I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Liten og kald huggorm, 8 grader i lufta, så den ville sole seg. Freste ikke da jeg nærmet meg. Sjeldent å se en huggorm så svart i fargen.
Se på bildetHåper ikke noen fyrer bål nå, for det er ekstremt tørt her. Tørrere enn på sommeren, og mye tørt gress.
Se på bildetDisse merkene er for Bedriftidrettens ti på topp, som skal ha denne som mål. Mange har nok gått rett forbi uten å vite om den.
Se på bildetTåke i bygda, klart vær i høyden. Og en tur til Retthella og sitte i solveggen og nyte synet av et flott setertun, og tåke ved St. Olavs kilde - det gjør sjelen glad! Og det gikk et par kaffekopper og litt mat, og artig å se hvordan tåka endret seg.
Se på bildetAv en eller annen grunn er ikke denne skiltet, og mange har nok gått på stien i bakgrunnen uten å få med seg denne. Vannhullet er et oppkomme med mye historie knyttet til seg. Aldri tørt, bortsett fra i ekstremt tørre år. Bildet er tatt fra nord og rett sydover.
Se på bildetLitt artig for min del, jeg gikk opp fra Gygra sammen med et følge med meget spreke orienteringsløpere. Slapp dem forbi, og de følte seg nok litt lurt, da jeg satt med kaffekoppen i solveggen på Retthella før de kom. Så det å gå smart/være lokalkjent er ikke dumt, for jeg tok en liten sti som ikke står på kartet, og som kunne være mer våt. Men jeg kom først frem!
Se på bildetEn svær gran på setervollen er tørr og død. Tro hvor lenge den blir stående? I bakgrunnen skimtes Bukkehøgda rett øst for Retthella.
Se på bildetFra Bukkehøgda ser vi rett vestover mot Retthellseter og et glimt av Tyrifjorden i venstre bildekant. På denne åsen 502 moh. var det en kjentmannspost i 1980. Den sto ved trig.punktet, ifølge beskrivelsen, men her er det ikke noe tydelig punkt, bare en liggende plastpinne, som med litt godvilje kanskje markerer toppen.
Se på bildetDet er alltid fint å ta en kikk på denne sagnomsuste kilden i utkanten av setervollen på Retthella.
Se på bildetPå Retthellseter, eller Retthella, hadde flere gården setring. Setervirksomheten foregikk til 1972. Det sies også at Olav den hellige var her flere ganger, og at han skal ha møtt selveste huldra her.
Se på bildetDette skiltet i et stikryss forteller om motstandsfolks aktivitet i krigens siste år.
Se på bildetMye vær, og vi ser sydøstover i retning Lommedalen. Jeg tror det Tjæregrashøda som stikker opp midt i bildet, men er noe usikker.
Se på bildetDet må ha vært en flott vekstsesong, graset står meget bra.
Se på bildetTo ringer betyr stikryss, men tre har jeg aldri sett før. Her står jeg i Retthellaveien og ser mot Retthella.
Se på bildetDu ser forbausende langt fra toppen på setervollen på Retthella. Overskyet og litt vind i dag. Vi så bare tre andre på hele dagens tur. Våren har ikke kommet så langt her i høyden den 16. mai.
Se på bildetDet er ganske bra utsikt mot syd, om du går helt på toppen av Retthella. Disse få meterne hjelper mye på utsikten.
Se på bildetFra toppen av Bukkehøgda kan du se Retthellseter (til høyre i bildet) fra en artig vinkel, og Tyrifjorden kan også skimtes. Kunne vært et sted for en kjentmannspost.
Se på bildetDe høye åsene med god sikt gir fine radioforhold, sikkert derfor disse plassene ble valgt.
Se på bildetSkigarden på bilde nr. 12997 fra desember 2010 har nå fått merke sannheten i sangen om skigarden. Staurene mister fotfeste, og skiene ramler ned. Skumringslyset etter solnedgang passet godt for dette motivet.
