I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I området rundt Grimsvann og nordover mot Svarttjern finnes det fortsatt gamle containerrester fra slippvirksomheten det siste krigsåret. Denne ligger rett nord for demningen i Grimsvann. Merkelig at vi ikke har sett den tidligere, så mange ganger vi har vært her.
Se på bildetGrimsvannsputten (på noen kart Grimstjernsputten) har form som en noe oppsvulmet fiskekrok, og er vanskelig å fotografere fra strandkanten. Fra stupet i sydøstenden får man oversikt over krokenden, men her er den rette delen mot demningen og utløpet gjemt bak skogen til høyre i bildet.
Se på bildetNær østbredden av Grimsvannsputten har en bever drevet med nonfigurativ portrettkunst. Det var bra den ga seg med dette resultatet, for hadde den fortsatt å gnage til stammen brakk, ville den gått omtrent rett ned, siden dette store løvtreet lener seg mot nabotrær. Det var flere gnagespor etter beveren ved putten, men ingen synlig hytte.
Se på bildetNord for inntaket til vanntunnelen fra Gjerdingen av vannet fra Grimsvannsputten er det en grop med en betongkasse med gitter. I bunnen av denne står det vann med en strømvirvel i. Under vegetasjonen er det oppmurt skrå vegger av stein. Her er det også tydelig lyd av rennende vann. Bilde nr. 37680 og bilde nr. 37678 beskriver gropen i mer detalj.
Se på bildetUværet hadde dynket nordlige deler av Marka grundig. Oppsynsmannen fra Oslo Vannverk sa at de hadde tappet ned Gjerdingen 30 cm før uværet, og nå var vannstanden 30 cm over overløpet. Vått var det ved Grimsvann også, hvor bekken på tre steder gikk helt inn til skrentene, og stien var dekket av vann nesten til toppen av støvelskaftene. Her forserer Atie damkrona med stor forsiktighet: sleipe steiner og strøm som kan fylle en støvel som settes uforsiktig ned eller for mye på tvers. Hun kom tørrskodd over.
Se på bildetGrimsvann har i nordenden en demning og en kanal videre mot nord, begge deler kunstferdig utført i gråstein. Dette er starten på vannets reise til Grimsvannsputten, og derfra ca. 50 meter videre mot nord, før det forsvinner inn i et hull i åssiden som vist på dette bildet. Det er en loddrett sjakt rett ned i tunnelen Gjerdingen – Store Daltjuven, godt inngjerdet med solid gjerde. Det er også andre byggverk og installasjoner på dette stedet, men funksjonen til disse er ikke avklart ennå.
Se på bildetEtter Grimsvannsputten rant bekken fra Grimsvann videre gjennom en stor myr på sin vei mot Gjerdingselva. Nå ble bekken her snudd ved at det ble gravd en renne inn i myra som hellet ned mot fordypningen med kum rett nord for innløpet av Grimsvannsbekken til tunnelen Gjerdingen – Store Daltjuven. Renna var delvis steinsatt slik som renna ut av Grimsvann. Tunnelinnløpet ligger høyere enn kummen, og lekkasjevann gjennom muren bak dette renner også ned i fordypningen, hvor det bare forsvinner. Er det enda et tilløp til tunnelen gjennom kummen? Vannet i den roterte langsomt som en treg badekarsvirvel. Spor etter den siste flommen viser at vannet da sank så fort ned at alle stråene i fordypningen er bøyd i retning mot kummen.
Se på bildetI forbindelse med det store vanntyveriet ble bekken mot nord fra Grimsvannsputten snudd etter inntaket til vanntunnelen fra Gjerdingen. Myrene i nord ble drenert til gropen ved hjelp av dettet utgravde og steinsatte bekkeløpet. Betongkassen på bilde nr. 37679 er synlig mellom trærne mot øvre høyre. Se også bilde nr. 27625 og bilde nr. 37678 for mer informasjon.
