I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
I området syd for Skapertjern er det et par små oppdemte dammer, Sprengstoffdammen (se bilde nr. 22272) og den navnløse på bildet. Denne ligger helt inntil veien mellom Myrvoll og Skapertjern, men demningen er dekket av kratt, og det er lett å gå forbi dammen uten å se den. Men her er den i alle fall. Solen hadde akkurat gått bak skyene foran det kommende lavtrykket, men det er da fortsatt glød i bjerkeløvet.
Se på bildetFra badeholmen er det fri utsikt til nordenden av tjernet. Slik må det ha sett ut ved opprinnelig vannstand, bortsett fra de bare strendene. En lav øy har dukket opp omtrent rett overfor badeholmen. I løpet av året (2019) skal vannstanden tilbake til laveste normale vannstand i henhold til dagens regulering.
Se på bildetAnleggsområdet er gjerdet inn, men passerbart med forsiktighet på ikke-arbeidsdager. Den gamle gråsteinsdemningen på bilde nr. 27522 skal få ny betongkappe på vannsiden og et nytt selvregulerende overløp med bredde som øker med høyden over laveste normale regulerte vannstand. En mengde hogde steinblokker er samlet foran foten av demningen, noen av dem er nummererte. Det skal bli spennende å se hvordan de blir innpasset i all den nye betongen.
Se på bildetSkapertjern skulle vært tappet ned i 2018 for rehabilitering av demningen. Det var det da også, men tjernet ble fylt opp igjen uten at noe var gjort med demningen. Det var derfor noe overraskende at det var tappet ned i år også, og at rehabiliteringen fortsatt var i full gang. Tjernet har nå tilnærmet opprinnelig vannstand og form. Slik så det ut fra bunnen av demningen, en stor kontrast til bilde nr. 32436 fra 2017 som er tatt fra toppen av demningen.
Se på bildetHer er Skapertjern ved normal vannstand i 2017, nokså nøyaktig to år før bilde nr. 32435 ble tatt. På dette bildet er badeholmen og den lille øya foran den tydelige på høyre side av bildet. På bildet fra 2019 er badeholmen tydelig med gule bjerker, mens øya er utenfor kanten til høyre. Siden løvet var blåst av bjerkene i 2017, er det litt vanskelig å sammenligne bildene direkte.
Se på bildetBilde nr. 27749 viser utsikten fra Klunken mot sydenden av Skapertjern. Her ser vi i motsatt retning, fra sydenden av Skapertjern mot Klunken og Kaperåsen. Kveldssol og blankt vann gir fine speilinger.
Se på bildetUtsikten fra Klunken mot syd er praktfull mot sydenden av Skapertjern og nære og fjerne åser. Bilde nr. 27750 viser utsikten motsatt vei, fra sydenden av Skapertjern mot Klunken.
Se på bildetVi er helt i slutten av august, men fortsatt kan det bli sommerlige temperaturer på dager med sol. Her nytes lunsjen i solhellingen på Tjennsløkka ved Skapertjern. Noen var giret på et bad, andre betraktet dagens soppfangst langs stien fra Sørumsåsen.
Se på bildetI sydenden av Skapertjern er det en demning med sidedemning murt i gråstein med vannside dekket av betong. Disse har sammenheng med at Drammen hadde drikkevannsreservoar her tidligere. Nedenfor demningen går det en vei på murer som er utført på samme måte. Skikkelig og varig håndverksutførelse.
Se på bildetDet er mange fine badeplasser i Skapertjern. Denne gjengen fant frem til en i den sørøstre delen av vannet.
Se på bildetI løpet av formiddagen fikk solen godt tak her i nordenden av Skapertjern. Fotografen lot seg friste til å prøve svømmeferdighetene, og angret ikke på det. Minst 18 grader må det ha vært i vannet.
Se på bildetKanskje er Skapertjern det vannet i Kjekstadmarka med flest fine badeplasser. I alle fall smakte det godt med en dukkert da Tjennsløkka, en tidligere husmannsplass i nordenden av vannet, ble besøkt i dag. Skapertjern var tidligere tidligere drikkevannskilde for Drammen, og det er også et fint fiskevann. Det er også kreps her - det kunne fotografen ved selvsyn bekrefte.
Se på bildetUtsikten fra speiderhytta Klunken er flott i sørlig retning, selv i litt disig vær som i dag. Vannet vi ser, er Skapertjern. Det ligger ca. to kilometer unna.
Se på bildetIstedenfor å gå lysløypa på østsiden av Skapertjern, kan man gå over isen, for så å komme inn på den preparerte løype i enden av vannet. Fotografen valgte dette alternativet i nordlig retning ettermiddag, selv om det var en del motvind.
Se på bildetMed denne dagens sol og sommervarme var lunsj på Tjennsløkka i nordenden av Skapertjern ideelt. Atie ble ikke fristet til et bad, men lyttet heller til lyden av nøtteskrike, svartspett og ravn.
Se på bildetSolen legger seg tidlig nå, og Skapertjern ligger allerede i skyggen. Gyriåsen frister fortsatt med sol, men sjansene for at den er borte før vi kommer opp dit, er store.
Se på bildetSkapertjern må være blant de større tjernene i markene våre. Det ligger nede i det sydvestre hjørnet av Kjekstadmarka.
Se på bildetDet er sent i august, men sol og bra temperatur gjør dette til en fin sensommerdag ved Skapertjern.
Se på bildetDet var i ferd med å skumre ved Skapertjern, og som så ofte før fikk landskapet et blåskjær idet natten gjorde seg klar til å overta.
Se på bildet20 bilder vist.