• darkblurbg
  Utsikt fra Stuteskallen

  Ikke mange finner veien opp den gresskledde skogsveien til Stuteskallen nord for Sørkedalen, men her er flott utsikt og en kjentmannspost. Her ser vi nordover mot Lysedammene.

  Krokskogen, 20.10.2018 15:13 - Torgeir Stenstad
 • darkblurbg
  Til hest på flott høstdag

  Både ridende, fotfolk og syklister nøt det fine høstværet i dag. Disse ekvipasjene benyttet seg av turveien ved Jordbru i Vestmarka.

  Vestmarka, 20.10.2018 14:01 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Bålkos på Ramsåsen

  Det var flott turvær i dag, og det var flere som nøt utsikten østover fra Ramsåsen. Ulf (6) hadde gått fra Franskleiv, og kunne sammen med pappa Rolf Marstrander og hunden Saga kose seg med bål og pølser på toppen.

  Vestmarka, 20.10.2018 13:24 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Kvelden speiler seg i Fjerdingsbekken

  Fjerdingsbekken renner ned i Kampevaddammen, og er dermed også en av kildene til Store Lomma. Den kommer fra Gråbergtjern, renner gjennom Nibbitjern, som før var demt opp i forbindelse med Bærums Verk, og fortsetter gjennom en blanding av flate myrområder og smådaler før den fosser ut i Kampevadd...

  Krokskogen, 18.10.2018 16:49 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Kapiteltjern sett fra nordenden

  Kapiteltjern er langt og smalt, delvis med stupbratte sider som dekkes av storvokst granskog. Det er egentlig bare mulig å fotografere det fra sydenden og nordenden. Sydenden, som ville gitt det mest typiske inntrykket av vannet, er imidlertid oversvømt myr, så her duger bare båt eller drone. Fra...

  Krokskogen, 18.10.2018 14:35 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Lommegården syd for Kapiteltjern

  Lommegården ligger rett over dalen for der Ringsmyrbekken fosser ned mot dalbunnen. Her har det blitt utført både byggearbeider og terrengarbeider den siste tiden. Nå er dalbunnen demt opp slik at bekken renner på den siden som vender mot Kapiteltjern. Dalen og myra i sydenden av tjernet er nå fy...

  Krokskogen, 18.10.2018 13:46 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Et lite tjern i Ringsmyrbekken

  Ringsmyrbekken renner gjennom myrer og en liten dal til den kommer til hyttefeltet nedenfor Skjennungslia. Blant hyttene der ligger et lite tjern, hvor bredden ved utløpet er mistenkelig rett. Denne dammen ble gravd ut og demt opp av hytte-eierne der omkring 1958, og blir fortsatt vedlikeholdt. S...

  Krokskogen, 18.10.2018 13:12 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Store Lommas kilder - Ringsmyrene

  Store Lomma starter på Ringsmyrene nord for Løvlia. Øst for myrene kommer to ganske små bekker sammen, og danner Ringsmyrbekken som etter hvert ender ved Lommegården syd for Kapiteltjern. Bekkemøtet i kratt er vanskelig å fotografere, men her, rett etter at bekken har passert skiløypa, er den gan...

  Krokskogen, 18.10.2018 12:20 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Morgenfrost i Romeriksåsen

  -2 grader i skiløypa ved Åbortjernet, syd for Hakkim. Nå nærmer vi oss skisesong!

  Romeriksåsene - Nannestad, 18.10.2018 09:53 - Jarle Jensen
 • darkblurbg
  Ny parkeringsplass

  Store grunnarbeider på de to øvre parkeringsplassene ved Franskleiv. Sikkert i forbindelse med det nye skiskytteranlegget, men sikkert også til glede for turfolket. Arbeidet skal ta et par måneder.

  Vestmarka, 14.10.2018 10:52 - Petter Heim
 • darkblurbg
  Rovfuglen følger med

  På vei opp lia fra Årnestangen ved Øyeren ble vi oppmerksom på denne rovfuglen. Den ligner på den noe sjeldne myrhauken, som finnes i området, men en konsultasjon hos en mer fuglekyndig enn oss, avdekket at det nok er en musvåk. Etter en tids stirring tok den vingene fatt og svevde avgårde.

  Østmarka, 14.10.2018 10:38 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  På utkikk etter fugler

  Hegre, ender og ymse gjess var blant det vi så på Årnestangen i Rælingen søndag. Området er lett tilgjengelig og tilhører Nordre Øyeren naturreservat. Tåka skapte en magisk stemning mens solen sto opp.

  Østmarka, 14.10.2018 08:39 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Morgensol i tåkete naturreservat

  Solen klarte etter hvert å trenge gjennom tåka over Øyeren og Årnestangen søndag morgen. Det var mildt og fint, både for fugletittere og fotografer.

  Østmarka, 14.10.2018 08:37 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Lav morgensol over Årnestangen

  Den lange, smale Årnestangen stikker ut i Øyeren. Tangen består av både jordbrukslandskap og et naturreservat. Bildet er tatt mot sør.

