I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sol, flere plussgrader og lite vind gjorde sitt til at løypa mellom Kongens utsikt og Finneflakseter hadde påskeføre i dag,
Se på bildetEtter at det ble hogd en del mellom Åboråsen og Finneflakseter, har landskapet åpnet seg, og utsikten har blitt mye bedre. Dette utsiktspunktet er ca. 500 moh.
Se på bildetDet var tørrvoksføre over Åboråsen i dag. Denne traseen mellom Kleivstua og Sørsetra var preparert med scooter i går, men det var ikke mange vi møtte.
Se på bildetDette tjernet er rett ved skiløypa, og mange har nok gått forbi det uten å vite at det er vann her. Ved påsketider er det et fint sted å raste i sola. Hele tjernet var dekket av tynn is, snøis nærmest og stålis i det mørke feltet. Det ligger på 532 moh.
Se på bildetBildet er tatt i nordenden ved utløpet. Isen ved land var ca. tre millimeter tykk, så det er lenge til vi kan gå på skøyter her. Det er et par bålplasser her. Tjernet var i tidligere tider med på vannsystemet til Kleivbekken og Mølleberget nede i Sundvollen.
Se på bildetDete var årets varmeste dag, og vi har gått opp på åsen til postkassa. Flott runde, og har du gode sko, kan du gå skiløypa ned til Kongens utsikt. Ser du nøye etter, ser du løypestakene på myra. Målet var trim og å få med seg solnedgangen, uten å bli kokt.
Se på bildetSå ingen her, men en person hadde gått før meg. Den skiløperen må ha vært liten og lett, for det var smalspora og hadde ikke sunket nedi. Meget flotte forhold.
Se på bildetI ettermiddag var det fin stemning i løypa over Åboråsen, på vei mot Finneflakseter.
Se på bildetLøypa over Åboråsen er flott, med et par fine utsiktspunkter. På bildet har Anne Grethe funnet en åpning mellom trærne som ga mulighet til et utsiktsbilde.
Se på bildetI høyden har mye av de siste dagers nedbør kommet som snø, slik som her på Åboråsen sør for Kongens utsikt, ca. 530 moh. Her var det tungt lastede trær, flotte spor og tørrvoksføre.
Se på bildetDet er verdt å ta en stopp på toppen av bakkene nord for Finneflakseter.
Se på bildetMens det var tendenser til klarvær ved Sollihøgda, var det tåke over Åboråsen. Dette er traseen mellom Kleivstua og Finneflakseter, som ble kjørt opp i går. Siden da hadde det kommet noen centimeter tørr nysne, så det var myke og fine spor å ferdes i.
Se på bildetDet står ei postkasse her med ei bok. Jeg tror flesteparten skriver seg inn, selv om det ikke er noen premie. Kassa står på ca. 530 moh., så startet du på Kleivstua, har du gått ca. 145 høydemeter. Rett nordover går skiløypa over noen flotte myrer. Noen av dem er usedvanlig våte, spesielt nå som det har regnet så mye. Så da må du gå i kanten rundt myra.
Se på bildetVi hadde vært på milorgcella Rolighet, og det fine været hadde gjort løypene bløte. Sålen smelter fra begge sider, det er ikke tele under. Flotte furuer i dette området. Toppen av Åboråsen og Stormyrtjern er blant de fineste områdene med utgangspunkt fra Kleivstua. Lite brukte områder, da du må opp noen høydemeter begge steder. Vi møtte ingen på dagens tur.
Se på bildetStien og skiløypa møtes ved postkassa på Åboråsen. Boka var borte. Den var full, lå det en lapp om. Veldig vekslende forhold, brodder er lurt. Trugene er med for ferden videre til milorgcella Rolighet denne 9. april.
Se på bildetDet ble lite å se til solen i dag på den vestre siden av Krokskogen, men føret var fint. Det var Blå ekstra-forhold hele dagen.
