I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den nåværende Trehørningdemningen var opprinnelig en tørrmurt gråsteinsdemning. Ved rehabiliteringen ble luftsiden stort sett bevart. Overløpet er nytt, og det er også bunnluka og damhuset. Denne rehabiliteringen er gjort på en mye mer skånsom måte enn rehabiliteringen av demningen i Burudvann.
Se på bildetBåthuset på vestsiden av vannet ved demningen har sett falleferdig ut lenge, og det gjør det fortsatt. Nå huser det i alle fall en plastbåt av nyere dato. Det er ingen spor etter de to gamle sunkne båtene, se bilde nr. 26122 og bilde nr. 27394, så de druknet vel igjen der de lå.
Se på bildetRehabiliteringen av demningen omfattet ny betongmantel på vannsiden, ny bunnluke og nytt damhus og nytt overløp. Her er det ganske brede overløpet med to nivåer. Det ble ikke laget bro over det, så ved høy vannstand er ikke demningen passerbar.
Se på bildetOppfyllingen av Trehørningen skulle startet i april, men så sent som i august var det fortsatt arbeider på demningen, og Trehørningen var på sitt laveste nivå, se bilde nr. 27392. Nå er rehabiliteringen ferdig, og vannet er fullt til over overløpet.
Se på bildet«Elva» på bilde nr. 27395 kommer ut av et betongrør og går rett mot en betongkloss for å hindre erosjon før den strømmer videre mot Trehørningen. Dette er utløpet av overføringstunnelen for vann fra Søndre Heggelivann, en av kildene til Bærum Vannverks kjede av reservoarer i Trehørningsvassdraget. Vanligvis er ikke utløpet synlig annet enn som en råk eller usikker is om vinteren. Tunnelen har ikke vært i bruk før nå under rehabiliteringen av Trehørningsdemningen, men nå er det tydeligvis så tørt at det må ekstra vann til for å opprettholde minimumsvannføring videre nedover i vassdraget.
Se på bildetAllerede oppe på Kampeseterveien var lyden av rennende vann tydelig, så da måtte det undersøkes nærmere. Via et nokså nytt hogstfelt er det grei tilgjengelighet til høggerhytta, og mellom hytte og stall er elva synlig. Bilde nr. 27396 viser den og dens kilde på nærmere avstand.
Se på bildetDette er samme båt som på bilde nr. 26125, men nå tatt med teleobjektiv. Det er ryddet litt rundt akterenden, men fortsatt vanskelig å gjøre seg opp en mening om hvordan den egentlig så ut, og hvilken funksjon den hadde. Kanskje noen kan si mer etter å ha sett dette bildet?
Se på bildetOppfyllingen av Trehørningen skulle startet for tre måneder siden, men slik gikk det ikke. Vi får håpe at dette er siste bilde ved laveste vannstand. Bildet viser også hvordan blå himmel om morgenen blir dekket av skyer ut over dagen, og så kommer regnet. Ganske typisk for været den siste tiden.
Se på bildetForrige bilde fra Trehørningsdemningen, bilde nr. 27130, var fra slutten av mai i år. Nå, litt over to måneder senere, ser det ut til at vannsiden av demningen er ferdig, og at det bygges damhus for manøvrering av bunnluka. Gjenfylt grøft fra nærmeste transformator tyder på elektrisk manøvrering, sannsynligvis fjernmanøvrering. Vannstanden er uforandret siden da. Med lavtrykk og regn i vente fløy både insekter og svaler lavt, og fire av de siste kom med på bildet.
Se på bildetSom også oversiktsbildet (bilde nr. 27128) viste, er det fortsatt forskalingsarbeider på vestenden av demningen. Mellom forskalingene jobbes det også med armeringen på vannsiden. Sammenlignet med bilde nr. 26123 er det tydelig at vannstanden nå er mye lavere, og at fyllmassen mot nedre del av demningen har blitt brukt til å lage en jorddemning foran den gamle demningen. Det er også laget et innløp til bunnluka i den renoverte demningen. Når man er på denne avstanden fra byggearbeidet skulle man ikke tro at man er på Krokskogen, for her snakkes det polsk.
Se på bildetI Kampesetervika står en liten hytte med uthus, muligens en høggerhytte. På hver side av denne har bekker gravd vekk mudderet i det som var bunnen av vannet, på venstre side bekken fra Kampeseter og den nå avstengte vanntunnelen fra Søndre Heggelivann, på høyre side en mindre bekk i dalen syd for Kampeseterbrenna. I vika var det stort paddebryllup med sang og voldtektsforsøk av ungkarer som fortsatt ikke hadde funnet en partner. Litt overraskende siden Trehørningen visstnok skal være et brukbart fiskevann, og det var vak rett utenfor paddekoret.
