I Markadatabasen finner du et omfattende bildearkiv med bilder fra Oslomarka og omkringliggende områder som dekkes av Markadatabasen. I tillegg til markabilder vil du finne bilder fra kurs og arrangementer, for eksempel gamle World Cup arrangementer i Holmenkollen. Du søker og navigerer i disse bildene ved hjelp av den avanserte søkefunksjonen. Du kan evt. også gjøre enkelt fritekstsøk mot bildenes titler ved hjelp av søkefeltet oppe til høyre.
Nedenfor ser du bare de nyeste bildene som er lagt inn.
Det populære utsiktstårnet på Grønliåsen har stadig besøk, selv i sprengkulda.
Se på bildetPå "Utsikten" ved Oldtidsveien koser folk seg med bål sent og tidlig. Utsynet er mektig; nærmest oss ser vi Bunnefjorden og Nesodden.
Se på bildetFra det nye, flotte utsiktstårnet på Grønliåsen er det et kjempemessig skue. Østover ser vi bebyggelsen på Bjørndal, og lengst bak, midt i bildet, Tonekollen i Østmarka med noen snøflekker. Dit er det 11 kilometer i luftlinje, noe tårnets fine sikteplate viser.
Se på bildetEt fantastisk lysshow lyste opp i vintermørket - synkronisert med musikk. Her var det nesten som om tårnet stod i brann. Begivenheten fant sted søndag kveld 10. november på "Branntårnet" på Grønliåsen, med flere hundre folk til stede. Se også bilde nr. 32786.
Se på bildetEt spektakulært lysshow med flott musikk ble arrangert søndag kveld 10. november på det nye utsiktstårnet på Grønliåsen. En fantastisk opplevelse for de flere hundre fremmøtte, de fleste gikk opp fra Tårnåsen skole med fakler og lykter. Vinterkvelden var perfekt med to kuldegrader og snøføre. Fint var det også å skue utover alle lysene i vintermørket - fra toppen av tårnet. Se også bilde nr. 32787.
Se på bildetFra det nye utsiktstårnet på Grønliåsen er det lett å se at politiets nasjonale beredskapssenter begynner å bli en realitet. Det bygges på Taraldrud i Ski.
Se på bildetDet nye utsiktstårnet er høyt, men står likevel diskret plassert blant trærne litt til side for stien på Grønliåsen. I dag var det litt for disig for den virkelig gode utsikten, så vi tar turen tilbake en klar høstdag.
Se på bildetFlere hundre mennesker hadde møtt frem denne fine søndagen for å oppleve en kjempemessig åpning av et nytt "branntårn" på Grønliåsens topplatå - 220 moh. Utsiktstårnet er over 17 meter høyt, reist av ildsjeler fra Oppegård, med stor dugnadsinnsats og støtte fra kommunen og andre.
Se på bildetEn ungdomsgruppe sykler med friske tråkk på kryss og tvers i Grønliåsen - her på vei ned lysløypa.
Se på bildetI disse dager kan man vandre inn i et lysegrønt "maleri" på Grønliåsen. Skogbunnen mellom den åpne, vakre furuskogen lyser intenst opp av blåbærlyng, som dufter som skogens egen parfyme!
Se på bildetDen nye utsiktstårnet på Grønliåsen ruver i terrenget. Åpningen skjer 2. juni kl. 12.
Se på bildetI løpet av våren er det blitt reist et imponerende utsiktstårn på Grønliåsen, mellom Hauketo/Prinsdal og Tårnåsen, omtrent på grensen mellom Oslo og Oppegård. Tårnet skal innvies søndag 2. juni kl. 12. Fra 1910 til 1961 stod det et brannvakttårn omtrent på samme sted, tilhørende Ljansbruket, og fra ca. 1954 til rundt 1970 stod det et landmålingstårn her. Det ble erstattet av nok et landmålingstårn, som stod kun et par-tre år, til 1982. Det nye utsiktstårnet er således det fjerde tårnet i rekken på Grønliåsen, og vi kan se boltene etter tårnene som for lengst er borte. Ved det nye tårnet er det satt opp flere rastebord, og trafikken av folk og syklister har tatt seg veldig opp etter at tårnet ble reist.
Se på bildetPå toppen av Grønliåsen er det brukbar utsikt mot Nesodden og Bunnefjorden. Fint med en pause her!
Se på bildetHer, rett ved Oldtidsveien, på Grønliåsens platå, koser folk seg - på stedet som kalles nettopp "Utsikten". Herfra ser vi tvers over Bunnefjorden mot Nesodden og fjerne åser, så langt øyet rekker.
Se på bildetI østskråningen av Grønliåsen lå det for noen tiår siden en hoppbakke med stillas, bygd på dugnad av idrettslaget i Prinsdal. Dette bildet er tatt fra toppen av det gamle hoppet, noen meter fra lysløypa. Nedenfor ser vi litt av idrettsanlegget i Øvre Prinsdal, med Nesoddlandet lengst bak.
Se på bildetPå denne åpne furukollen i Grønliåsen har "Grønliåsens Venner" laget i stand en fin raste- og bålplass. Solkollen, med tilhørende gjestebok, har vært flittig brukt i mange år av lokalbefolkningen. Småbarnsfamiliene fra Hauketo storkoser seg her i dag.
Se på bildetFølger vi Oldtidsveien fra Hauketo/Prinsdal oppover i Grønliåsen, passerer vi "Kjærlighetsbenken", med utsyn mot fjorden, Nesoddlandet, byen og fjerne åser. Denne vårkvelden dinglet sola over horisonten som en stor, rød ildkule. Vi ser bebyggelsen på Nesodden nærmest oss (zoomet inn).