Se på bildetDet øverste bildet er fra ca. 1920, mens det nederste bildet er fra ca. 1935, i alle fall fra før 1936, da det nye størhuset ble bygget. Huset lengst til høyre er det faste punktet i bildene. Det er fjøset. I 1920 besto det av en laftet del i syd og et plankekledd påbygg i nord. I 1935 har tydeligvis tilbygget blitt forlenget og laftet. Huset på tvers til venstre for fjøset er det samme som det midtre huset på bilde nr. 23994. Huset helt til venstre på bildet fra 1920 er sannsynligvis det som står i midten på bildet fra 1935. Det hadde vært svært interessant å få vite hvilken funksjon husene på venstre side hadde, siden de, som bilde nr. 23997 viser, alle er revet nå. Foto: Hole Bygdearkiv
Se på bildetBildet viser bebyggelsen på Retthellseter, som var synlig nordfra på setervollen. Bildet er først og fremst viktig som utgangspunkt for å kjenne igjen husene på andre gamle bilder, hvor det er mange fler og forskjellige hus i forhold til i dag. Bildet ser ut til å være et gammelt fargebilde med et dominerende rødstikk, men også fargerester av blått og grønt. Kvaliteten er så som så. Sent på 1930-tallet virker da mer sannsynlig, kanskje etter at det nye felles størhuset ble bygget, siden ingen av de andre gamle husene på bilde nr. 23996 er synlige her. Bilde nr. 23995 viser hvordan det ser ut fra omtrent samme sted i 2015. Foto: Hole Bygdearkiv
Se på bildetSetervollen nord for det nye størhuset på Retthellseter er vokst til med flere lunder av velvoksen gran. Dette er det bildet som best tilsvarer bilde nr. 23994 fra ca. 1930. Huset til venstre i bildet har samme plassering av døra og samme lafting i endeveggen mot nord, så selv om sideveggen nå er panelt, kan man slutte at dette er det samme huset. Huset til høyre ligger bak omtrent samme formasjon av berg i dagen, og takvinkelen stemmer. Dette er fjøset, som har fått et påbygg i nordenden siden da. Huset midt mellom disse er revet. Det er nå kommet et nytt hus syd for fjøset.
Se på bildetSiden mesteparten av husene på bilde nr. 23996 er revet og områdene med berg i dagen delvis er vokst til, er det ikke enkelt å finne ut hvor de gamle bildene er tatt fra. Jeg har derfor valgt en vinkel som gjør at endeveggen på fjøset får omtrent samme utseende som på bildet fra 1935, og som samtidig tar med det «nye» størhuset. Fjøset tilsvarer stort sett bildet fra 1935. Det ser ut som om det har vært omlaftet, og at døren da ble flyttet lenger mot nord. Det lille, grå huset omtrent midt på bildet er det samme som huset til venstre på bilde nr. 23994 og nr. 23995. Alle de andre gamle husene er revet, også det av stein til venstre på bildet fra 1935. Det er ikke tydelige spor etter grunnmurene, men noen av steinen har sikkert blitt brukt i grunnmuren til størhuset fra 1936. Det er også steinrøyser i granlundene som har vokst opp, men en inngjerding med tre hester på beite gjorde det lite fristende å undersøke disse nærmere i dag.
Se på bildetYr.no lovet lettskyet, pent vær denne kvelden, men det ble enda en halvbom. Men til tross for ganske tett skydekke og heller flatt lys, var det grunn til å glede seg over blomsterprakten på den gamle setervollen, som fortsatt holder seg åpen.
Se på bildetSeksten år har gått siden bilde nr. 23955 ble tatt. Nå har myrkanten krøpet enda nærmere, og det vokser gras i avtrykket etter bunnen av bøtta, eller var det etter hestehoven? Denne lille jettegropa er også kjent som St. Olavs kilde, da en versjon av sagnet forteller at Hellig Olav bare senket bøtta ned i fjellgrunnen, og så oppsto en grop full av vann. I en tørkeperiode på 1980-tallet hadde bekken tørket helt ut, men brønnen var fortsatt full av vann. I den svømte også en hop med svært store og lange metemark. Hellig Olav hadde neppe drukket slikt vann med levende proteiner.
Se på bildetVollen lå øde i dag, med fravær av både budeier og krøtter. Men løvtrærne stod grønne og fine i vårsola.
Se på bildetDet er ikke mange spor etter seterdriften her lenger, men en skigardstump mellom to av husene holder stand. Det er nedlagt mye arbeid her for å stoppe forfallet og få seterhusen tilbake i god stand.
Se på bildetI dag var det ikke mye liv rundt Retthellseter. Skogens dyr hadde streifet over vollen om natten, men det eneste ferske sporet var fotografens. Og iståka hadde veket for en iskald nordasno.
Se på bildetBlåstien nordover fra Retthellseter går over en liten ås med et stort hogstfelt. Dette er egentlig den eneste fine utsikten før bronsealdergravrøysa, og må derfor nytes. I dag var lufta såpass fuktig at det dannet seg en halo rundt sola. Kolsås skimtes mot venstre bildekant.