Se på bildetFra nord i Kampesetervika er det god utsikt til Trehørningsdemningen og byggeaktivitetene der. Bildet viser at i østenden ser vannsiden ut til å være ferdigstøpt, mens det mot vest fortsatt er forskalinger og full aktivitet. Bilde nr. 27130 viser dette i mer detalj.
Se på bildetPlanene for renoveringen av demningen i Trehørningen gikk ut på at nå i mai skulle vannstanden være tilbake på normalt nivå. Slik gikk det ikke, og det er nå lenger ned til vannet enn på bilde nr. 26121 fra 28. september i fjor. Prammen er den samme som på bilde nr. 26122, men har i løpet av vinteren endt opp med kjølen i været, neppe som en konsekvens av naturkrefter.
Se på bildetGrunnet arbeider på dammen, ser ikke Trehørningen ut slik den pleier denne vinteren. Her i vestenden er det helt tydelig at nedtapping har funnet sted før isen la seg på vannet. Ifølge NVE skal oppfylling senest starte i april 2017, men det ser ikke ut som arbeidene på dammen er helt i mål ennå.
Se på bildetVed høy vannstand i Trehørningen står det store båthuset ved Trehørningsdemningen i vann, slik at båtene kan lagres på vannet, se bilde nr. 19639. Nå når huset er tørrlagt, er det ikke vanskelig å se hvor forfallent det er. Nedenfor det ligger en sunken båt godt inne i gjørma. Den har nok ligget der lenge. Dette er en helt annen type båt enn prammen i Kampesetervika: lang og forholdsvis smal, med spiss stevn. Dessverre er akterparten begravet. Nå kom lommedalsregnet tilbake, og det ble en meget våt retur til By. Min kone kunne rapportere om strålende sol og kortermet antrekk på DNTs seniortur til Solfjellstua på samme tid. Lommedalen har sitt eget værlag!
Se på bildetTrehørningsdemningen har bare overløp og en regulerbar bunnluke for tapping av reservoaret, ingen fløtningsluke eller stuss for rørledning. Det antyder at i alle fall etter 1924 har Trehørningen bare vært et vannreservoar. Suset fra elva nedenfor tydet på at laveste vannstand, – 4,5 meter – fortsatt ikke er nådd.
Se på bildetDagens trehørningsdemning er en tørrmurt steindemning. Årstallet 1841 og bokstaven ”W”, for baron og verkseier Harald Wedel Jarlsberg er risset inn i steinmuren og antas å være det år dammen ble ombygd fra tredemning til murdemning. Den er senere ombygd og reparert flere ganger, blant annet i 1924, kanskje i forbindelse med elektrisitetsverkene lenger ned i vassdraget. Bildet antyder at den har hatt en ytre bordkledning på vannsiden. Vannene i Trehørningsvassdraget var allerede oppdemt med tredemninger så tidlig som på 1600-tallet for å skaffe driftsvann til Bærums Verk. En stor flom i 1638 ødela demninger og verksbygninger. Demningene ble gjenoppbygd som tredemninger, men en ny, stor flom i 1808 ødela i alle fall demningen i Trehørningen. Den ble sannsynligvis erstattet av en kistedemning, men sikker informasjon om det mangler. Det var ikke mulig å se spor etter de eldre demningene nå.
Se på bildetBilde nr. 26121 viser en gammel pram som nok har ligget lenge under vann. Den har noen konstruksjonstrekk som det kanskje er verdt å se nærmere på: beregnet for én roer, flatbunnet og stabil, med forsterkninger for og akter. Foran to hull i forsterkningen, akter en halvsirkelformet utskjæring, kanskje for en styreåre for ekstra manøvreringsdyktighet?
Se på bildetBilde nr. 26083 viser at det skal utføres arbeid på demningen i Trehørningen, og at vannstanden er i ferd med å bli senket 4,5 meter. Hva har vannet skjult i oppdemt tilstand? I Kampesetervika er nå utløpet av overføringstunnelen fra Søndre Heggelivann godt synlig sammen med betongblokken som skal hindre at råken ved utløpet blir altfor lang. Nå er tilløpet stengt, bare litt lekkasjevann kommer gjennom. Dessuten ligger det en gammel og forlengst sunket trepram der, sannsynligvis et minne fra den tiden det var tømmerfløting over vannet.