Se på bildetPå dette bildet fra 2017 er mer av gropens indre synlig. Midt i bildet er betongkassen, den gang uten gitter. Bak denne er et mørkt felt synlig. Dette er en del av steindemningen mot Grimsvannsputten. Her renner lekkasjevann gjennom demningen, og her er det også overløp for det vannet som hovedinntaket til vanntunnelen ikke klarer å ta unna ved flom. I tillegg renner vannet fra bekken fra nord ut her. Bildet ble tatt etter flom, og retningen på stråene over betongkassekanten viser at vannstanden da var høyere enn denne. På nettingen i gjerdet foran hovedinnløpet til vanntunnelen er det spor etter en vannstand ca. 30 cm over normalen.
Se på bildetLitt syd for bobarakken ligger denne uanselig ruinen. Lett å gå forbi på sydsiden, bedre synlig fra nord. Kjentmannsboken antar at dette har vært smia.
Se på bildetDen største og best synlige ruinen etter Grimstad barakker ligger på en liten rygg mellom bekken og en mindre myr øst for denne. Her var det kjøkken, spisesal og soverom.
Se på bildetDet er skikkelig vått i myrene i Marka nå, så med lave terrengsko var en tørrere vei til Grimstad barakker litt nord for Grimsvann ønskelig. Åsryggen mot Almedalshøgda er forholdsvis tørr med noen myrer, åpne knauser i høyden, tett skog og kratt lenger nede, og tallrike småstup og bevokste urer. Vel nede ved ruinen var bekken passe stor og litt stemningsfull, så da måtte den likevel krysses. Her er resultatet. Terrengskoene var fortsatt tørre etter to kryssinger og retur til veien, men dette var ikke et raskt veivalg.
Se på bildetUtløpet av Grimsvann er demt opp med en lav demning av tilhogd, tørrmurt naturstein som leder vannet inn i en tilsvarende bygget renne. Hensikten med dette var å øke tilførselen av vann til Oslos drikkevannforsyning. Arbeidet ble utført i 1909 og tidligere, og utførelse og linjeføring her er av en slik kvalitet at dette kunne forsvart sin plass i et parkanlegg. Bilde nr. 25932 viser anlegget slik det var i 2007.
Se på bildetBildet viser demning og renne ved Grimsvann slik de var i 2007. Bortsett fra at krattet ved starten av renna har vokst seg større, kunne bildet vært tatt i år (2016). Et spørsmål da og nå var hva hensikten med steinblokken som ligger løs på kronen av demningen var? Det er utmeislet føringsspor i sidene på den, og laget en ansats på toppen. Jeg mener å huske at det også var en slik blokk til helt i enden av demningen. Kan ansatsene vært for dambru, og sporene for trestaver for å øke vannstanden? Kjentmannspost 2004-06.
Se på bildetGrimtjernsputten mellom Gjerdingsdammen og Grimsvannet. Omtrent midt i bildet lengst vekk ligger vanninntaket der vannet stuper rett ned i den lange tunnelen mellom Gjerdingen og Daltjuven.
Se på bildetSola slo nesten gjennom snøværet ved Grimtjernsputten som ligger langs terrengløypa mellom Grimsvannet og Gjerdingsdammen. Terrengløypene nord i Marka begynner nå å bli fine, og får et lite ekstra påfyll med snø frem mot helgen. Dette tjernet kan lett forveksles med Grimsvassputten, som ligger noe lenger vest. Dette ses blant annet på www.kjentmannsmerket.org/Grimsvassputten.htm som har blandet sammen vannene. Vanninntaket er et par hundre meter langer vest for løypa, skjult bak noen busker.
Se på bildetDisse pene abborene ble tatt i løpet av en halvtime på Grimsvann.
Se på bildetBehagelig temperatur, sol og abbor som napper. Det er isfiske i Marka på sitt beste!
Se på bildetI morgentimene i dag var vannet dekket av et bærende skarelag som gjorde det mulig å skøyte utenfor sporene
Se på bildetFra Grimsvann ledes vannet i denne renna ned til Grimsvassputten - for å gi Oslo et bidrag til drikkevannsforsyningen!
Se på bildetDemningen ved Grimsvann er en av de best bevarte og særpregete steinkistedemningene i Marka
Se på bildet24 bilder vist.