  Østmarka, 14.10.2018 08:36 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Prøver fiskelykken i Øyeren

  Det var fiskere både på land og til vanns mens vi andre ruslet nedover Årnestangen, som delvis ligger i Nordre Øyeren naturreservat. En av dem som sto ved land, rapporterte om dårlig fangst, men hvordan det gikk ute i båten, vites ikke.

  Østmarka, 14.10.2018 08:19 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Øyeren spiser land

  Det er tydelig hvordan vannet «spiser» av bredden på østsiden av Årnestangen i Rælingen. Årnestangen er en halvøy som ligger på vestsiden av deltasletten Øyeren. Årnestangen er en del av Nordre Øyeren naturreservat. Glommas hovedløp og Nitelva går sammen på sørsiden av Fautøya omtrent midt på Årn...

  Østmarka, 14.10.2018 08:18 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Morgendisen kjemper mot solen

  Rett etter soloppgang ligger morgendisen over jordene på Årnestangen i Øyeren og Rælingen. Den kan ikke akkurat kalles frostrøyk, for denne oktobersøndagen var det usedvanlig mildt.

  Østmarka, 14.10.2018 08:14 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Fuglekikking før soloppgang

  Årnestangen i Rælingen er et eldorado for fugleinteresserte. Nå er mye av trekket over, men vi så mange ulike arter også denne søndagen midt i oktober, både til vanns og på land.

  Østmarka, 14.10.2018 08:02 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Høst ved Vesle Langtjern

  Høsten er snart på hell oppe ved Vesel Langtjern. På bildet ser vi steindemningen. Det er alltid morsomt å se noe uvanlig når man er ute på tur. På veien nedover til Lysedammene, hoppet det tre rådyr over veien. De hadde helt hvite rumper!

  Krokskogen, 12.10.2018 11:30 - Reidar Hauge
 • darkblurbg
  Spurveugle ved Vesle Langtjern

  På vei inn til demningen ved Langtjern, kjentmannspost 14, fløy denne lille fuglen opp og satte seg på en gren litt lenger frem. Tok noen bilder med én gang, og så gikk jeg nærmere. Jeg kikket på den, og den på meg, helt til jeg kom ganske nærme, ca. fem meter.

  Krokskogen, 12.10.2018 11:30 - Reidar Hauge
 • darkblurbg
  Flott oktoberkveld ved Holmetjernet

  Holmetjernet ligger 6-7 kilometer nord for Ytre Enebakk, og har mange svært fine rastesteder. Hjortelusfluene herjet i denne delen av Marka i kveld, og fotografen slapp ikke unna.

  Østmarka, 11.10.2018 17:14 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Høst ved Slorene

  Det var et høstlig landskap fotografen møtte ved tjernet Slorene i ettermiddag.

  Østmarka, 11.10.2018 16:40 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Gyllen ettermiddag langs Kjølstadveien

  Etter å ha syklet Kjølstadveien opp fra Mjær i Ytre Enebakk, åpnet landskapet seg da jeg nærmet meg Kjølstad. Det var et varmt, gyllent ettermiddagslys kulturlandskapet her var badet i, og høstfargene var på plass.

  Østmarka, 11.10.2018 16:15 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Asker prestegård og Asker kirke

  I sol fra siden forfra og dis står Asker prestegård og Asker kirke tydelig ut foran Asker sentrum.

  Vestmarka, 10.10.2018 16:14 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Skaugum med høstfarger og blådis

  Høstfarger og Indian summer med strålende sol, mer enn 15 varmegrader, og fuktig luft med blådis ga muligheter for motiver med annerledes belysning. Her er utsikten fra Skaugumsåsen til Skaugum og videre mot Heggedal. Oslofjorden er så vidt synlig i øvre venstre hjørne.

  Vestmarka, 10.10.2018 16:12 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Høstfarger på Ballerud

  Det er sprakende høstfarger på Ballerud i disse dager.

  Bærumsmarka, 10.10.2018 15:50 - Erik Unneberg
 • darkblurbg
  Gult høstløv på blåstien

  Blåstien mellom Djupedalsåsen og Skaugumsåsen krysser en trang dal med varmekjær løvskog. Flere steder var den dekket med gule blader, mest fra lønn, som hadde blåst av under vindværet dagene i forveien.

  Vestmarka, 10.10.2018 15:24 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Utsikt mot vest fra Djupedalsåsen

  Djupedalsåsen er åsryggen vest for Skaugumsåsen. Ikke navnsatt på turkart M 1 : 50 000, men merket med rød K, fordi den er en gammel bygdeborg. Bratte sider mot øst og vest, spor etter murer mot syd, og fortsatt ganske bra utsikt. Mot vest gir tre tørrgraner kontrast i utsikten til Bergsåsen og F...

  Vestmarka, 10.10.2018 15:10 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  En vik i Trehørningen med atthaldsdemning

  Vel 100 meter syd for hoveddemningen er det stor vik i Trehørningen, og der er det bygget en atthaldsdemning. Den er nå overgrodd med vegetasjon og mose, men enkelte steder er det mulig å se at den er dekket med fint tilpasset stein på samme måte som for hoveddemningen, men med slakere sider.

