremdeles rødmerkede skiløypa fra Røstjern-området krysser Ringkollveien et par kilometer fra Klekken, og går bratt nedover i lia. Nå er den en fin sti som benyttes av både syklister og hester, ut fra sporene å dømme. Her nede på flata rett nord for Gullerudtjern er den også blåmerket som en del av DNTs skoleopplegg «Opptur». Noe særlig mer informasjon, som kartinntegning og rutebeskrivelse, lot seg ikke oppdrive med et nettsøk i felt.
Til høyre for merkestubben skimtes Gaustatoppen. Der er det fremdeles nok av snø for ivrige skifolk, i motsetning til her nede i Gullerudmarka, ikke så langt fra Klekken. Blåveisen lyser mot oss, og en snau kilometer eller så videre kommer vi til Gullerudtjernet. Løypa er merket som historisk, og det er lenge siden den ble preppet fra Ringkollen-/Røstjern-området og hit ned.
Vi er et stykke nedi den gamle skiløypa som kommer fra Røstjern-området ved Ringkollveien, krysser Ringkollveien et par kilometer over Klekken og fortsetter gjennom Gullerudmarka i lavlandet og på kartet, nesten helt til Ringerike sykehus. Her ser fotografen tilbake, skiløypa er den til venstre, mens den blåmerkede stien til høyre er merket Opptur og går til bl.a. Friluftshuset i Åsa.
To terrengsyklister suste ned stien som tar av nedover fra Ringkollveien et par kilometer fra Klekken. Den er merket som historisk (og dermed nedlagt) skiløype. Rødmerkingen er fremdeles intakt. For mange av dagens skiløpere vil den nok by på atskillige utfordringer både opp og ned, bratt som den er.