I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Kommer man nordfra over Delemyrene , er det en ganske frisk utforkjøring ned til den nedlagte plassen Gullsmeden. I dag sol, passe mange kuldegrader og flott føre.
Se på bildetI en liten dal nær Elvåga står det flere høye graner, og en av de to på bildet er den høyeste med sine 44 meter i 2010, og gjerne noe mer i 2018. Den var historisk post i turorienteringen Ola Dilt i 2017. I nabolaget er det flere høye trær, i dalen også bjørker, og på åsryggen slanke furuer. Det blir litt spennende å se hvordan ekstremværet «Knud» slår til her, for en av de høye nabobjørkene hadde akkurat gått over ende.
Se på bildetPlassen østre Gullsmeden, se bilde nr. 23674, hadde etter rydningsrøysene å dømme, ganske store jordveier nærmere Elvåga. I dag er de tett tilplantet med gran, og for det meste er bunnen fri for vegetasjon. I så måte er ikke bildet typisk.
Se på bildetRuinene etter vestre Gullsmeden er ikke så tydelige lenger, og vollen er i ferd med å vokse igjen med kratt. Informasjonsskiltet og bordet med krakker er det som er enklest å se. Et annet tegn på at her har det vært ryddet landskap lenge, er bestanden av tysbast. I Østmarka finnes den også blant annet på plassene Dølerud og Lutdalen.
Se på bildetDette er den mest tydelige ruinen etter østre Gullsmeden. Den er også synlig på bilde nr. 23673, over og til høyre for midten av bildet. Denne plassen ble nedlagt før den vestre, som ble revet i april 1953. Østre Gullsmeden var kjentmannspost 2004-06, og ligger i år nær en av vårpostene i Ola Dilt. Synlig fra posten, men ikke noe tråkk går dit.
Se på bildetGullsmeden var opprinnelig to plasser: Den vestre (øvre), som er den som de fleste kjenner til i dag, og den østre (nedre), som lå nærmere Nord-Elvåga. Mellom disse gikk det nærmest en kløvsti, stedvis planert og og oppbygd på steinmur. Her er den siste biten mot ruinene etter østre Gullsmeden. Langs stien er det en oppbygd mur som kan være fundamentet til en driftsbygning.
Se på bildetDet blinker i skinnetoppene i trikkespor, og her blinket det i skisporene. Det var ikke ferske spor etter skiløpere hverken opp eller ned de ganske bratte (i alle fall på dette føret) bakkene i dette området. Men det var ingen gjennomslag i snøen her.
Se på bildetI løypekrysset ved Gullsmeden, som egentlig er et veikryss, var det nok snø, men så hardt denne dagen at fotgjengere ikke etterlot seg spor. Det var heller ikke skispor som var laget etter mildværet, men løvtrærne var i alle fall hvite av rim.
Se på bildetMange var ute i dag og her er det fiskebeinsmota opp fra Gullsmeden som forseres. Vel oppe kan man lange ut nordover Delemyrene i de flotteste spor og videre mot Nøklevann eller Mariholtet.
Se på bildetPå en skyfri dag i Østmarka var det godt å komme frem til Gullsmeden for en pause i solen og i le av vinden.
Se på bildetInnbydende løyper på skogsbilveiene i Østmarka, og her ser det heller ikke ille ut i terrengløypa mellom Gullsmeden og Hestehullet. Men litt høyere opp ble det stein og lyng, og våte flekker etter sig som kjøyvet under snøen.
Se på bildetDet er ikke mye mer enn åpningen etter vollen som viser at her lå det en bebodd plass helt til for snaue 60 år siden. Særlig ikke når det er snø. Kanskje en snøkledd hjørnepillar etter et hus.
Se på bildetLøvtrærne skinner så godt de kan på en grå dag. Regnet holdt seg unna og det var fint å sykle i Østmarka.
Se på bildetNedenfor Gullsmeden åpenbarer Nord-Elvåga seg i form av en stille vik. Høstfargene er i ferd med å komme til syne nå.
Se på bildetGullsmeden var et gammelt severingssted like ved Elvåga, men nå må rasten tas på en benk på kollen istedet. Det er fortsatt et populært turmål for Østmarkinger, både sommer som vinter.
Se på bildetGullsmeden var tidligere serveringssted fra slutten av 1800-tallet, men ble lagt ned i 1951 pga. drikkevannsrestriksjonene. Bygningene ble så solgt på auksjon for nedrivning. Nå er det ikke så mye ruiner igjen å se på stedet, og i vinter var det så mye snø slik at benkene nesten var begravet også.
Se på bildetTysbastbuskene på vestre Gullsmeden, se bilde nr. 23675, kjente vi til fra før. Det vi egentlig lette etter, var det gamle melkespannet som vi fant 19. desember 2004. Vi har også sett det senere, men nå var det ikke mulig å finne det. Litt trist, for det var typisk for hvordan melken ble distribuert i alle fall på 1950-tallet, som et minne fra den tiden da det fortsatt var serveringssted her. Bildet er tatt omtrent ved solnedgang, og med så dårlig lys, og den tidens digitale kameraer, ble det så mye fargestøy at bildet måtte gjøres om til sort/hvitt.
Se på bildet17 bilder vist.