  Nordmarka nord, 09.10.2018 15:04 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Overløpet ved hoveddemningen ved Trehørningen

  Hoveddemningen er egentlig en atthaldsdemning, men hadde i tillegg et bredt overløp som var regulerbart. Det besto av en jernkonstruksjon med bukker og en skinne i topp og bunn som horisontale trebjelker kunne støtte seg på. Bildet viser en endebukk og restene av bunnskinnen. Trehørningen hadde t...

  Nordmarka nord, 09.10.2018 14:48 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Hoveddemningen ved Trehørningen

  Siden demningene ved Trehørningen egentlig bare skulle brukes til øke vannstanden i vannet, var de ikke utstyrt med tappe- eller fløtningsluker. Som bildet viser, er dette en stor steindemning, hvor steiner med forskjellig fasong er tilpasset hverandre som om noen skulle laget og lagt et kjempeme...

  Nordmarka nord, 09.10.2018 14:43 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Tuften etter en brakke ved Trehørningen

  Trehørningen ble ikke bare ledet om og tappet i forbindelse med Det store vanntyveriet, den ble også demt opp med to demninger. For arbeidere, ingeniører og oppsynsmenn ble det bygget en brakke øst for hoveddemningen. Bildet viser det av grunnmuren med mange kjellerrom som det er mulig å se og fo...

  Nordmarka nord, 09.10.2018 14:29 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Lite vann i tunnelen Trehørningen - Helgeren

  Vannføringen i tunnelen mellom Trehørningen og Helgeren er liten etter tørkesommeren. Vanligvis er det ikke mulig å se annet enn toppen av utløpet, se de to hvite horisontale linjene på fjellet. Disse viser normal, full vannstand i Helgeren.

  Nordmarka nord, 09.10.2018 13:54 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Tunnelarbeidet må stanse!

  Når vannet kom inn i ringen på dette nivelleringspunktet i Sølvvika, måtte tunnelarbeidet stanses på grunn av fare for oversvømmelse. I dag hadde det akkurat nådd dette nivået, kanskje med hjelp av sterk vind og bølger. Teksten på jernbolten er A. B. Nº 10, Akerselvens Brugseierforenings bolt nr....

  Nordmarka nord, 09.10.2018 13:41 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  En hvalrygg med arr ved Sølvvika

  Mellom land og den lille øya i Helgeren ligger denne hvalryggen med et merkelig mønster i den enden som vender mot nord, nesten som et gjensydd sår.

  Nordmarka nord, 09.10.2018 13:32 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Sølvviksdemningen

  Tunnelen mellom Helgeren og Myrtjern ble laget i perioden 1901 – 1903, og gjorde det mulig å tappe Helgeren så langt ned at Sølvvika ble tørr, så tømmeret ikke kunne fløtes derfra. I 1903 ble det derfor bygget en steindemning med fløtningsluke, slik at tømmeret også kunne fløtes ved lav vannstand...

  Nordmarka nord, 09.10.2018 13:02 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Spor etter tømmerfløtingen i Sølvvika

  Sølvvika var startsted for mye av tømmeret som skulle fløtes over Helgeren. Her finnes fortsatt spor etter fløtingen i form av festebolter og grove kjettingbiter for å holde lensene sammen. Denne nokså rustne samlingen ligger rett utenfor arbeiderbrakka på bilde nr. 30083.

  Nordmarka nord, 09.10.2018 12:54 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Christiania uldspineri

  Der vegen krysser Skarselva rett sør for Skar, bygget Christian Munthe i 1888 et ullspinneri som sysselsatte 20 arbeidere. Det ble revet i 1905-10. På dagens seniortur fra Movatn til Skar deltok 49 turgjengere, som tilbakela 7 kilometer.

  Nordmarka syd, 09.10.2018 12:49 - Per Sørhaug
 • darkblurbg
  Tuften etter en arbeiderbrakke ved Sølvvika

  Tunnelen mellom Trehørningen og Helgeren var også en del av Det store vanntyveriet, overføringen av vann som skulle rent til Hakadal/Nittedal til Maridalsvannet og Oslo. Den ble laget i perioden 1901 – 1908. Her, på en odde på østsiden av Sølvvika, lå brakken til arbeiderne som laget den 880 mete...

  Nordmarka nord, 09.10.2018 12:49 - Odd Tore Saugerud
 • darkblurbg
  Kjemer på Ramnagrø

  På Ramnagrø vokser det noen store kjemper. Det kunne de 49 deltagerne på dagens seniortur observere.

  Nordmarka syd, 09.10.2018 11:22 - Per Sørhaug
 • darkblurbg
  Lunsj ved Ramnagrø

  Dagens rast tok vi ved Ramnagrø. Her bygde skogsjef Fjellanger en hytte i 1920-årene. Hytta finnes ikke lenger her. Den er flyttet ned til Sørbråtan, men det går an å slå seg ned på den oppbygde vegen for å sette til livs matpakka. Det deltok 49 fotgjengere på dagens seniortur.

