I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det var fint å padle på Bogstadvannet denne onsdagskvelden. Men det var en rar og litt ekkel opplevelse å få skurer av hagl over seg fra en nærliggende skytebane. Det smalt hyppig bak trærne. Utover det var det fine fugler og insekter å se.
Se på bildetTømmerdoppene i Bogstadvann, også kjent som dykalber, står igjen som et minne fra den tiden da det fortsatt var tømmerfløting i Sørkedalselva. Men også her gnager tidens tann ubønnhørlig: Sammenlignet med bilde nr. 20877 fra 1995 har noen forsvunnet helt, og resten har forvitret mer eller mindre.
Se på bildetTo knoppsvaner og en kanadagås tok seg en svømmetur i åpent vann ved Bogstad gård. I vika ved badeplassen, bortest i bildet, har isen begynt å legge seg. En badeglad herre slo hull på isen ved en av flytebryggene før han tok seg en dukkert.
Se på bildetPå Bogstadvannet var det stedvis et yrende fugleliv i dag. Foran dykalbene var en stor flokk gjess forsamlet. Flokken dro senere i lav høyde mot syd over tretoppene i sydenden av vannet. På dykalbene kan det på bildet i fullt antall piksler sees at de to skarvene på bilde nr. 35432 fortsatt sitter der, og at de har fått selskap av en skarv til.
Se på bildetSom et siste minne etter tømmerfløtingen over Bogstadvannet står det fortsatt en rad lensefester, kjent som dykalber, vest i vannet. Dette er tydeligvis en foretrukket hvile- og tenkeplass for storskarv. Til venstre en ungfugl, til høyre en voksen.
Se på bildetVærmeldingen meldte høy vannstand i Oslofjorden, men regnet laget høyvann også i Bogstadvannet!
Se på bildetEn skarv lufter vingene over Bogstadvannet. I bakgrunnen sees roklubbens lokaler. Turen rundt Bogstadvannet er cirka ti kilometer lang, litt avhengig av veivalg. Det er både blåmerket DNT-sti og andre, umerkede stier. Bildet er tatt fra vestsiden av vannet.
Se på bildetDet var knapt en krusning på Bogstadvannets overflate denne fredagen først i november. En times tid senere senket tåka seg, og det meste ble bare grått.
Se på bildetDet går en blåmerket sti rundt Bogstadvannet, men det er mange andre stier også. Den blåmerkede er skiltet til ti kilometer, mens «Bogstadvannet rundt» på UT.no er oppgitt å være 12,6 km. Fotografens vandring på blå- og umerkede stier med en avstikker inn på golfbanen ble av mobiltelefonens innebygde app målt til en mil.
Se på bildetI dag observerte fotografen flere steder såkalt håris på turen rundt Bogstadvannet. Wikipedia kan fortelle at det også er kjent som isull eller frostskjegg, og er en type is som dannes på død ved med form som fint, silkemykt hår.
Se på bildetDet begynner å legge seg is i vikene på Bogstadvannet, som her ved den mest brukte badeplassen.
Se på bildetRestene etter festene for tømmerlensene i Bogstadvannet står igjen som kulturminner etter de store fløtningsanleggene som gjorde det mulig å frakte tømmer gjennom Krokskogen og Nordmarka. I bakgrunnen skimtes Bogstad gård og noen spillere på golfbanen. Over bebyggelsen i åsen skimtes toppen av masten ved Tryvann. For 100 år siden kunne en skimte Soria Moria eller Voksenkollen sanatorium der. Det ble bygget i 1915, men brant i 1919.
Se på bildetEn formiddagstur på golfbanen på Bogstad var ingen dum idé for den som ville komme i julestemning denne siste lørdagen i november. Og på Bogstadvannet var isen i ferd med å legge seg.
Se på bildetEn gang var det stor trafikk med tømmerfløting over Bogstadvannet og videre til sagene langs Lysakerelven. Lenser festet i stolpene i vannet ledet tømmeret på rett vei. Selv om sagene var flyttet til Fossum Bruk og tømmeret ble fraktet med biler, sto stolpene (doppene på ringeriksdialekt, dykalber i Bærum etter de stolpene hertugen av Alba «duc d´Albe» brukte til å drukne sine nederlandske motstandere på når havet flødde) fortsatt på rekke over vannet. Nå skranter de, og i undergangen har en av dem formet seg som et kors til minne om seg selv og kollegaene.
