I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Løypa over Svartor var nylig scooterkjørt, men tidvis svært krevende å forsere. Undertegnede endte opp med knekket ski... Bildet er tatt ved Grøttumsflaka.
Se på bildetDisse damene hadde i likhet med fotografen tilbragt natten på Kikut, og fikk med seg litt sol før tåka kom.
Se på bildetLøypebasen på Kikut var tidlig på’ n, og sørget for strøkne spor nordover.
Se på bildetDisse tre løypene går fra Sognsvann, hvor bildet er tatt, til henholdsvis Frønsvollstråkka opp Måneskinnsløypa, Lorttjern - Ullevålseter og Lille Åklungen - Ullevålseter. Solen går ned bak åsryggen til Vettakollen.
Se på bildetMerkestolpene langs løypa gjennom Bjørnsjøhelvete vitner om en trasé med lange tradisjoner. Bildet er tatt nordøst for Dølerudhøgda.
Se på bildetSnøen har satt seg, og det er flott å gå utenfor preparerte løyper. Fotografen labbet opp på Tjæregrashøgda uten å møte annet enn solskinn og dyrespor.
Se på bildetSolen kom etter hvert, og det ble veldig varmt i oppoverbakkene! Nå er det fint også å gå utenfor løypene.
Se på bildetEtter regn i helga og + 10 °C i formiddag, var det overraskende fine forhold i Maridalen denne ettermiddagen. Vi ser her mot Sander gård og det flotte kulturlandskapet der. Fra samme kameraposisjon finner du både et sommerbilde (bilde nr. 19684) og et høstbilde (bilde nr. 24606) i Markadatabasen.
Se på bildetDet er skiltet med ekstra stor elgfare i Maridalen nå - fare for bilistene, men ekstra spennende for oss skiløpere. Bildet er tatt sør for Dausjøen.
Se på bildetI dag var det 5 plussgrader, men fine forhold fra Sognsvann. Best forhold var det i nykjørte spor til Ullevålseter, men også videre innover var det greit å gå.
Se på bildetDet lavet ned i Marikollen i kveld. Temperaturen lå nær null, kanskje litt under, og det skapte smøringsproblemer. Riktig betegnelse var vel «kladdeføre». Heller ikke felleski fungerte bra. De var OK der sporet nylig var gått opp, men det ble ising i fellen ellers. Zeroskiene fikk kjempekladder umiddelbart, og var nok det dårligste alternativet. Bildet er tatt under teknikktrening for ansatte ved FFI, under ledelse av Foss Sport. Ingen enkel økt på dette føret! Bildet er tatt med innstillingene ISO 6400, f/2,8 og lukkertid 1/100 sekund.
Se på bildetIdun FUS barnehage var på tur fra Solemskogen til Ammerud med 5-åringene i dag.
Se på bildetDet har gått noen dager siden kommunen preparerte rundløypa ved Klemetsrud skole. Siden da har det vært både regn, mildvær og frost, så skisporene er nå delvis ødelagt. Knallhardt er det også i traseen. I bakgrunnen til venstre ser vi Li gård.
Se på bildetLillomarka er kupert og vakker - her representert ved furu på klippe ved en av mange inngangsporter: Stig.
Se på bildetRegn, mildvær og påfølgende kulde har gjort løypene ved Søndre Ås gård på Holmlia steinharde, og det var ingen skiløpere å se her i dag. Bildet er tatt i nordenden av den nordligste runden.
Se på bildetDet er full vinter i høyden, siden en del av søndagens nedbør falt som snø her. Fra Frognerseteren er det bare å legge i vei etter en utsiktstur med T-banen. Best i nypreparerte løyper.
Se på bildetMye regn i Oslo- og romeriksområdet i går, søndag, men i høyereliggende strøk, som her i Skrukkelia, kom nedbøren som snø. Den delen av løypenettet som går på skogsbilvegene, ble kjørt opp i dag, mandag, men skulle en til Fjellsjøkampen, måtte en selv brøyte de siste kilometerne.
Se på bildetOver myrene mot Veslesjøen var fotografen førstemann i de nykjørte sporene i dag. Etter Trehørningen var det ikke preparert, og det var enorm forskjell. Bildet er tatt nordvest for Veslesjøen.
Se på bildetDet var ikke mye tegn til regnværet i helgen ut fra Stryken i dag - føret var tørt og skarpt. Bildet er tatt på Fiskeløysåsen.
