I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Løypa fra Damtjern til Langtjern går rett forbi Purvollen. Her hadde det vært besøk av hare, ekorn og kanskje en rev, men ikke folk. På våningshuset har taket gitt etter over tilbygget, og vindskien har falt ned. Uthuset har fortsatt hull i veggen, og påbygget med utedassen blir stadig mer skjevt.
Se på bildetSist jeg besøkte Østre Purvollen, i januar 2017, hadde inngangsdøra kommet på plass igjen, og det var ryddet litt, se bilde nr. 26643. Nå var det slått to store hull i den, og de nederste tre tømmerstokkene i veggen var røsket vekk. Skogsdrift lenger nord hadde også gjort veien dit til en grisebinge. Det ble et trist og utrivelig gjensyn.
Se på bildetFotografen ankom Østre Purvollen akkurat da dagens siste solstråler traff de nokså slitne husene der. Tynt snødekke også her, skare som ikke bærer. Løypa fra Damtjern til Langvann var kvistet over Damtjern, så fulgte et stykke gjennom glissen skog med steiner som stakk opp, og deretter var det helhvitt gjennom det åpne området videre. Gammel prepping med scooter, og sparsomt med skispor. Fra Åsa langs veien oppover var det stort sett bart helt til den nederste parkeringsplassen før Damtjern, da ble det plutselig brøytekanter og snø i terrenget. Ingen skiløpere eller ferske skispor var å se.
Se på bildetBildet viser at her har svillstokken i stuedelen råtnet opp fullstendig, og er rett og slett borte. Svillene som bærer stuegulvet, har dermed mistet understøttelsen. Gulvet henger ned, og man kan se inn i stuen utenfra. Også i stokkene ovenfor denne er det omfattende råteskader. Her går enda et minne fra en ikke fjern fortid tapt.
Se på bildetHer var inngangsdøren ikke bare åpen, den var også revet løs fra hengslene og lå ved siden av hytta. Innvendig var det delvis bare rot. Kjellerlemmen var revet løs, og det var åpent mot kjelleren. Men egentlig var det ikke spor etter innbruddstyver, bl.a. sto en ghettoblaster fortsatt godt synlig med antennen uttrukket. Stuerommet ved siden av var fullstendig tømt for møbler. Kanskje har noen forsøkt å berge det som fortsatt hadde verdi for eierne?
Se på bildetPurvollen seter er velkjent av både skiløpere og fotturister. Men øst for denne er det to andre gamle tømmerhus, et våningshus og en driftsbygning. Dette kan også ha vært en mindre seter, men er ikke navnsatt på kart eller i seterregistret fra ca. 1935. Dette er for øvrig noe mangelfullt når det gjelder mindre og/eller nedlagte setre. Vi har fotografert den ved mange anledninger tidligere, f.eks. i 2011, se bilde nr. 24655, og gått forbi den enda flere ganger. Denne dagen var det synlig på lang avstand at inngangsdøra sto åpen. Men her var det mye mer som var galt, se bilde nr. 24653 og bilde nr. 24654.
Se på bildetRundt Purvollen er det mange store hogstfelt. Når sol og tåke samarbeider om å skape dybdevirkning og fjerne sjenerende bakgrunn, kan til og med flatehogst være dekorativ.
Se på bildetSom bilde nr. 22434 viser, lå Damtjern i tåka, mens Purvollen var akkurat over grensen og lå badet i sol. En antydning til tåke er synlig i venstre bildekant. På den lille vannputten holder nattisen fortsatt stand i solen. På skyggefulle åpne områder holdt rimet seg hele dagen, og på myr i skygge hadde det så vidt krava på. Husene på Purvollen har forfalt betraktelig siden vi sist var der i november 2011.
Se på bildetDe siste solstreifene har akkurat forlatt tretoppene mot Damtjern, og det blåser en ganske kald vind. I dette lyset ser Purvollen mye eldre og medtatt ut enn i solen på bilde nr. 15173.
Se på bildetDette bildet viser at allerde i 2011 hadde svillstokken i stuedelen råtnet opp fullstendig, men denne skaden overså vi den gang. Ellers var bygningene i tilsynelatende brukbar stand. Overbygget over inngangspartiet var i orden så sent som i oktober 2014. På driftsbygningen har en av bølgeblikkplatene på taket blåst av det siste året, så taket lekker og råteskader er uungåelige også der.
Se på bildetDet er ikke pent å titte gjennom vinduet i andres hus, men fristende å la kameraet gjøre det. Innredningen her kan vel beskrives som solid og nøktern.
Se på bildetDet var varmt og godt i solveggen på Purvollen i dag, termometeret viste opp mot 10 °C. Vollen er fortsatt åpen og fin, og fra denne vinkelen ser husene gamle, men ikke altfor medtatte ut.
Se på bildetEtter at det er hogd en del skog ved Purvollen, er utsikten mot Damtjern upåklagelig.
Se på bildet"Hovedhuset" på Purvollen er ikke akkurat nymalt, men forfallet er langt mindre synlig her enn på noen av de andre husene på den gamle setervollen.
Se på bildetDen gamle finneplassen Purvollen ligger nå godt synlig fra sykkeltraseen nordvest for Damtjern.
Se på bildetEtter at det ble hugget ved Purvollen, er innsynet mot stedet blitt betraktelig bedre.
Se på bildetDenne nedlagte seteren ligger rett nord for Damtjerns vestende. Helt dødt er det likevel ikke her, for det ligger en hytte litt lenger nord på setervollen, omtrent 100 meter unna disse noe slitne bygningene.
Se på bildet17 bilder vist.