I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Da jeg gikk forbi Vakersetra i september 2016, var det full aktivitet der med å sjekke hva av tømmeret som måtte skiftes. Nå har arbeidet kommet mye lenger, og arbeiderne kunne fortelle at størhuset skulle rehabiliteres fullstendig og deretter leies ut. Men som bildet viser, er det fortsatt mye å som gjenstår.
Se på bildetI teksten til bilde nr. 19715 skrev jeg at den gamle løa på Nedre Vakerseter er panelt over det gamle tømmeret. Dagens eier, Ottar Riis Strøm, påpeker at det ikke er riktig, og har følgende historie om løa: «På 1940- tallet datt løa ned på grunn av stor snømengde på taket. Slik lå den flatpakket til begynnelsen av 1970-åra. Da tok min far ned en låve på gården Vaker i Norderhov. Materialene ble gjenbrukt for å gjenreise løa på setra vår. Den er satt opp som et reisverk. Platene på taket er også fra den gamle låven som opprinnelig var bygd ca. 1935. Jeg var selv med på å sette løa opp. Noen av de opprinnelige tømmerstokkene ligger fremdeles inne i huset.» Bildet fra 1936 viser tydelig at det ikke er samme løe som står der nå.
Se på bildetLøype 461 går rett forbi Vakersetra, før den møter hovedløypa på nordsiden av Heggelivannene.
Se på bildetDet går en morsom scooterløype mellom Nordre Heggelivann og Langtjern. I dag var det flotte forhold i denne løypen, som her ved Vakersetra.
Se på bildetSom omtalt under bilde nr. 19714 fikk nedresetra nytt størhus i 1929 etter brannen i 1928. Begge størhusene var opprinnelig like, men på nedresetra har etter hvert endeveggene delvis blitt dekket med panel over tømmeret. Gamle bilder viser at også løa opprinnelig var i tømmer, men den ble på 1970-tallet erstattet av en panelt reisverksløe. Bilde nr. 27206 viser både gammel og ny løe, og gir historien bak den.
Se på bildetVakersetra er egentlig to setre. Øvre Vakerseter var seter for gården Øvre Bure, mens skrivergården Vaker holdt til på Nedre Vakerseter. Etter at det kanskje 300 år gamle størhuset på nedresetra brant ned vinteren 1928, fikk begge setrene i 1929 nye og like størhus oppført i tømmer. På øvresetra var det seterdrift helt til 1947 med den legendariske Signe Bure som budeie. Da seterdriften tok slutt, bygget hun serveringsstedet Bureheim ved Grantopp langs Gamle Ringeriksvei.
Se på bildetLeietaker på Vakersetra har anlagt en liten vedfyrt badestamp i bekken som kommer ned fra Langtjerna
Se på bildetHer ses et av de nederste husene på vollen
Se på bildetJanuarkulde på Vakersetra, som ligger ved foten av Gråberghaugen og like ved Nye Heggeliveien
Se på bildetDet nederste huset på Vakerseter har etter hvert fått granskogen ganske tett innpå seg
Se på bildetI dag var det solskinn på Krokskogen, og i og med at dagene nå begynner å bli lengre, blir det stadig mer sol å få for Vakersetra, i alle fall for det øverste huset på vollen.
Se på bildetScooterløypen fra Langtjern mot Møkkalitjern går forbi Vakersetra like ved den kryssende løypen på skogsbilveien øst for Nordre Heggelivann. I dag var det bare spor etter en enslig skiløper som hadde prøvd seg i utforkjøringen fra Vakersetra til vannet.
Se på bildetPå Vakerseter øst for Nordre Heggelivann (nordvest av Gråberghaugen) har det vært seterdrift i mannsaldre. Gårdene Store Vaker - Vaker Nordre og Bure (Nordre og Vestre) setret her. Det var gårdene Store Vaker og Bure Vestre som eide husene mens de andre to gårdene bare hadde seterløkker her. Store Vaker ble gjenoppbygget etter en brann i 1928. Før det skal denne setra ha vært den eldste på hele Krokskogen og kanskje over 300 år gammel.
Se på bildet13 bilder vist.