  Nordmarka syd, 09.10.2018 11:02 - Per Sørhaug
 • darkblurbg
  Flyvraket i Hansakollen

  Den 2. juli 1942 krasjet et tysk bombefly i Hansakollen. De to ombordværende tyskere ble drept i flystyrten. Fremdeles finnes rester etter flyet på stedet. Dagens seniortur gikk fra Movatn via flyvraket til Skar i Maridalen.

  Nordmarka syd, 09.10.2018 10:24 - Per Sørhaug
 • darkblurbg
  Flott høstdag ved Solbergvann

  Mange ute på tur i Østmarka i dag, og her ved Solbergvann var det folk i telt, mens andre grillet pølser på bål. Temperaturen var behagelig, til tross for frost og rim i gresset siste natt.

  Østmarka, 07.10.2018 13:28 - Torgeir Stenstad
 • darkblurbg
  Fola-fola Blakken

  Som vanlig var både mennesker og dyr godt representert rundt Semsvannet denne søndagen.

  Vestmarka, 07.10.2018 12:36 - Eyvind Wang
 • darkblurbg
  Slipplass for Milorg nord for Setervann

  Nord for Setervann og sørøst for Tvillingtjerna står dette skiltet til minne om fallskjermslipp her under krigen. Ved å klikke på posisjonsikonet, ser du hvor dette er på kartet!

  Krokskogen, 07.10.2018 11:38 - Einar Husebye
 • darkblurbg
  Ny og gild bro over T-banen

  Den nye broen over T-banen bak Midtstuen skole er straks klar for åpning. Arbeidene har pågått i hele høst. Veien heter Heftyebakken på kartet og er nederste del av lysløypa fra Frognerseteren.

  Nordmarka syd, 07.10.2018 11:00 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Utsikt fra ny gapahuk

  Ved den nyåpnede Fuglemyrhytta på Vettakollen er det bygget en stor gapahuk. Den har minst like fin utsikt som «moderhytta». Det var stille utenfor hytta tidlig søndag formiddag, men rapporter tyder på et yrende folkeliv senere på dagen. Inne var det en håndfull overnattingsgjester.

  Nordmarka syd, 07.10.2018 10:00 - Nina Didriksen
 • darkblurbg
  Folksomt ved Fuglemyrhytta

  Ganske mange besøkte Fuglemyrhytta lørdag ettermiddag.

  Nordmarka syd, 06.10.2018 16:11 - Lars Kristian Bjørløw
 • darkblurbg
  Solcellepanel og moderne gapahuk ved Fuglemyrhytta

  Fuglemyrhytta er klar til bruk, med både solcellepanel og gapahuk tilknyttet hytta.

  Nordmarka syd, 06.10.2018 16:09 - Lars Kristian Bjørløw
 • darkblurbg
  Utsikten fra Fuglemyrhytta

  Aftenposten skrev for et år siden at man kunne se byen i fra hytta. Det er bra at det ikke er tilfelle og at det bare begrenser seg til deler av Bygdøy. Istedenfor ser man Holmenkollbakken og Midtstubakken, blokkene på Ullern og Fornebu og videre utover fjorden.

  Nordmarka syd, 06.10.2018 16:08 - Lars Kristian Bjørløw

Søk i bildearkivet

Bruk skjemaet under til å søke etter bilder og sortere resultatet. Merk at det er mange kombinasjoner som ikke vil gi resultat. Resultatet vises i bildeslideshowet og i tabell under skjemaet. Slideshowet spiller av seg selv hvis muspekeren holdes utenfor bildet.

Søkeresultater

1 av 50 treff

#30124: Utsikt fra Stuteskallen

Ikke mange finner veien opp den gresskledde skogsveien til Stuteskallen nord for Sørkedalen, men her er flott utsikt og en kjentmannspost. Her ser vi nordover mot Lysedammene.

 • 20.10.2018 15:13 - av Torgeir Stenstad,
 • treff
2 av 50 treff

#30130: Til hest på flott høstdag

Både ridende, fotfolk og syklister nøt det fine høstværet i dag. Disse ekvipasjene benyttet seg av turveien ved Jordbru i Vestmarka.

 • 20.10.2018 14:01 - av Erik Unneberg,
 • treff

3 av 50 treff

#30131: Bålkos på Ramsåsen

Det var flott turvær i dag, og det var flere som nøt utsikten østover fra Ramsåsen. Ulf (6) hadde gått fra Franskleiv, og kunne sammen med pappa Rolf Marstrander og hunden Saga kose seg med bål og pølser på toppen.

 • 20.10.2018 13:24 - av Erik Unneberg,
 • treff
4 av 50 treff

#30129: Kvelden speiler seg i Fjerdingsbekken

Fjerdingsbekken renner ned i Kampevaddammen, og er dermed også en av kildene til Store Lomma. Den kommer fra Gråbergtjern, renner gjennom Nibbitjern, som før var demt opp i forbindelse med Bærums Verk, og fortsetter gjennom en blanding av flate myrområder og smådaler før den fosser ut i Kampevaddammen. Et godt stykke utgjør den grensen til Krokskogen naturreservat. Denne fine bekkesvingen ligger omtrent midt i dette området.

