I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Fra Rughaug er det fin utsikt til både solnedgang og soloppgang. En soveplass er det også mulig å finne, og morgenkonserten sørget små og store fugler for.
Se på bildetPå Rughaug står denne flotte furua, som bl.a. var turmål for to år siden (se bilde nr. 27419). Nå har noen saget av mange av grenene. Det gjør lite for utsikten, så kanskje det er en misforstått måte å skaffe ved på?
Se på bildetVikseterløypa krysser nypreparerte Treningsrunden her ved Rughaug. Det er fremdeles strålende skareføre og fint å utforske terrenget, en ren nytelse i formiddagssolen palmesøndag.
Se på bildetSelv om det knapt var minusgrader i natt, var det fint skareføre i formiddag. Etter overnatting i Borgerseter-gapahuken gikk vi tur over koller og myrer i Ringkollen-området. Mye vakker natur vi går glipp av når vi følger preppede spor, og mye tiurmøkk her og der. En ekte tiur så vi også på nært hold. Her går vi ved foten av Rughaugen.
Se på bildetVi er 681 moh., og i dag nesten sommervarmt. Utsikten er upåklagelig mot Storflåtan og Oppkuven.
Se på bildetBak denne flotte furua skimtes litt av dagens begrensede utsikt fra Rughaug. Det regnet kraftig mye av dagen, og det er snart bademuligheter i myrene.
Se på bildetNoen metallrester viser at det har stått et trig.tårn på Rughaug. I dag var det bare blåbær og en turgåer her. Merkelig nok ble det et opphold i regnværet.
Se på bildetDenne gjengen hadde sin vane tro funnet veien til Rughaug i dag for bål og grill. Med eldstemann på 88 år, fikk de en drømmedag med sol og vindstille og utsikt helt til Tryvannstårnet.
Se på bildetHer ser vi mot Flåta-vannene og sogar helt til Tryvannstårnet. Men den kalde sommeren har gjort sitt til at blåbærene så vidt er modne, og multene er bare kart.
Se på bildetRughaug med sine 681 moh. er "topp 10" av Markas høyder, og i dag var det utrolig flott utsikt mot Storflåtan og Oppkuven. På bålet ser vi at det vanket både pølser og toast, og det ble vaffel til dessert.
Se på bildetI Treningsrunden ved Ringkollen var det i dag fine skiforhold, til tross for tåke og relativt mildt vær. Heldigvis har det meste av nedbøren kommet som snø i høyden, som her ved Rughaug, hvor det er lite som minner oss om grønn vinter.
Se på bildetNorefjell sett fra Rughaugen ved Ringkollen. På dette bynære fjellet er det skiføre både i oppkjørte løyper og i terrenget.
Se på bildetDette var det største snøfeltet vi så i Ringkollen-traktene i dag, ellers var det mest småflekker. Her står vi på Rughaugen og ser mot Ringkollen. Veldig svakt til venstre for Ringkollen skimtes snøhvite Norefjell.
Se på bildetLange skygger på en novemberdag med nullføre. Myra nedenfor er frosset, men på stiene var det mange steder veldig vått og sugende føre. I bortenden av myra ses skiløypa fra Ringkollen, kalt Treningsrunden, bortenfor til venstre Kjerkeberget og i det fjerne Storflåtan og Oppkuvmassivet.
Se på bildetRughaug går for å være et av de fineste utsiktpunkten på Krokskogen, med utsikt i alle retninger. Kjente syn er Tryvannstårnet, Gausta (denne dagen med snø), Norefjell (med snøflekker), Ringkollen med hytta og solobservatoriet på Harestua, og mye mer. Denne dagen var det noe blådis, og da ble Tvetjerna og hyttene der et bedre motiv. Hytta til venstre er speiderhytta Solbu, hvor det var bål og full fart med meget unge speidere. Rughaug var kjentmannspost 1994-96.
Se på bildetT-skjorte-vær da sola fikk tak i dag. Her er utsikt helt til Oppkuven og Tryvannstårnet. Tradisjonen tro ble det bål og grill, og jammen ble det besøk av fuglejegere også. Ellers i skogen ennå brukbart med traktkantarell.
Se på bildetI dag var det påskeforhold og -stemning på Krokskogen. De som var ute i løypene angret ikke på det. Bildet er tatt like ved Rughaug, som vi ser i bakgrunnen.
