I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Sterk sønnavind og lett snø fra morgenen av, men så klarnet det opp og ble sol. Da vi hadde passert Tveiter gård på vår tur rundt Semsvannet, badet den sene novembersola Skaugumsåsen i gyllent lyst. Samtidig stilnet også vinden så vannet ble blankt, og åsen kunne speile seg i fred og ro en kort stund før det igjen blåste opp, denne gangen med kald vind fra nord.
Se på bildetI lavlandet startet lørdagen med tåke, mens det var skyfritt i høyden. Det var som ellers denne høsten stort oppmøte på Skaugumsåsen, og herfra kunne vi etter hvert se at også områdene nær fjorden fikk klarvær. I solen var det behagelig temperatur, og mange tok en lang pause for å nyte utsikten. Vi fikk ikke kontakt med hjortelusfluer på dagens tur.
Se på bildetEt bilde av Skaugum og Skaugumsåsen sett fra Vardåsen. Et litt uvanlig motiv. Man skimter folk på toppen av Skaugumsåsen. Bildet er tatt 29. mars 2020, midt under nedstenging av Norge og usikkerhet rundt koronapandemien og dens konsekvenser for oss alle. Kongehuset betyr kanskje mer nå enn i mer normale tider.
Se på bildetI motlyset kunne vi fra Djupedalsåsen se hvordan morgentåken fortsatt lå i forsenkninger i terrenget sørover.
Se på bildetDet var nydelig høstvær i dag, og fra Djupedalsåsen (åsen rett vest for Skaugumsåsen) var det god utsikt nordøstover. På bildet ser vi Kolsåstoppene, med masten på den søndre toppen litt til venstre for midten av bildet. Dit er det 7,5 kilometer i luftlinje fra kameraet. I bakgrunnen til høyre ser vi Tryvannstårnet, og Wyllerløypa ses noe til venstre for dette. Den røde gården til venstre i bildet er Tanum gård, og Tanum kirke kan skimtes rett til høyre for den, mellom trærne. Den hvite bygningen nede til venstre er Bjerketun behandlingshjem.
Se på bildetI sol fra siden forfra og dis står Asker prestegård og Asker kirke tydelig ut foran Asker sentrum.
Se på bildetHøstfarger og Indian summer med strålende sol, mer enn 15 varmegrader, og fuktig luft med blådis ga muligheter for motiver med annerledes belysning. Her er utsikten fra Skaugumsåsen til Skaugum og videre mot Heggedal. Oslofjorden er så vidt synlig i øvre venstre hjørne.
Se på bildetBlåstien mellom Djupedalsåsen og Skaugumsåsen krysser en trang dal med varmekjær løvskog. Flere steder var den dekket med gule blader, mest fra lønn, som hadde blåst av under vindværet dagene i forveien.
Se på bildetDjupedalsåsen er åsryggen vest for Skaugumsåsen. Ikke navnsatt på turkart M 1 : 50 000, men merket med rød K, fordi den er en gammel bygdeborg. Bratte sider mot øst og vest, spor etter murer mot syd, og fortsatt ganske bra utsikt. Mot vest gir tre tørrgraner kontrast i utsikten til Bergsåsen og Furuåsen, som er preget at blå varmedis.
Se på bildetMorgentåken er i ferd med å forsvinne når formiddagssolen får tak. Utsikten fra Skaugumsåsen er vidstrakt, kameraet yter den ikke full rettferdighet. Stien opp og ned sørtuppen av åsen er svært bratt, og en skal være svært forsiktig på nedturen. Det finnes også andre stier i området, i tillegg både naturreservater og et landskapsvernområde.
Se på bildetTil nå er det ingen vinterbilder fra selve Skaugumsåsen i Markadatabasen. Kanskje ikke så rart, for det går ingen skiløyper opp dit, og det var heller ingen skispor. Men de fleste blåstiene er tråkket opp, så det er egentlig ingen unnskyldning for å la være å ta turen dit vinterstid. Dette er kløften som leder bl.a. stien fra Franskleiv opp til toppen.
Se på bildetDenne dagen opprant med sol, men yr.no spådde snø fra kl. 16:00. Her er skyene i ferd med å overta, og Oslogryta og fjorden ser nokså dystre ut. Mellom øyene er fjorden for det meste dekket av is. Color Line til Kiel ligger fortsatt ved kai, tre kvarter etter normal avgangstid.
Se på bildetRett øst for Tangen ved Semsvannet går det en morsom sti oppover vestsiden av Skaugumsåsen. Partiet på bildet er steinete, men stien er godt bygget opp og grei å gå. En liten stund senere kommer man til et flott utsiktspunkt, der man har godt overblikk over blant annet Semsvannet og Bergsåsen. Stien fortsetter oppover mot Djupedalsåsen, der den møter blåstien som går videre til toppen av Skaugumsåsen.