 • 18.10.2018 16:49 - av Odd Tore Saugerud,
 • treff

5 av 50 treff

#30128: Kapiteltjern sett fra nordenden

Kapiteltjern er langt og smalt, delvis med stupbratte sider som dekkes av storvokst granskog. Det er egentlig bare mulig å fotografere det fra sydenden og nordenden. Sydenden, som ville gitt det mest typiske inntrykket av vannet, er imidlertid oversvømt myr, så her duger bare båt eller drone. Fra nord er ikke de bratte sidene så tydelige, og her er det da også plass til tre ganske fine hytter. To av disse er med på bildet, hver med sin badebrygge.

 • 18.10.2018 14:35 - av Odd Tore Saugerud,
 • treff
6 av 50 treff

#30127: Lommegården syd for Kapiteltjern

Lommegården ligger rett over dalen for der Ringsmyrbekken fosser ned mot dalbunnen. Her har det blitt utført både byggearbeider og terrengarbeider den siste tiden. Nå er dalbunnen demt opp slik at bekken renner på den siden som vender mot Kapiteltjern. Dalen og myra i sydenden av tjernet er nå fylt med vann, slik at tjernet nå i praksis ender ved Lommegården.

 • 18.10.2018 13:46 - av Odd Tore Saugerud,
 • treff

7 av 50 treff

#30126: Et lite tjern i Ringsmyrbekken

Ringsmyrbekken renner gjennom myrer og en liten dal til den kommer til hyttefeltet nedenfor Skjennungslia. Blant hyttene der ligger et lite tjern, hvor bredden ved utløpet er mistenkelig rett. Denne dammen ble gravd ut og demt opp av hytte-eierne der omkring 1958, og blir fortsatt vedlikeholdt. Synlig bunnvegetasjon viser at mudring snart er nødvendig, og innbygget tapperør sørger for at dette er mulig uten store inngrep.

 • 18.10.2018 13:12 - av Odd Tore Saugerud,
 • treff
8 av 50 treff

#30125: Store Lommas kilder - Ringsmyrene

Store Lomma starter på Ringsmyrene nord for Løvlia. Øst for myrene kommer to ganske små bekker sammen, og danner Ringsmyrbekken som etter hvert ender ved Lommegården syd for Kapiteltjern. Bekkemøtet i kratt er vanskelig å fotografere, men her, rett etter at bekken har passert skiløypa, er den ganske tydelig der den går i lange buer gjennom myra. Bekken ser ikke stor ut, men selv nå, med liten vannføring, går den i torva og kan lett gjøre kryssing av den til en våt opplevelse.

 • 18.10.2018 12:20 - av Odd Tore Saugerud,
 • treff

9 av 50 treff

#30123: Morgenfrost i Romeriksåsen

-2 grader i skiløypa ved Åbortjernet, syd for Hakkim. Nå nærmer vi oss skisesong!

 • 18.10.2018 09:53 - av Jarle Jensen,
 • 20 treff
10 av 50 treff

#30104: Ny parkeringsplass

Store grunnarbeider på de to øvre parkeringsplassene ved Franskleiv. Sikkert i forbindelse med det nye skiskytteranlegget, men sikkert også til glede for turfolket. Arbeidet skal ta et par måneder.

 • 14.10.2018 10:52 - av Petter Heim,
 • 37 treff

11 av 50 treff

#30115: Rovfuglen følger med

På vei opp lia fra Årnestangen ved Øyeren ble vi oppmerksom på denne rovfuglen. Den ligner på den noe sjeldne myrhauken, som finnes i området, men en konsultasjon hos en mer fuglekyndig enn oss, avdekket at det nok er en musvåk. Etter en tids stirring tok den vingene fatt og svevde avgårde.

 • 14.10.2018 10:38 - av Nina Didriksen,
 • 22 treff
12 av 50 treff

#30109: På utkikk etter fugler

Hegre, ender og ymse gjess var blant det vi så på Årnestangen i Rælingen søndag. Området er lett tilgjengelig og tilhører Nordre Øyeren naturreservat. Tåka skapte en magisk stemning mens solen sto opp.

 • 14.10.2018 08:39 - av Nina Didriksen,
 • 12 treff

13 av 50 treff

#30110: Morgensol i tåkete naturreservat

Solen klarte etter hvert å trenge gjennom tåka over Øyeren og Årnestangen søndag morgen. Det var mildt og fint, både for fugletittere og fotografer.

 • 14.10.2018 08:37 - av Nina Didriksen,
 • 9 treff
14 av 50 treff

#30111: Lav morgensol over Årnestangen

Den lange, smale Årnestangen stikker ut i Øyeren. Tangen består av både jordbrukslandskap og et naturreservat. Bildet er tatt mot sør.

 • 14.10.2018 08:36 - av Nina Didriksen,
 • 14 treff

15 av 50 treff

#30112: Prøver fiskelykken i Øyeren

Det var fiskere både på land og til vanns mens vi andre ruslet nedover Årnestangen, som delvis ligger i Nordre Øyeren naturreservat. En av dem som sto ved land, rapporterte om dårlig fangst, men hvordan det gikk ute i båten, vites ikke.

