I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det er ikke få som har kunnet nyte ski- eller padleturer over disse vannene, sett fra et av Pershusfjellets utsiktpunkter. Fra venstre (nord) sees Skarvvann, Buvann og Pershusvann. I det fjerne til høyre skimtes Aklangen og Katnosa. Fotografen ynder å kalle dette Markas indrefilet (med turen til Pershusfjellet som en «lønnsom avstikker»).
Se på bildetHøstens farger fikk utfolde seg på Pershusfjellet i dag, og det var bare å nyte en rast i solskinnet.
Se på bildetPershusfjellet er litt "bøyd", så du ser helt til Tverrsjøen, selv fra sydligste punktet. Vi ser Pershusøya som ligger i Pershusvann, Svartvika til høyre i bildet. Til venstre i bildet Buvann og Skarvvann.
Se på bildetMange lurer på hvor toppen på Pershusfjellet er, og dette bildet er tatt mot nord på det høyeste punktet på 650 moh. Her er det ikke rare utsikten. Det er fire større topper (og noen mindre) etter hverandre, så det går det mye opp og ned på turen over fjellryggen.
Se på bildetDette er vel nest etter utsikten det mest fotograferte motivet på hele turen over Pershusfjellet. Steinen ser ut som om den kan vippe/tippe når som helst. Men den veier mange tonn, og ligger nok rimelig trygt.
Se på bildetVi ser Skarvvann og Holoaseter til høyre i bildet. Noen skyer er det, og det vil nok komme regn. Det var vått i terrenget der vi gikk opp fra nordsiden. Gode sko er er fordel på denne turen. Sekken er tung, for vi har med mat for fire dager. Planen er å gå hjem til Sundvollen, og det er ikke sikkert at fisken biter.
Se på bildetSpålen-Katnosa naturreservat er bra merket. Dette er vel indrefileten i Nordmarka nord, og verdt er tur eller tre.
Se på bildetPerhusfjellet er litt spesielt. Her er den bratte ryggen på «feil» side, nemlig mot øst, og ikke mot vest som Krokskogen er. Klar fin høstdag.
Se på bildetPershusfjellet er også kjent for sine tverrkløfter, den mest kjente og største er naturligvis den som veien til Finstad går gjennom. Dette er en av to parallelle mellom høyden 650 moh. og høyde 649 moh. Begge er gjennomgående, men med mindre høye vegger. Ganske grønt og fint i bunnen, men mange vindfall.
Se på bildetUtsiktene fra Pershusfjellet er så mye omtalt at en tur dit må ha med minst ett utsiktsbilde. Dette er utsikten fra høyde 649 moh., og viser Buvann, Skarvvann og et glimt at Tverrsjøen bak det. Mitt håp var å også finne utsikter mot vest, men de er dekket av trær. Jeg mener at det var litt bedre da jeg var der for over 15 år siden, men også da manglet de flotte tørrfuruene som eldre kilder beskriver. Bildet har et visst høstlig preg med gule bjørker, så tørken har slått til her oppe også.
Se på bildetPå toppen av Pershusfjellet er det veldig mange furuer som har fått lynnedslag. De blir litt rare etter dette, og får artige former. Bare disse er verdt turen.
Se på bildetNoen ganger når du er ute i naturen, treffer du på store steiner som er helt ulogisk plassert. En stor stein på toppen av en åsrygg, som her på Pershusfjellet. Legg merke til at stien går under overhenget på den. Steinen veier sikkert 15-20 tonn, så en liten dytt hjelper ikke mye, selv om den ser ut til å tippe når som helst. Den kunne fint vært en kjentmannspost.
Se på bildetDet er fantastisk utsikt fra Pershusfjellet. Vi ser Skarvvannet, med Holoaseter i åsen i bakgrunnen.
Se på bildetDet er mye fin utsikt å nyte når du går Pershusfjellet på langs. Her ser du Skarvvann og Holoaseter rett fram.
Se på bildetEn kraftig regnbyge sørget for våte omgivelser rundt Pershusfjellet. Vi som var på padletur, hadde heldigvis en oppspent duk å sitte tørt og trygt under.
Se på bildetMed merket sti over Pershusfjellet, er dette en tur markatravere bør få med seg. Utsikten mot vannene i øst, er det ingen ting å si på!
Se på bildetFlott over Pershusfjellet i dag. Her utsikt mot selve Pershusvann. Noe sol, men også en kraftig regnbyge, og det var bare å søke tilflukt under et tre.
Se på bildetDet er mange fine utsiktspunkter på Pershusfjellet. Her i området som ble rammet av skogbrann for noen år siden.
Se på bildetSyd på Pershusfjellet er det et dypt skar. Her var det greit å legge adkomstveien til Finnstad. Denne vakre augustdagen sto sola fortsatt ned i skaret da vi passerte det, og Atie kunne nyte sola idet hun passerte det høyeste punktet.
Se på bildetDet har skjedd noe med snøen de siste dagene. Fra tettpakket og fin på lørdag over Aklangsbrenna (bilde nr. 16200) var den i dag løs og luftig, også kalt "råtten". Vi tråkket rett gjennom på vår vei frem og tilbake over Pershusfjellet. Særlig hunden Skippy "plumpet" med sine tynne ben.
Se på bildetPå Pershusfjellet henger denne kassen. Oppi ligger en bok, der Ringerikes Turistforening oppfordrer folk som går skauleis til å skrive seg inn.
Se på bildetVi står på østsiden av Pershusfjellet og ser ned på Pershusvannet med Aklangen og Katnosa i det fjerne. Midt i bildet ligger Aklangsbrenna som vi besøkte på lørdag (se bilde nr. 16200), da nøt vi utsikten mot Finnstad (bilde nr. 16199). Da var det fine forhold, i dag var snøen i terrenget råtten.
