I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skiløypene på Østernvann har nå smeltet ned, for så å ha frosset til. Med litt forsiktighet gikk det imidlertid greit å stake seg over vannet i løypetraseene. Enda bedre var det å skøyte utenom løypene, for her var det litt styresnø. Det var ikke lett å finne skyer på himmelen denne flotte ettermiddagen.
Se på bildetVarierende vannføring har sørget for at det hadde dannet seg ganske dekorative isformasjoner der greiner og stein møter vannflaten. Ellers var det mye åpent vann, men ingen fossekaller å se.
Se på bildetStore deler av Østernbekken var fortsatt åpen. Ved denne ca. tre meter høye fossen var det få spor etter sprut og fossetåke, men noen isformasjoner var det likevel. Det var også et kaos av vindfelte trær og greiner, gamle under årets vindfall.
Se på bildetDet var tåke og disig i lavlandet, men i Bærumsmarka var det solskinn når man kom over 200 moh. Det var stor utfart, og folk frydet seg i scootersporene over Østernvann på årets siste dag.
Se på bildetNok en varm dag, og det var en del som avkjølte seg med et bad i Østernvann. Fotografen målte temperaturen til 17,5 °C, på omtrent 1 meters dyp. Nær land svømte også mange abborer, de fleste rundt 15 cm lange.
Se på bildetSolen var i toppform da jeg kom til Østernvann i ettermiddag, og den varmet godt. Heldigvis besinnet den seg etter hvert, slik at skiføret kan holde seg bedre. Løypene over vannet var i alle fall bra.
Se på bildetDet har snødd hele dagen, og løypene i Bærumsmarka har blitt silkemyke. I ettermiddag var det stor utfart fra Østernvannsvingen, men "køen" løste seg opp ved Østernvann.
Se på bildetDet var en del aktivitet på Østernvann i dag. Noen koste seg på skøyter, mens andre gikk til fots. Det var også mange som tok seg over vannet på ski, til eller fra løypene oppover i Bærumsmarka. Til og med en syklist med brede piggdekk tok seg frem over isen.
Se på bildetI januar er det spennende å se om det blir noe isslott i Hestemyrbekken, se bilde nr. 18458 fra 2013 og bilde nr. 24793 fra 2016. I år er utsiktene dårlige, selv etter en våt desember og en kald januar så langt. Det har ikke bygd seg opp noen isdemning som leder fossen over fremspringet til høyre i bildet, så da må vel Barnas Turlag nøye seg med istapper.
Se på bildetØsternvannsvingen er et fint utgangspunkt for skiturer i Bærumsmarka. Etter 1 kilometer kommer man da til demningen sør i Østernvann, hvor det går løyper videre når isen er kontrollert. Og det er den nå, og traseen over til nordenden av vannet er merket med stikker.
Se på bildetMjøsa har sin hvite svane. Om det var det som inspirerte noen til å sjøsette denne rosa svanen på Østernvann, vites ikke, men et morsomt innslag var det. Det så i alle fall ut til at de som var ombord, hadde det fint. I ettermiddag holdt vannet drøye 23 grader, og det var mange som badet. Bildet er tatt rett øst for demningen på sørsiden av vannet.
Se på bildetSommeren er her for fullt, og i dag strømmet det badeglade mennesker til Østernvann, som holdt 21,5 grader, målt på 1 meters dyp.
Se på bildetOgså tirsdag kveld var det flere som hadde slått seg til ved Østernvann for natten. Mange valgte hengekøye fremfor telt. Bildet er tatt rett vest for demning på sørsiden av vannet, og kveldslyset laget en gyllen stemning i det flotte været.
Se på bildetOm vinteren går skiløype 444 fra Skytterkollen og løype 1386 fra Østernvannsvingen ut på Østernvann akkurat her. I dag var imidlertid tanker om skiføre langt unna for de fleste som hadde tatt seg frem til vannet, og det var mange! Noen badet, mens andre gikk tur. Svært mange overnattet ved vannet, enten i telt, i sovepose under åpen himmel eller i hengekøye.
Se på bildetPå nordsiden av Østernvann satt det en sovende and i solen, men den våknet etter hvert.
Se på bildetPinsen startet meget bra værmessig, med høye dagtemperaturer og mye sol. Første pinsedag blåste det heldigvis en svak bris, noe som gjorde turen rundt Østernvann ekstra behagelig. Vanntemperaturen var også bra, og det var en del som badet. Bildet er tatt med 50 mm normalobjektiv, og er helt ubehandlet.
Se på bildetVed inngangen til pinsen var været strålende, og folk strømmet ut i Marka, vel vitende at også de neste dagene ser ut til å bli knallbra. Rundt Østernvann var det stor høy tetthet av telt, soveposer og hengekøyer i kveld. Fotografen har aldri opplevd maken til utfart her om sommeren.
Se på bildetMens dammen på østbredden av Østernvann er en forholdsvis rettlinjet og litt kjedelig stenfylling, kan kollegaen på sydsiden by på flere flotte betongbuer. Østernvanns karriere som drikkevann er for lengst over, men dammene ble rehabilitert like etter årtusenskiftet. Og bakom synger ikke bare skogene, men også alpinanlegget i Wyllerløypa.
Se på bildetIkke særlig vinterlig her rett sør for demningen til Østernvann, kun litt isete på veien.
Se på bildetSkiløypetraseen opp fra nordsenden av Østernvann mangler snø. Dette er svært uvanlig midt i februar.
Se på bildetFotografen var helt alene på Østernvann i dag. Fin skøyteis!
Se på bildetØsternvann er islagt, men i terrenget er det ikke mye som minner om vinter. Bildet er tatt fra vestsiden av vannet, og vi skimter Tryvannstårnet i bakgrunnen.