Se på bildetEn skiløper dukker opp, og snart venter fine nedoverbakker mot Vambu i de fineste løyper. Og med blå-Swix under skiene, er det optimale forhold.
Se på bildetEt skikkelig fugleperspektiv får vi fra Rughaugen (681 moh.). Vi ser mot nord Tvetjerna, og helt i horisonten skimtes Øyangen.
Se på bildetAlltid like fint her oppe nord på Krokskogen og med fugleperspekstiv mot Storflåtan og Oppkuven, passer det med en liten stopp. All snø er borte og det er den flotteste tiden skauleis uten bregner og høyt gress.
Se på bildetVi har akkurat passert Viksetra og det er bare å lange ut. I bakgrunnen skimtes Rughaug på 681 moh.
Se på bildetFire damer i sin beste alder, den eldste på 83 år, besøkte Rughaug i dag med bål og pølsegrilling. Utsikten er fantastisk mot Storflåtan, Vambutjerna og Oppkuven. Her kan man sitte i timesvis.
Se på bildetVæret kunne knapt vært bedre i dag, og traseen i treningsrunden var hvit, nypreparert og særdeles innbydende. I bakgrunnen troner Rughaug, 681 moh.
Se på bildetLysløype med eget lys blir stadig mer populært. I treningsrunden var det i kveld flere skiløpere enn på en vanlig lørdag i dagslys. Den som liker litt stillhet og ro bør nok velge mindre løyper, som denne fra Femputtene over Svarttjerna. Kvelden var så månelys at det gikk bra uten hodelykt også, men skyggefulle partier i nedoverbakkene kan bli en litt for stor utfordring. Etterhvert blåste det såpass friskt at snøen falt fra trærne, og det føyket litt i løypene.
Se på bildetFullmåne og nysnø, stjerner både på natthimmelen og i snøen. Med fullmåne rundt hjørnet og værmelding som sier først nysnø og så klarvær er det all grunn til utnytte forholdene og oppleve vintereventyret. Det går bra uten hodelykt også, selv om utforkjøringer i skyggefulle partier kan bli en utfordring. Den mørke stripa på bildet er Vikseterløypa, så man trenger ikke gå langt fra løypa for å oppleve nær uberørt natur.
Se på bildetPassering Rughaug flyttet minnet nesten 60 år tilbake til tiden som speider: I Rughaug holdt Rugge Stortroll til. Så når skumringen nærmet seg, måtte alle småspeidere komme seg trygt tilbake til speiderhytta Solbu ved Tvetjerna eller til Ringkollen. Det er lenge siden jeg hørte noe til Rugge nå. Kanskje passet han seg ikke for sola og endte som skulptur her på myra foran Rughaug? Når det ikke er overvann på Svarttjerna er den scooterkjørte løypa fra Femputtene mot Vambu over Svarttjerna et interessant alternativ til standardløypa om Borgersetra.
Se på bildetRughaugen er en av de høyeste toppene i Marka med sine 681 moh. Lettest adkomst er fra øst og nord og ta gjerne turen hit en gang, en utrolig utsikt i nesten alle retninger.
Se på bildetMan har god oversikt fra Rughaug (681 m.o.h.). Her ser vi mot syd i retning Storflåtan og Vesleflåtan.
Se på bildetDet er vid utsikt fra toppen av Rughaug (681 m.o.h.), og i dag kunne man se at fjellene i det fjerne var i ferd med å bli overrislet av regnbyger.
Se på bildetMed sine 681 moh, er Rughaugen (SØ for Ringkollen) en av markas perler når det gjelder utsikt.
Se på bildetDet våres i skiløypene. Her like under Rughaugen.
Se på bildetVi er i Treningsrunden ved Vikseter og ser mot Rughaug. Det er førefall i Treningsrunden, men muligheter å ta seg frem noen dager til.
Se på bildetUtrolig utsikt mot Storfåtan og helt til Tryvannstårnet! 15 grader og T-skjortevær
Se på bildetUtsikt fra Rughaugen. Skiløypa mellom Borgersetra og Vambu passerer rett på andre siden av tjernet. Litt tåke på morgenen i dag.
Se på bildetRughaug troner i maisola. Her ved løypekrysset der løypa deler seg til Viksetra og Spålen og Vambutjerna
Se på bildet43 bilder vist.