Se på bildetI forbindelse med damarbeidene i sørenden av Trehørningen, må vannet tappes ned med 4,5 meter. Det ser ikke så pent ut her nå, men i mai skal vannet være tilbake på vanlig nivå.
Se på bildetIkke det beste kameraet som fikk utfolde seg i dag, men bildet dokumenterer i alle fall at våren er i gang - også på Krokskogen.
Se på bildetSelv om det begynte å skye over, var det fortsatt klar, fin luft oppe ved Trehørningen, det nordligste vannet i Trehørnings-vassdraget. Bildet er tatt fra sørsiden av vannet, i retning Monsebråtavika.
Se på bildetEt stykke før Trehørningen renner bekken på flaberg med store steiner, for så å forsvinne inn blant enda flere steiner i ganske tett kratt det siste stykket. Her var det tidkrevende å ta seg frem.
Se på bildetFra demningen er det bra ustikt mot Trehørningen og Kampesetervika. Båthuset har sett sine beste dager, og ser ut til å være på vei ned over båtene. Nordavinden i det siste har samlet blomsterstøvet i vestenden av demningen.
Se på bildetBilde nr. 19637 viser at det bare siver litt lekkasjevann gjennom bunnluka. Som dette bildet viser, er det fortsatt så høy vannstand i Trehørningen at det renner ganske friskt i overløpet. Dette er kraftig innsnevret med en 48 x 148 trykkimpregnert planke satt på høykant og skrudd fast med vinklejern. Merkelig at den har overlevd isløsning og vårflom.
Se på bildetDemningen i sydenden av Trehørningen er konstruksjonsmessig en kopi av Småvannsdemningen, tørrmurt med utstikker, og nyere betongdekke på vannsiden og i overfallet. Det er derfor sannsynlig at den er like gammel som Småvannsdemningen, se bilde nr. 19595. En vesentlig forskjell er at Trehørningsdemningen ikke har uttak for rørledning, så dette har vært et rent vannreservoar. Trehørningsdemningen har også hus over løfteverket til bunnluka, som står nesten lukket her. Eldste innskrift på huset er fra 1-6-1938 signert Yngvar Johanessen.
Se på bildetHer i Kampesetervika går vinterstid skiløypa ut på Trehørningen. Den gamle og grå hvilebenken står nok her også vinterstid, mens den gule må være satt ut etter førefall. På den gule står både fiskestang og boks med agn, men det var ingen i nærheten den halve timen jeg var i området. Helt i bakgrunnen skimtes det gamle båthuset og demningen i sydenden av vannet.
Se på bildetDet rant godt i dag over demningen i sydenden av Trehørningen. Dette vannet er en del av Trehørningsvassdraget, som forsyner deler av Bærum med drikkevann.
Se på bildetNede ved Trehørningen var det nesten vindstille i dag. Kun noen få krusninger var å se på vannet. Lyden fra vannet som fløt over demningen og fortsatte mot Byvann, var imidlertid godt hørbar.
Se på bildetSol, varmegrader og mye sne på Krokskogen gjorde sitt til at det var bra trykk i snesmeltingen i dag. Denne bekken renner fra Gampetjern og ut i Trehørningen, og den går nå åpen. Bildet er tatt ved løypeskiltet i nordenden av vannet. Klikk på "Kart", så ser du det nøyaktig!
Se på bildetFra nordenden av Trehørningen går det løyper mot Gampetjern, Monsebråtan, Sætervann og Kampeseter. Men selv om scooteren ikke har vært her på en stund, er det nå fullt mulig å ta seg frem i traseene, for skaren bærer.
Se på bildetTidligere gikk hovedløypen mellom Lommedalen og Løvlia over vannene Småvann, Byvann og Trehørningen. Fortsatt går det rødmerkede, men upreparerte løyper over Trehørningen, og det var fine forhold for skøyting her i dag. Bildet er tatt fra nordvestsiden av vannet.
Se på bildetEn sommer er over, og på skoleferiens siste dag var ingen som benyttet hverken benk eller båt ved Trehørningen.
Se på bildetRennende vann har ødelagt det siste stykket av veien ned til Trehørningen. Det er i alle fall litt problematisk å sykle i flere desimeter dype sår i veidekket.
Se på bildetStallen ved Trehørningen er i god stand, og et minne fra den gang man drev skogen med hest. Det har jeg selv sett at man gjorde i dette området på slutten av 1960-tallet.
Se på bildetFlott steindam i sydenden av Trehørningen. Vannet inngår i Bærums drikkevannsforsyning.
Se på bildet37 bilder vist.