I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Bildet fra 1917, bilde nr. 31968, er tydeligvis tatt fra en av småkollene syd på vollen. Nå er denne delen av vollen vokst til med gran igjen etter snauhogsten for noen år siden, så dette er det nærmeste man kommer med et vidt vidvinkelobjektiv. Atie markerer inngangstrappa til hovedhuset. Det østre uthuset er helt gjemt bak graner til høyre for høyre bildekant.
Se på bildetMange av bildene fra Krikebyvangen viser låvebrua. Men et søk øst på vollen der uthuset sto, avslørte både spor etter en grunnmur og pillarer, og, overraskende nok, enda ei låvebru. Ser man godt etter på bilde nr. 31968, kan man skimte ei murt låvebru bak treet til høyre i bildet. Denne ruinen er synlig fra skiløypa øst for Kirkebyvangen.
Se på bildetBildet fra 1917, bilde nr. 31968, ga grunnlag for å finne ruinene etter flere av bygningene på Kirkebyvangen. Dette er ruinen etter hovedbygningen, et forholdsvis stort hus med inngangen på langsiden mot syd. Inngangen er litt høyere enn midten av bildet. Under den nærmeste (vestre) halvdelen er det en kjeller med ståhøyde. Grunnmuren er dobbeltvegget med steinfylling mellom, og må sies å være meget solid.
Se på bildetEnnå ingen nysnø her, men flotte forhold med høstsol og lett frost i myrene.
Se på bildetDette bildet er oktoberbildet i Nittedal Historielags kalender for 1998, da utlånt av Else Bjørgen. Det er nå forstørret og fototeknisk behandlet av undertegnede. Det viser at låven lå rett bak låvebrua, og at det mellom det oppmurte fundamentet og låven var det ei låvebru av treverk.Til høyre for låven og noe lenger bak lå beboelseshuset med inngang og to skorsteiner. Til høyre for dette og noe lenger fram var det et stort uthus.
Se på bildetOmrådet rundt Kirkebyvangen ble snauhogd rundt årtusenskiftet. Nå er ungskogen i ferd med å vokse til, og det gjør oversikten vanskelig. Bildet viser fundamentet til låvebrua og grunnmuren til en større bygning. I flere av de andre områdene med tett ungskog er det også steinrøyser som tyder på at her var det flere hus. Bildet viser de to tydeligste ruinene. Bilde nr. 31970 og bilde nr. 31971 viser ruinen til venstre i bildet i 1997 før området ble snauhogd. Under bilde nr. 25716 gir Anka Nordenborg en kort sammenfatning av historien til stedet.
Se på bildetBueganger som denne finnes ofte i grunnmuren til eldre låvebygninger og indikerer at dette har vært en låve, og ikke et beboelseshus. Mer om dette under bilde nr. 31968 fra 1918 og bilder fra 1997 (bilde nr. 31970, bilde nr. 31971 og bilde nr. 31972). Nå har muren ovenfor buen falt ned, og villnisset overtar utvendig og innvendig. Som bilde nr. 31970 viser, var muren i 1997 fortsatt hel, og det var åpent utenfor og innenfor. Bilde nr. 31972 viser utsikten gjennom buegangen i 1997.
Se på bildetKirkebyvangen, nær skiløypa fra Glitre og veien fra Aas gård, har gjennom århundrene vært både seter og husmannsplass under gården Kirkeby i Nittedal. Grunnmurene vi ser i dag, er imidlertid rester fra en nyere tid, nærmere bestemt 1918, da Young Fearnley kjøpte store deler av Kirkebyskogen og bygde nye hus her oppe på «vangen». Forretningsideen var å leie dem ut til forpaktning. Men Kirkebyvangen lå for øde til, og det viste seg vanskelig å få folk til å bo her over tid. Hovedbygningen ble senere flyttet ned til Aas gård og brukt til kontor.
Se på bildetVed Kirkebyvangen er det snart slutt på turen i høyden om man kommer på ski nordfra på vei mot Glitre. Ganske snart svinger løypa bratt ned gjennom skogen. All grunn til å nyte sola og den flotte naturen først. Det ser ut til å bli en tidlig vår her nå.
Se på bildetLøypene i området rundt Kirkebyvangen er denne sesongen omlagt. Dette gjelder løypa 240 Glitre-Kirkebyvangen og løype 157 Kirkebyvangen-Hakkim, som begge er omlagt på flere strekninger. Krysset på Kirkebyvangen er i den forbindelse flyttet ca. 200 meter mot sørvest.
Se på bildetRestene av bebyggelsen på Kirkebyvangen, som forøvrig er utfyllende beskrevet på siden www.kjentmannsmerket.org/Kirkebyvangen.htm.
Se på bildetBildet er tatt ved Kirkebyvangen i løypen som kommer fra Storøyungen
Se på bildetKirkebyvangen har i flere hundre år vært seter og husmannsplass under gården Kirkeby i Nittedal. Grunnmurene som står på stedet i dag er imidlertid av nyere dato. Det var i 1918 Young Fearnley bygget her, men husene ble senere revet eller flyttet.
Se på bildetRestene av bygningene på Kirkebyvangen kan virke svært gamle, men er faktisk så "nye" som fra 1900-tallet. Etter flere hundre år med seterdrift ble det oppført nye bygninger i 1918, men de ble senere tatt ned. Det er dem vi ser rester av i dag.
Se på bildetDette bildet viser den ganske idylliske utsikten gjennom buegangen i låven. Her var det bare kratt og brennesle i 2019, se bilde nr. 31973.
Se på bildetDette bildet viser grunnmuren til låven sett mot langsiden med buegangen. Et stykke bak den er enda en grunnmur synlig. Om man ser godt etter, er den også synlig til høyre på bilde nr. 31971. Dette er også grunnmuren til en ganske stor bygning. Bilde nr. 31968 viser at her lå hovedbygningen med to skorsteiner. Nå var den gjemt av tett kratt, og den ble derfor oversett. Videre i samme retning lå det også et ganske stort uthus. Heller ikke det var enkelt synlig nå.
Se på bildetDette bildet er tatt fra toppen av restene av låvebrua og viser grunnmuren til bygningen på bilde nr. 31968. Den ligger i rett linje fra låvebrua og ganske nær denne, og viser at dette var grunnmuren til låven. De firkantede steinblokkene mellom fundamentet og grunnmuren kan ha vært deler av pillarer til låvebrua.
Se på bildet18 bilder vist.