Se på bildetEn liten hogst har gjort underverker. Fra denne solfylte rasteplassen ved Oldtidsveien ser vi både Nesodden, Kolsås og Operaen, og med kikkert også snøkledte Høgevarde på Norefjell.
Se på bildetFin-fine spor, rundt tyve centimeter snø og ivrige, unge skiløpere i lysløypa i Grønliåsen. Vi står på høyde med toppen av den gamle hoppbakken i Øvre Prinsdal og ser sørover.
Se på bildetDet har vært uvanlig stor ferdsel i snøbare Grønliåsen denne helgen. Folk strømmer til fra bla. Hauketo/Prinsdal, Bjørndal og Tårnåsen/Oppegård. Vi ser Oldtidsveien nordover.
Se på bildetFra Grønliåsens rygg åpner det seg et fint utsyn mot bla. Bunnefjorden og Nesodden. Vi befinner oss rett ved Oldtidsveien, hvor det er hogd en liten åpning i skogen, som ellers gror raskt igjen. I klarvær ser vi også Norefjell herfra.
Se på bildetRett ved Oldtidsveien langs Grønliåsens rygg ligger det en godt bevarte gravrøys fra jernalderen, en av flere langs dette eldgamle veifaret. Vi befinner oss dessuten på Grønliåsens toppunkt - 228 moh.
Se på bildetSporene er fortsatt fine "trikkeskinner", men føret er meget skarpt og isete i den vel 4 km lange lysløypa i Grønliåsen. Akkurat nå egner lysløypa seg godt for dem som foretrekker å gå til fots mellom sporene. Vi ser løypa mot sør, med Prinsdal idrettsanlegg til høyre i bildet.
Se på bildetFra dette fine utsiktspunktet på Grønliåsen ser vi både byen, fjorden og åsene. Vi ser Kolsåstoppen i bakgrunnen til venstre, og noe av blokkbebyggelsen på Holmlia (Asperudtoppen) nærmere.
Se på bildetFinere forhold har det knapt vært i de 30 årene lysløypa i Grønliåsen har eksistert. Og hyggelig at så mange familier med barn er ute og går om dagen. Vi befinner oss på åskammen øst for Prinsdal idrettsanlegg - på vei østover. Dessverre er den øvre (sørlige) delen av denne fine lysløypa nedlagt. Men savnet er stort, spesielt denne snørike vinteren.
Se på bildetI lysløypa i Grønliåsen, mellom Bjørndal og Prinsdal lengst sør i Oslo, streifet Eivind Molde rundt i dag på jakt etter nye løyper og nye steder. Målet hans i hele vinter har vært at hele, eller deler av alle turer skal gå i "ukjent terreng". Eivind Molde nedlegger på frivillig basis et imponerende arbeide med bl.a. turforslagene i Markadatabasen (både sykkel- og skiturforslag), og er medforfatter av den nye, flotte boken "På tur i Oslomarka året rundt", sammen med Olav Harlem og Erik Unneberg.
Se på bildetLise Henriksen har tatt seg en smørestopp i lysløypa i Grønliåsen. Fra boligområdene på bl.a. Hauketo, Bjørndal og Prinsdal er det kort vei inn til denne løypa. Lise Henriksen er en av dem som er svært godt kjent her i området, men ikke bare her - hun ferdes mye både i resten av Sørmarka og i Østmarka. Bildearkivet her i Markadatabasen nyter også godt av dette.
Se på bildetDet ble fin vinterstemning i Grønliåsen den 5.11.09! Vi følger lysløypa oppover i åsen, men lysløypas øvre halvdel er dessverre blitt nedlagt og stolpene allerede fjernet. Man lurer på hvorfor, for den 5,2 km lange lysløypa er god å ha til turbruk høst og vinter, selv om det kan være dårlig med skiføre i Grønliåsen. Lysløypa egner seg nemlig ypperlig å gå til fots, og som treningsløypa, og mange savner den! Lysløypa ble anlagt i 1970, og har vært brukt i nærmere 40 år. Hvem i all verden har bestemt at den skal fjernes?
Se på bildetI Grønliåsen er lysløypas korteste trasé på 3,5 km kjørt opp fra Burud/Prinsdal. Så er det bare å fortsette forbi Seterbråten, ved Bjørndal, til idrettsbanen ved Meklenborg, og tilbake (et lite stykke uten lys), for så å ta lysløypa motsatt vei en gang til. Da er over en mil tilbakelagt i fint "trikkespor". Litt isete, men allikevel finere enn på veldig lenge.
Se på bildetI Grønliåsen, mellom Hauketo/Prinsdal og Tårnåsen, blir det tidligst snøbart av alle tenkelige steder i Oslomarka. En meget godt bevart oldtidsvei følger Grønliåsens rygg, med flere gravrøyser fra jernalderen og gløtt mot Bunnefjorden. I klarvær ser man både Jonsknuten og Norefjell. I kveld sang svarttrosten av full hals og bar bud om at våren er i anmarsj.
Se på bildetTil å være april var det i dag brukbare forhold i lysløypen i Grønliåsen, til tross for at en del fotgjengere og hunder har gått en del i traseen siden siste prepping.
Se på bildetLysløypen mot Grønliåsen og Bjørndal går her forbi idrettsanlegget på Prinsdal. Det er mindre enn 2 timer til midnatt, og fortsatt var lysene på for de som ønsket en sen kveldstur.
Se på bildet33 bilder vist.