Se på bildetHøsten er tid en for å sanke sauer. Disse ulldottene ved Retthelleseter går nok en utrygg skjebne i møte. Men de har vel ingen anelse om det.
Se på bildetDet var store kontraster mellom lys og skygge da fjordinger og ryttere kom inn på vollen på Retthellseter. Det så ut som om hestene likte å røre på seg denne lørdagskvelden i september.
Se på bildetDen første lørdagen i september var rik på solskinn, og hestene som beitet på vollen på Retthelleseter hadde det godt denne ettermiddagen.
Se på bildetDramatikk fra krigens dager - det kom hemmelige radiosignaler hit til Retthellseter.
Se på bildetEn stor flokk med sauer og kyr beiter på den frodige vollen denne septemberdagen. De går på historisk grunn.
Se på bildet"Ein skigard kan'kje vara evig", heter det i sangen, men denne skigarden her på Retthellseter har nok gjort sin gjerning i temmelig mange år. De kunne sine ting, de som laget gjerde før i tiden.
Se på bildetI det tunge skyer la seg over Retthellseter kom det noen regndråper. Men i motsetning til mange andre ganger i sommer så ble det ikke noe særlig regn på denne frodige setervollen i ettermiddag.
Se på bildetRetthellseter ligger tett ved skiløypen mellom Kleivstua og Fjellseter. Noen få tar en avstikker opp hit. Det er pent her, så flere burde gjøre det!
Se på bildetDet kom en del sne i dag, men innimellom var det opphold, og det ble riktig så vakkert Retthellseter.
Se på bildetRetthellseter ligger fint og sydvendt til på nordsiden av skogsbilveien mellom Kleivstua og Fjellseter. Bildet er tatt med telelinse fra en av de grankledte åsene noen hundre meter i sørlig retning.
Se på bildetMed fin, sydvendt beliggenhet og god tilgjengelighet fra skogsbilveien fra Kleivstua er et besøk på Retthellseter å anbefale. Her er det mye kulturhistorie! Hole historielag prøver å ta vare på noe av det gamle setermiljøet. Retthellseter har trolig navn etter flate (rette) heller eller svaberg som det er mye av her.
Se på bildetFør var det vanlig med skigard rundt setervollene i Marka. Den var laget av 3-4 meter lange granklovninger (stokker delt på langs) som lå på snei. Klovningene var bundet sammen med tynne, bøyelige kvister, gjerne av brisk. På vollen på Retthellseter er det noen meter skigard som Hole historielag tar vare på.
Se på bildetDen nedlagte Retthellseter har en av de største setervollene i Marka. Sommerstid kommer det beitende sauer her, noe som sikkert har bidratt til at vollen ikke har grodd igjen.
Se på bildetPå Retthellseter var det seterdrift helt frem til 1972. Dette var ikke bare en seter, men en setergrend der hele ti gårdsbruk setret. Man kan se spor etter flere av de revne husene på setervollen.
Se på bildetSagnet forteller at brønnen ble til en gang kong Olav (den hellige) skulle vanne hesten sin her. Kongen senket bare bøtta ned i fjellet, og da kom det vann. I fjellet ved siden av brønnen er det også merke etter bunnen av bøtta, eller etter hestehoven. Mange mener at vannet i denne brønnen aldri fryser...
Se på bildetLent inn til påbygget i nordenden av fjøset på Retthellseter sto det i juni 1999 en bukk- og geitedoning. Bukken med feste for drag og dreibart anlegg for tømmeret står underst, med geita, som holdt bakenden av tømmeret, oppå. Slike doninger for tømmerkjøring med hest husker jeg godt fra min barndom. Ofte ble det brukt bare bukk, med bakenden av tømmeret slepende direkte på snøen. Sist så jeg tømmerkjøring med hest, var for to år siden ved plukkhogst i lia syd for Drengsrud.
Se på bildetSt. Olav brønn ligger i bekken litt nord for der blåstien krysser bekken. Ikke synlig fra stien, og mange går rett forbi uten å se hverken brønnen eller informasjonsskiltet litt vest for den. Restene etter steingjerdet(?) mellom stien og bekken kan nok være en grunn til dette. Da jeg kommenterte bildet i 1999 bemerket jeg at sammenlignet med eldre bilder, har myrkanten krøpet nærmere selve brønnen. Bilde nr. 23956 viser hvordan situasjonen er i 2015.
Se på bildet46 bilder vist.