I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Skiene må av der løypa krysser bilveien ved Høgåsen. Myra skifter navn fra Stormyra til Høgåsmyra hvis du zoomer i kartet.
Se på bildetDet ble en hyggelig kveld som startet med en spesielt vakker solnedgang over Ringerike, her sett fra en hytte ved Høgåsen.
Se på bildetI deler av Treningsrunden (Ved Høgåsen på Krokskogen) har det foregått enormt mye skogsarbeid i vinter. Dette har gitt kraftige (midlertidige) skader på løypenettet. Arbeidet er ferdig i deler av løypa, og der har Skiforeningen foretatt omfattende reparasjon/rehabilitering av løypene, slik vi ser her fra området mellom Borgersetra og Holsledningen over Klotermyra. Det er hentet store snemengder fra tilgrensende myrområder og det er etterpå planert, preparert og satt spor. Resultatet er en fantastisk «ny» løype!
Se på bildetI deler av Treningsrunden (Ved Høgåsen på Krokskogen) har det foregått enormt mye skogsarbeid i vinter, noe tømmerveltene vitner om. Arbeidet er ferdig i deler av løypa, men ikke her i traktorveien som kommer ut ved løypekrysset ved kraftgaten (Holsledningen) ved Høgåsen. Ikke prøv å gå inn traktorveien, for der er det dype spor med jord, knust is, tettpakket sne og høy «midststripe»!
Se på bildetBilde nr. 37537 er tatt fra hytta på dette bildet. Den ligger lengst vekk fra Høgåsveien og er mindre enn de andre, ganske store hyttene i dette området. Det fører bare utydelig og kronglete sti dit, og for noen år siden så det ut som om den var overgitt til fritt forfall, se bilde nr. 37539 fra november 2011.
Se på bildetPå kanten av Høgås nedenfor Høgåsmyra ligger det noen hytter med flott utsikt mot syd og vest. Her er en liten smakebit mot Gaustatoppen, med sine karakteristiske hvite striper. Mot syd er det fri sikt mot Gyrihaugen, se bilde nr. 24657 fra desember 2015.
Se på bildetDet har vært noen få netter med kuldegrader i Marka hittil i høst. I natt krøp temperaturen så vidt under null, og det var synlig på denne putten ved veien over Høgåsen. Fotografen hadde ikke med skøytene, og lot derfor være å teste tykkelsen.
Se på bildetLitt nysnø siste natt gjorde at det var til dels bra forhold i Treningsrunden i ettermiddag. Hogst gjør at det er utsikt helt til Storflåtan og Oppkuven-massivet.
Se på bildetHer har de lagt på litt grov pukk, vannet står i grunnen, og ødelegger bæringa på veien. Fra toppen ved Høgåsen og ned til Sæterroa er veien ikke veldig god. Ta det med ro her!
Se på bildetNå har høsten kommet i høyden. Klart og fint, og myra står klar for vinterens skitrasé.
Se på bildetAlltid koselig å se sauer når man er ute på sommeren. Disse traff fotografen på under en løpetur på flere mil på Krokskogen i dag.
Se på bildetNå når løvtrærne har mistet bladene og vegetasjonen på marken har visnet og falt, er det lett å se at det er to fâr i Høgåskleiva: et bratt og veltråkket, og et slakere, bredere og mer overgrodd. Det siste er etter en tømmervei som fortsatte over myrene nedenfor kleiva, mens det første er en sommersti som tar en kortere, tørrere og mer kupert rute nedover mot Østre Purvollen.
Se på bildetI Høgåskleiva var det tele, men bart og tørt. Idéelle forhold for en vinterlig fottur. For det meste var forholdene slik ellers i terrenget der det var skog, med frosne småmyrer og bekkesig.
Se på bildetPå Høgåsmyra/Stormyra har det vært stor aktivitet i det tynne snølaget: tråkk av mange føtter før siste mildværsperiode i sirkler med forskjellige senter og diametre. Selskapslek eller rite? Føret er typisk for myrene i området: lite snø, skare som ikke bærer der det ikke er spor, isete og glatt i de få skisporene som var der.
Se på bildetFersk og eldre snø prydet veikanten på Jaklefossveien ved Høgåsen/Stormyra. På sykkelturen mot Sørkedalen og Oslo lå det mange gamle brøytekanter i skyggefulle områder. Blå bånd som indikerer en kommende kjentmannspost vinket også et sted underveis.
Se på bildetTåka kom sigende over Stormyra lørdag ettermiddag, men da vi kom høyere i terrenget opp mot Ringkollen, ble det igjen klarvær.
Se på bildetRokkemyrfjellet i sydvest tar mesteparten av utsikten mot Tyrifjorden (Storfjorden). Bak dette skimtes på venstre side Storøya, og, til høyre for midten, sydenden av Røyselandet. Av fjorden er ytterkantene mot Vest-Modum (Finnemarka), mot utløpet ved Vikersund og mot Øst-Modum og Holleia fortsatt synlige.
Se på bildetSelve solnedgangen denne kvelden ble ikke av de mest spektakulære, men sollyset var ganske sterkt og gyllent. En sjekk av fargekomponentene i bildet viste lite annet enn rødt og gult. Til venstre Gyrihaugens karakteristiske profil, med Forsvarets anlegg på toppen i silhuett. Lyset traff en av parabolantennene slik at den så ut som en sterk lyskaster, også synlig på dette bildet for den som har god skjerm.
Se på bildetPå Høgåsen ligger det noen hytter i overgangen til bratta mot sydvest. Eierne har vært meget bevisste på å holde de beste utsiktene frie fra skog. Her ser vi mot et snødekt Norefjell. På Høgåsen var det ikke snø, og de store myrene hadde fortsatt ikke tele som bar en mann. Men Damtjern hadde blankt isdekke.
