I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I dag var det litt mindre folk i køen da jeg passerte den. Det så ut til at de fleste holdt avstand i køen, i motsetning til det man kunne se på bilder for noen dager siden hvor folk stod tettpakket. Tåke er nok noe av årsaken til at det var mindre folk. Ellers var det mange ute i langrennsløypene denne dagen, men de fleste gikk frem og tilbake til Nordmarkskapellet, Skjennungstua og Ullevålseter. Jeg traff en som hadde prøvd seg lenger inn, men han hadde snudd. Så da samles alle i det samme området.
Se på bildetTryvannsbakken var åpen på lille julaften. Solen skinte, og folk gledet seg over muligheten.
Se på bildet...blir det ganske mørkt også i Nordmarka syd, hvor strølys fra skisenteret og et hvitt teppe på bakken burde sørget for belysningen på denne tiden av året. Men Store Tryvann er fint i blåtimen, også uten is.
Se på bildetBra med folk ved Tryvann i dag. Kanskje er dette et av Markas travleste kryss?
Se på bildetNår DNT Senior turbussen skal ha tur Tryvannshøgda rundt neste uke, er et besøk til den falne Tryvannsgrana et must. Da må det sjekkes at alt er i orden til besøket, som godt kan omfatte 50 deltagere på mellomlang tur. Noe bilde av den falne kjempen i helfigur som bilde nr. 26158 da den fortsatt var stående, var ikke teknisk mulig.
Se på bildetDet var ikke meldt regnvær i dag, men ved Tryvann måtte likevel regntøyet på, for det silte ned fra tåkelokket.
Se på bildetMed plussgrader gjennom hele natten er det nok slutten for denne snøbrua for denne vinteren.
Se på bildetSelv om påsken i år er ganske sen, var det fortsatt fine forhold fra Frognerseteren stasjon på palmelørdag. Her ser vi Tryvannstua og løypa på vestsiden av vannet.
Se på bildetSelv om kalenderen er bladd over til april, og temperaturen bikker ti plussgrader, er det fortsatt gode forhold både for langrenn og alpint ved Tryvann.
Se på bildetTirsdag ettermiddag var det stille i Marka. Noen få skiløpere innimellom. Forholdene har ikke vært mye bedre i vinter, enn de var i dag.
Se på bildetDe hadde bra forhold, slalåmkjørerne. Ellers var det veldig få som gikk langrenn i området. Løypene er veldig isete. Andre steder i Marka er å foretrekke inntil det kommer mer snø, for eksempel er Sognsvann – Ullevålseter og løypene fra Skansebakken mye bedre nå.
Se på bildetDen siste helgen i september markerte starten på høstferien for mange i Oslo-området, og høstfargene hadde sørget for å innfinne seg, i alle fall i høyden. Her ved Store Tryvann var store deler av fargepaletten i bruk, fra irrgrønt til mørkerødt.
Se på bildetEtter en lang periode med tørke kom regn og friske grønnfarger frem igjen.
Se på bildetDenne scenen fra Store Tryvann viser at skispor er motstandsdyktige mot vårens forsøk på maktovertakelse. Sporet som tidligere i vinter var en fordypning i snølaget, er nå blitt en forhøyning på isen. Men snart forsvinner nok både isen og sporet.
Se på bildetRett før Tryvann er det hull i løypa, men greit å gå rundt. Heisen har gitt seg for sesongen.
Se på bildetDet er nesten utrolig! I morgen, søndag 15. april stenger Oslo Vinterpark anlegget for sesongen. Det ser ut til å være fine forhold for slalåm i lang tid!
Se på bildetAlt klart for en fin dag i Tryvann med nypreppa løyper for alle typer skigåing og skikjøring. For oss bortovergåere var det nok lurt å være tidlig ute i faste, raske spor.
Se på bildetDet var blank is i sporet, så det ble høy fart på dagens morgentur fra Frognerseteren.
Se på bildetSelv om det ikke var så lenge igjen til anlegget stengte for dagen da dette bildet ble tatt, var det fortsatt bra med folk både i skitrekket og stolheisen ved Tryvann. Og snøen vil åpenbart holde i flere uker fremover.
Se på bildetTryvannsgrana er ikke lenger å se i lia overfor Store Tryvann. For tre år siden ble det konstatert at grana var død, og julen for et drøyt år siden gikk kjempen over ende i den kraftige vinden. Hvordan det så ut her da treet sto, kan du se på bilde nr. 23046. Om den døde kjempen, og andre store trær i Marka, kan du lese i denne artikkelen fra NRK: https://www.nrk.no/ostlandssendingen/_tryvannsgrana_-er-dod-1.12186604. For øvrig var det fint skiføre også i dag.
Se på bildetDet var mange som tilbrakte fjerde juledag i alpinbakken på Tryvann. Selv om køen var lang, syntes det som om den gikk raskt unna.
Se på bildetAt vinteren gjorde et comeback i slutten av april 2017, kom overraskende på mange. Men at det skulle komme et nytt og enda større snøfall 14 dager senere, overrasket vel alle. Men om kvelden 9. mai begynte det å snø, og snøfallet fortsatte gjennom neste dag og ut på formiddagen den 11. mai. Om morgenen denne dagen målte met.no 40 cm snø på Tryvannshøgda. Bymiljøetaten klarte å svinge seg rundt og fikk preparert med scooter fra Frognerseteren til blant annet Skjennungstua. Det var det mange som satte pris på. Her ser vi en skiløper passere Tryvann i fint driv.
Se på bildetI løpet av natt til 11. mai kom det over 30 cm nysnø på Frognerseteren. Det fikk denne karen til fulle erfare - han hadde teltet ved Bjordammen. Det ble en tung tur hjem til kurs i byen.