Se på bildetØsternvann er et svært populært vann. Om sommeren er det flott å rast og å bade her. Vinterstid går det skiløyper over vannet og videre innover i Bærumsmarka. Men ikke nå. Vannet er imidlertid islagt, og med riktig kunnskap og sikkerhetsutstyr var denne flotte februardagen velegnet til en skøytetur.
Se på bildetDet mangler snø i Bærumsmarka, men det er i alle fall skøytemuligheter på Østernvann. Men det var ikke mange som tok turen hit i dag.
Se på bildetRart at det bare var fotografen som hadde tatt turen inn til Østernvann i formiddag. Fin skøyteis, mellom 25 og 35 cm tykk litt utpå.
Se på bildetDet er ikke skiføre i Bærumsmarka, men det er til gjengjeld skøyteis på Østernvann. Det var mange som prøvde denne aktiviteten i dag.
Se på bildetMange gledet seg over å kunne gå på skøyter på Østernvann i dag. Noen gikk på turskøyter, mens andre la inn noen treningsrunder i høyt tempo. Flere barnefamilier var også utpå, og et par steder ble det spilt bandy.
Se på bildetDet var en fantastisk flott kveld ved Østernvann den siste dagen i juni. Vanntemperaturen ble målt til mellom 20 og 22 grader.
Se på bildetSol, regn, vanndamp og ulike skyformasjoner skapte spennende lys over Østernvann mot Tryvannsåsen tirsdag kveld.
Se på bildetKraftig nedbør med hagl og torden gjorde kveldsturen rundt Østernvann til en spennende opplevelse. All nedbøren klarte også å dempe støyen fra skytebanen.
Se på bildetHagl har gjort det hvitt på bakken, også i Bergsprekken ved Østernvann.
Se på bildetSolen kom etter hvert, og det ble veldig varmt i oppoverbakkene! Nå er det fint også å gå utenfor løypene.
Se på bildetDet var mange telt å se langs Østernvanns bredder i ettermiddag. Det er lett å komme seg hit fra Østernvannsvingen eller fra Fossum, enten til fots eller på sykkel.
Se på bildetAndungene ved Østernvann er blitt store i løpet av sommeren, men ikke større enn at de fortsatt følger etter opphavet.
Se på bildetØsternvann er en perle i Bærumsmarka, og både mennesker og fugler gleder seg over de fine svømmeforholdene her nå. Det var gode 28 grader i luften i ettermiddag, og fotografen målte vanntemperaturen på 40 cm dyp til å være 25°C! Da var det bare å legge på svøm.
Se på bildetDet blåste ganske kraftig i Bærumsmarka i dag, men temperaturen holdt seg høy. Ved Østernvann var det 28 grader i skyggen i ettermiddag, og etter en svømmetur vurderte fotografen vanntemperaturen til å ligge rundt 20 grader. Det var jevn tilstrømning av badeglade mennesker til badebryggen øst i vannet, og fint å kunne forevige dette i motlys.
Se på bildetHer er en av flere fine badeplasser ved Østernvanns sørside, og den var akkurat blitt ledig da bildet ble tatt. Vanntemperaturen var høy (22 grader, kanskje?), så det var ikke kaldt å være lenge uti.
Se på bildetNok en varm, fin dag ved Østernvann, med badeliv og solslikking. Det er flere fine rasteplasser langs vannet, spesielt på sørsiden, med fine svaberg. Man kommer seg lett frem til dem, på blåmerket sti.
Se på bildetMed 28 grader i skyggen var det mange som lot seg friste til å bade i Østernvann i ettermiddag. Ingen av dem ble skuffet, for vanntemperaturen var på et behagelig nivå. Fotografen tippet 22 °C.
Se på bildetMai 2018 har vært rekordvarm, og på månedens siste dag skuffet hverken luft- eller vanntemperaturen. Ved Østernvann nøt folk de sommerlige forholdene.
Se på bildetØsternvann er en perle i Bærumsmarka, og ligger bare 1 kilometer fra utfartsparkeringen i Østernvannsvingen. Selv om det har vært svært varmt i det siste, har bjerketrærne fortsatt en vårgrønn farge, men så er det jo fortsatt mai. Bildet er tatt østover, fra sørsiden av vannet.
Se på bildetDet ble maibad i Østernvann på fotografen i dag. For en måned det har vært! I begynnelsen av den var det fin-fint skiføre fra Skoglund i Bærum, se for eksempel bilde nr. 29479, mens en superkort vår ble avløst av sommerlige solskinnsdager med temperaturer opp mot 30 grader. Og ja, badet var forfriskende, selv om vannet var lunkent.
Se på bildetEtter å ha krabbet opp den delvis isdekkete skrenten i østenden av Østernvann, var det godt med en liten pause før fortsettelsen over demningen og på veien til Østernvannsvingen. Langs vannet vekslet det med is og bart med søleområder innimellom.
Se på bildetFra østenden av Østernvann var det med blikkstille vann lett å se hvor det lå is på vannet: en ganske tynn stripe på nordsiden og i vestenden, ellers åpent. På veien mot Brunkollen var det derimot ruglet isdekke omtrent i veiens fulle bredde, og trafikken på den gikk heller langsomt, spesielt for syklister og løpende på vei nedover mot Fossum. På stiene var det det mye bart, eller muligheter til å unngå ispartier ved å gå ved siden av i det tynne snølaget.
Se på bildetLangs sydsiden av Østernvann har isen begynt å legge seg, til stor fristelse for de som liker å måle istykkelsen ved å kaste stein ut på den. Veien fra Østervannsvingen var sålepreparert etter naturmetoden, ruglet blankis over det meste. Med pigger under støvlene gikk det bra.
Se på bildet50 bilder vist.