I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Her sto det gamle trigonometriske tårnet. Restene av treverket ligger nede, men boltene står. Og etter en kald morgen med hvitrimete jorder og kuldegrader i Sørkedalen, kunne vi innta en fornem lunsj på Slottet i varmende sol og vindstille.
Se på bildetSlottet ligger 538 moh., og ser temmelig utilgjengelig ut fra Langliveien. Toppen står godt på kraftige, bratte og glatte fjellvegger.
Se på bildetKoia som ligger ca. 600 moh. vest for Nordre Fjellsjøen er fra tidlig 1900-tall, og ble trolig brukt som overnattingssted i Lunner Almenning. Styret i denne bygdeallmenningen tok grep da koia forfalt, de ønsket å bygge opp koia slik den en gang var, og dette har de klart på en beundringsverdig måte. Vi får et godt inntrykk av hvorledes arbeiderne på skauen hadde det for en generasjon siden.
Se på bildetI 1805 ble en nyanlagt kjørevei ferdig over Krokskogen, og denne tok over trafikken fra den gamle kløvveien. Det var kongeveien til Ringerike og Bergen, og helt sørøst i Hole finner vi Amtsbrua, en gammel steinvelvbru med merkestein som viser grensen mellom Buskerud amt og Hole sogn. Til Amtsbrua er det nyttet stedegen stein, og byggemåten er kjent helt fra middelalderen. Amtsbrua ble bygget i 1807, men stor trafikk og tyngre kjøretøy førte til forfall, og den ble derfor restaurert i 1995.
Se på bildetTidlig søndag ved Bærums Verk med kjølig nordavind og rim på broen over Lomma. Men skarp høstluft har også sin sjarm, og temperaturen kom seg utover formiddagen.
Se på bildetUtsikten fra høyeste punkt på Vardåsen (349 moh.) er flott sydover Oslofjorden, selv om litt av morgentåken fortsatt ligger over lavlandet. Men en fantastisk sensommerdag i slutten av september!
Se på bildetVardåsen og Skaugumsåsen i Asker ruver like høyt, 349 moh., og dominerer landskapet i dette området. På toppen av Vardåsen ble det i gammel tid tent varde som varsel om ufred. Åsen var delt og eid av omkringliggende gårder. I 1940 kjøpte Asker kommune en del av platået på toppen til friluftsaktiviteter, og i 2007 ble området vernet som natur- og friområde.
Se på bildetElgsrudtjern kunne vært en idyll, men grenser til det motsatte på grunn av mengder av hjortelusfluer som på en fuktig mandag var i skikkelig angrepsposisjon! Men ved dette sydligste punktet i Oslo fylke ligger en glemt merkefuru som i år er beæret med kjentmannsmerkepost, så da trosser vi disse blodsugende fluene.
Se på bildetEt litt høstlig drag denne vakre søndagen midtveis i september - under ti grader i morgentimene, men utpå dagen ble det igjen sommertemperaturer i Marka. Hornet (506 moh.) og Barlindåsen (510 moh.) speiler seg i Øvre Lysedam, og høstens farver har såvidt begynt å lyse opp i det grønne.
Se på bildetDenne svære steinen ligger på vippen, ser det ut til. Og muligheten for at det er en grensestein mellom Rausjø og Vik skoger luftes også av eksperter på slikt. I alle fall er den imponerende og funnet verdig til en post i den nye Kjentmannsmerkeboka. Men dette er skikkelig hjortelusflue-land - ta det som en advarsel!
Se på bildetFørst når vi kommer helt ned fra Gørjehøgda, får vi utsikt over Liggeren, en vakker plass nord for Kalven i Øyungen. Plassen sies å være en av de tre først bebodde plassene i hele Nordmarka. Den har navn etter Niels Ligger, som i 1664 var leilending hos Johan Garmann, daværende eier av Nordmarka.
Se på bildetNatt til andre søndag i september var av det stormfulle slaget, også i Oslo-traktene, med mye regn og vind. Langs Øyungen var det tett med teltliggere som på morgenkvisten tørket tøy, og var glad da frokosten kunne inntas idet sola igjen brøt frem, som her ved Kalven (283 moh.) nord i Øyungen.
Se på bildetEn sensommerdag i september med temperatur over 20 grader er uvanlig! På en fin hylle med vannstandsmåler på Trehørningens østbredd er det bare å nyte en hvilepause med en forfriskende dukkert.
Se på bildetElneshøgda i Nittedal ligger 429 moh., og noen høyreiste, skjeve furuer vitner om at været kan stå hardt på her. Men utsikten over bygda er dårlig fra denne høyden.