 • 14.10.2018 08:19 - av Nina Didriksen,
 • 11 treff
16 av 50 treff

#30114: Øyeren spiser land

Det er tydelig hvordan vannet «spiser» av bredden på østsiden av Årnestangen i Rælingen. Årnestangen er en halvøy som ligger på vestsiden av deltasletten Øyeren. Årnestangen er en del av Nordre Øyeren naturreservat. Glommas hovedløp og Nitelva går sammen på sørsiden av Fautøya omtrent midt på Årnestangen. Området består hovedsakelig av åker og skog samt noe beitemark. Bildet er tatt nordover litt etter soloppgang.

 • 14.10.2018 08:18 - av Nina Didriksen,
 • 12 treff

17 av 50 treff

#30113: Morgendisen kjemper mot solen

Rett etter soloppgang ligger morgendisen over jordene på Årnestangen i Øyeren og Rælingen. Den kan ikke akkurat kalles frostrøyk, for denne oktobersøndagen var det usedvanlig mildt.

 • 14.10.2018 08:14 - av Nina Didriksen,
 • 14 treff
18 av 50 treff

#30108: Fuglekikking før soloppgang

Årnestangen i Rælingen er et eldorado for fugleinteresserte. Nå er mye av trekket over, men vi så mange ulike arter også denne søndagen midt i oktober, både til vanns og på land.

 • 14.10.2018 08:02 - av Nina Didriksen,
 • 10 treff

19 av 50 treff

#30106: Høst ved Vesle Langtjern

Høsten er snart på hell oppe ved Vesel Langtjern. På bildet ser vi steindemningen. Det er alltid morsomt å se noe uvanlig når man er ute på tur. På veien nedover til Lysedammene, hoppet det tre rådyr over veien. De hadde helt hvite rumper!

 • 12.10.2018 11:30 - av Reidar Hauge,
 • 21 treff
20 av 50 treff

#30105: Spurveugle ved Vesle Langtjern

På vei inn til demningen ved Langtjern, kjentmannspost 14, fløy denne lille fuglen opp og satte seg på en gren litt lenger frem. Tok noen bilder med én gang, og så gikk jeg nærmere. Jeg kikket på den, og den på meg, helt til jeg kom ganske nærme, ca. fem meter.

 • 12.10.2018 11:30 - av Reidar Hauge,
 • 18 treff

21 av 50 treff

#30101: Flott oktoberkveld ved Holmetjernet

Holmetjernet ligger 6-7 kilometer nord for Ytre Enebakk, og har mange svært fine rastesteder. Hjortelusfluene herjet i denne delen av Marka i kveld, og fotografen slapp ikke unna.

 • 11.10.2018 17:14 - av Erik Unneberg,
 • 31 treff
22 av 50 treff

#30102: Høst ved Slorene

Det var et høstlig landskap fotografen møtte ved tjernet Slorene i ettermiddag.

 • 11.10.2018 16:40 - av Erik Unneberg,
 • 26 treff

23 av 50 treff

#30107: Gyllen ettermiddag langs Kjølstadveien

Etter å ha syklet Kjølstadveien opp fra Mjær i Ytre Enebakk, åpnet landskapet seg da jeg nærmet meg Kjølstad. Det var et varmt, gyllent ettermiddagslys kulturlandskapet her var badet i, og høstfargene var på plass.

 • 11.10.2018 16:15 - av Erik Unneberg,
 • 10 treff
24 av 50 treff

#30100: Asker prestegård og Asker kirke

I sol fra siden forfra og dis står Asker prestegård og Asker kirke tydelig ut foran Asker sentrum.

 • 10.10.2018 16:14 - av Odd Tore Saugerud,
 • 17 treff

25 av 50 treff

#30099: Skaugum med høstfarger og blådis

Høstfarger og Indian summer med strålende sol, mer enn 15 varmegrader, og fuktig luft med blådis ga muligheter for motiver med annerledes belysning. Her er utsikten fra Skaugumsåsen til Skaugum og videre mot Heggedal. Oslofjorden er så vidt synlig i øvre venstre hjørne.

 • 10.10.2018 16:12 - av Odd Tore Saugerud,
 • 17 treff
26 av 50 treff

#30103: Høstfarger på Ballerud

Det er sprakende høstfarger på Ballerud i disse dager.

 • 10.10.2018 15:50 - av Erik Unneberg,
 • 24 treff

27 av 50 treff

#30098: Gult høstløv på blåstien

Blåstien mellom Djupedalsåsen og Skaugumsåsen krysser en trang dal med varmekjær løvskog. Flere steder var den dekket med gule blader, mest fra lønn, som hadde blåst av under vindværet dagene i forveien.

 • 10.10.2018 15:24 - av Odd Tore Saugerud,
 • 17 treff
28 av 50 treff

#30097: Utsikt mot vest fra Djupedalsåsen

Djupedalsåsen er åsryggen vest for Skaugumsåsen. Ikke navnsatt på turkart M 1 : 50 000, men merket med rød K, fordi den er en gammel bygdeborg. Bratte sider mot øst og vest, spor etter murer mot syd, og fortsatt ganske bra utsikt. Mot vest gir tre tørrgraner kontrast i utsikten til Bergsåsen og Furuåsen, som er preget at blå varmedis.