Se på bildetFor et par år siden ble det kjent at Tryvannsgrana var død, og i romjulen sørget stormen Urd for at kjempen gikk over ende. Den er likevel vel verdt et besøk, for dimensjonene er imponerende nå når vi kan studere diameteren i detalj. Det er fremdeles mulig å gå på ski i området, og treet ligger bare noen meter fra skiløypa.
Se på bildetDe siste dagers snøfall har gjort det til en fornøyelse å ta en kveldstur på langrennsski fra Frognerseteren til Tryvann. Alpinfolket har på sin side lenge kunne glede seg over kunstsnøen.
Se på bildetDet er fortsatt en stund til det blir farbar is på vannene i Marka, så her ved Store Tryvann fulgte skiløypa veien rundt. Fine skiforhold fra Frognerseteren til Nordmarkskapellet og Skjennungen denne veien nå.
Se på bildetI forhold til størrelsen har Tryvannsgrana det trangt der den står blant andre ikke helt små graner, men med ekstra vidt vidvinkelobjektiv er det likevel mulig å få et bilde av den i helfigur. Stien helt nede langs bredden av Store Tryvann anbefales for de som vil se den på nært hold. Grana er lett å se og lett tilgjengelig fra denne, og utsikten over vannet er heller ikke å forakte.
Se på bildetSå ble Tryvannsgrana kjentmannspost. Denne kjempen rager høyt over de andre trærne, og også inne i skogen er hun tydelig større enn sine naboer. Treet er dødt, kunne vi lese i denne artikkelen i fjor https://www.nrk.no/ostlandssendingen/_tryvannsgrana_-er-dod-1.12186604, men treet skal få stå så lenge det er trygt.
Se på bildet1. mai var det 10 cm tung nysnø på Tryvann. Seks dager senere var det sommertemperaturer i lufta. Det var fullt mulig å ta en dukkert, men det vil nok være litt drøyt å si at det var sommertemperatur i vannet...
Se på bildetLangfredag var det fortsatt bra forhold i løypa mellom Tryvannstua og Ullevålseter. Men nærmest Tryvann var opplegget litt spesielt - to spor for klassisk og ett felt for vannski.
Se på bildetMens tåka ligger i byen, er sola godt synlig ved Tryvann, selv om faren for å bli solbrent er ganske beskjeden.
Se på bildetBåde mennesker og dyr kunne nyte Nordmarka denne flotte sensommerdagen. Det er en stund siden det har regnet, så det er spesielt fint å sykle i Marka nå.
Se på bildetOverraskende var det å komme til Store Tryvann og finne både vannet og stua innhyllet i dis. Alle andre steder skinte solen.
Se på bildetDet kjente landemerket ved Store Tryvann, den 40 meter høye Tryvannsgrana, har tørket inn, melder NRK Østlandssendingen. Ifølge Bymiljøetaten kommer treet likevel til å bli stående i mange tiår hvis det ikke råtner. Treet er over 200 år gammelt, og var et av få som ble stående igjen etter en høststorm i 1930. Både Tryvannstua og en tidlig utgave av Tryvannstårnet ble bygget av vindfall fra denne stormen.
Se på bildetTryvannsgrana rager mange meter over sine naboer i granskogen, og er et tydelig landemerke ved siden av vannet. Litt blanke spor her, men snøen ble tørrere lenger innover.
Se på bildetIdag var en fin dag, og selv med noen korte sluddbyger på ettermiddagen, var det stort sett lettskyet og glimt av sol. Over 300 meters høyde er det fine forhold, både i nykjørte løyper, og på skaren i tidligere kjørte løyper. Isen på små vann uten stor vannføring ligger også fint, som her på Store Tryvann.
Se på bildetBare smil å se i skiløypa over Store Tryvann i dag. Fotografen møtte en av de blideste. Gro var kommet hjem fra Amerika for å gå Birken i år. Og som hun opplevde det i 2007, ble rennet avlyst også denne gangen pga av dårlig vær. Men vårskiløping i Marka på en slik dag som i dag, gjorde at skuffelsen allerede var glemt!
Se på bildetNysnø og fint føre på Tryvann i dag. Forholdene er fortsatt fine i de fleste løypene fra Frognerseteren mot Kikut.
Se på bildetTårnbakken ved Tryvann er åpen for nedoverskiinteresserte, men omgivelsene var heller grå i dag. Isen på vannet begynner å anta sørpeform. På veien kom folk på sykkel eller joggesko med eller uten pigger.
Se på bildetVed Tryvann var det en liflig duft av bringebær, så løpeturen måtte midlertidig avbrytes. Bærene var store og smakte godt. I bakgrunnen henger noen terrengsyklister i heisen.
Se på bildetDet var mange som tok seg en skitur i Nordmarka 2. påskedag, og på Tryvann var det ganske folksomt.
Se på bildetFinfine forhold fra Frognerseteren i formiddag. Pakket, tørr nysnø, sol og kuldegrader, hilser entusiast Nina Didriksen.
Se på bildetMens toppen av Tryvannshøgda var innhyllet i tåke, var det lettere vær nede ved Tryvannstua.
Se på bildetTryvannsstua gjorde seg riktig lekker i høstsola denne formiddagen. Hytta ble bygget som serveringssted i 1931 og ombygd i 1965. Her har det alltid vært godt å komme både sommer og vinter.
Se på bildet"Slutt på skiføre i hele Marka", står det på føremeldingen. Men de innvidde vet jo at det er mulig ved Oppkuven. Så langt er det imidlertid ingen vits i å dra: Sleng skiene på skulderen og dra til Tryvannskleiva! Her er føre til langt ute i juni.
Se på bildet50 bilder vist.