I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var folksomt ved Skjennungen i dag. Løypene på vei var fine, så de fleste benyttet dem. Fremkommeligheten på terrengløypene var varierende på grunn av mildværet i julen.
Se på bildetTemperaturen den siste uken har holdt seg like under null i høyden. Det betyr at nedbøren kommer som snø, men gir dårlige vekstforhold for isen på vannene. Heldigvis er det veldig lett å se at det ikke er noen god idé å prøve å ta snarveien over vannet. Skjennungstua ligger i tåken øverst til høyre i bildet.
Se på bildetPå turstart ved Sognsvann var det så vidt nok snø å gå på, men gradvis ble det hvitere helt til full vinter her ved Skjennungen.
Se på bildetPå vei til deilig bakst på Skjennungstua - bare noen motbakker å forsere først.
Se på bildetDisse kara smilte om kapp med sola og var veldig fornøyd med de nykjørte løypene fra Tryvann. Her ved Skjennungen var det imidlertid stopp, løypemaskinen hadde snudd i krysset. Videre var det vel mye is, og vi fikk en smak på forholdene uten dagsfersk prepping.
Se på bildetDet var sjeldent bra på veiene i høyden i dag - faste, fine spor med god glid.
Se på bildetSesongens første skitur i strålende vær og flotte løyper. Ved Skjennungen lå det lange skygger fra trærne som glitret i solen.
Se på bildetTemperaturen i Tryvannsåsen holdt seg på riktig side av null gjennom lørdagens og nattens nedbør, dermed ble det sesongens første skisøndag over 400 meters høyde. Og sannelig stakk sola frem etterhvert, som har ved Skjennungen.
Se på bildetDen som ville ha sol i Marka i pinseferien 2019, måtte følge godt med på yr.no. De som kom seg ut tidlig på pinseaften, kunne glede seg over noen timers nydelig sommervær.
Se på bildetDet går fortsatt an å gå på ski fra Frognerseteren, men forholdene blir dårligere for hver dag. Her ved Skjennungen har snødekket blitt merkbart tynnere de siste dagene.
Se på bildetLøypa langt vest- og nordsiden av Skjennungen ligger "utsatt" til for sol, og de første bare flekkene i løypa mellom Tryvann og Skjennungstua kommer gjerne her. Men denne lørdagen sent i april var det fortsatt en grei snøsåle hele veien, selv om snøen ble ganske løs ut på dagen.
Se på bildetDet er fremdeles nok snø og relativt fine forhold fra Frognerseteren. Friluftsetaten preparerer fortsatt løypene som går på veiene, som her ved Skjennungen. Men utover dagen blir føret ofte bløtt og sugende.
Se på bildetPåskefølelsen var tilbake for fullt da sola feide alle skyer vekk og strålte over myra øst for Skjennungen.
Se på bildetDen flotte vinteren har gjort at også løypene over vannene er i god stand. Disse skiløperne tar snarveien over Skjennungen den siste søndagen i februar.
Se på bildetLøypekrysset ved Skjennungen er et populært sted for en liten pause, særlig når sola titter frem.
Se på bildetMed hodelykt i sekken gjør det ikke noe om turen varer til etter mørkets frambrudd. I dag fikk vi blåtimen i måneskinn over Skjennungen, før det bar ned Måneskinnsløypa (Frønsvollstråkka - Sognsvann).
Se på bildetMens tredje juledags morgen bød på frossen issørpe i lavereliggende områder, var det helt andre forhold over ca. 400 meter. Her hadde mye av gårsdagens nedbør, herunder de siste millimeterne, kommet som snø, og føret var upåklagelig. Riktignok var det ikke preparert, hvilket antagelig skyldes at bymiljøetaten ønsket at sålen i løypene tørker opp før man går inn med maskiner, men det begrenset ikke skigleden hos de som valgte å bruke dagen i Marka heller enn i byen. Skiløperne på bildet har ikke langt igjen før de er på Skjennungstua.
Se på bildetRegn i byen ga snø i Marka. I dag OK forhold fra Frognerseteren og innover, her fra Skjennungen.
Se på bildetDen første lørdagen i desember var det finfine forhold mellom Tryvannstua og veikrysset rett nord for Skjennungsstua. Mellom Frognerseteren og Tryvannstua var det også fullt mulig å gå på ski, men litt mer slitt.