Se på bildetUtrolig klart i dag, og perfekt vær. Tåka ligger tung over Tyrifjorden og nede i Holebygda, men her oppe er vi i paradis.
Se på bildetFor mange er den røde postkassa, som er på høyeste punktet på løypa over Finneflak og mot Kongens utsikt, et av skiturens mål. Det blåmerka løypa tar av her også, så kassa er et mål hele året.
Se på bildetStien nordover fra Finneflakseter til Kongens utsikt er relativt nymerket, men variert og fin.
Se på bildetFra utsiktspunktet på Åboråsen ser du rett opp på snaufjellet på Norefjell. Mange som går løype 88 til Finneflakseter går oppom her, det er bare 20-30 meter ekstra å gå.
Se på bildetJeg hadde fått meg hengekøye, og den måtte testes ut. På Åboråsen er det et flott utsiktspunkt sør for Kongens utsikt, like ved løype 88 mot Finneflakseter. Var et flott sted å henge, men kald vind gjorde det til en heller kjølig opplevelse, men bildene ble bra.
Se på bildetFra toppen av lysløypa på Kleivstua ser du Åboråsen fra vest. Det har blitt hogd en del i området, så utsikten er blitt bedre.
Se på bildetPå våren er det fint å ta fram trugene og gå på litt uvante plasser, steder det ikke er løyper, vei eller stier. Her er vi på syd-/vest-siden av Åboråsen. Vi ser innover Marka, med Gyrihaugen som toppunkt. Men ser du godt etter, ser du gapahuken i skileiken på Kleivstua. Du ser også hytta som heter Solstua som friluftsklubben leier ut. Åboråsen er mye høyere enn du skulle tro, og bakken kjennes godt. Bra trim, da er det godt å stoppe, snu seg og nyte utsikten.
Se på bildetFlotte løyper og nydelig skog, luftig og fin er denne traseen over Åboråsen. For mange ei yndlingsløype.
Se på bildetIglooen jeg bygget ved løype 88, står fint, noe den gjorde i tre måneder. Det har vært mye trafikk ved den, og det har kommet så mye snø at den nesten er borte. Mange som går over Finneflak synes dette prosjektet har vært morsomt.
Se på bildetSkiforeningen har dyktig og flinke folk. Alltid hyggelig når de har tid for å sjekke byggverket. Siden igloen kan stå ut sesongen om mildværet ikke tar den, blir dette et punkt de følger med på hver gang de passerer. Her er jeg innom og tar en rast i igloen, på vei til Sørsetra. Kjell løypebas kjente igjen skia mine, og stakk innom.
Se på bildetMye snø og ganske så grått i dag. Tok en rast inni igloen, før turen gikk videre til Sørsetra.
Se på bildetDa er jeg klar for min første overnatting i iglo. Igloen ble fin i fasongen, og veldig god og varm inni. Rundt null grader. Denne sto i tre måneder, altså ut sesongen, men snødde helt ned, så formen ble borte. Den er bygget av løs, kald snø i mellom åtte og tolv kuldegrader.
Se på bildetRett før postkassa på Åboråsen ved løype 88, bygget jeg en iglo på to dager. Sov i telt for å slippe å gå opp og ned. Det tok litt tid, for det var tørr, løs snø og minus ti grader. Nederst er diameteren ni fot.
Se på bildetMange har vært over her (Åboråsen), men løypene står bra. En av de fineste traseene rundt Kleivstua.
Se på bildetTyrifjorden lager mye tåke, da er det greit å komme opp i høyden. Her er jeg på utsiktspunktet på Åboråsen.
Se på bildetHadde med truger og gikk på veien til hytta til Hornemann. Vondt å gå, litt is under nysnøen. Trugene skled på isen, siden snøen ikke hadde festet seg.