Se på bildetFor litt over et år siden fullførte Asker Turlag merking og skilting av stisystemet over Skaugumsåsen. Det gjør det enkelt å ta seg fra toppen av Skaugumsåsen til Djupedalsåsen (bildet), der det er en bygdeborg. Herfra kan man for eksempel ta seg ned til Semsvannet ved Tangen.
Se på bildetNår fiolen natt og dag blomstrer, da er vinteren definitivt forbi. Disse pyntet opp på Skaugumsåsen på nasjonaldagen.
Se på bildetPå Skaugumsåsen ble det den 30. august 2014 satt opp en sikteskive. Her er den, sammen med en god del av den usikten den dekker. På fjorden er Color Magic på vei til Kiel, og har akkurat passert lekteren (rød flekk) som driver på med å sprenge vekk grunner i farvannet der de større skipene må gå.
Se på bildetChristina (t.v.) og Amanda Unneberg fikk god utsikt fra Skaugumsåsen på augusts første dag. Været var bra, selv om det kom noen skyer etter hvert.
Se på bildetDet er store jorder i området Sem/Skaugum, og over dem hever Skaugumsåsen seg. Denne dagen var den delvis innhyllet i tåke, og vått var det over alt.
Se på bildetSolen kom og gikk litt i dag, men her fra Semsvannets bredder fikk vi noen øyeblikk hvor den vårgrønne Skaugumsåsen lå badet i sol.
Se på bildetPå toppen av Skaugumsåsen stod fiolen natt og dag i full flor. Det passet fint med litt blomsterpynt på 17. mai. I bakgrunnen til høyre ser vi bolten som står på toppen av åsen.
Se på bildetMens det var skiføre i en annen del av Akershus fylke, var det full sommer i Asker. Blomster, gress og blader stod i sommerdrakt ved foten av Skaugumsåsen på nasjonaldagen.
Se på bildetDjupdalsåsen ligger på grensen til spennende og ville Skaugumsåsen naturreservat med mange dype daler og høye åser, og med stier på kryss og tvers. Bygdeborgen mener man er fra folkevandringstiden, ca. 400-600 e.Kr, og det finnes rester etter en ganske lang nedrevet mur på nordsiden og nedraste svære steiner på sydsiden av toppen. Det antas å ha vært treverk oppå murene.
Se på bildetFra Skaugumsåsen er det kjempefin utsikt, spesielt mot bebyggelsen nær den indre delen av Oslofjorden. Dette bildet er tatt nordøstover fra fra toppen, og i teleobjektivets bildeutsnitt kan vi dra kjensel på flere steder. Helt i bakgrunnen skimter vi Tryvannstårnet oppe på åsen, og deler av hovedstaden er også godt synlig på bildet. Midt i bildet har vi Kalvøya, der broen til Kadettangen og Sandvika går fra den venstre siden av øya. Bak Kalvøya har vi Høvikodden, der kunstsenteret og Veritas lett kan identifiseres. Mange båter ligger til havn i Solvik, ved Lakseberget ved E18 (til venstre i bildet) og ved Slependen (nærmest kameraet), til venstre (nord) for Nesøya. Fornebulandet er også me på bildet, i alle fall er litt av dette området kommet med tilhøyre, rett bak Veritas.
Se på bildetIngen tvil om at furutreet i bergveggen på Skaugumsåsen hadde god oversikt over Oslo, Bærum og Asker i dag.
Se på bildetVel nede bratta går det en opparbeidet sti, kalt Øvre Kanonvei, gjennom ura under stupene og ned til Svartdalen. Så lenge det ikke er løv på trærne, er det ganske fin utsikt både mot stupene og i retning Semsvann fra stien. I Svartdalen var det slalåmbakke til ca. 1970.
Se på bildetUte på stupkanten klorer velvoksne furuer seg fast, men livet er hardt her ute. Bilde nr. 18994 ble tatt fra gropa nede i høyre hjørne av dette bildet. Herfra går stien mot venstre (øst) over den lille kollene, og så videre ned bratta på graskledte hyller. I dag var disse delvis dekket av is, og denne stien anbefales ikke før det også blir varmt om nettene.
Se på bildetDen umerkede stien mot syd på bilde nr. 18993 kommer forholdsvis plutselig ut på stupkanten mot Semsvannet og gir fin utsikt over dette med Tangen i venstre side. De mørke flekkene på vannet er skiløpere og fotgjengere som nyter det fine været. Se også bilde nr. 16663, som er tatt om sommeren.
Se på bildetDen enkleste adkomsten til og fra bygdeborgen er den blåmerkede stien, som er omtalt under bilde nr. 18991. Et kortere og til dels mer spennende alternativ er å gå videre på den umerkede stien som fortsetter på ryggen mot syd. Til å begynne med veksler den mellom rygger og trange smådaler.