 • 10.10.2018 15:10 - av Odd Tore Saugerud,
 • 17 treff

29 av 50 treff

#30096: En vik i Trehørningen med atthaldsdemning

Vel 100 meter syd for hoveddemningen er det stor vik i Trehørningen, og der er det bygget en atthaldsdemning. Den er nå overgrodd med vegetasjon og mose, men enkelte steder er det mulig å se at den er dekket med fint tilpasset stein på samme måte som for hoveddemningen, men med slakere sider.

 • 09.10.2018 15:04 - av Odd Tore Saugerud,
 • 25 treff
30 av 50 treff

#30095: Overløpet ved hoveddemningen ved Trehørningen

Hoveddemningen er egentlig en atthaldsdemning, men hadde i tillegg et bredt overløp som var regulerbart. Det besto av en jernkonstruksjon med bukker og en skinne i topp og bunn som horisontale trebjelker kunne støtte seg på. Bildet viser en endebukk og restene av bunnskinnen. Trehørningen hadde tidligere utløp til Askeren, og det forklarer at det var funnet grunn til å demme den opp til et reservoar for en mølle.

 • 09.10.2018 14:48 - av Odd Tore Saugerud,
 • 24 treff

31 av 50 treff

#30094: Hoveddemningen ved Trehørningen

Siden demningene ved Trehørningen egentlig bare skulle brukes til øke vannstanden i vannet, var de ikke utstyrt med tappe- eller fløtningsluker. Som bildet viser, er dette en stor steindemning, hvor steiner med forskjellig fasong er tilpasset hverandre som om noen skulle laget og lagt et kjempemessig tredimensjonalt puslespill.

 • 09.10.2018 14:43 - av Odd Tore Saugerud,
 • 15 treff
32 av 50 treff

#30093: Tuften etter en brakke ved Trehørningen

Trehørningen ble ikke bare ledet om og tappet i forbindelse med Det store vanntyveriet, den ble også demt opp med to demninger. For arbeidere, ingeniører og oppsynsmenn ble det bygget en brakke øst for hoveddemningen. Bildet viser det av grunnmuren med mange kjellerrom som det er mulig å se og fotografere i krattet som typisk vokser opp i ruiner og i hogstfelt.

 • 09.10.2018 14:29 - av Odd Tore Saugerud,
 • 17 treff

33 av 50 treff

#30088: Lite vann i tunnelen Trehørningen - Helgeren

Vannføringen i tunnelen mellom Trehørningen og Helgeren er liten etter tørkesommeren. Vanligvis er det ikke mulig å se annet enn toppen av utløpet, se de to hvite horisontale linjene på fjellet. Disse viser normal, full vannstand i Helgeren.

 • 09.10.2018 13:54 - av Odd Tore Saugerud,
 • 34 treff
34 av 50 treff

#30087: Tunnelarbeidet må stanse!

Når vannet kom inn i ringen på dette nivelleringspunktet i Sølvvika, måtte tunnelarbeidet stanses på grunn av fare for oversvømmelse. I dag hadde det akkurat nådd dette nivået, kanskje med hjelp av sterk vind og bølger. Teksten på jernbolten er A. B. Nº 10, Akerselvens Brugseierforenings bolt nr. 10.

 • 09.10.2018 13:41 - av Odd Tore Saugerud,
 • 31 treff

35 av 50 treff

#30086: En hvalrygg med arr ved Sølvvika

Mellom land og den lille øya i Helgeren ligger denne hvalryggen med et merkelig mønster i den enden som vender mot nord, nesten som et gjensydd sår.

 • 09.10.2018 13:32 - av Odd Tore Saugerud,
 • 25 treff
36 av 50 treff

#30085: Sølvviksdemningen

Tunnelen mellom Helgeren og Myrtjern ble laget i perioden 1901 – 1903, og gjorde det mulig å tappe Helgeren så langt ned at Sølvvika ble tørr, så tømmeret ikke kunne fløtes derfra. I 1903 ble det derfor bygget en steindemning med fløtningsluke, slik at tømmeret også kunne fløtes ved lav vannstand i Helgeren. Vanligvis er denne demningen helt under vann, slik den var da jeg besøkte Sølvviksdammen, kjentmannsmerkepost 29 i perioden 2004 – 2006, og umulig å se gjennom bølgene. Men nå var det rapportert at Helgeren har uvanlig lav vannstand for tiden, og da må man benytte muligheten.

 • 09.10.2018 13:02 - av Odd Tore Saugerud,
 • 27 treff

37 av 50 treff

#30084: Spor etter tømmerfløtingen i Sølvvika

Sølvvika var startsted for mye av tømmeret som skulle fløtes over Helgeren. Her finnes fortsatt spor etter fløtingen i form av festebolter og grove kjettingbiter for å holde lensene sammen. Denne nokså rustne samlingen ligger rett utenfor arbeiderbrakka på bilde nr. 30083.

 • 09.10.2018 12:54 - av Odd Tore Saugerud,
 • 23 treff
38 av 50 treff

#30092: Christiania uldspineri

Der vegen krysser Skarselva rett sør for Skar, bygget Christian Munthe i 1888 et ullspinneri som sysselsatte 20 arbeidere. Det ble revet i 1905-10. På dagens seniortur fra Movatn til Skar deltok 49 turgjengere, som tilbakela 7 kilometer.