Se på bildetPå et skjær i Bogstadvannet har det den siste tiden vært konkurranse om plassen. I går var det måkene som hadde gjort strandhugg, mens storskarven som regjerte der i dag. Det måtte måkene ta til etterretning. Legg for øvrig merke til trestokkene på bildet. De hadde i tidligere tider en rolle i tømmerfløtingen, og har etter hvert drevet til skjæret.
Se på bildetIsen har ligget lenge på Bogstadvannet i år, men nå er det nok ikke mange dagene før vannet er isfritt. Som vanlig kommer det første åpne vannet i form av en råk i forlengelsen av utløpet til Sørkedalselva (også kjent som Overfloden). Skiløypa over vannet hang igjen som en meget usikker isbre, men måtte gir tapt noen timer senere.
Se på bildetSkiforeningens løypemannskaper tester utstyr og redningsferdigheter før stikking og kontroll av isforholdene på Markavannene.
Se på bildetSkiforeningens løypemannskaper tester utstyr og redningsferdigheter før stikking og kontroll av isforholdene på Markavannene.
Se på bildetSkiforeningens løypemannskaper tester utstyr og redningsferdigheter før stikking og kontroll av isforholdene på Markavannene.
Se på bildetDet er flott utsikt fra tårnet i Holmenkollbakken. Her ser vi mot Bogstadvannet, med Bærumsmarka i bakgrunnen. Det var tåke og dis tidligere på dagen, men de siste restene av dette var nå i ferd med å forsvinne.
Se på bildetBogstadvannet er islagt, og det var flere som prøvde skøytene. Denne gjengen var blant de mer dristige, siden de fortsatte videre helt inn mot Bjørnsgård. Det er råk langt ut i vannet ved utløpet av Sørkedalselva, og de hadde ikke med ispil, bare bandykøller. Det gikk bra..
Se på bildetVi hørte ham lang vei, skøyteløperen fikk vinterstemningen til å stige denne dagen midtveis i desember. Og hvitrimete jorder rundt Bogstad gård passet bedre med det tente juletreet.
Se på bildetVintertegn i form av løypeskilt og utsikt mot Wyllerløypa. Bogstad gård i bakgrunnen, det er lett å skjønne hvorfor den ble anlagt her.
Se på bildetHer har Skiforeningen laget holdbare spor! Enorm gli og stødige spor både for liten og stor.
Se på bildetEtter siste snefall har Skiforeningen tryllet frem de lekreste løyper på Bogstadvannet.
Se på bildetDet var nok fint å padle på Bogstadvannet denne flotte sommerkvelden. Her glir to kajakker forbi 14. fairway på Bogstad golfbane. I bakgrunnen skimtes litt av nedlagte Fossum bruk.
Se på bildetI et flott aftenlys fikk kajakkpadlerne selskap av en fugleflokk som samlet seg for formasjonsflyvning.
Se på bildetI vannkanten nedenfor Bogstad gård trives sensommerblomstene. I bakgrunnen ser vi golfbanen på Bogstad.
Se på bildetEtter en overskyet formiddag tittet solen igjen frem da det led mot kveld ved Bogstadvannet. Med 23 grader i luften var det god sommerfaktor her nedenfor Bogstad gård. Til høyre i bildet ser vi litt av golfbanen.
Se på bildetEn varm og solrik sommerdag nærmer seg slutten, men fremdeles er det behagelig temperatur ved Bogstadvannet. De som var ute og padlet i denne kveldstimen, satte sikkert pris på det.
Se på bildetSelv om klokken nærmer seg 21, er det fortsatt en stund til solen går ned over Bogstadvannet. Dagene er lange og lyse nå.
Se på bildetEgentlig var det nordlyset som skulle fotograferes i kveld, og selv om noe av det ble festet til bildebrikken, gjorde månen det vanskelig fotomessig. Men ved å rette kameralinsen mot sør, ble i alle fall en strålende måne og litt av stjernehimmelen foreviget over et islagt Bogstadvann i løpet av eksponeringstiden på 30 sekunder.
Se på bildetPå årets siste dag kunne man glede seg over solskinn, kuldegrader og god glid over Bogstadvannet.
Se på bildetEtter at solen hadde utfoldt seg over Bogstadvannet, begynte disen å sige inn fra vest. Noen skiløpere hadde tatt sjansen på å gå over vannet, men generelt må stor forsiktighet utvises her, da Bogstadvannet kan ha svært tynn is noen steder.