Se på bildetNå er det bare å komme seg ut har man mulighet. Her fra Finneflakseter på Krokskogen.
Se på bildetFull vinter ved Hov stasjon. Løypene er kjørt opp, så nå er det bare å ta seg en tur i traseen som Valdresbanen en gang brukte.
Se på bildetPå Valdresbanens gamle trase er jernbanespor erstattet av skispor vinterstid. Her krysses Stasjonsvegen før man ankommer Hov stasjon.
Se på bildetHalmrast grendelag hadde ansvar for "bemanningen" på Skrukli stasjon denne søndagen. Alle ni stasjoner var bemannet mellom 11 og 15, og alle som stoppet, fikk tilbud om noe å spise og drikke. Arrangementet Gå'ta banen trakk mange ut i løypene i Valdrebanens gamle trase, og hit til Skrukli stasjon kom det folk både fra Eina- og Hov-siden. Noen fortsatte, andre snudde her. Nå etter klokka 14 hadde besøket avtatt, men "personalet" var fortsatt på sin post.
Se på bildetStasjonene langs den nedlagte Valdresbanen har fått fine og informative skilt. Om vinteren går det skiløype i den tradisjonsrike jernbanetraseen.
Se på bildetIngen tvil om at det har snødd mye i det siste her oppe ved Trevatna. Jernbanespor er erstattet av skispor her på den gamle Valdresbanen, og i dag var det mange som lot seg friste til en tur fra stasjon til stasjon, der der var servering og aktiviteter. Gå'ta banen har som formål å få flere ut i løypene, og traseen på den gamle jernbanen er lett å gå i både for ung og gammel.
Se på bildetGjennomvåt på overkroppen da jeg kom til Kikutstua. Gjennomvåt på bena også da jeg kom til Gaustad. Det var førefall i lavere strøk.
Se på bildetGod stemning og mye folk i snøværet ved Trevatn stasjon i dag. Mange hadde tatt turen innover den gamle jernbanetraseen der Valdresbanen en gang gikk. Arrangementet Gå'ta banen kalles en folkefest på ski langs den gamle Valdresbanen mellom Eina og Dokka. Alle ni stasjoner var bemannet mellom 11 og 15, og de som stoppet, fikk tilbud om noe å spise og drikke.
Se på bildetPå Sollihøgda kom formiddagens nedbør som snø, og de som gikk Linjeløypa inn til Sørsetra fikk et ordentlig vintervær å nyte skituren i. Bildet er tatt like ved Høymyr.
Se på bildetDet var nok ikke så lett å smøre ski i dag. I Toresplassløypa fra Høymyr til Sørsetra var det oppholdsvær og god glid i sporet, så da hadde nok det beste vært universalklister. Etter hvert begynte det å sne, og klister ville da ikke vært lurt. Fotografen benyttet zeroski, og de fungerte utmerket, selv om det var litt sugende føre etter hvert. Felleski ville også ha vært greit i dag, i alle fall i preparerte løyper.
Se på bildetDe siste kilometerne av Holmenkollmarsjen gikk i tjukk tåke, så tjukk at sporet knapt var synlig. Ekstra hyggelig da å komme opp den aller siste bakken og fortsette ned mellom fargerike flagg og bannere.
Se på bildetDenne gjengen med regntøy visste faktisk ikke hvor de var, bortsett fra at de var ved Kobberhaughytta. De hadde gjort en kjempejobb med å dele ut mat og drikke til de som gikk Holmenkollmarsjen. De trodde også at jeg var deltager. Men jeg kom uten startnummer, og jeg fortalte at jeg akkurat hadde satt opp et termometer på Appelsinhaugen. Jeg fikk allikevel full servering med sportsdrikke, solbærtoddy og muffins, så da måtte jeg spørre om de ville bli tatt bilde av, med muligheter til å komme inn på bildene til Markadatabasen. Det ville de veldig gjerne! Videre så spurte jeg om de hadde noen tørre sokker, for i dag ble det vått, men det hadde de dessverre ikke. Det var fem deltagere som visstnok ikke hadde passert Kobberhaughytta da jeg var der litt over klokken tre.
Se på bildetSpeaker Kjersti Småstuen hadde stålkontroll i målområdet, med litt hjelp av Kristian Gaarder. Totenåsløpet er 24 kilometer langt, og går over åsen fra Torsætra til Lensbygda. Det er 34 år siden sist det ble arrangert. Den gangen gikk starten vekselsvis fra Hurdal og Skreia.