Se på bildetDe skiløperne som fulgte best med på yr.no rakk å få prøvd skiene før onsdagens snøvær gikk over i torsdagens regn. Når det så klarnet opp, ble det kaldere, og i helgen kunne de som luftet piggskoene, se at at en skiløper må ikke nødvendigvis delta i World Cup-renn for å sette spor etter seg.
Se på bildetTemmelig nøyaktig seks måneder etter vårens siste snøfall i dette området var det igjen hvitt ved Skjennungen, men ikke nok til at det var mulig å prøve skiene.
Se på bildetOpp gjennom årene må fotografen ha gått/syklet forbi vannet Skjennungen et tresifret antall ganger. Men det var først i dag han reflekterte over at en mur som ligger øst for veien og mindre enn ti meter fra denne, må være skapt av mennesker. Tar man de få skrittene opp til muren, er det lett å se at den åpenbart er rester av en liten bygning. Det som står igjen, er rester av grunnmuren og toppen på vedkomfyren. Rundt omkring ligger det også noen rester av metallgjenstander, som er gått over fra å være forsøpling til å bli kulturminner. Vel hjemme prøver fotografen å finne ut hva dette kan ha vært for noe. Nettet er ikke til mye hjelp, men en analog bokhylle gir noen spor. Tallak Molands bok ”Historien om Nordmarka gjennom de siste 200 år” forteller at det rundt år 1900 ble bygd mange skihytter fra Voksenåsen og Vettakollen og innover mot Blankvann. Her finner man også en gjengivelse av kapteinene Qvale og Bentsens skikart fra 1916, som viser en hytte betegnet som ”Verdandehytten” på det aktuelle stedet. At hytta er bygget ut rundt 1900, virker sannsynlig, ettersom det ikke fins spor av den på et annet skikart fra 1890.
Se på bildetSnøfallet på mandag og tirsdag sammen med kommunens raske innsats for å få prepareringmaskinene tilbake i arbeid gjorde at det fortsatt var skiføre ved Skjennungen den siste lørdagen i april. Ser man godt etter til høyre på bildet, ser man at det faktisk også var en som hadde våget seg ut på vannet. Etter fotografens oppfatning må det ha vært et nokså dristig veivalg, men sporene viste at lykken var litt bedre enn forstanden.
Se på bildetNå er det igjen brukbart å gå på veiene fra Frognerseteren, som her ved Skjennungen. Nysnøen smelter fort, men skiføret vil trolig vare noen dager.
Se på bildetAnnen påskedag 2017 minnet forholdene ved Skjennungen mer om om jul enn påske. I løpet av natten hadde det falt 3-5 centimeter nysnø, og tidlig på morgenen var den så tørr at blå extra var et meget godt smøringsvalg. Men det gjaldt å være forsiktig, der hvor det hadde vært bart før det siste snøfallet, kom man lett ned på grusen.
Se på bildetPå årets første skikkelige skisøndag var det fullt av folk ved Skjennungen.
Se på bildetOnsdagens nedbør kom som snø i høyden, og når det på forhånd lå en såle av is og hardpakket snø, ble det meget gode forhold i helgen.
Se på bildetOnsdagens snø ga overraskende bra forhold ved Skjennungen den etterfølgende helgen - både for to- og firbente.
Se på bildetSelv om nedbøren har kommet som regn i lavlandet den siste uken, ligger det en god såle av is og snø på veien mellom Tryvannstua og Skjennungen. Her skal det ikke komme mye snø før skiføret er tilbake for fullt.
Se på bildetÅrets første riktige snøfall brakte med seg nok av det hvite gullet til at det var mulig å gå på ski fra Frognerseteren til Skjennungstua, så lenge man ikke var for redd for skiene. At løypa ikke var kjørt opp ennå, var nok fornuftig. Det var såpass lite snø at beltene på en scooter eller løypemaskin lett ville gravd opp grus og stein.
Se på bildetIsen rakk ikke å legge seg helt før den første snøen kom, men nedbør som snø og kaldere vær i vente gjør nok at vi snart har is over hele vannet.
