I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var mange som var ute i løypene fra By i dag. Det var preparert hele veien til Løvlia. Her er en gruppe skiløpere på tur forbi Monsebråtan.
Se på bildetDet er alltid et imponerende syn når preppemaskinen kommer og fikser løypene. All nysneen ble raskt omgjort til flotte skispor her ved Monsebråtan.
Se på bildetDa preppemaskinen frisket opp løypene ved Monsebråtan, ble løypene helt strøkne.
Se på bildetSelv om snelaget er ganske tynt, er det gode muligheter for en romjulstur fra By i Lommedalen. De fleste går nok til Greinehytta eller Tverrelva, men noen går videre nordover mot Myrseter og Monsebråtan, og kanskje enda litt videre. Etter de siste dagers kulde var landskapet ved Monsebråtan pyntet med rim, men termometeret viste bare fire minusgrader her i dag.
Se på bildetLøypa mellom Monsebråtan og Kampevaddammen går på snøbro over Lomma, men når elva går åpen, er skiløperne henvist til å benytte trebroen. Nå var den gamle broen falleferdig, så en ny er bygget.
Se på bildetDen gamle broen over Lomma var falleferdig, og vi har bygget ny bro til glede for alle skiløpere og scooterfører.
Se på bildetSå ble et viktig jule-ønske innfridd, og det var at det skulle bli skiføre når vi går inn i høytiden. Bildet er tatt ved Monsebråtan.
Se på bildetBåde tømmerfløting og selve sagbruket krever driftsvann, men ikke samtidig, og lastebiler overtok etter hvert tømmertransporten. Dette er en skikkelig veteran, en Bedford «kriger», som fortsatt står i Olsekaras skau. En pensjonert skogsarbeider og –oppsynsmann kunne opplyse at Olsekara gjerne brukte Bedford. Fra min barndom på Nisterud husker jeg godt at tømmerbilene kom, og lastet tømmeret fra siden ved hjelp av sveivespill drevet med håndkraft. Men det var etterkrigs mørkegrønne og gule Forder. Et minne om en nær fortid som her lever videre i sitt rette miljø.
Se på bildetBåde to- og firbente kunne etter hvert nyte solstrålene langs Lomma i formiddag. Men solen står lavt på himmelen nå, så noen fare for solbrenthet var det ikke.
Se på bildetMed 12-13 kuldegrader ved Monsebråtan var kontrasten stor i forhold til da fotografen var her for et halvt år siden (bilde nr. 12057). Litt trått føre var det, og mellom Myrseter og Kampevaddammen hadde de oppgåtte sporene føyket igjen noen steder. Det var likevel veldig fint å gå innover Krokskogen i dag.
Se på bildetDet er gode forhold for sykling på Krokskogen nå. I dag gikk ferden blant annet fra By til Monsebråtan - en trasé som er svært populær som skiløype vinterstid. Men det var ikke mye som minnet om vinter her i dag, grønt og frodig som det var.
Se på bildetGammel finneplass - Monsebråten. Ligger ved store Lomma, nord for Brennåsen.
Se på bildetDen gamle finneplassen Monsebråtan ligger vakkert til - høyt og fritt, og vestvendt.
Se på bildetJordene er bratte på den gamle finneplassen Monsebråtan. Men så har det vel aldri vært særlig behov for å ta seg fram med store, nymotens landbruksmaskiner her.
Se på bildetDet er nok ikke så mange som passerer denne grinda nå. Det er temmelig overvokst opp mot hovedhuset på Monsebråtan.
Se på bildetVed Monsebråtan var det flotte spor i dag. Dette stedet ligger på traseen mellom Tverrelva og Kampevaddammen.
Se på bildetRett nedenfor Monsebråtan går skiløypen mellom Tverrelva og Kampevaddammen. Litt av den kan sees til høyre for huset til høyre på bildet. De fleste skiløperne tar seg imidlertid sjelden tid til en tur opp på vollen til denne gamle finneplassen.
Se på bildetI formiddag var det gode skiforhold inne ved Monsebråtan. Ekstra fint ble det da solen var fremme.
Se på bildetNord for Monsebråtan krysser skogsbilveien St. Lomma. Her er det valgt den rimeligste løsning med vadested for kjørende. Fotturister kan komme seg tørrskodd over på broen.
Se på bildetMellom Tverrelva og Kampevaddammen ligger Monsebråtan, en opprinnelig finneplass. I 1660 fikk finnene Mons Pedersen og Per Gundersen bygsel. Per var med i en bande som stjal hester og ble hengt for det. Det ligger i dag flere hytter i området.
Se på bildet22 bilder vist.