I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Solen varmet ved badehuset på Toresplassen, men det fristet ikke med et bad. Plassevannet var nå helt islagt, men med enkelte spor etter råker og sprekker, og kraftige drønn tydet på mer sprekkaktivitet. Ingen tobente hadde våget seg ut på vannet ennå, bare lette firbente som rev, hare og ekorn.
Se på bildetSydenden av Plassevann kan være meget idyllisk vinterstid med eller uten nysnø, se også bilde nr. 17826 fra oktober 2012. Men dette bildet kan være det siste med skogkledt vestbredd. Skogsmaskiner har allerede fjernet mye av skogen mellom veien til Toresplassen og vannet i retning Toresplassen, og i høyre bildekant er de i ferd med å fortsette flatehogsten. Der de har vært, er Svenskeveien gjemt under tretopper og greiner, og det var omtrent umulig å ta seg frem. Vi må bare håpe på at de i det minste rydder Svenskeveien og reparerer brua over til den øya som bildet er tatt fra.
Se på bildetI 2005 var dette en litt trolsk skogsidyll, se bilde nr. 14601, men i 2011 kom det midt i et flatehogstområde og ble en gjengroingsdam omgitt av kvist, se bilde nr. 14597. Og nå, i 2016, har naturen fått anledning til å utfolde seg fritt omkring det. I sol og med blå himmel ser det ganske vakkert ut, men «personligheten» er fullstendig forandret. Tilgroingen fortsetter med gras og vannplanter. Selve flatehogstområdet har tørrkvist under et tett dekke av bregner og bringebærkratt, og begynner å bli vanskelig å passere. Utviklingen videre blir spennende. Jeg vil følge den opp med passende mellomrom.
Se på bildetTid for Svenskeveien og runden rundt Plassevann. Ved Toresplassen hadde ikke mindre enn tre trær falt over brua ved utoset, brukket ned rekkverket, og gjort brua heller ufremkommelig. Tidligere vandrere hadde bare snudd og gått tilbake samme vei som de kom, men Atie tok saken i egne hender, ryddet greiner og gjorde brua passerbar i løpet av et kvarter. Men det er ikke mye igjen av idyllen vi ser på bilde nr. 12860. Turen kunne fullføres, men vi så ikke noe til Toresplassen på grunn av tåka. Lysløypa på Djupdalsveien så forresten mest ut som en skøyteløype for isskøyter.
Se på bildetDer hvor Plassevann er på sitt bredeste, var det en blanding av blank is og åpent vann, så her frøs nok ikke vannet mens det fortsatt kom snø. I solbakken nedenfor Toresplassen var det varmt og godt, og snøen var kram.
Se på bildetDet var litt uventet at isen hadde lagt seg på Plassevann allerede, og at det nesten ikke var nysnø på den. Forklaringen er vel at den la seg mens snøen kom, og at linjene er vokselinjer. Men her er det gjenfrosne hull i isen av samme slag som vist på bilde nr. 13033. Slike var det også på Damtjern, og min kone rapporterer om samme sort også på Trollvann i dag. Hva kan disse komme av?
Se på bildetModerne skogsdrift med flatehogst er effektiv, men ikke særlig vakker. Her, ca. 400 meter vest for Toresplassen var det for et år siden stor granskog med ren mosebunn ispedd små lysninger og myrer. Bildet beskriver situasjonen i august 2011. Ingen fornøyelse å ta seg frem her nå, men vinterstid kan dette bli et fint åpent landskap.
Se på bildetMosegrodd er demingen (ca. 400 meter vest for Toresplassen) fortsatt, og nå mye lettere å finne. Men den fine stemningen er vekk, rotet blir for påtrengende. Det skal bli spennende å følge utviklingen i fremtiden. Blir det skogsplanting, kratt av løvtrær som må fjernes, og tynningshogst, eller får dette området utvikle seg naturlig?
Se på bildetLitt nord for dammen på bilde nr. 14597 er det et dypt og vannfylt utstøpt rom. Dette, sammen med avslutningen i syd, viser at dette ikke var noen vanlig skogsdam. Sigurd Berg fra Sollihøgda kunne i 1998 fortelle at dette var det gamle rentvannsreservoaret til Toresplassen. Dette rommet var filterhuset for vannet. Herfra ble vannet ledet i rør nedgravd i grøft til Toresplassen.
Se på bildetNærstudie av dammen på bilde nr. 14596. Ved første øyekast enda en grunn skogsdam som er i ferd med å gro igjen. Mosen kryper ut fra de tidligere breddene, og i de grunneste partiene kommer vannplanter opp. Men avslutningen i syd ser påfallende rett ut.
Se på bildetDemningen ved utoset av Plassevannet ved Toresplassen er en solid steindemning. Den lekker i bunnen, men er ellers fortsatt i god stand. Helt dekket av kratt mot vannet, men på østsiden går blåstien, og her er det ryddet. Bygget før 1869.
Se på bildetLike nedenfor Toresplassen ligger dette idylliske lysthuset, som nok er mer besøkt i sommervarmen enn i dagens klare høstluft.
Se på bildetIdyllisk er det også her i østenden av Plassevannet, og greit å krysse bekken ut av vannet. Stien/veien fortsetter videre rundt vannet. Litt videre nedstrøms var det en skikkelig steindemning på 1800-tallet, se bilde nr. 12847. Da lå dette området langt under vann, så stien/veien langs vannet er av nyere dato enn dette.
Se på bildetToresplassen ser herskapelig ut også fra odden. Utsikten dit kan være grunn til å forsere krattet langs vannkanten.
Se på bildetPur idyll, utsikt, vannliljer og gode muligheter til en forfriskende dukkert. For bare ti år siden var her også både rundt steinbord og benk, men disse har siden blitt ødelagt av personer med ustyrlige krefter. Tåka ligger hele tiden på lur i sydenden av vannet.
Se på bildetToresplassløypen mellom Sollihøgda og Sørsetra har fått navnet sitt etter Toresplassen, som ligger nord for Plassevannet. Løypen går på østsiden av vannet, som kan skimtes mellom trærne langs traseen. Et bedre overblikk får man hvis man går ned på selve vannet, slik fotografen har gjort her.
Se på bildetNoen km nord for Sollihøgda ligger Toresplassen, en herregård på Krokskogen. I dag var turværet grått og yrete, men flagget var i alle fall heist på gården!
Se på bildetSlik så dammen (ca. 400 meter vest for Toresplassen) ut en tåkefylt dag i 2005 fra omtrent samme ståsted som bilde nr. 14597. Sigurd Berg kunne fortelle at det var et stort arbeid med dette reservoaret: utgraving av dam, støping av betongdemning og graving av grøft med rørledning, det meste med håndmakt. Men arbeidskrafta på skauen var billig den gangen, sa Sigurd. Han tidfestet ikke anlegget, men det kan ha vært omtrent samtidig med at Svenskestien ble anlagt.
Se på bildetDemningen i sydenden: En lav mur i betong, skikkelig mosegrodd, etterhvert knekt og lekk. Den gang - i 2005 - godt gjemt mellom graner og vindfall. Vi syntes den likevel var vel verdt et besøk, og brukte dammen (ca. 400 m vest for Toresplassen) som kulturpost i Flaggspretten 1998.
Se på bildet21 bilder vist.