Se på bildetHøsten har kommet et godt stykke på vei inne ved Skjennungen. Mange av bjerketrærne har allerede mistet flesteparten av bladene. Det blåste litt i dag, mens temperaturen lå på ca. ti grader.
Se på bildetDisse to hadde kommet inn til Skjennungen for å fiske. Men om det ble napp, vites ikke.
Se på bildetDen nylig gjennomførte hogsten ved Skjennungen gjør at en av de gamle skihyttene ved vannet nå er lettere å se fra veien. Hyttene er et minne om den tiden da det tok adskillig lengre tid å komme fra byen opp i Marka, og dermed behov for overnattingsmuligheter for den som ville ha mest mulig ut av helgen.
Se på bildetNoen ganger er vinteren som et Kinderegg: nysnø, vinterferie og fullmåne servert samtidig.
Se på bildetSola tittet fram og ga anledning til å ta en stopp og slikke litt sol på seniorturen 26. januar.
Se på bildetEtter en våt start på årets første høstmåned, har vi fått noen flotte dager med temperaturer rundt 20 grader utpå dagen. Men ved Skjennungen (418 moh.) er det ofte lavere temperaturer enn ellers i dette området, og i dag viste de første høstfarvene seg som et penselsstrøk.
Se på bildetDet er ennå mulig å gå på ski fra Frognerseteren for de ivrige, men snøen minker raskt. Bekken spiser seg inn i løypa mellom Skjennungen og Langmyr.
Se på bildetHvis man ikke har noe imot å ta av seg skia noen ganger, går det fortsatt helt fint å gå fra Frognerseteren til Kobberhaughytta og videre. Fra Heggehullet til Langmyr er det sammenhengende snø, som her ved Skjennungen.
Se på bildetOver Skjennungen går det en skiløype som "går i land" til høyre for bjørketreets grener, men i dag var det ikke spor å se. Ikke så rart i det tette snøværet. Når nedbøren gir seg, kommer det en kommunal løypeprepper og sørger for nye spor.
Se på bildetFørste søndag i desember ble en skikkelig nedtur værmessig sett sammenlignet med dagen før, da mange fikk en ordentlig skitur langs skogsbilveier og åpen mark. Søndagen opprant med tykk tåke og skikkelige regnbyger, og ikke mange tok med ski på en rask formiddagstur. Men det gjorde denne karen, som fotografen hørte bak seg ved Skjennungen med skikkelige plask-plask for hvert stavtak. Og da dagens tur var vel overstått, kom sannelig solen frem og ga håp om kuldegrader og muligheter for at issørpa fryser til og gir oss et godt underlag før nye snøfall.
Se på bildetDet har lagt seg et tynt islag på Skjennungen, altfor tynt til å gå på, men pent å se på. I åsen i bakgrunnen skimtes dagens rastemål, Skjennungstua, hvor det var overraskende mange mennesker en helt vanlig onsdag i november.
Se på bildetDagen er allerede 40 minutter lengre, og sola kaster varmende stråler over Skjennungen - "det skinnende vannet". Men små og store vann i Marka er ikke farbare igjen før vi har hatt en god kuldeperiode.
Se på bildetSnart midt i desember, og solen når ikke lenger ned til "det skinnende vannet" - Skjennungen. Men med hvitrimete trær rundt breddene er det ekte førjulsstemning her. Høyere opp i lia mot Skjennungstua er det ikke rim på trærne, det er rene påskestemningen i høyden med høyere temperaturer.
Se på bildetDet var den reneste folkevandring fra de mest populære innfallsportene til Nordmarka i dag. Ikke rart, for man kunne vel knapt tenke seg en bedre høstdag enn denne søndagen. Solen både strålte og varmet. Skjennungen var et av stedene der det var trengsel.
Se på bildetDet er fortsatt brukbare forhold og få bare flekker mellom Frognerseteren og Kikut.
Se på bildetIgjen en tåkedag i Marka, men ved Skjennungsvannet gløttet sola frem i noen minutter. Tåke og mildvær har ikke hatt makt til å fjerne den skjøre isflaten på vannet.
Se på bildetSnart vinter, men ennu er det varme i sola ved skigarden rundt den lille røde hytta ved Skjennungen.
Se på bildet50 bilder vist.