 • 09.10.2018 12:49 - av Per Sørhaug,
 • 12 treff

39 av 50 treff

#30083: Tuften etter en arbeiderbrakke ved Sølvvika

Tunnelen mellom Trehørningen og Helgeren var også en del av Det store vanntyveriet, overføringen av vann som skulle rent til Hakadal/Nittedal til Maridalsvannet og Oslo. Den ble laget i perioden 1901 – 1908. Her, på en odde på østsiden av Sølvvika, lå brakken til arbeiderne som laget den 880 meter lang tunnelen. Den, og andre tufter etter hus fra anleggsperioden, er nå bevokst med skog, men her er fortsatt grunnmuren med matkjeller synlig. I bakgrunnen det egentlige målet for dagens tur, Sølvviksdemningen.

 • 09.10.2018 12:49 - av Odd Tore Saugerud,
 • 23 treff
40 av 50 treff

#30091: Kjemer på Ramnagrø

På Ramnagrø vokser det noen store kjemper. Det kunne de 49 deltagerne på dagens seniortur observere.

 • 09.10.2018 11:22 - av Per Sørhaug,
 • 13 treff

41 av 50 treff

#30090: Lunsj ved Ramnagrø

Dagens rast tok vi ved Ramnagrø. Her bygde skogsjef Fjellanger en hytte i 1920-årene. Hytta finnes ikke lenger her. Den er flyttet ned til Sørbråtan, men det går an å slå seg ned på den oppbygde vegen for å sette til livs matpakka. Det deltok 49 fotgjengere på dagens seniortur.

 • 09.10.2018 11:02 - av Per Sørhaug,
 • 11 treff
42 av 50 treff

#30089: Flyvraket i Hansakollen

Den 2. juli 1942 krasjet et tysk bombefly i Hansakollen. De to ombordværende tyskere ble drept i flystyrten. Fremdeles finnes rester etter flyet på stedet. Dagens seniortur gikk fra Movatn via flyvraket til Skar i Maridalen.

 • 09.10.2018 10:24 - av Per Sørhaug,
 • 15 treff

43 av 50 treff

#30079: Flott høstdag ved Solbergvann

Mange ute på tur i Østmarka i dag, og her ved Solbergvann var det folk i telt, mens andre grillet pølser på bål. Temperaturen var behagelig, til tross for frost og rim i gresset siste natt.

 • 07.10.2018 13:28 - av Torgeir Stenstad,
 • 32 treff
44 av 50 treff

#30081: Fola-fola Blakken

Som vanlig var både mennesker og dyr godt representert rundt Semsvannet denne søndagen.

 • 07.10.2018 12:36 - av Eyvind Wang,
 • 24 treff

45 av 50 treff

#30082: Slipplass for Milorg nord for Setervann

Nord for Setervann og sørøst for Tvillingtjerna står dette skiltet til minne om fallskjermslipp her under krigen. Ved å klikke på posisjonsikonet, ser du hvor dette er på kartet!

 • 07.10.2018 11:38 - av Einar Husebye,
 • 55 treff
46 av 50 treff

#30078: Ny og gild bro over T-banen

Den nye broen over T-banen bak Midtstuen skole er straks klar for åpning. Arbeidene har pågått i hele høst. Veien heter Heftyebakken på kartet og er nederste del av lysløypa fra Frognerseteren.

 • 07.10.2018 11:00 - av Nina Didriksen,
 • 17 treff

47 av 50 treff

#30080: Utsikt fra ny gapahuk

Ved den nyåpnede Fuglemyrhytta på Vettakollen er det bygget en stor gapahuk. Den har minst like fin utsikt som «moderhytta». Det var stille utenfor hytta tidlig søndag formiddag, men rapporter tyder på et yrende folkeliv senere på dagen. Inne var det en håndfull overnattingsgjester.

 • 07.10.2018 10:00 - av Nina Didriksen,
 • 21 treff
48 av 50 treff

#30076: Folksomt ved Fuglemyrhytta

Ganske mange besøkte Fuglemyrhytta lørdag ettermiddag.

 • 06.10.2018 16:11 - av Lars Kristian Bjørløw,
 • 47 treff

49 av 50 treff

#30075: Solcellepanel og moderne gapahuk ved Fuglemyrhytta

Fuglemyrhytta er klar til bruk, med både solcellepanel og gapahuk tilknyttet hytta.

 • 06.10.2018 16:09 - av Lars Kristian Bjørløw,
 • 34 treff
50 av 50 treff

#30077: Utsikten fra Fuglemyrhytta

Aftenposten skrev for et år siden at man kunne se byen i fra hytta. Det er bra at det ikke er tilfelle og at det bare begrenser seg til deler av Bygdøy. Istedenfor ser man Holmenkollbakken og Midtstubakken, blokkene på Ullern og Fornebu og videre utover fjorden.

 • 06.10.2018 16:08 - av Lars Kristian Bjørløw,
 • 26 treff