Se på bildetEn nærmest perfekt skidag, med god temperatur, sol og såpass lenge siden siste snøfall at alle løyper var kjørt opp. Turen fra Sinnerdalen over Finnstad ned på Finntjernet og videre sørover Aklangen og Katnosa var flott i dag, og utsikten tilbake opp mot Pershusfjellet imponerende.
Se på bildetFra løypa som går over Skarvvann og Pershusvann reiser Pershusfjellet seg som en lang vegg. Løypa er et fint alternativ til den mer trafikkerte Sinnerdalsløypa.
Se på bildetDet er godt over 20 grader selv her i 600 meters høyde, og det er flott å skue utover mot Pershusvann og videre nordover mot Skarvvann.
Se på bildetDen årsgamle blåstien over Pershusfjellet byr på mange flotte opplevelser - ikke minst utsikten både mot øst og vest. Når skogbunnen er gylden av høstens farger danner også de gjenstående stubbene etter skogbrannen på toppen her en fin kontrast, et særegent landskap.
Se på bildetEn nydelig kveld å gå Pershusfjellet på langs. Klokka er nå 22.00. Her ser vi ned på Pershusvann.
Se på bildetVi står på søndre del av Pershusfjellet og skuer sørover over 7 blåner; i det fjerne ser vi den karakteristiske profilen til Lortholkollen.
Se på bildetFamilien Fossli fra Jevnaker benyttet det fine høstværet til å ta seg en tur opp på Pershusfjellet i dag. Fra venstre ser vi Ellen, Synne, Silje og Ove. Man kan nå følge en ny blåsti opp hit fra Finnstad. Den har offisiell åpning 18. oktober, men det er lov å prøvegå den før det! Det begynner å bli flotte høstfarger her oppe nå.
Se på bildetEn skogbrann på Pershusfjellet for noen år tilbake etterlot seg et spesielt område. Nå begynner vegetasjonen å ta seg opp igjen og det var både blåbær og tyttebær å finne.
Se på bildetEn tur langs Pershusfjellet hører høsten til. I dag var det utrolig flott der. Dette er en av de fine langsgående fjellformasjonene på toppen.
Se på bildetUtsikten fra Pershusfjellet er slående. Nærmest er Pershusvannet (499 moh.), så synes såvidt Finntjern (493 moh.) før Aklangen (464 moh.) og lengst vekk Katnosa (464 moh.). Senere i høst åpnes en ny blåmerket sti mellom Finnstad og Tverrsjøstallen over Pershusfjellet. Pershusfjellet er også kjentmannspost i perioden 2008 til 2010, se www.kjentmannsmerket.org/Pershusfjellet.htm.
Se på bildetVi ser ned på vannet nesten i fugleperspektiv; høyt oppe i åssiden i Pershusfjellet har vi god utsikt vestover.
Se på bildetVi ser ned på Pershusvannet og videre mot Aklangen og Katnosa i det fjerne
Se på bildetVi har kommet oss opp på Pershusfjellet og skuer østover mot Holoaseter. Utrolig utsikt og vi nyter roen her oppe på 650 moh.
Se på bildetSkarvvann tok seg godt ut her oppe fra østkanten av Pershusfjellet i ettermiddag. Bak til venstre i bildet har vi Tverrsjøen, mens Holoaseter kan skimtes til høyre i bildet.
Se på bildetDet er imponerende utsikt fra stupene på østsiden av Pershusfjellet. Denne solrike ettermiddagen kunne jeg se Skarvvann, Buvann og Pershusvann ligge som perler på en snor.
Se på bildetSolen er kommet ordentlig frem og varmer godt. På vår vei over Perhusfjellet skremte vi opp 3-4 orrhaner.
Se på bildetFlott utsikt mot Tverrsjøen. Vi gikk med feller, og det kombinert med at snøen hadde satt seg litt, gjorde at turen opp gikk relativt lett.
Se på bildetDet var en fantastisk stemning å gå i snøen oppover. Solen var nesten fremme, og alle trær og busker hadde et frossent slør.
Se på bildetPershusfjellet på langs er alltid en utfordring på ski, men en utrolig morsom tur.
Se på bildetFra Pershusfjellet er det god utsikt i alle retninger. På dette bildet ser vi Skarvvannet med Holoaseter i bakgrunnen. Her går skiløypa fra Tverrsjøen til Katnosa. Bildet er tatt lenger nord på Pershusfjellet enn de andre bildene fra Pershusfjellet.
Se på bildetPå sydryggen av Pershusfjellet har man et fint skue utover det nærmeste området. På bildet ser vi Finnvann og den trange dalen ned mot Spålen. I forlengelsen av denne aksen ser vi også dalsøkket opp mot Tvetjernhøgda og Sandbekkmana og litt lenger til høyre ses Kikutmassivet. Tårnet på Porten kan skimtes.
Se på bildetDet gror til på Pershus - det er ikke så mange år siden det her var ganske fritt utsyn sydover. Nå er det en irriterende storvokst gran som ødelegger litt. På bildet ser vi Pershusvann til venstre og Finntjern mellom trærne til høyre. Lenger bak ser vi Aklangen og Katnosa.
Se på bildetFra det sydlige trigpunktet på 650 moh er det flott utsikt nord-nordøstover. På bildet ser vi Svarttjernhøgda til venstre og Kollern omtrent midt i bildet. Under den bratte østryggen ser vi også fra nord - Skarvvann, Buvann og Pershusvann (nærmest)
Se på bildet46 bilder vist.