Se på bildetEtter å ha sett på termometeret på Skjennungsmyra forrige lørdag morgen (se bilde nr. 30646), trodde jeg at det også fantes et på Appelsinhaugen. Det stemte ikke (se bilde nr. 30656), så derfor satte jeg opp et der i dag. Det samme gjorde jeg på Glåmene. Det var mine bidrag til Nordmarka, mens andre gikk Holmenkollmarsjen. - Veldig bra, sa noen Markatravere jeg snakket med. Alt må ikke være digitalt, og så slipper man å ta opp mobilen.
Se på bildetFreelancer Karsten Nyborg (82) er særdeles ivrig, og alltid på plass for Totens Blad ved idrettsarrangmenter på Toten, også under Totenåsløpet. Karsten fortjener ros, heder og ære for den jobben han gjør for frivilligheten og idretten på Toten.
Se på bildetEtter å ha sett på termometeret på Skjennungsmyra forrige lørdag morgen (se bilde nr. 30646), trodde jeg at det også fantes et på Glåmene. Det stemte ikke, så derfor satte jeg opp et der i dag. Det samme gjorde jeg på Appelsinhaugen. Det var mine bidrag til Nordmarka, mens andre gikk Holmenkollmarsjen. - Veldig bra, sa noen Markatravere jeg snakket med. Alt må ikke være digitalt, og så slipper man å ta opp mobilen.
Se på bildetMed mye nedbør, til dels som regn siste døgn, var det ikke overraskende mye overvann. Som en svensk løper utbrøt: - Her skulle vi hatt vattenskidor!
Se på bildetEtter 34 år i "dvale" har Totenåsløpet "gjenoppstått". Rennet er nå 24 kilometer langt, og går fra Torsætra (500 moh.) til Lensbygda (400 moh.). Det kan se lett ut ut fra høydeforskjellen, men det er betydelig stigning etter start, opp til nesten 720 moh. i løpet av vel 6 kilometer. Øyvind Skullerud (tv) og Johan Myhre (th) hadde mange timer i løypemaskinen i dagene før rennet. Løypekjørerne fikk mye skryt for fine løyper. Det er Totenåsløyper som preparerer løypenettet her i området.
Se på bildetTotenåsløpet ble gjennomført under utfordrende føreforhold. Derfor var det ekstra godt og få solid smørehjelp i startområdet. Til venstre Hans Østby (78) fra Søndre Land IL, og løpets eldste deltager. I midten smøresjef Åge Nicolaisen, og til høyre parkeringsvakt Svein Peder Bakken.
Se på bildetDet er 34 år siden sist Totenåsløpet ble gjennomført. Men nå har det tradisjonsrike løpet fått nytt liv. Her har starten nettopp gått fra Torsætra. 24 km venter før deltagerne er i mål i Lensbygda. Totenåsløyper har laget spor.
Se på bildetLitt sent på dagen var det mange som ville ha mat og drikke ved Tryvannstua.
Se på bildetTotenåsløpet (24 km) hadde start på Torsætra (500 moh.) og innkomst i Lensbygda (400 moh.), og ble arrangert i fristil. I tillegg var det egen klasse for felleski. Syd i Hemningsdalen, etter ca. 11 kilometer, var det drikkestasjon. De som gikk uten tidtakning ble også servert nykokt kaffe kokt på kjel.
Se på bildetTermometeret viste +2 °C på Høymyr, men Skiforeningen hadde preppet hovedløypene inn til Kleivstua. Det var veldig fine forhold, spesielt hvis man, som fotografen, hadde zeroski. Felleski ville også fungert bra i dag. Bildet er tatt i Toresplassløypa.
Se på bildetLørdagen opprant med regn, yr, tåke og plussgrader - som meldt. Sør i Nordmarka var det helt greie skiforhold. Dette var den eneste vanndammen vi så, akkurat der løypa passerer Tryvannsgrana.
Se på bildetVæret på renndagen med lett regn ga noen utfordringer, også til antrekk. For Kokken Tor var ikke regnet, men veddemålet det viktigste ved valg av antrekk.
Se på bildetDet gjelder å ha godt feste de første milene av Holmenkollmarsjen. Oppover går det. De raskeste kjemper om spurtpris ved Søndre Heggelivann. De bakerste kjemper mer mot sperretider.
Se på bildet50 bilder vist.