I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Når parkeringsplassen på By er full, noe den ofte er for tiden, er det et godt alternativ å starte turen fra Guriby. I dag var det faste, fine spor derfra.
Se på bildetDet siste døgnet har det kommet mellom fem og ti centimeter nysnø innerst i Lommedalen, men preppemannskapene var ute i formiddag og laget spor til Tverrelva og videre innover.
Se på bildetSelv om det ikke var kjørt opp løyper fra By, var det stort trykk i løypa mot Greinehytta og Tverrelva første nyttårsdag. Parkeringsplassene ved Guriby og By ble raskt fylt opp.
Se på bildetDet er temmelig tynt snødekke mellom By og Guribysaga, og et par steder måtte skiene av i ettermiddag. Det var ikke enkelt å skøyte langs Lomma heller, for traseen var hard og isete. Det beste ville nok vært å stake i de klassiske sporene.
Se på bildetI dag hadde Bærum kommune preparert løypa fra By, med start fra bommen i Byveien. Det var skiføre fra første meter.
Se på bildetDet var stor utfart fra By og Guriby i Lommedalen i dag, og skifolket koste seg i løypene. På ettermiddagen hadde det frosset på litt, og med en del medvind gikk det radig tilbake til parkeringsplassen eller bussholdeplassen. Bildet er tatt like ved By.
Se på bildetLitt rufsete var det mellom parkeringsplassen på By og de preparerte løypene langs Lomma, men det gikk relativt greit å komme seg over jordet og frem til de flotte sporene. Alternativt kunne man bære skiene noen hundre meter frem til bommen ved skogsbilveien, der løypene starter.
Se på bildetDet var ikke preparert fra Guriby i dag, men ivrige skiløpere hadde laget et fint spor opp til møtet med Helårsløypa langs Lomma. Bildet er tatt like ved By.
Se på bildetEtter en flott dag i Marka var det på tide for solen å takke for seg, men selv ved solnedgang strømmet det skiløpere ut i løypene, som her ved By i Lommedalen.
Se på bildetDet var akkurat nok sne til at forholdene var gode ut fra By i dag. Det var nok lurt at preppemaskinen ikke hadde kjørt her, for det ville ført til at grus og småstein hadde kommet opp i sporene.
Se på bildetDet ble en liten kveldstur inn til Greinehytta i ettermiddag. Fint føre, selv om det var litt grus noen steder, spesielt ved Guribysaga. Men lenger innover ble det bedre og bedre. Bildet er tatt mellom By og Guribysaga.
Se på bildetDet er sommervannføring i Vesleelva fra Aurevann nå, bare nok til å fylle bunnutløpet i Åmodtsdemningen. Så nå er Vesleelva igjen elv gjennom Åmodtsdammen slik som den var før den ble demt opp, og slynger seg gjennom et grønt landskap. En stor kontrast til bilde nr. 20980, da dammen var full og det var foss over overløpet på demningen.
Se på bildetLøypene fra Guriby og By var glimrende i dag, og det var også været. Noe kaldt, det var så.
Se på bildetDe fleste gråsteindammer i Marka har etter hvert fått glatte og fint formete overløp i betong. Her er overløpet fortsatt det originale, laget av solide gråstein og ganske grovt utformet. Det forklarer det uvanlig fine strømningsmønsteret på bilde nr. 20983, hvor elva var i flom. Denne oktoberdagen var vannføringen nær normal sommervannføring, og vannstanden i Åmodtdammen var langt under overløp.
Se på bildetBilde nr. 20982 viser luftsiden av Åmodtdemningen i flom. Men da gikk røret til turbinen langt fra fullt, så da er det rimelig å tenke seg at ved normal vannføring må det være enda et utløp for vannet. Dette bildet viser at det også er ei bunnluke som det renner bra ut av nå, når vannføringen er bare litt over det som jeg oppfatter som normal sommervannføring. Bildet viser også en mosegrodd bærebukk i betong og en samling spennbånd som holdt trestavene i rørledningen sammen.
Se på bildetEtter å ha trasket stort sett på grus i teleløsningen fra bommen kom jeg til dette skiltet. Det var ingen underdrivelse, for det var enda lenger før grusen gikk over til is, og så vekslet det slik til et stykke forbi Guribysaga. Bilde nr. 19313 viser samme sted 18. april 2013, men da sett i motsatt retning.