Se på bildetGress og ikke snø i skiløypa mellom Ringkollen og Storflåtan. Ikke så rart, en mandag i september. I horisonten så vi masten på Røverkollen og kanskje synes den også på bildet. Hjemturen på sykkel gikk gjennom en folketom Krokskog i begynnende høstfarger.
Se på bildetSola skinner over monstermastene på Høgåsen, men over Storflåtan ligger tåka ennå.
Se på bildetHolsledningen og Norefjell med fremdeles mye sne på, et bilde på hvor heldig stilt vi er i Norge når det gjelder ren energi. Men denne ledningen (og andre) skulle aldri vært lagt gjennom Marka. Kraftpartiet tok ikke hensyn til de store protestene. Bildet er tatt fra Høgåsen ved Ringkollen på veien mellom Stormyra og Langtjern.
Se på bildetNorefjell med Heradsbygda sett fra Høgåsen mellom Stormyra og Langtjern.
Se på bildetEn tragisk ulykken inntraff om formiddagen 21. mars 2014. Skiforeningens populære løypebas gjennom 36 år, Svein Gulbrandsen, omkom da i en ulykke med preppemaskinen. Etter det har skiløpere hatt minnevandring i Treningsrunden, hvor de har markert stedet der ulykken inntraff. Mange har lagt ned blomster og tent lys sist uke.
Se på bildetEtter sytten timer med sol over Osloområdet siden nyttår var det godt å gå inn i den attende, nittende osv. timen. Her på vei mot Vassendvika og Storflåtan i noe som føltes som påsketid.
Se på bildetNordvest for Storflåtan har man foruten kraftmastene utsikt over Storflåtan og Vesleflåtan. Hvilket tårn man ser i bakgrunnen, vet fotografen ikke. Det så i hvert fall ut som penværet holdt seg østpå. Men løypene kunne vi ikke klage på.
Se på bildetEtter tunge bakker opp fra Jaklefoss skuer vi utover Storflåtan fra Høgåsen. Men det er dessverre ikke varmedis denne siste lørdagen i juni, tåka gjør sitt til at det er lite utsyn i 12 grader og lett duskregn.
Se på bildetSkisesongen er definitivt forbi i hovedløypa mellom Ringkollen og Skansebakken, her mellom Borgersetra og Vassendvika. Men når skisesongen er forbi, starter straks sesongen for fotfolket, og i en liten overgangsperiode er det nå like fint å følge skiløypene som blåstiene.
Se på bildetI bakkene mellom Høgåsen og Vassendvika måtte skiene av i dag. En altfor tidlig vår skapte brudd i sambandet. Men føret holdt hele veien videre til Sørkedalen, og universalklister var et greit valg for dem som ikke skøytet.
Se på bildetVi besøkte hytta på bilde nr. 37538 første gang i november 2011. Da var stien dit ganske gjengrodd, og hytta bar sterkt preg av å ikke være i bruk eller bli vedlikeholdt. Den gang syntes vi at et bilde av et stuevindu viste tilstanden tydelig nok. Siden da har den tydeligvis blitt tatt i bruk igjen og blitt rehabilitert både utvendig og innvendig.
Se på bildetGamle o-kart viser to små og tildels utydelige stier fra Purvollen forbi Tolleråsen og til Stormyra (Høgåsmyra på gamle kart). I begynnelsen går de gjennom gamle og nye hogstfelt og er nokså usynlige, men der bratta starter viser den nordvestligste seg å være en oppbygd gammel tømmervei. Fortsatt vedlikeholdt med kutting av falne trær og forbedret med klopper og planker i myrene.
Se på bildetFantastisk vær i dag, men kaldt og særlig i utforkjøringene og nede på vannene. Tildekking av ansikt måtte til i dag, og her på toppen av Høgåsen er snart Kristin klar til å sette utfor.
Se på bildetSelv ikke kraftledningen greier å ødelegge den flotte utsikten fra toppen av Høgåsen og mot Storflåtan.
Se på bildet"Monstermastene" fra Holsledningen ødelegger ikke idyllen i Treningsrunden - her på vei opp mot Høgåsen. Langt der nede skimtes Storflåtan.
Se på bildetKraftmastene skjemmer, men her opp fra Storflåtan var det i dag fint føre, med klister og voks under skiene. Langt i bakgrunnen sees Kikutmassivet.
Se på bildetPå denne solrike oktoberdagen kunne man nyte utsikten nordvestover fra Høgåsen etter å ha syklet opp hit fra Sæterroa. Nedenfor skogen ligger Ringeriksbygdene med de snedekte fjelltoppene i bakgrunnen.
Se på bildetFra Høgåsen er det panoramautsikt mot sørøst. Vi ser bl.a. Storflåtan (nærmest), Vesleflåtan og Oppkuven (til høyre). Bildet er tatt ved enden av Stormyra, tett innunder toppen av Høgåsen. Fra selve topp-punktet er det lite å se - der er det tett skog.
Se på bildetEtter tråkk i lange motbakker opp fra Langtjern, går det lett ned mot Stormyra, tett innunder Høgåsen. Ved motsatt ende av myra, som vi ser gjennom skiløypetraséen til høyre, venter mer nedoverbakke mot Storflåtan.
Se på bildetVed Stormyra ser en godt Storflåtan i sørøst, i tillegg til kraftlinjene. Holslinja kommer fra Hol-Aurland, skjærer gjennom Nordmarka, blant annet forbi Langlia, Fyllingen, Skjærsjøen og Ullevålseter. I 1948 forårsaket planene om denne utbyggingen det største demonstrasjonstoget Oslo har sett.
Se på bildet42 bilder vist.