Se på bildetSiste søndag i juli med vakkert sommervær, og takket være en blanding av varme dager og regnbyger, er det kantarell og blåbær i rikt monn. Lyberget ligger mellom Rottungrumpa og Bjørnsjøen. Trig.punktet på toppen er for lengst falt ned.
Se på bildetLørenseter ligger vakkert til øst for Blankvann. Engene rundt de gamle husene er dekket av duftende markblomster, og spesielt blåklokkene gjør mye av seg i år.
Se på bildetEn varm og litt klam søndag i høydedragene øst for Kobberhaugene. Det er godt med sopp og bær, og nå blomstrer også lyngen. Vi er inne i siste halvdel av juli måned.
Se på bildetDet er midtsommer, og Blankvann ligger dypt og stille mellom Kjellerberget og Barlindhøgda. Og i år er blomsterengene rundt Blankvannsbråtan på sitt vakreste.
Se på bildetFotografens trofaste turvenn, Milo, har knekket svømmekoden, og var lykkelig over et bad ved dammen i Søndre Hegglivann. Det er sommerstille på Krokskogen denne første søndagen i fellesferien, bare en og annen syklist var å se.
Se på bildetKlokken er litt over 6, og det er bare 8 grader i luften. Et vakrere sted for et morgenbad finnes vel neppe!
Se på bildetDNT-hytta Katnosdammen ligger vakkert til i sydenden av vannet Katnosa på grensen mellom Lunner, Ringerike og Jevnaker. Vannet er regulert snaue 6 meter, og demningen ble bygget i 1886.
Se på bildetBerits kjentmannspost nr. 50 - Fagerlisetra - blir feiret på trammen med en korkeslurk av edleste merke. Hipp hurra og vel fortjent!
Se på bildetKatnosa ligger 464 moh., og er et kjent og kjært sted for skiløpere på tur gjennom Marka. Katnosa gård ses i nordøstsiden av vannet, og antas å være ryddet på 1600-tallet.
Se på bildetMed god vannføring på våren er Spålselva velegnet for kanopadling, men utpå sommeren er er det bare i de nedre vakre løkene kanoen gjør nytte. Vakkert er det uansett å nyte elva fra broen.
Se på bildetEtter 3-4 km gjennom kjernen i naturreservatet Spålen-Katnosa, kommer vi frem til denne vakre setervollen på Finnerudseter.
Se på bildetMilorg D-13 holdt blant annet til ved Fagerliseter og mottok natten mellom 22. og 23. februar 1945 et slipp med våpen og utstyr fra tre engelske fly midt i dagens naturvernområde Spålen-Katnosa i nærheten av Prekestolen.
Se på bildetI 1995 var fotografen med på dugnad for å gjøre Sinnerdammen om fra jakthytte til overnattingssted for DNT. Og ønsker man seg uberørt natur, så er dette stedet! Her er det ikke strøm og ei heller mobildekning, til gjengjeld er det sus fra elv og gammel skog og ivrig kvitring fra måltrost og flaggspett.
Se på bildetSola har ennu ikke fått tak, og disen ligger over elva fra Store-Sinnera mot Spålen, og gjør området trolsk og spennende.
Se på bildetIkke har denne høyden fått noe navn på kartet og heller ingen høydeangivelse, men jeg har jo sett opp på den på skitur underveis fra Øyangen mot Aurevann og Spålen. Bratt og kronlete opptur, mens tråkket ned gikk adskilling raskere.
Se på bildetMen Milo ser både fisk og fugl gjennom regnbygene, og skulle så gjerne ha fått tak på noen!
Se på bildetFeiringseter ligger på vestsiden av Røyrivann. Her setret gårdene Feiring, Nes og Skårer, og ble nevnt i gamle protokoller helt tilbake til 1600-tallet. Tømmerhytta som nå står der, ble oppført i 1942, og det flotte tuntreet er like vakkert uansett årstid!
Se på bildetMålestokken som står like ved Oppkuvvannene, gir fin orientering om snømengdene, og 120 cm midt i mars burde holde for fine vårskiturer til i alle fall over påske.
Se på bildetLøypa mot Oppkuven kalles med rette for "Tranga", og denne fine søndagen var det trafikk begge veier før kl. 12. Føret var heller vekslende med stigende temperatur, men nok snø gir løfte om en fin Marka-påske.
Se på bildetSkiforeningens rastebu ved Storebekkhytta er veldig populær, og denne siste søndagen i februar med sol og flott skiføre var det mange som hygget seg rundt i terrenget, og køen for innkjøp av vått og tørt var lang!
