I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Vinden har revet av deler av taket på Fagerliseter. Vi får håpe noen forbarmer seg over stedet, så ikke forfallet setter inn.
Se på bildetBildet fra 1928, se bilde nr. 27352, viser en nokså snaubeitet setervoll. I dag er bildet et noe annet, med granholt og store felter med den meget giftige planten tyrihjelm (torshjelm, lushatt) som det dominerende. I den lille plankerøysa i venstre bildekant ligger rester av tidligere gamle veiviserskilt. De kunne man tatt bedre vare på.
Se på bildetFagerliseter er vel nå best kjent som base for et av lagene til Milorg D13, men har en mye lengre fortid som seter. Bildet viser hvordan det så ut på setervollen nedenfor hovedhuset i 1928, med en stor driftsbygning (fjøs?) og fredelige kyr. Nå vokser store graner der driftsbygningen sto, og også der steinene i forgrunnen på det gamle bildet ligger. Rester av pillarene til driftsbygningen kan fortsatt sees om man titter inn blant granene på rett sted, mens granholtet ved steinene gjorde det umulig å ta et bilde fra nøyaktig samme ståsted som i 1928.
Se på bildetDette er den siste kneika i blåstien fra Auretjernbekken før Fagerliseter blir synlig. Myrsiget i bunnen er dyllisk å se på, gjørmet å krysse.
Se på bildetHuset som står igjen er blitt både salrygget og skakt, men har ingen synlige «dødelige» skavanker. Over inngangsdøra henger en gigaversjon av en lykkebringer, tydelig inspirert av en hestesko. Og nede i høyre hjørne er det en blikkeske av samme type som vi har funnet på andre av Kjentmannsmerkets urposter. Her var det kjentmannspost fra 1970.
Se på bildetDet er over 70 år siden det var seterdrift på Fagerliseter, og bare seterhuset står fortsatt. Men mye av vollen er fortsatt åpen, ispedd områder med tett gran. Vokser de i tuftene etter gamle hus? Det har vi sett mange andre steder.
Se på bildetBerits kjentmannspost nr. 50 - Fagerlisetra - blir feiret på trammen med en korkeslurk av edleste merke. Hipp hurra og vel fortjent!
Se på bildetEn fantastisk kveld i Marka den siste dagen i mai, og etter en tung sykkeltur fra Sørkedalen via Sandungen, er målet for turen nådd. Her er ennå rester av seterlivet i Marka, og det er belønnet med en kjentmannspost.
Se på bildetNina Didriksen og hennes turvenninner Jorun Bye (t.v.) og Ragnhild Krogvig (t.h.) hadde all grunn til å være fornøyd da de fant geocachen de lette etter på Fagerliseter. De spreke damene hadde gått fra Jonsetangen og skulle overnatte utendørs ved Leveringsvika ved Katnosa.
Se på bildetPå en fantastisk oktoberdag kom vi frem til Fagerliseter som lå badet i solskinn. Det står nå bare ett hus igjen på setervollen, og her er bringebærkrattet i ferd med å snike seg inn mot inngamgspartiet. Bladene er i ferd med å gulne og slippe taket, men enn så lenge bærer de et minne om sommer som nå er over.
Se på bildetSetra badet i høstsol, og det er interessant å studere mange gamle turskilt som henger på hytta. Ikke alle er like lette å tyde.
Se på bildetFagerliseter ligger vakkert plassert syd for Katnosa. Selv om setervollen ligger 500 m.o.h., ligger den sydvendt, så her har det nok vært gode vekstvilkår da Ringeriksbøndene setret her frem til 2. verdenskrig. Nå står det bare hovedhuset igjen på vollen. Fagerliseter var forøvrig base for en avdeling av Milorg under krigen.
Se på bildetBildet er tatt fra den lille åsryggen rett nord for Fagerlisetra. Her har man fritt utsyn over Katnosa, og Milorglaget som lå på Fagerlisetra under krigen kunne sikkert lett sende signaler over til laget på Sandvikskoia.
Se på bildetI dette området av Nordmarka finnes mange krigsminner, og de større stedene som ble brukt av Milorg har blitt merket med en slik plate vi ser på bildet.
Se på bildetFagerliseter ligger oppe på høyden rett syd for Fagervika i Katnosa. Dette er en tradisjonsrik Nordmarksseter som også var i bruk som base for Milorg under krigen.
Se på bildet15 bilder vist.