I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Den kanskje fineste tiden for fotturer i Marka er dagene, eller ukene, sent på høsten med frost i bakken før snøen kommer. En slik dag var det i dag, lørdag 24.11.18, med høytrykk og minusgrader. Kjerkberget (620 moh.) var vendepunktet, og Skansebakken utgangspunkt. En fin høsttur på froststiv mark, med pigger under skoene!
Se på bildetToppen på Kjerkeberget er lettest besteget fra sør. Ifølge Markadatabasen er stien som går opp fra sideveien til Gråseterveien umerket. Det er en sannhet med modifikasjoner: Vel er ikke stien blåmerket, men i starten er det varder som viser vei, og går man tilbake samme vei, viser dette skiltet like nedenfor toppen at man er på rett spor.
Se på bildetEt nylig besøk på Kjerkeberget på Krokskogen fristet fotografen til å vende tilbake på sankthansaftens morgen for å se soloppgangen. Dessverre var skyene litt mer til stede enn yr.no hadde indikert, men fargespillet ble desto større.
Se på bildetKjerkeberget på Krokskogen har en utrolig flott utsikt, særlig i sydlig retning, hvor Oslofjorden dominerer utsynet. Men her er teleobjektivet vendt noe mer mot sydvest.
Se på bildetEt nylig besøk på Kjerkeberget på Krokskogen fristet fotografen til å vende tilbake med et litt bedre teleobjektiv. Her ser vi utsikten mot Oslofjorden, med alpinanlegget på Kolsås omtrent midt i bildet.
Se på bildetPå en av årets lyseste netter ser vi her korset på Kjerkeberget på Krokskogen, og litt av den fantastiske utsikten sørover mot Oslofjorden.
Se på bildetToppen på Kjerkeberget er lettest besteget fra sør. Ifølge Markadatabasen er stien som går opp fra sideveien til Gråseterveien umerket. Det er en sannhet med modifikasjoner: Vel er ikke stien blåmerket, men som seg hør og bør når man er på vei til fjell,s er der varder som viser hvor man bør sette fra se sykkelen og ta beina fatt.
Se på bildetKjerkeberget på Krokskogen stikker 620 meter over havet, og vegetasjonen er sparsom. Det gjør at utsikten er formidabel, særlig sørover, hvor man ser nettopp havet, i form av Oslofjorden.
Se på bildetLenger sør i Europa er det ganske vanlig å møte et kors på toppen av et fjell, men i Oslomarka er Kjerkeberget like sør for Søndre Heggelivann det eneste sted fotografen har sett noe slikt. Ifølge Markadatabasen ble korset i sin tid funnet i Hølet under fossen i Gryta og fraktet opp på toppen av kjentfolk. Utformingen av varden på toppen av berget bidrar også til å gi stedet er sakralt preg.
Se på bildetKjerkeberget på Krokskogen stikker 620 meter over havet, og vegetasjonen er sparsom. Det gjør at utsikten er formidabel, særlig sørover, hvor man ser nettopp havet, i form av Oslofjorden.
Se på bildetFantastisk utsikt fra toppen av Kjerkeberget/Høgåsen, der man kan se helt til Drøbak og Hvitsten på en klar dag som denne.
Se på bildetVarden på Kjerkeberget er utsmykket med det som ser ut som et kors. Det er egentlig et gammelt lukebeslag som ble funnet i Heggelielven ved Gryta og båret opp hit av noen vandrere med fantasi og tiltakslyst, ifølge boken «Krokskogen på kryss og tvers» av Sverre Grimstad.
Se på bildetTil høyre sees den høyeste kollen på Kjerkeberget, 620 moh. Høgåsen-Kjerkeberget ligger sør for Søndre Heggelivann og byr på fin utsikt fra toppen, og den ville Søttjerndalen i vest. Dagens fremkomstmiddel var truger.
Se på bildetDenne myra ligger på den nordvestre delen av åsen der Kjerkeberget (620 moh.) er høyeste topp. Fotografen har kronglet seg opp fra Søttjerndalen på vei mot Kjerkeberget. Truger var best egnet fremkomstmiddel i den dype løssnøen, og vi kan trygt underskrive på at Markadatabasens beskrivelse "vill og trang med mye gammelskog" stemmer.
Se på bildetHer ser vi de vestlige delene av Oslofjorden, fra toppen av Høgåsen-Kjerkeberget, som ligger sør for Heggelivannene. En av mange flotte utsiktstopper på Krokskogen. I dag folketomt, sol og litt kjølig vind. Her var en kjentmannspost i forrige periode, men den er tatt ned nå.
Se på bildetPå Høgåsen-Kjerkeberget sør for Heggelivannene står det et kors. Det stammer visstnok fra skåveggen ved Gryta og er bragt dit av "vardebyggeren", han som har laget både varden på toppen og de små vardene som markerer stien opp fra sør. Dette stedet var kjentmannspost i perioden 2006-08.
Se på bildetToppvarden på Høgåsen ved Søndre Heggelivann har et "kors", som ikke skyldes noe forsøk på å etterligne korstradisjonen fra Alpene. Det ble satt opp av to lokalkjente menn rundt 1990, og er mest sannsynlig et gammelt lukebeslag funnet i Gryta i Heggelielva.
Se på bildetHøgåsen-Kjerkeberget ligger sør for Søndre Heggelivann, og er kjentmannspost i perioden 2006-08. Her får du en storslagen utsikt!
Se på bildetTåke ingen hindring! Eva Andersen knipset meg først ved Nedre Lysedam og deretter i tåka på Kjerkeberget. Og under rasten på toppen dukket det frem ialt 3 personer etterhvert i tåka. Det er flere enn oss som trosser været for en fin tur.
Se på bildet19 bilder vist.