Se på bildetHytta i Dammyrdalen som ligger lunt til på skogsvei fra Gråseterveien mot Dammyra, viser at det denne vinteren ikke har kommet så mye snø som f.eks. vinteren 2009. Da var hytta nesten borte under sin tunge bør. Men denne siste søndagen i årets februar var det perfekte forhold for en nydelig tur.
Se på bildetI over 100 år har geologer hatt en spesiell interesse for Storhaug, høyden vest i Linderudseterhøydene. Herfra er det flott utsikt over byen og fjorden. Stien opp mot toppen går på et 30 meter tykt konglomerat og på det øvre platået en sone av vulkansk aske. Ikke slik denne kalde, flotte februardagen, hvor høyden stort sett besto av blank is med et par cm tørr nysnø.
Se på bildetNesten påskestemning i høydedragene i Lillomarka, hvor nattens nedbør var kommet som ca. 10 cm nysnø over 350 moh. Fra Linderudseterhøgdenes høyeste punkt på 381 moh. var det i dag vakker, klar utsikt gjennom snødekte trær mot Haukåsen og "golfballen" på toppen av radarstasjonen (357 moh).
Se på bildetEn flott skisøndag til tross for tykk tåke over Maridalsvannet. Nypreparerte løyper fra Kjelsås til Monsetangen og videre nord mot Movann, mot Sinober eller til Nittedal. I dag hadde løypemannskapene startet tidlig! Og absolutt ikke for kaldt til en varm lunsj - pølser og kakao - for den yngre garde og de flinke foreldrene som forstår at uten mat og drikke kommer man ikke så veldig langt.
Se på bildetFra toppen av hoppbakkene på Linderudkollen ser vi ned til Maridalsvannet og inn i Nordmarka mot Kikut. En gnistrende vakker januardag!
Se på bildet-13 °C ved turstart over Årvollåsen, men hele ti grader kaldere i bynære områder nord for Grorud, som vi her ser ned på. Men selve bykjernen var dekket av et tungt teppe av stillestående usunn luft, og heldig er vi som kunne ta oss opp i høyden hvor det etter hvert ble nesten "varmt" med åtte kuldegrader og klart, fint vintervær.
Se på bildetEndelig kom snøen som vi har ventet lenge på, og som bestilt etter en skikkelig kuldeperiode. Nå har Bymiljøetaten fått nok å gjøre også i Lillomarka, som her på skogsbilveien fra Evensetermyra via Gruvelia til Linderudkollen.
Se på bildetIkke mange skiløpere ennu, men etter hvert kom de utålmodige ut til en vakker vinterdag, og endelig med ski på beina!
Se på bildetDet var i natt vinteren slo til ved Skjennungen, der disse to jentene overnattet. Og i morges var det tydelig at de gjerne kunne hatt ski på beina ned til Sognsvann!
Se på bildetTykk tåke og ca. 3 cm våt nysnø åpnet det nye året på Movann. Slår værvarselet til med mer snø i natt og kommende 10-dagersperiode med kulde, burde det være håp om at løypebasen får til en såle på løypa fra Movann til Kjelsås.
Se på bildetDette er elva som renner friskt ut nord i Setertjern ved Solemskogen. Og det er ikke så mange som setter pris på det, men noen er det...
Se på bildetEt par centimeter med villsnø gjorde det lysere i terrenget rundt Steinbruvann, og i tillegg har dagen blitt tre minutter lengre siden vintersolverv - det er bare å glede seg og håpe det beste for at vinteren er kommet!
Se på bildetEndelig - etter en heller lang førjulstid uten snø, lavet det ned på 3. juledag, såpass at det var mulig å finne frem steinskiene og få seg en tur fra Steinbruvann mot Breisjøen og på veien opp til Lilloseter.
Se på bildetVi nærmer oss vintersolverv, og det er en slags trøst i mørke dager med tykk tåke og ingen snø i sikte. Men det er like fullt en egen stemning i Marka på slike dager, som her ved Aurevann (293 moh.), med trær som speiler seg i overvannet og tåke som kommer og går.
Se på bildetTil tross for oppfordringer om å la være å kaste stein og kvist på isen under innfrysing, må Rusken komme for å rydde opp før skøyteisen kan brukes. Området brukes mye av barnehagene i området etter at Oslo Kommune kjøpte stedet.
Se på bildetDet var hvitt av rim og en liten snøbyge i Lillomarka i morges, og det gjorde en tåkete morgen adskillig lysere som her ved Linderudseter som ligger vest i Linderudseterhøgdene.
Se på bildet50 bilder vist.