Se på bildetPå de gamle rektangelkartene er Klevkollen den dominerende høyden syd for Kleivstua, og avmerket som trigonometrisk punkt. Med de nyere gradteigskartene forsvant navnet og trig.punktet Klevkollen, og åsryggen fikk sin nåværende form med trig.punktet 547 moh. (Åboråsen) som sitt høyeste punkt. Bildet viser Klevkollen med varde, slik den også er tegnet på nye orienteringskart M 1 : 10 000. Turen til Klevkollen er ganske kort. Markanyttartikkelen «Til demningene ved Sundvolden Møllebrug», http://www.skiforeningen.no/marka/nytt/?id=1984 , har detaljert kart over området med beskrivelse av andre turmål og mulige veivalg til disse.
Se på bildetTerrenget på vei mot og rundt Klevkollen er dominert av store flatehogster, men rundt selve kollen er skogen ganske uberørt. Dette bildet er fra myra rett nord for kollen.
Se på bildetKjentmannshåndboka beskriver utsikten fra Klevkollen som begrenset. Det stemmer også, se bilde nr. 26004, men den som velger østre traktovei fra Kleivstua opp eller ned, kan ikke klage på manglende utsikt mot nord. Dette bildet, som er tatt fra veien om lag 40 meter lavere enn dens høyeste punkt på en våt og tåkefull dag, gir et inntrykk. Bilde nr. 24075 viser noe av det du kan se en klarværsdag om lag 50 meter fra traktorveien på stien mot hytta Bloksberg ved Åbortjern.
Se på bildetLørdagens snefall gjorde godt for løypene, og de som tok turen over Åboråsen, kunne glede seg over myke, fine spor.
Se på bildetOgså i dag var det fine forhold over Åboråsen. Litt tåke og regn av og til, men løypene holdt bra. Bildet er tatt i en av nedkjøringene mot Finneflakseter.
Se på bildetFint føre over Åboråsen i dag, og sporene var silkemyke. Tåken ga en god stemning i dette flotte terrenget mellom Finneflakseter og Kongens utsikt.
Se på bildetFor de som lurer på om det var fint på Krokskogen i ettermiddag, er svaret JA. Bildet er tatt i løypen mellom Kleivstua og Finneflakseter, ved Åboråsen.
Se på bildetVeldig, veldig gode forhold over Åboråsen i ettermiddag. Myke, fine løyper, der blå voks fungerte fint under skiene.
Se på bildetSkiløypetraseen mellom Finneflakseter og Kleivstua var ekstra våt i høst, og i dag var det mange steder is på puttene og tele i mosen. Denne lille, grunne dammen mellom skiløypa og Åboråsen var dekket av is i skyggen på vestsiden. Men dammen er i ferd med å gro igjen og bli til enda en myr langs løypa. Synd, for denne var ganske idyllisk. For øvrig bra utsikt mot Gausta i dag, men så mye blådis at bilder med teleobjektiv ble meningsløse.
Se på bildetVi er ca. 2 km fra Kleivstua og på over 500 moh. Lite grønt ennå, her ser vi mot sørvest, hvor det var god utsikt i dag.
Se på bildetOppstigningen til Finneflakene fra Kleivstua er drøy, men her er vi endelig oppe og kan nyte et av Markas beste områder.
Se på bildetI går hadde vi Krokskogen nesten for oss selv med nykjørte spor og kjempeføre. Medlemmene, Fenrik og Chablis, storkoste seg uten å få ubehagelige bemerkninger.
Se på bildetInnimellom litt vanskelige forhold på vei opp fra Kleivstua og ned mot Finneflakseter, noe en skiløper jeg møtte hadde fått erfare ved at den ene skien hadde knekt.
Se på bildetMørket kommer fort i skogen på denne tiden, som her ved Åbortjern 511 moh., rett nordøst for Åboråsen.
Se på bildetEn liten dam, litt is og vakre farger - naturen langs skiløypa fra Kongens utsikt mot Finneflaksetra har ikke slått seg til ro for vinteren. Men om fire dager er det desember, og da blir det nok andre farger ved den lille putten.
Se på bildet50 bilder vist.