Se på bildetTørrfurua markerer slutten på den blåmerkede stien og et slags midtpunkt i bygdeborgen. Restene av steinmurene i nord og i syd er fortsatt gjemt under snøen. I bakgrunnen til venstre anes Ramsåsens profil, til høyre for furua Kolsås, deretter Wyllerløypa, Tryvannstårnet og Holmenkollen. Stien mot nord fortsetter nedover ryggen og dreier så mot øst og opp på Skaugumsåsplatået.
Se på bildetDjupedalsåsen vest på Skaugumsåsen er en markert rygg i retning nord-syd. Skilt fra Skaugumsåsen mot øst av en dyp og trang dag med stup, og med tallrike skrenter og stup mot vest. Bildet viser utsikten mot Semsvannet, og den blåmerkede og veltråkkete stien fra Tømmervika i Semsvannet. Den starter som den fint oppbygde Nedre Kanonvei, men tar av fra denne mot øst og krangler seg deretter bratt opp mot bygdeborgen.
Se på bildetDe fleste bildene av Skaugumsåsen er nok tatt fra vest. I lav ettermiddagssol ser østsiden slik ut.
Se på bildetNok en byge skaper regnbuer over Asker, se bilde nr. 17243. Et gammelt sagn sier at det skal være en gryte med gull der regnbuen ender. Det oppfordres til å ta en tur på Skaugumsåsen for å se om det stemmer.
Se på bildetKraftig bygevær over Asker tryllet frem en flott regnbue. I den ene enden lå Skaugumsåsen.
Se på bildetPå toppen av Skaugumsåsen fant vi mange blomster av arten engtjæreblom som lente seg utfor kanten.
Se på bildetPerlemorskyer over Skaugumsåsen denne ettermiddagen. Ikke noe man ser hver dag, og denne gangen varte de bare ti minutter. Selve Skaugumsåsen var gjemt i tåke, men Bergsåsen er synlig i profil i nedre høyre hjørne.
Se på bildetFra Tveitersetra ser Skaugumsåsen slik ut. Den velter seg ned i Oslofjorden. Det gir i hvert fall teleobjektivet inntrykk av.
Se på bildetFra Skaugumsåsen er det en fenomenal utsikt mot fjorden, Asker, Bærum og Oslo. I dag, langfredag, var det godt og varmt oppe på toppen, og det var flott å skue utover landskapet.
Se på bildetDenne påsken har dagene vært svært varme, og dermed har løvtrærne startet sesongen. Det kunne vi selv se på Skaugumsåsen langfredag.
Se på bildetMange hadde søkt seg opp på Skaugumsåsen denne sommerlige langfredagen.
Se på bildetLangfredag bød på praktfullt vårvær med temperaturer opp mot 20 grader. Ved foten av Skaugumsåsen dannet hvitveisen flotte tepper på skogbunnen mens løvet sprang ut mens vi så på.
Se på bildetDa Skaugumsåsen var besteget på nasjonaldagen - hva var da mer naturlig enn å heise flagget?
Se på bildetMange mener at utsikten fra Skaugumåsen er den beste man har langs hele Oslofjorden. Man har god oversikt over fjorden og landskapet rundt, ved siden av at man er ganske nær vannet. Bildet er tatt mot syd, og vi ser Håøya i Drøbaksundet litt til venstre for bildets sentrum. På venstre siden av bildet ser vi Leangbukta, Konglungen og Bjerkøya, mens Askerbygden er plassert i forgrunnen. Lengre inn i bildet har vi åsene i Kjekstadmarka.
Se på bildetI dag hadde vi en av disse klare høstdagene med lav luftfuktighet hvor sikten er upåklagelig. Oppe på Skaugumsåsen var det spesielt fint å ta en pause og skue utover Asker og Bærum.
Se på bildetUtsikten fra Skaugumsåsen er formidabel i flere retninger. I går var det blant annet god sikt mot herfra mot byen. I forgrunnen har vi Snarøya med Fornebu, mens Bygdøy ligger som en grønn lunge foran resten av byen. Til venstre har vi rådhuset, mens den høyeste bygningen (Oslo Plaza) sees litt lenger mot høyre.
Se på bildetSkaugumåsen er et av de mest karakteristiske landemerkene i den nordligste delen av Oslofjorden. Bildet er tatt fra Oscarsborg, 23 km unna i luftlinje. Til venstre i bildet ser vi litt av Nordre Håøya, mens vi til høyre har Aspond.
Se på bildetSlik kan Skaugumåsen se ut en junikveld - med god hjelp av Semsvannets speil.
Se på bildetDen blåmerkede stien fra Stokkermyra og i vestskråningen av Djupedalsåsen er variet og spennende. Fra tett skog, myr, og til åpent kulturlandskap. Nå i mai er skogbunnen dekket av hvitveis og blåveis.
Se på bildet50 bilder vist.