Se på bildetSelv om kulden hittil i vinter har vært heller beskjeden, har isen begynt å legge seg på Bogstadvannet. Men Sørkedalselva holder fortsatt vannet åpent fra elvemunningen og langt utover. Silhuettene av bygningene til Bogstad Brug står fortsatt skarpe mot solnedgangen, men nå er det ingen damp eller røyk som stiger opp derfra lenger. Snart blir det vel silhuetter av blokkbebyggelse i stedet.
Se på bildetBogstadvannet var helt dekket av is denne dagen, men det var tydelig at det hadde vært mye overvann. Det kom til stadighet dype drønn fra isen, og ingen var denne dagen fristet til å prøve om den fortsatt var sikker eller om det stedvis bare var en tynn hinne over overvannet.
Se på bildetVinterstid var dampen fra Bogstad Brug et tydelig kjennemerke ved Bogstadvannet. Nå ryker det ikke mer. Bogstad Brug er nedlagt, og virksomheten er rasjonalisert over til Bergene Holm i Larvik. En markeringsstikke viser at isen her tidligere har vært bedømt som sikker for folk.
Se på bildetTil å være første søndag i advent, strålte solen sterkt i dag. Det var interessant å se på skøyteløperne som var mellom solen og fotografen. Etter å vært usynlige i solkjeglen over vannet, dukket de opp i silhuettversjon idet de gled ut av det sterke lyset.
Se på bildetSkiforeningens turskøytegruppe hadde valgt seg Bogstadvannet som tumleplass i dag. Her er gruppen samlet rett utenfor Bogstad badeplass, der vi ser litt av Bogstad gård i bakgrunnen. En av deltagerne kunne fortelle at isen var ca. ti centimeter tykk, men at man selvsagt alltid må vurdere lokale isforhold og ha med sikkerhetsutstyr.
Se på bildetDet var en del som forsøkte seg på isen på Bogstadvannet i solskinnet i dag. Det være godt med en hjelpende hånd når skøytekunsten skal læres.
Se på bildetDet nærmet seg 20 varmegrader ved Bogstadvannet denne andre tirsdagen i oktober, og bare farvene i naturen vitnet om hvilken årstid vi har gått inn i.
Se på bildetDet kunne se ut som om denne kajakkpadleren var litt i villrede hvor han skulle legge kursen. Det var jo fint uansett hvor i Bogstadvannet han kom til.
Se på bildetDet var mange båter på Bogstadvannet i kveld. Det var flere som bedrev rotrening der, men kajakkene var i flertall. Var det kanskje et kajakkurs denne gruppen deltok på? Bildet er tatt fra Bogstad badeplass, og vi ser golfbanen som en grønn bakgrunn.
Se på bildetDet vokser godt langs stien mellom Bogstadvannet og det nedlagte Fossum bruk. Her bør syklistene holde lav fart, for sikten er ikke den beste.
Se på bildetMed temperaturer på over 25 grader ble det en flott dag på en av sommerens siste dager. Bildet er tatt ved det nedlagte Fossum bruk ved Bogstadvannet. Her passerer sykkelruten fra Bogstad badeplass til Østernvann. På bildet skimter vi Bogstad gård mellom trærne til høyre, mens en sommerlig utgave av Wyllerløypa ses til venstre for denne. Trestokkene i vannet minner oss på den gang det var tømmerfløting her.
Se på bildetBogstadvannet er treningsarena for Christiania Roklubb. På denne flotte augustkvelden var denne åtteren med styrmann ute på en treningsøkt, og den ble fanget inn i motlyset av fotografens teleobjektiv fra Bogstad gård.
Se på bildetDenne roeren fikk teknikktips fra treneren i følgebåten under en treningsøkt på Bogstadvannet i vakkert ettermiddagslys. I bakgrunnen ser vi litt av golfbanen på Bogstad. Bildet er tatt nedenfor Bogstad gård.
Se på bildetDisse tiriltungene trivdes sikkert svært godt i aftensolen ved Bogstadvannets bredder. Kan du sagnet om Maria Gullsko? Hvis ikke, så finner du det på teksten til bilde nr. 8903.
Se på bildetDet var godt føre over Bogstadvannet tredje juledag. Fem-seks minusgrader og god glid gjorde sitt til at mange prøvde seg på ski over vannet i dag.
Se på bildet50 bilder vist.