Se på bildetDet er fortsatt fine skiforhold fra Lommedalen. Her er preppemaskinen på vei ned til Guriby.
Se på bildetDamkronen i betong er fra 1923, og har et smalt og et bredt overløp. Dessuten er det et lukehus for regulering av vannet til turbinen, som var installert om lag 330 meter lengre mot syd nær møtet med Lomma.
Se på bildetÅmodtdemningen har blitt bygget og bygget på flere ganger. Den første demningen fra 1906 var meget enkel, og ble allerede i 1907 skiftet ut med en steindemning bygget av gråsteinmurer Aaslund. Samme mann bygget en ny og større demning i 1912, og denne utgjør bunnen i dagens demning. I 1923 ble dammen forsterket og forhøyet med tre meter. Arbeidet ble utført delvis i gråstein og delvis i betong under ledelse av Edvard Ulverud. I 1938 ble rørgaten delvis utskiftet med trerør med en innvendig diameter på 700 mm. Både rørstussen i demningen og litt av et trerør er synlig til venstre i bildet.
Se på bildetÅmodtdammen er ikke naturlig, men en oppdemmet del av Vesleelva der den renner i en dyp renne mellom jordene på gårdene Åmodt og Vensås. Gården Åmodt er i bakgrunnen på bildet.
Se på bildetDen nedre delen av Vesleelva renner delvis gjennom et jordbrukslandskap, men her er også spor etter mer industrielle aktiviteter. Dette er Åmodtdammen, som var vannreservoaret til Åmodtsaga som sto der Vesleelva renner ut i Lomma. Her er det høstflom i begynnelsen av januar.
Se på bildetFor hestene på dette jordet ved By var det mer is enn beitemark. Ikke rart at de ser tenksomme ut. Heldigvis hadde de vinterfrakk og sko med pigger.
Se på bildetDette bildet er tatt ved bommen der helårsløypa langs østsiden av Lomma starter. Her var det hverken folk eller spor etter folk denne dagen. I løypealternativet over jordene var det knapt nok spor etter issåle.
Se på bildetLøypa på skogsveien langs østsiden av Lomma er kjent for å være snøsikker og utholdende om våren. Her er forholdene der løypa over jordene fra By kommer inn på skogsveien. Mye bart, og resten is både på vei og i løype. Videre innover er det mest bløt og våt snø med partier med is og vann innimellom. Fortsatt brukbare forhold for de som liker å bevege seg med ski på bena.
Se på bildetJulaften formiddag var By i Lommedalen et populært sted, og parkeringsplassene på både Guriby og By var fulle. Folk strømmet til i løypene, som var nypreparert for anledningen.
Se på bildetHer tar «helårsløypa» langs Lomma av fra veien og går videre over jordene mot p-plassen på By. Porten er åpnet og klar, men tåka er tett, og føret heller brungrønt og vått. Med været denne høsten er det mest hensiktsmessig å oppsøke våte steder og mulige våte motiver.
Se på bildetPå parkeringsplassen på By i Lommedalen var det tolv grader, noe som likevel var noen grader mindre enn lengre ned i dalen. Men i solen var det betydelig varmere, noe tilførselsløypene til Helårsløypa etter hvert har fått merke. Vi ser en av dem her, hvor det var ordentlig vårføre. Men så snart man kom frem til Lomma, endret forholdene seg, og det var fine forhold i både klassiske spor og skøytesone. Bildet er tatt like ved gården By.
Se på bildetI formiddag ble strekningen By - Monsebråtan preparert, og etter hvert som dagen skred frem, kom flere og flere skiløpere til denne snesikre traseen. Føret var fint, men det var nok en fordel å ha grunnvalla eller grunnklister under den blå voksen. Smøringsslitasjen var stor i dag.
Se på bildetI dag hadde Trude Degen tatt med seg Patrik (til venstre), Brage og Simon (til høyre) på blåbærtur, og det var en solid fangst de kunne vise frem da de kom tilbake til By. Guttene hadde også badet i Lomma. "Friskt, men litt kaldt", kunne de fortelle.
Se på bildetMulighetene er mange fra By i Lommedalen. Innover langs Lomma er det en snøsikker løype, og her går folk til langt på kveld med hodelykt når mørket har senket seg.
Se på bildetTraseen fra By til Tverrelva er snøsikker og kalles ikke "Helårsløypa" uten grunn. Man kan starte tre steder: enten oppe ved bommen, fra parkeringsplassen ved By eller fra Guriby. I de to siste alternativene kommer man opp på skogsbilveien (og løypa) der dette bildet er tatt. Legg også merke til løypeskiltet. Der angis det også en alternativ løype fra By - over Solkollen. Den prepareres imidlertid ikke.
Se på bildetMed knallvær på Krokskogen var det vanskelig å holde seg innendørs. Så etter lunsj bar det av sted fra By. Derfra var forholdene meget gode for sykling.
Se på bildetSkogsbilveien fra By til Tverrelva er normalt et sikkert valg om man vil finne skiføre. Men nå i slutten av september er det i tidligste laget for skiløping også her.
Se på bildetEtter mange mil på godt klisterføre på Krokskogen var det godt å nå tilbake til By i ettermiddagslyset. Bildet ble tatt i det fotografen vendte seg om og skuet mot Solkollen. Traseen vi ser på bildet er svært populær, all den stund den bringer ivrige skiløpere fra By til Helårsløypen langs Lomma mot Tverrelva.
Se på bildetDet er imponerende hvor mange som går på ski på hverdagene. På By var P-plassen full av biler fredag ettermiddag.
Se på bildetLøypen fra By til Tverrelva holdt god standard i dag, og som vanlig var det mange ute for å prøve sporene.
Se på bildetDet er mulig å gå på ski fra bommen ved By, og det er preparert for klassisk og fristil hele veien inn til Kampevaddammen. Ingeborg og mannen Cox (med nye ski!) gleder seg til skitur, og har her fått rapport om forholdene fra kameraten Svend (til høyre), som nettopp har avsluttet sin. Greit å vite at litt forsiktighet må utvises frem til Lomma, der det blir mye bedre.
Se på bildetBy i Lommedalen er et populært utgangspunkt for skiturer. Akkurat nå er forholdene gode inn mot Tverrelva til tross for vårvær med 10 plussgrader midt på dagen. Og det er fint at man har bussmulighet rett ved løypestart.
Se på bildetDette bildet er tatt med lang eksponering og viser litt av stemningen det er ute på ski i nattemørket. Godt hjulpet av ekstra lys fra hodelykter o.a.
Se på bildetTo bestevenninder gleder seg til årets måneskinnstur
Se på bildetFornøyde skiløpere ved By i Lommedalen. Nå går turen til Greinehytta der vi griller og koser oss.
Se på bildetFamilien Pretlove fra Høvik er en av mange familier med barn som hadde tatt turen til By i Lommedalen denne lørdagskvelden. ”Denne gang har vi med ”minsten” også, i nyinnkjøpt pulk. Om det er måne eller ikke spiller liten rolle for henne. Hun ser ut til å ha det helt fortreffelig i skinnposen sin.”
Se på bildetHer er sønnen i familien Prelove klar til start på årets måneskinnstur fra By i Lommedalen
Se på bildetFamilien Pretlove fra Høvik er en av mange familier med barn som hadde tatt turen til By i Lommedalen denne lørdagskvelden. Her er Bente Pretlove fra Høvik klar til årets måneskinnstur med minsten på slep.
Se på bildetVed bommen ved By er det "alltid" skiføre inn mot Tverrelva. I dag var det gode forhold i denne traseen.
Se på bildetHerfra starter mange starter turen sin innover mot Krokskogen. Her i Bykrysset, nesten helt innerst i Lommedalen, snur nemlig bussen. Her er det også parkeringsplass. Skal du sykle mot Tverrelva eller Byvann, velger du veien mot venstre.
Se på bildet"Helårsløypen" i Lommedalen starter ved By. Den går langs Lomma mot Tverrelva, og har gode skiforhold selv om det kan virke trøstesløst ellers i Marka. Ved By passerer alle skiløperne en eller flere hyggelige hester, som i mange tilfeller ønsker god tur
Se på bildet50 bilder vist.